Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autobuze electrice cu încărcare wireless, în Cluj-Napoca

Cluj-Napoca va fi primul oraş din România în care vor circula, din 2018, autobuze electrice. Primăria a semnat deja un contract-cadru cu firma poloneză Solaris, care va furniza 30 de autobuze electrice. Costul unui singur autobuz de ecologic depăşeşte o jumătate de milion de euro. Vehiculele vor fi de ultimă generaţie şi vor putea fi încărcate wireless. Modelul achiziţionat este Solaris Urbino 12 electric. Aceste autobuze circulă în prezent în ţări ca Germania, Olanda, Elveţia, Polonia şi Cehia.
Prezent la dezbaterea „Mobilitatea viitorului”, care a fost organizată de Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România, primarul Emil Boc a anunţat că primele autobuze electrice vor ajunge la Cluj în prima jumătate a anului 2018.
„Am comandat deja un număr de 11 autobuze electrice din cele 30. Avem confirmarea că vor sosi până în aprilie, cel târziu mai, la Cluj. Mai avem în vedere şi alte comenzi, dar între timp trebuie să pregătim infrastructura, aşa că intenţionăm să introducem inclusiv încărcarea wireless a acestora, pentru ca timpul de alimentare să se reducă de la 30 la 7 minute”, a afirmat Boc, citat de Adevarul.
Clujul va investi în următorii trei ani aproape 40 de milioane de euro, bani care vor veni din fonduri europene, în achiziţia de noi troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice. Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă – este de 45,2 milioane de euro. Din această sumă, 36,7 milioane de euro ar urma să fie investiţi în mobilitate urbană, adică în achiziţia de mijloace de transport în comun eco.
Pe lângă vehicule electrice, Clujul va mai achiziţiona şi 85 de autobuze diesel. Compania germană Mercedes va livra 15 autobuze articulate, lungi de 18 metri, până în luna martie. O altă licitaţie, pentru 60 de autobuze nearticulate, se află în plină desfăşurare, iar atribuirea ar urma să se facă cel mai târziu pe 27 decembrie.
Sursa foto: solarisbus.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Articolul următor

După preluarea Bancpost, Banca Transilvania, la un pas de prima poziție

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share