Agenția Națională de Presă AGERPRES și Sindicatul Român al Jurnaliștilor MEDIASIND au semnat noul Contract Colectiv de Muncă, valabil până în 2019. Prevederile din CCM reglementează drepturile și obligațiile angajaților și angajatorului, stabilind, pe lângă măsuri ferme pentru apărarea și garantarea locurilor de muncă, și o serie de garanții privind funcționarea dialogului social la standarde europene. Contractul încheiat cuprinde și prevederi care oferă garanții profesionale pentru jurnaliștii agenției, cum ar fi Codul Deontologic al Jurnalistului AGERPRES și Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism. Conform noului CCM, „jurnalistul AGERPRES este obligat să prezinte în mod corect, obiectiv, complet și echidistant realitățile vieții social-politice, economice, religioase și cultural-științifice interne și internaționale, promovând valorile democratice, civice și morale. Jurnalistul AGERPRES nu va realiza informații care promovează discriminarea, de orice fel ar fi aceasta. Informațiile vor fi prezentate și transmise fidel, fără nicio influență din partea autorităților publice sau a altor persoane de drept public sau privat. În exercitarea profesiei și în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse societăți comerciale, jurnalistului AGERPRES îi sunt interzise înțelegeri care ar putea afecta imparțialitatea sau independența sa. Jurnalistul AGERPRES nu va accepta niciun fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea sa”. De asemenea, noul CCM garantează caracterul confidențial al surselor de informare ale jurnalistului AGERPRES, care beneficiază de clauza de conștiință. Astfel, jurnalistul poate, printre altele, să refuze să scrie, să pregătească sau să participe la realizarea unui articol al cărui conținut este contrar legislației actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocând clauza de conștiință și poate refuza divulgarea surselor de informații.
„Prevederile noului CCM vin în sprijinul independenței jurnalistice a AGERPRES. Având în vedere presiunile politice din ultima vreme la care încă este supusă Agenția, mă bucur că, cel puțin în interior, dialogul social nu doar continuă, ci este și îmbunătățit prin noul CCM semnat de conducerea AGERPRES, pe de-o parte, și MEDIASIND, ca sindicat reprezentativ, pe de altă parte. Îndeplinirea cu succes a menirii publice a Agenției nu poate avea loc fără un climat intern favorabil evoluției, pentru că instituția se bazează în primul rând pe oamenii care lucrează 24 de ore din 24 pentru a oferi publicului cele mai noi informații la standardele cele mai ridicate. Într-un climat politic nefavorabil, caracterizat prin presiuni asupra AGERPRES, singura șansă de a continua pe drumul cel bun este stabilitatea și predictibilitatea, ambele favorizând generarea și implementarea de strategii de dezvoltare utile”, a declarat Alexandru Giboi, director general al AGERPRES.
În acest context, al evoluției permanente, Agenția Națională de Presă a lansat un nou site, precum și proiecte editoriale noi pentru Centenarul Marii Uniri, în cadrul unei expoziții inedite de fotografie desfășurată la Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Samsung.
AGERPRES, Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și Samsung Romania vă invită astfel la o ARtfel de expoziţie de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video şi Realitatea Augmentată. Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 noiembrie – 10 decembrie, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.
Printre fotografiile expuse se regăsesc unele dintre cele mai bune imagini realizate de fotoreporterii AGERPRES în ultimul an, atât în țară, cât și la evenimente internaționale. De la Jocurile Olimpice de la Rio, la misiunea în teatrul de operații din Afganistan sau la vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, precum și de la vizita Prințului Charles în România, la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca, expoziția de fotografie ARtfel aduce în prim-plan cele mai importante momente surprinse de colegii noștri.
Astfel, cu ajutorul aplicației mobile AGERPRES AR, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play (https://goo.gl/V3pu2y) şi App Store (https://goo.gl/rSvCWa), vizitatorii vor vedea povestea din spatele imaginilor, dar și scurte fragmente dintr-un documentar video special pe care AGERPRES îl pregătește cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
De asemenea, cu ocazia vernisării expoziției, AGERPRES a lansat și noua pagină de Instagram, #100deRomania (https://www.instagram.com/100deromania/) – un proiect dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, în cadrul căruia Agenția Națională de Presă va promova cele mai bune fotografii ale sale.
