România are în vedere încheierea unui Memorandum de înţelegere cu Serbia pentru construirea unei conducte de interconectare, între Arad şi Mokrin, lungă de circa 80 km, pentru creşterea gradului de asigurare a securităţii energetice în regiune, arată un Plan de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.
”Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA (faza I, II şi III). Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de graniţa dintre România şi Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, arată planul.
Proiectul “Interconectarea sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” constă în construirea unei conducte de interconectare a sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia pe direcţia Arad – Mokrin în lungime de aproximativ 80 km.
Din lungimea totală a conductei noi de interconectare între cele două puncte, circa 74 km se vor situa pe teritoriul României şi 6 km pe teritoriul Serbiei.
Termenul de finalizare este preconizat pentru anul 2026.
Valoarea totală estimată a investiţiei este 43 milioane euro, din care 37 milioane euro conducta pe teritoriul României, 3 milioane euro conducta pe teritoriul Serbiei şi 3 milioane euro staţia de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie al Serbiei.
”Exportul de gaze naturale spre Serbia se va realiza după finalizarea proiectului BRUA. În situaţia în care gaze naturale vor fi preluate din Serbia spre România, acestea pot fi direcţionate la consum în zona Timişoara – Arad, prin conducta DN 600 Horia – Maşloc – Recaş (25 bar), la presiuni mai mici decât în conducta BRUA”, se arată în document.
Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale (SNT) din România este operat de Transgaz, operatorul tehnic al sistemului de transport (OST).
Citește și:
Consiliului AgriFish nu a votat Regulamentul privind noile tehnologii genomice (NGT)
Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice (NGT) nu a trecut, luni, de votul Consiliul de miniștri AgriFish.…
11 decembrie 2023
Fondatorul Bonas și-a vândut acțiunile. 40% din firmă are alt proprietar
Un grup de oameni de afaceri bistrițeni a achiziționat, printr-o firmă pe care o controlează indirect, 40% din…
11 decembrie 2023
E de vânzare Hotelul Express din Predeal, aparținând CFR Marfă
CFR Marfă utilizează proprietățile pentru plata datoriilor la ANAF și scoate la licitație hotelul Express din Predeal. Preţul de…
11 decembrie 2023
Se deschide circulației pasajul dintre Sântandrei și Oradea din zona Cazaban
Marți dimineață, în jurul orei 10, se va deschide circulației pasajul rutier subteran de pe drumul de legătură…
11 decembrie 2023
Revoluția din 1989, suprinsă în două evenimente la Cluj
O serie de evenimente legate de Revoluția din Decembrie 1989 au fost programate la Cluj-Napoca. Acestea sunt organizate…
11 decembrie 2023
Bradul Untold, cel mai licitat din România
Metamorphosis, bradul realizat de echipa Festivalului Untold, a fost cel mai licitat în cadrul unui mare eveniment caritabil…
11 decembrie 2023
Amenzi infime pe șantierele Clujului: 50.000 de euro în o jumătate de an
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat amenzi de 246.500 lei după 145 de controale la societățile…
11 decembrie 2023
Muzeul Național Brukenthal este sprijinit de JTI cu o sponsorizare de 50 000 euro
Muzeul Național Brukenthal (MNB) din Sibiu a primit un frumos cadou de Crăciun de la JTI. O sponsorizare…
11 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
