Cluj Fonduri Europene Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Regiunea Turda – Câmpia Turzii primește 155 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a aprobat contractul de finanțare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii.
“Am semnat cel mai important contract de finanțare din fonduri europene din zona Turda – Câmpia Turzii, cu sentimentul că mai facem un pas mare spre o Românie în care condițiile de viață ale cetățenilor se aliniază standardelor din țările occidentale”, a declarat Nica.
Investiția solicitată de Compania de Apă Arieș (CAA) și propusă spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) are o valoare eligibilă de 700 de milioane de lei (600 de milioane fonduri europene) și presupune lucrări de extindere și îmbunătățire a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată în beneficiul mediului și al oamenilor din regiune.
După investițiile din POIM, gradul de conectare va crește la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitățile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călărași, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Tritenii de Jos și Viișoara.
Propunerile de investiții fac parte din Master Planul Regional de gestionare a serviciilor de apă și apă uzată și sunt corelate cu alte investiții dezvoltate în perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finanțare.
Rezultatele așteptate se referă la creșterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă de la 84% până la 100%, iar pe de alta parte la creșterea ratei de colectare și epurare a apei uzate de la 66% până la 95% în aria de operare și până la 100% în aglomerările de peste 2.000 de locuitori.
Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza în 2023, an în care toate sistemele de alimentare cu apă și aglomerările incluse în proiect vor fi conforme cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020 are ca principale componente investiții în alimentarea cu apă (131,3 km aducțiune nouă și 30,3 km reabilitată, 2 surse subterane reabilitate, 13 puțuri reabilitate, 4 stații de tratare noi, 2 stații de clorinare noi, 161,6 km rețele noi de distribuție apă potabilă și 75,4 km reabilitate, 5 rezervoare de înmagazinare noi și 3 reabilitate, 31 stații noi de pompare și una reabilitată).
Acesta mai presupune investiții în colectarea și tratarea apei uzate (3 stații de epurare extinse, din care una extinsă printr-o stație de compostare nămol, 76 stații de pompare apă uzată noi și 3 reabilitate, 26 km conductă colectoare nouă, 22,12 km conducte de refulare noi, 153,6 km rețea de canalizare nouă și 48 km reabilitată).
POIM 2014-2020 este cel mai mare program operațional al României și al doilea ca mărime din Uniunea Europeană și presupune investiții majore în sectoarele transport, mediu și energie. Este un program important ca valoarea a alocării nerambursabile, de 9,4 miliarde de euro.
Acesta reprezintă un program strategic pentru țara noastră, având în vedere că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în acordul de parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Related posts

Turcii construiesc lotul 1 din Autostrada de Centură București

Stefana Muresan

NITA SAO, pălăriile pentru regi și regine

Papuc Irina

Primul liceu privat de aviație din România, înființat la inițiativa omului de afaceri lugojean Daniel Gabriel Olariu

Stefana Muresan

Polonezii de la Solaris, singurii care au făcut o ofertă pentru cele 50 de troleibuze de la Cluj

Stefana Muresan

A fost modernizata singura sectie de chirurgie toracica din Cluj

Stefana Muresan

Just launched: the Senior Housing and Healthcare Association

Papuc Irina

Contract de 16 milioane de euro, semnat între Railport Curtici și producătorul de vagoane Astra Rail Industries, la Târgul Economiei Arădene

Stefana Muresan

SC Alfadin Com, de la exploatare la eficiență, în sectorul prelucrării lemnului

Stefana Muresan

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Cel mai mare muzeu în aer liber din România s-a redeschis pentru public

Ion Surdu

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Traian Dan

Autostrada Comarnic – Braşov: Alpenside a emis o factură de 2,89 milioane de lei

redactia

Centrul de cercetare OncoGen Timișoara începe de astăzi testarea unui vaccin împotriva Covid-19

Papuc Irina

Pria Farmers Day Republica Moldova Awards, 17 noiembrie, gala hibrid, la Chisinau si online

Ionut Oprea

Apartamente mai scumpe în marile orașe ale Transilvaniei

Nora Dumitrescu

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

Garaje inteligente pentru biciclete la Cluj

Nora Dumitrescu

Târgul Produs de Cluj se duce în cartierele orașului

Nora Dumitrescu

Debirocratizare și simplificare la nivelul Ministerului Fondurilor Europene

Traian Dan

Oradea are cinema cu cea mai avansată tehnologie de sunet, Dolby Atmos

Traian Dan

Investițiile companiilor brașovene, cifrate la aproape 300 mil. euro

Stefana Muresan

S-a stabilit locația Spitalului Pediatric Monobloc din Cluj. Licitația, finalizată în acest an

Stefana Muresan

Un nou partener la Maravela & Asociații

Ionut Oprea

Timișoara: Pod identic cu Hulme Arch Bridge din Manchester, finalizat în 2020

Stefana Muresan

Leave a Comment