Alba Brașov Covasna Fonduri Europene Harghita Mureș Sibiu Ultimele stiri

Regiunea Centru – un exemplu, iar ADR Centru – un posibil mentor în procesul de dezvoltare regională din Albania

O delegație albaneză formată din directorii celor patru Agenții de Dezvoltare Regională, proaspăt înființate, precum și coordonatorii pentru dezvoltare regionala de la cabinetul Primului Ministru din Albania au fost, in perioada 10-13 octombrie 2017, in vizita de lucru in Regiunea Centru.
Aceasta vizita include obiective din judetele Alba, Sibiu si Brasov, pentru sublinierea rolului proiectelor europene in procesul de dezvoltare. Transferul de bune practici din Regiunea Centru, Romania, dezvoltarea unor structuri functionale pentru Agentiile de Dezvoltare din Albania, regulile din procesul de planificare regionala si identificarea directiilor eficiente pentru accesarea de fonduri europene, colaborarea intre ADR-uri, cu ministerul de resort dar si cu beneficiarii, sunt temele dezbatute de reprezentantii albanezi, alaturi de partenerii lor de la ADR Centru, alaturi de reprezentantii administratiei publice locale din judetele Regiunii Centru.
Albania a aplicat pentru aderarea la UE in 2009 si in 2014 Comisia Europeana a recomandat acordarea statului de tara candidata Albaniei, pentru a incuraja progresele inregistrate de acest stat. Astfel, tara s-a alaturat altor sapte state care sunt candidate sau potential candidate la aderarea la Uniunea Europeana.
Delegatia albaneza care viziteaza Regiunea Centru include si echipa de coordonare a unui proiect finantat de agentii guvernamentale din Elvetia si Austria, proiect care urmareste reforma procesului de dezvoltare regionala in Albania, inclusiv implementarea unor initiative din cadrul procesului de preaderare.
Relevant pentru continuitatea procesului de pregatire a aderarii la UE este si faptul ca delegatia din Albania este insotita de acelasi expert german care, in urma cu mai mult de 15 ani, sustinea dezvoltarea ADR Centru, in cadrul proiectelor de twinning, care au dus ulterior la intarirea capacitatii administrative, la specializarea personalului Agentiei din Romania in problematica Uniunii Europene. Acum, Carl Heller sprijina reprezentantii ADR-urilor din Albania in documentarea lor cu privire la fondurile europene, la bugetele multianuale dedicate dezvoltarii, precum si in informarea lor cu privire la etapele si cerintele de evaluare a proiectelor, la promovarea identitatii locale si regionale.
Vizita delegatiei albaneze survine, astfel, ca urmare a bunei experiente dobandite de Heller alaturi de echipa romana, dar si datorita rezultatelor bune in procesul de absorbtie a fondurilor europene, in special dupa aderarea la UE, prin Programul Operational Regional, coordonat la nivelul judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu de ADR Centru.
Din aceasta delegatie fac parte Shpetim Quku, directorul ADR nr. 1 cu sediul la Shkodra, Arben Skenderi, directorul ADR nr.2 cu sediul la Tirana si Litian Broka, directorul ADR nr. 3 cu sediul la Korca, precum si Madlina Puka, director la ADR nr. 4 cu sediul la Vlora. Echipa care a vizitat Regiunea Centru a fost completata de Anila Gjika expert in probleme de dezvoltare regionala, precum si de doamnele Eriselda Cobo si Marsela Karpuzi, reprezentand Departamentul de Dezvoltare locala si regionala, din cadrul Unitatii pentru Planificare Strategica si Dezvoltare de la Cabinetul Primului Ministru din Albania.
ADR Centru a sustinut organizarea acestei vizite de documentare si informare deoarece se creeaza astfel posibilitatea transferului de cunostinte si bune practici in derularea de proiecte finantate din fonduri europene, fiind in principal urmarita prezentarea realizarilor romanesti din cadrul POR 2007-2013 si a stadiului implementarii POR 2014-2020 in Regiunea Centru. Discutiile tehnice de la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost completate cu vizite in teren la proiecte finantate prin POR, in Alba Iulia, dar si in municipiile Sibiu si Brasov. Este important faptul ca ADR Centru a facilitat delegatiei albaneze intalnirea cu reprezentantii si decidentii municipiilor si judetelor vizitate, pentru a se informa cat mai bine si pentru a obtine cat mai multe detalii despre modul de pregatire si implementare a proiectelor.
”Consider ca momentul anului 2000 pentru ADR Centru, care atunci abia fusese infiintata de doi ani, este oarecum similar acum, in 2017, pentru ADR-urile albaneze. Albania este poate o tara mai mica, avand o suprafata similara cu cea a Regiunii Centru, dar echipele celor patru ADR-uri din Albania pornesc la drum cu destul de multa incredere in fortele proprii si, mai ales, cu dorinta de a invata de la cei care au obtinut performante. In Albania, legislatia in domeniul dezvoltarii regionale este in curs de pregatire si ne intereseaza modul cum functioneaza si cum obtin rezultate ADR-urile din Romania. Aici, in Regiunea Centru am gasit un model foarte bun, pe care intentionam sa-l studiem bine si sa folosim cele mai bune exemple de atragere a fondurilor publice pentru dezvoltare. Ar fi ideal daca, la un moment dat, vom putea realiza chiar si unul sau mai multe parteneriate intre ADR din Albania si ADR Centru din Romania”, a spus, in cadrul intalnirilor de lucru, Carl Heller, care supervizeaza procesul de imbunatatire a cunostintelor echipei de experti albanezi.
”Am propus oaspetilor nostri intalniri de lucru punctuale, cu reprezentantii municipalitatilor din Alba Iulia, Sibiu si Brasov, dar si cu conducerile sau reprezentantii Consiliilor judetene din aceste trei judete vizitate, deoarece dorim sa sustinem procesul de dezvoltare institutionala al colegilor nostri din Albania. Si noi am fost la inceput, in urma cu doua decenii, si stim ce bine ne-a prins transferul de cunostinte din Landul Brandenburg! Am vorbit despre cooperarea eficace a ADR-urilor cu autoritatile centrale cu responsabilitati in dezvoltarea regionala, dar si despre colaborarea cu actorii locali, care sunt direct interesati de dezvoltarea de proiecte. Am avut o discutie informala, dar cu multe referiri la aspecte practice ale procesului de dezvoltare regionala, pe care il coordonam de aproape 20 de ani. Am constatat ca interlocutorii nostri sunt interesati sa inteleaga care sunt lectiile pe care le-am invatat prin experienta dezvoltarii regionale din Romania, in contextul implementarii programelor de dezvoltare regionala, in perioadele de pre si post-aderare. Am evidentiat factorii de succes, am vorbit despre dificultatile intampinate si despre modurile cum am cautat solutionarea lor, despre exemplele de masuri de intarire a capacitatii institutionale a ADR-urilor, dar si a actorilor din regiuni, care au devenit beneficiari ai proiectelor pe care le-am monitorizat. Am vorbit si despre activitatea ROREG, Asociatia ADR-urilor din Romania, si despre faptul ca am creat, alaturi de partenerii nostri, un instrument foarte important de lucru la nivel national, pentru a sustine si promova problemele regionale. Practic, cred ca ne-am apropiat foarte mult de un rol de mentorat pentru delegatiile ADR-urilor din Albania si este posibil sa dezvoltam cat mai curand parteneriate comune cu dansii. Suntem onorati ca au ales Regiunea Centru ca exemplu si vom face tot ceea ce este posibil pentru a-i sprijini in procesul lor intern de redefinire a politicilor de dezvoltare si al crearii arhitecturii institutionale in conformitate cu reglementarile europene”, a declarat, dupa o intrevedere de peste patru ore cu delegatia albaneza, Maria Ivan, director Directia Coordonare din cadrul ADR Centru.

