Cultural

Festivalul European al Şcolilor de Balet “Grand Assemblé”, Cluj-Napoca, 27-30 octombrie 2017

La a III-a ediţia a Festivalului European al Şcolilor de Balet „Grand Assemblé”, care se va desfăşura la Cluj, în perioada 27-30 octombrie 2017, participă elevi şi profesori din Austria, Danemarca, Slovacia, Italia, Germania, Republica Moldova şi România. Workshop-urilor de dans clasic, pointe, dans de caracter şi repertoriu, organizate, vineri, sâmbătă şi duminică (27, 28 şi 29 octombrie) în sălile de balet ale Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia” Cluj-Napoca vor fi coordonate de coregrafi prestigioşi: Simona Noja-Nebyla (director executiv al Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena), Giselle Santoro (Brazilia), Shoko Nejime (Japonia), Lucian Necşea (Austria) şi Boris Nebyla (Slovacia), director artistic al Baletului Operei Române Cluj.
Duminică, 29 octombrie, orele 14-17, Muzeul de Artă Cluj va găzdui o conferinţă a psihologului Peter Hauschild de la Universitatea “Sigmund Freud” din Viena, urmată de o masă rotundă interdisciplinară cu tema Psihologie şi balet, coordonată de prof. univ. dr. Adriana Băban – specialist în psihologia sănătăţii şi medicină comportamentală şi prof. univ. dr. Adrian Roşan, specialist în psihopedagogie specială. Festivalul se va încheia luni, 30 octombrie, cu Demonstraţie de balet VIII, un spectacol extraordinar care începe la ora 18,30, găzduit de Opera Naţională Română Cluj. Intrarea la spectacol este liberă, evenimentul având susţinerea financiară a Primăriei Cluj-Napoca.
Povestea de succes a acestui important eveniment internaţional a început la Cluj, în 24-28 octombrie 2015. Îniţiatoarea lui este o stea a baletului mondial – Simona Noja-Nebyla, absolventă a Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”, fostă prim-balerină a Operei Naţionale Cluj, a Deutsche Oper am Rhein (Germania), a Deutsche Oper Berlin (Germania) şi a Wiener Staatsoper (Austria), consultant pentru dans al Ministerului Culturii din Austria (2009-2011) şi director managerial al Şcolii de balet a Operei de Stat Viena (din 2010). Festivalul a fost creat pentru a oferi elevilor din şcolile în care se practică baletul ca viitoare profesie ori ca hobby şi profesorilor lor posibilitatea de a relaţiona şi de a împărtăşi experienţe din lumea dansului.
La prima ediţie, care a însemnat workshopuri de dans clasic, contemporan şi jazz, un simpozion deschis de conferinţa d-lui Oliver P. Graber din Austria cu tema Ballet and Brain şi un spectacol grandios la Opera Naţională Română Cluj, au participat elevi din 24 de şcoli de balet din şapte ţări (Austria, Italia, Danemarca, Olanda, SUA, Australia, România).
A II-a ediţie a Festivalului European al Şcolilor de Balet „Grand Assemblé”, desfăşurată în perioada 22-26 octombrie 2016, a reunit 110 elevi din 7 ţări (România, Austria, Slovacia, Danemarca, Italia, Ungaria, Olanda) şi a fost susţinută de Primăria Municipiului Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Opera Naţională Română, TVR Cluj, Radio Cluj, Palatul Copiilor. În sălile de balet ale Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia” au fost organizate antrenamente pentru elevi cu coregrafi de excepţie: maestrul de balet Vasile Solomon, Simona Noja-Nebyla, Boris Nebyla – director al Şcolii DanceArts din Viena, actualul director artistic al baletului Operei Naţionale Cluj, Katarina Vlniecikova – profesoară de dans contemporan din Slovenia, Gianpiero Tiranzoni, coregraf şi profesor de jazz la Academia de Balet din Viena şi John Blikendaal – Sr. Advisor Dance Talent Development la ArtEZ DansAcademie. Festivalul a inclus dezbaterea-forum cu tema Educaţie. Balet. Transdisciplinaritate şi s-a încheiat cu o spectacol pe scena Operei Naţionale Române Cluj.

Related posts

Proiect unic la Alba Iulia: Muzeu al Copilului. Investiția se ridică la 2,5 milioane de euro

Papuc Irina

Cinema City își redeschide sălile din Ardeal

Nora Dumitrescu

Sibiu a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019

Nicolae Pop

Două nume reunite întru istorie: Regele Mihai I al României și Pelikan

Ligia Voro

Fațadele clădirilor vechi din centrul istoric al Oradiei intră în reabilitare

Traian Dan

Cât costă un castel în Transilvania

Stefana Muresan

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, necesitatea unui proiect multi-disciplinar

Stefana Muresan

UBB, proiecte in valoare de 3 milioane de lei pentru prevenirea abandonului scolar

Stefana Muresan

Cel mai mare muzeu în aer liber din România, în 2019: venituri de peste 27 de milioane de lei

Papuc Irina

Stele Michelin pentru obiective din Târgu Mureș

Ligia Voro

La 100 de ani de la înființare, Opera își deschide larg ușile și își dezvăluie cortina!

Ligia Voro

MS | TM. Făcut în Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Cinematograful-dom revine în inima Sibiului, la Astra Film Festival 2019

Ligia Voro

”Tradiții nipone”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 caută companii partenere şi semnează cu o societate pentru Fund Raising

Robert Bloancă

Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului

Stefana Muresan

„Ambulanța pentru Monumente” a câștigat premiul publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Ion Surdu

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

Traian Dan

UNTOLD 2019 va avea cea mai impresionantă producție de festival

Ligia Voro

ZIUA CULTURII ARMENE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

redactia

Castelul Wass-Banffy din satul Gilău, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Premianții Festivalului Internațional de Carte Transilvania

Stefana Muresan

AGERPRES a lansat documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani

Stefana Muresan

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Traian Dan

Leave a Comment