„AGERPRES este despre informare publică. Asta trebuie să facem noi, trebuie să fim prezenţi la toate evenimentele, la cât de multe posibil, şi să vă livrăm dumneavoastră, publicului, informaţia relevantă. Publicul e format însă din individualităţi, din oameni care au pasiuni diferite, interese diferite, au ştiri care sunt diferite pentru ei. Pentru că pentru cineva din Dolj ceva e ştire, pentru cineva din Bucureşti s-ar putea să nu fie ştire. În consecinţă, am zis să adaptăm site-ul nou astfel încât să poată livra lucruri interesante pentru fiecare om care intră pe site. Deci, teoretic, în momentul în care vom avea 1.000 de persoane logate pe site, fiecare dintre aceste persoane va putea să-şi customizeze experienţa pe prima pagină şi astfel, în funcţie de câte persoane vom avea logate, noi, de fapt, vom livra atâtea site-uri. Dacă avem 50.000 de persoane logate, cu 50.000 de preferinţe diferite, noi vom livra, de fapt, 50.000 de site-uri customizate pentru fiecare utilizator în parte. Şi asta cred că este noutatea cea mai importantă pe care o aducem atât în ceea ce înseamnă site-urile de agenţie de presă, dar şi putem generaliza puţin la nivelul întregii prese româneşti”, a explicat la eveniment directorul general al AGERPRES, adăugând că experiența utilizatorilor site-ului public al Agenției va continua să fie îmbunătățită.
De asemenea, redactorul șef al Redacției Online a AGERPRES, Cosmin Bogdan, a detaliat: „Deja oferim fotografiile în funcţie de eveniment, oferim motoare de căutare pe fiecare secţiune, fotografiile au cu totul şi cu totul altă rezoluţie. Şi dincolo de asta, site-ul reprezintă, de fapt, o poveste care ar trebui să fie mult mai lungă. Întrucât ce ne propunem noi acum este prima cărămidă la o construcţie mult mai mare. În viitor am putea astfel vorbi despre plata cu cardul, am putea vorbi despre un site care înţelege modul de interacţiune al utilizatorului cu site-ul”.
Redactorul-şef adjunct al Redacţiei Video, Marilena Gheorghiţă a anunţat că AGERPRES pregăteşte pentru Centenar un film documentar prin care realizatorii încearcă să aducă în faţa publicului „emoţia surprinsă în forma ei reală”. Aceasta a explicat conceptul care a stat la baza realizării acestui film: „Ne-am implicat teribil, la filmare, la documentare, la cum am găsit poveştile, cum am găsit oamenii şi cum încercăm să aducem în faţa dumneavoastră, a publicului, ceea ce pentru noi contează enorm: emoţia surprinsă în forma ei reală. Şi credem în felul următor: că la 100 de ani de la Marea Unire, România, de fapt, vibrează. Vibrează Bucovina de Nord, vibrează în Republica Moldova, vibrează în Transilvania, în fiecare părticică din ceea ce înseamnă România. Şi noi spunem că, de fapt, România înseamnă inima fiecărui român care trăieşte aici, în ţară, sau care a ales o altă destinaţie, aşa cum înseamnă şi sufletul fiecărui străin care spune că România este <<acasă>>. România înseamnă emoţie, România înseamnă dragoste, înseamnă în continuare să ai puterea să-ţi doreşti să creşti, să te faci mare”.
„Evoluția AGERPRES de până acum a fost posibilă datorită stabilității de care a beneficiat Agenția prin actualul cadru legislativ, care limitează mult influența politică asupra conducerii instituției. Orice măsură care crește presiunea politică asupra Agenției va frâna atât dezvoltarea instituției de presă publică, cât și activitatea jurnalistică de zi cu zi”, a afirmat Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES.
Despre AGERPRES
Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.
Citește și:
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Proprietarul grupului Astra devine cetățean de onoare al Maramureșului
Consiliul Județean (CJ) Maramureș a decis, în unanimitate, să confere titlul “unuia dintre cei mai mari industriași pe…
1 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
Tinerii antreprenori ai Ardealului, adunați de D’Olive la Păltiniș
Șapte întreprinzători din regiune constituiți într-un grup de inițiativă (mastermind) au fost consiliați de către mentori cu experiență…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Aeroportul Cluj, premiat la Atena pentru excelență în operațiuni aeroportuare
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a fost premiat în cadrul evenimentului OPS Forum 2025, organizat la Atena…
1 iulie 2025
Manufaktur by Mercedes-Benz – un eveniment dedicat luxului personalizat, la showroom-ul Mercedes-Benz Baia Mare
Într-o seară dedicată eleganței și rafinamentului, ATP Motors Baia Mare, dealer autorizat Mercedes-Benz, a adus în prim-plan conceptul exclusiv Manufaktur –…
1 iulie 2025
Investiții
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Infrastructură
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
