A fost semnat cel de-al doilea proiect din Regiunea Centru destinat reabilitarii drumurilor judetene, din perioada de programare 2014-2020. Este vorba de drumul care porneste din DN1 in comuna Sinca si continua pana dincolo de orasul Victoria, la limita cu judetul Sibiu.
Cunoscut sub denumirea de ”Drumul de sub munte” este vorba, de fapt, de patru drumuri judetene, care fac legatura intre 13 localitati, artera care poate deveni o alternativa pentru aglomeratul drum national. Valoarea totala a proiectului depus spre finantare in cadrul POR 2014-2020 este de 146.864.245,94 lei, din care 141.522.749,92 lei este suma eligibila spre finantare din fonduri europene si bugetul de stat, diferenta fiind contributia beneficiarului. Contractul de finantare pentru proiectul brasovean de reabilitare a peste 49 kilometri de drumuri judetene, a fost semnat de catre presedintele CJ Brașov, Adrian Ioan Vestea si Dan Popa, director Directia OI POR din cadrul ADR Centru.
In vederea imbunatatirii mobilitatii rutiere interregionale, UAT (Unitatea Administrativ Teritoriala) judetul Brasov, prin Consiliul Judetean, in parteneriat cu UAT reprezentand comunele Lisa, Ucea, Dragus, Sambata de Sus, Sinca, Recea, Harseni, Vistea si Orasul Victoria, au propus, pe Lista proiectelor prioritare din Regiunea Centru, cu finantare prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 – care vizeaza imbunataţirea infrastructurii rutiere de importanţa regionala, respectiv Prioritatea de investiţii 6.1 – ”Stimularea mobilitaţii regionale prin conectarea nodurilor secundare si terţiare la infrastructura TEN-T”, modernizarea acestor sectoare de drum. Documentaţia tehnico-economica, devizul general si indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Modernizare drum interjudetean DJ 104A, DJ 105C si DJ 105P – format din DJ 104A, km 0+000 – 45+000, DJ 105C km 6+300 – 3+800, DJ 105P 0+000 – 3+800” indica faptul ca suma obtinuta din fonduri europene este de aproape 123 milioane de lei, respectiv peste 26,5 milioane euro, asa cum a anuntat MDRAPFE saptamana trecuta. Durata derularii intregii investitii este estimata la ceva mai mult de sase ani, pana in 30.09.2021, tinand cont ca primele activitati in acest proiect au inceput in vara anului 2015.
Cererea de finantare pentru proiectul „Modernizare drum interjudeţean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P – format din DJ104 A, km 0+000-45+000, DJ105 C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800”, scrisa si depusa la ADR Centru de catre echipa de specialisti ai Consiliului Judetean Brasov, a fost admisa, dupa verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii, fiind evaluata inclusiv din punct de vedere tehnic si financiar, dar si procedural in timpul etapei de precontractare. Astfel, in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, judetul Brasov urmeaza sa acceseze fonduri europene cu care va fi modernizat un drum interjudetean ce faciliteaza legatura intre Brasov si Sibiu. Avand o lungime totala de 49,04 km, aceasta artera, formata din trei portiuni de drumuri judetene (DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P), strabate localitatile Sinca-Veche, Sercaita, Bucium, Margineni, Sebes, Recea, Gura Vaii, Lisa, Sambata de Sus, Dragus, Vistea de Sus, Victoria, Ucea de Sus si va reprezenta o poarta de acces mai simpla catre Statiunea Climaterica Sambata si catre intreaga portiune a muntilor Fagaras de pe suprafata judetului Brasov. Proiectul are ca obiectiv principal cresterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane si presupune si constructia de trotuare si amplasarea de statii de transport public in localitatile traversate de drumul modernizat.
”Odata cu dezvoltarea infrastructurii, consideram ca in zona vor fi atraşi investitori, dar şi mult mai mulţi turişti, avand in vederea frumuseţile locului. Am pregatit şi o cerere finanţare pentru modernizarea drumului judeţean care face legatura intre Braşov şi Covasna. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 34 de milioane de euro. Conducerea Consiliului Judetean Brasov este hotarata sa finalizeze proiectele de investitii in infrastructura, asa cum sunt drumurile pe care le-am mentionat si Aeroportul Brasov-Ghimbav. Dovedim astfel ca munca foarte serioasa duce la primirea finantarilor europene”, a spus Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, dupa momentul semnarii noului contract de finantare.
„Dam astazi startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective si va crea noi oportunitati pentru numerosi locuitori din comunitatile aflate in aceasta zona mai putin tranzitata a judetului Brasov. Fie ca e vorba de dezvoltarea turismului si a activitatilor economice, in general, sau doar de economiile facute cu transportul, sunt sigur ca efectele benefice ale acestei investitii se vor face resimtite rapid pentru locuitorii de aici si nu doar pentru ei. Parteneriatul Consiliului Judetean cu administratiile locale a demonstrat inca o data ca impreuna se pot face lucruri importante si se atrag fonduri europene pentru investitii majore in infrastructura judetului Brasov, in perioada de programare 2014-2020” a spus, despre acest proiect, Simion Cretu, director general ADR Centru.
Citește și:
Parcul Științific și Tehnologic Bihor și-a dezvăluit secretele
Vineri, 11 decembrie, cu o zi înainte de aniversarea Zilei Oradiei, a fost inaugurat oficial Parcul Științific și…
12 octombrie 2024
Smart cities and urban innovation – Integrating travel and sustainability
The British-Romanian Chamber of Commerce is glad to organize the event entitled The Smart Cities and Urban Innovation…
12 octombrie 2024
Brașov caută în Slovenia parteneriate economice și cooperări în domeniul învățământului și cercetării științifice
Consiliul Județean Brașov a inițiat demersuri pentru a identifica împreună cu Excelența Sa Dr. Robert Kokalj, ambasadorul Republicii…
12 octombrie 2024
Beiușenii scapă de traficul greu. De duminică se deschide Centura Beiușului
Se fac ultimele retușuri la Centura Beiușului. De duminică, 13 octombrie 2024, ora 17:00 se va putea circula…
12 octombrie 2024
“Aspiratorul” de producători locali. Cum au pătruns aceștia în hipermarketuri
Mai mulți întreprinzători din Banat și Transilvania reușesc să își comercializeze produsele în rețeaua Auchan, inclusiv peste granițele…
11 octombrie 2024
Parcurile tehnologice ale Transilvaniei trezesc interesul americanilor
Trimișii statului american Arizona au venit să afle detalii despre parcurile de specializare inteligentă (PSI) finanțate prin Agenția…
11 octombrie 2024
Relația administrației cu comunitatea, dezbătută la nivel internațional la Cluj
Conferința Internațională în Administrație Publică (TICPA) a reunit academicieni, cercetători și practicieni în domeniul administrației publice din toate…
11 octombrie 2024
Hub-ul de artă digitală nr. 1 al Europei, inaugurat cu un show Monet
Spectacolul de la Cluj, din 1 noiembrie, va oferi publicului oportunitatea de a explora operele celebrului pictor impresionist…
11 octombrie 2024