Related posts

25 de ani de cooperare cu Ille et Villane din Franța și un nou acord

Ligia Voro

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 163 mil. euro

redactia

Alergia la polen poate fi tratată natural

Stefana Muresan

Cinci ofertanți pentru legarea Autostrăzii Transilvania de Ungaria

Nora Dumitrescu

RIFF editia 2016

Transilvania Business

Bazele Wizz din Timișoara și Sibiu, din nou operaționale

Nora Dumitrescu

Traficul pe Aeroportul Iași se menține pe un trend ascendent

Stefana Muresan

Timișoara va avea 40 de tramvaie noi

Stefana Muresan

Trei oferte depuse pentru Autogara Beiuș și două pentru Autogara Marghita

Traian Dan

Alba: Producătorul Agra’s țintește 20 mil. de euro din mezeluri

Stefana Muresan

Asocierea Itinera – Retter Projectmanagement, câştigătoarea contractului de 44,6 milioane de euro, fără TVA, pentru realizarea tronsonului de autostradă Târgu Mureş – Ungheni

redactia

Japonezii, interesați să construiască un metrou la Cluj, pe linia Florești – aeroport sau Apahida

Stefana Muresan

„Ziua Grâului” de la Seuca, experiment reuşit marca DAFCOCHIM

Stefana Muresan

Daraban: Peste 15.000 de firme cu capital turcesc și 522 mil euro investiții directe ale Turciei în România, la nivelul lunii decembrie

redactia

Maramureșul a cedat un teren pentru locuințe de serviciu în Baia Mare

Nora Dumitrescu

ANL finanțează două blocuri în cartierul zălăuan Dumbrava Nord

Nora Dumitrescu

O hală agroalimentară modernă a fost construită în Zlatna: investiție de aproape 900.000 lei

Papuc Irina

Olandezii vor să se ocupe de proiectele Park & Ride din Cluj

Nora Dumitrescu

International Diplomacy360 Conference: Securitate și Prosperitate la granița estică a NATO și UE

Ionut Oprea

Marile probleme ale Clujului: prețurile proprietăților, mobilitatea și salariile

Nora Dumitrescu

Programul Operaţional Regional, un succes real în judeţul Caraș-Severin

Robert Bloancă

Medicina alternativă, la Oradea: Dr. Mircea Dogariu aduce acupunctura tradițională și energetică la Clinica Sana Mente

Transilvania Business

Roboți și inteligență artificială ai NTT Data România, la conferința HEART a UMF

Stefana Muresan

Va începe reevaluarea studiului de fezabilitate pentru Tîrgu Mureş – Târgu Neamţ

redactia

Leave a Comment