Energie Importate Investitii Mureș Ultimele stiri

Romgaz, investiție de peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel și alte 87 milioane în depozitul Depomureş

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze, vrea să investească 136,15 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel, pentru creşterea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, arată Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.
Sărmăşel are o capacitate de înmagazinare de 900 milioane mc.
În document se arată totodată că alte 87 milioane euro urmează să fie investite în dezvoltarea depozitului privat de înmagazinare gaze naturale Depomureş, deţinut de Engie şi Romgaz, care în prezent care o capacitate de 300 milioane mc.
”Printre proiectele de interes comun promovate de România, incluse de Comisia Europeană pe a III-a listă (2017), în sectorul gazelor naturale, se regăsesc şi proiecte de investiţii în scopul creşterii capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, respectiv proiectele promovate de Romgaz şi Depomureş: creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale în depozitul Sărmăşel, depozitul de înmagazinare gaze naturale Depomureş”, se menţionează în plan.
Legat de proiectul privind creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor în depozitul Sărmăşel, data prognozată de punere în funcţiune a obiectivului este aprilie 2024.
Valoarea estimată a proiectului, incluzând stocul inactiv de gaze este de 136,15 milioane euro, suportat din surse proprii (25%), iar restul din surse atrase (împrumuturi bancare şi fonduri UE).
Lansarea licitaţiei în vederea contractării serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate este în februarie 2018, urmând ca studiul de fezabilitate să înceapă în luna mai a anului viitor.
În ceea ce priveşte proiectul de dezvoltare a depozitului de înmagazinare gaze naturale Depomureş, acesta are drept scop creşterea volumului util al depozitului subteran până la 600 milioane metri cubi în două etape, respectiv modernizarea infrastructurii actuale utilizate la înmagazinarea gazelor natural.

Related posts

Grupul Monza, nouă etapă în extinderea brandului

Stefana Muresan

OMV Petrom SA are un nou membru în Directorat: Stefan Waldner

Ligia Voro

Comuniteca, primul spațiu pentru comunitate din Oradea

Traian Dan

Leave a Comment