Antreprenori Brașov București Cluj Industrie Investitii IT&C Lideri si afaceri Opinii Sibiu Slider Timiș Ultimele stiri

AHK avertizează că România poate pierde investiții

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), care reprezintă interesele a 600 de companii membre, a remis redacției noastre o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea față de modificările din Codul Fiscal, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Redăm mai jos conținutul scrisorii. 
“Cu mare îngrijorare am luat la cunoștință faptul că modificările din Codul Fiscal, anunțate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018. Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în calitate de reprezentanță oficială a economiei germane în România și de cea mai mare asociație economică ce reprezintă interesele a circa 600 de companii membre, dorește să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală.
AHK România a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România ca amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor. În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri. Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor.
Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari și serioși angajatori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România, majoritatea fiind în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj. Acestea au contribuit în ultimii ani decisiv la crearea și asigurarea de locuri de muncă în România – conform estimărilor noastre aceste companii au peste 250.000 de angajați. Companiile germane au investit în ultimii 25 de an continuu și pe termen lung în România. Investițiile germane în România se ridică la peste 9,2 mld. EUR (la sfârșitul anului 2016). Relațiile economice bilaterale au continuat să crească puternic și în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în primele șase luni ale anului în curs 7,2 mld. EUR (+18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 mld. EUR (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial (23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri).
Datorită repetatelor afirmaţii negative la adresa companiilor cu capital străin din România, dorim să menționăm că a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale nu corespunde spiritului unei economii globalizate. Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești și respectă legile țării. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaților, în cercetare și dezvoltare, deseori în colaborare cu instituții de cercetare naționale, dar și în dezvoltarea tehnologică a companiei. Efectele pozitive ale investițiilor străine au fost demonstrate în diverse studii care au demonstrat că în regiunile unde nivelul investiţiilor străine este ridicat şi mediul antreprenorial românesc se dezvoltă bine. Considerațiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiții străine, dar astfel de acuzații generalizate și nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei românești.
Este necesar ca autoritățile din România și factorii de decizie să ia măsurile necesare în ce privește dezvoltarea învățământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă. Mai ales în industria producătoare, în care activează numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plâng tot mai mult de lipsa de personal. AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei.
În calitate de actor activ în cadrul comunității de business și prin activităţile constructive şi bazate pe experienţa practică pe care le desfăşurăm în cadrul grupurilor de lucru pe diverse teme, AHK România își aduce contribuția la îmbunătățirea și dezvoltarea condițiilor de afaceri și de investiții în România, dar și la consolidarea relațiilor comerciale bilaterale. AHK România rămâne un partener de încredere pentru ministerele și autoritățile din România şi este deschisă pentru un dialog constructiv.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. AHK România aparține, alături de Camerele de comerț și industrie germane (IHK), rețelei globale a Camerelor de comerț germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK)”, se arată în document.

Related posts

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

Siceram Sighişoara investeşte 2 mil. euro în fabrici

redactia

Singurul tablou românesc din colecția IBM, repatriat de Artmark

Ligia Voro

Cel mai modern liceu tehnologic din țară, la Sebeș. Investiție de aproape 6 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Monor, Romfulda și Lacto Sinelli domină piața lactatelor din Bistrița-Năsăud

Stefana Muresan

Sibienii de la Smart Bill, cifra de afaceri de peste 1 mil. de euro

Stefana Muresan

Funcționarul public virtual Antonia a început să lucreze pentru clujeni

Stefana Muresan

Companii care produc şi exportă vin românesc, la Târgul de Vinuri de la Londra

Stefana Muresan

UMB, ”mobilizare exemplară”. Imagini cu primii kilometri de autostradă din Moldova

Stefana Muresan

The Wine Book of Romania – Volumul II

Ligia Voro

Andrei Ianculescu recrutat pentru coordonarea departamentului de Project Management

Ligia Voro

Continental investește la Timișoara într-un sistem de depozitare integral automatizat

Stefana Muresan

Calitatea vieții – decisivă pentru dezvoltarea urbană sustenabilă

Ionut Oprea

Societatea de termoficare a Timişoarei primeşte de la primărie 39 de milioane de lei, cu care va garanta un credit bancar

Robert Bloancă

Rablele abandonate în Baia Mare vor fi valorificate la reciclatori

Nora Dumitrescu

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Stefana Muresan

Peste 50 de proiete importante, derulate în acest an de administrația orădeană

Stefana Muresan

180 mil. lei pentru susținerea producției de roșii românești

Stefana Muresan

La 1 ianuarie 2020, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

Papuc Irina

Produsele de Sibiu promovate la târgul gastronomic de la Poznan

Stefana Muresan

Parc industrial în locul unei ferme de porci

Ligia Voro

Transilvania Train, Orient Express-ul de România, va porni joi la drum, din Gara Brașov

Stefana Muresan

Apare Baia Mare Shopping Park, pe platforma industrială Mobam

Nora Dumitrescu

CFR Călători va contracta servicii de reparații vagoane de 45 milioane euro

redactia

Leave a Comment