Cluj Fonduri Europene Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Regiunea Turda – Câmpia Turzii primește 155 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a aprobat contractul de finanțare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii.
“Am semnat cel mai important contract de finanțare din fonduri europene din zona Turda – Câmpia Turzii, cu sentimentul că mai facem un pas mare spre o Românie în care condițiile de viață ale cetățenilor se aliniază standardelor din țările occidentale”, a declarat Nica.
Investiția solicitată de Compania de Apă Arieș (CAA) și propusă spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) are o valoare eligibilă de 700 de milioane de lei (600 de milioane fonduri europene) și presupune lucrări de extindere și îmbunătățire a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată în beneficiul mediului și al oamenilor din regiune.
După investițiile din POIM, gradul de conectare va crește la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitățile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călărași, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Tritenii de Jos și Viișoara.
Propunerile de investiții fac parte din Master Planul Regional de gestionare a serviciilor de apă și apă uzată și sunt corelate cu alte investiții dezvoltate în perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finanțare.
Rezultatele așteptate se referă la creșterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă de la 84% până la 100%, iar pe de alta parte la creșterea ratei de colectare și epurare a apei uzate de la 66% până la 95% în aria de operare și până la 100% în aglomerările de peste 2.000 de locuitori.
Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza în 2023, an în care toate sistemele de alimentare cu apă și aglomerările incluse în proiect vor fi conforme cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020 are ca principale componente investiții în alimentarea cu apă (131,3 km aducțiune nouă și 30,3 km reabilitată, 2 surse subterane reabilitate, 13 puțuri reabilitate, 4 stații de tratare noi, 2 stații de clorinare noi, 161,6 km rețele noi de distribuție apă potabilă și 75,4 km reabilitate, 5 rezervoare de înmagazinare noi și 3 reabilitate, 31 stații noi de pompare și una reabilitată).
Acesta mai presupune investiții în colectarea și tratarea apei uzate (3 stații de epurare extinse, din care una extinsă printr-o stație de compostare nămol, 76 stații de pompare apă uzată noi și 3 reabilitate, 26 km conductă colectoare nouă, 22,12 km conducte de refulare noi, 153,6 km rețea de canalizare nouă și 48 km reabilitată).
POIM 2014-2020 este cel mai mare program operațional al României și al doilea ca mărime din Uniunea Europeană și presupune investiții majore în sectoarele transport, mediu și energie. Este un program important ca valoarea a alocării nerambursabile, de 9,4 miliarde de euro.
Acesta reprezintă un program strategic pentru țara noastră, având în vedere că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în acordul de parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Related posts

UBB a depășit pragul anului 2016 la înscrierile pentru admiterea la facultate

Stefana Muresan

Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor: „Dacă românii nu vor îndrăzni, vor îndrăzni alții”

Traian Dan

ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

Ligia Voro

Fondatorul AROBS s-a întâlnit cu noul ministru al fondurilor europene

Nora Dumitrescu

Reabilitare importantă cu fonduri europene la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brașov

Papuc Irina

Great demand for modern industrial spaces accelerates Zacaria’s expansion plans

redactia

O româncă, în premieră, în echipa de conducere a Asociaţiei Europene de Robotică

Stefana Muresan

FOTO: Brandul Herlitz aniversează 30 de ani cu o primă surpriză: programul “Profesori fericiți pentru România”  

Ligia Voro

Câmpia Turzii se vrea smart city. Proiectul WiFi public, aproape de final

Nora Dumitrescu

Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020

Papuc Irina

Logicode, firmă românească specializată în tehnologia codurilor de bare, lansează o soluţie pentru IMM-urile care fac comerţ sau producţie

Stefana Muresan

Lidl va finanța restaurarea “Versailles-ului Transilvaniei”

Nora Dumitrescu

BVB, primul loc în topul creşterilor bursiere din Uniunea Europeană

Stefana Muresan

Sovata, dezvoltată cu proiecte și bună administrare

Florin Marcel

Univers T, staţie de încărcare a autovehiculelor electrice

Stefana Muresan

„Autostrada electrică” îşi continuă extinderea în România

Stefana Muresan

Automobile Dacia a produs la Mioveni 32.021 vehicule în primele două luni ale anului

Stefana Muresan

Anveloparea blocurilor, nereuşită parţială în zona de vest. Dacă vecinii se ceartă blocurile rămân neizolate

Robert Bloancă

Orașele din Transilvania, în topul comenzilor de Black Friday

Nora Dumitrescu

Gigantul american Emerson, profit de peste 10 mil. euro cu campusul industrial din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Investiţie în aparatură de înaltă performanţă la spitalul din Târgu Mureș

Ligia Voro

Industria textilă la nivel mondial, o afacere de 154 de miliarde de euro în 2019. Cine sunt cei mai mari importatori și exportatori de haine din lume

Papuc Irina

Studenţi ai UBB, într-o competiţie de management strategic, în Washington

redactia

Grupul TeraPlast donează 85.000 de lei spitalelor din Bistrița și Băicoi 

Ligia Voro

Leave a Comment