Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze, vrea să investească 136,15 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel, pentru creşterea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, arată Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.
Sărmăşel are o capacitate de înmagazinare de 900 milioane mc.
În document se arată totodată că alte 87 milioane euro urmează să fie investite în dezvoltarea depozitului privat de înmagazinare gaze naturale Depomureş, deţinut de Engie şi Romgaz, care în prezent care o capacitate de 300 milioane mc.
”Printre proiectele de interes comun promovate de România, incluse de Comisia Europeană pe a III-a listă (2017), în sectorul gazelor naturale, se regăsesc şi proiecte de investiţii în scopul creşterii capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, respectiv proiectele promovate de Romgaz şi Depomureş: creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale în depozitul Sărmăşel, depozitul de înmagazinare gaze naturale Depomureş”, se menţionează în plan.
Legat de proiectul privind creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor în depozitul Sărmăşel, data prognozată de punere în funcţiune a obiectivului este aprilie 2024.
Valoarea estimată a proiectului, incluzând stocul inactiv de gaze este de 136,15 milioane euro, suportat din surse proprii (25%), iar restul din surse atrase (împrumuturi bancare şi fonduri UE).
Lansarea licitaţiei în vederea contractării serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate este în februarie 2018, urmând ca studiul de fezabilitate să înceapă în luna mai a anului viitor.
În ceea ce priveşte proiectul de dezvoltare a depozitului de înmagazinare gaze naturale Depomureş, acesta are drept scop creşterea volumului util al depozitului subteran până la 600 milioane metri cubi în două etape, respectiv modernizarea infrastructurii actuale utilizate la înmagazinarea gazelor natural.
Citește și:
Selina, cea mai mare companie de construcții din vestul României, a ieșit din insolvență
Societatea CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare, anunță finalizarea cu succes a procesului de reorganizare a constructorului…
26 martie 2023
A 11-a ediție a International Robotics Championship va avea loc la Oradea
Între 20 și 22 aprilie, Oradea va deveni un hub internațional de robotică, unde vor participa peste 500…
26 martie 2023
15 milioane de euro pentru dotarea școlilor din Oradea cu mobilier și echipamente IT
Toate unitățile de învățământ din Oradea, aflate în subordinea Consiliului Local, vor putea fi dotate cu mobilier, echipamente…
26 martie 2023
Merck se implică într-un proiect de cercetare la Cluj
Gigantul american al vaccinurilor a intrat într-un proiect cu cea mai mare universitate din România. Merck Sharp &…
25 martie 2023
Ambasadorul României în Ungaria, în vizită la Simex și Podgoria Silvania
Gabriel-Cătălin Șopandă, ambasadorul țării noastre în Ungaria, s-a aflat într-o vizită de lucru în județul Sălaj. Ambasadorul a…
25 martie 2023
Brokerii clujeni, promotori ai transparenței la bursă
Grupurile clujene Banca Transilvania (BT) și BRK au făcut parte din comisia care a schimbat “regulile jocului” în…
25 martie 2023
Turda va avea teren de fotbal omologat UEFA
Au debutat lucrările de construire a bazei sportive de tip 1 din municipiul clujean. Compania Națională de Investiții…
25 martie 2023
Hotelul K+K Elisabeta din centrul Bucureștiului, relansat sub brandul Peakture
Lorand și Zsuzsanna Szarvadi, proprietarii Balvanyos Resort & Spa din Covasna, au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul…
25 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
