Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunea Turda – Câmpia Turzii primește 155 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a aprobat contractul de finanțare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii.
“Am semnat cel mai important contract de finanțare din fonduri europene din zona Turda – Câmpia Turzii, cu sentimentul că mai facem un pas mare spre o Românie în care condițiile de viață ale cetățenilor se aliniază standardelor din țările occidentale”, a declarat Nica.
Investiția solicitată de Compania de Apă Arieș (CAA) și propusă spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) are o valoare eligibilă de 700 de milioane de lei (600 de milioane fonduri europene) și presupune lucrări de extindere și îmbunătățire a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată în beneficiul mediului și al oamenilor din regiune.
După investițiile din POIM, gradul de conectare va crește la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitățile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călărași, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Tritenii de Jos și Viișoara.
Propunerile de investiții fac parte din Master Planul Regional de gestionare a serviciilor de apă și apă uzată și sunt corelate cu alte investiții dezvoltate în perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finanțare.
Rezultatele așteptate se referă la creșterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă de la 84% până la 100%, iar pe de alta parte la creșterea ratei de colectare și epurare a apei uzate de la 66% până la 95% în aria de operare și până la 100% în aglomerările de peste 2.000 de locuitori.
Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza în 2023, an în care toate sistemele de alimentare cu apă și aglomerările incluse în proiect vor fi conforme cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020 are ca principale componente investiții în alimentarea cu apă (131,3 km aducțiune nouă și 30,3 km reabilitată, 2 surse subterane reabilitate, 13 puțuri reabilitate, 4 stații de tratare noi, 2 stații de clorinare noi, 161,6 km rețele noi de distribuție apă potabilă și 75,4 km reabilitate, 5 rezervoare de înmagazinare noi și 3 reabilitate, 31 stații noi de pompare și una reabilitată).
Acesta mai presupune investiții în colectarea și tratarea apei uzate (3 stații de epurare extinse, din care una extinsă printr-o stație de compostare nămol, 76 stații de pompare apă uzată noi și 3 reabilitate, 26 km conductă colectoare nouă, 22,12 km conducte de refulare noi, 153,6 km rețea de canalizare nouă și 48 km reabilitată).
POIM 2014-2020 este cel mai mare program operațional al României și al doilea ca mărime din Uniunea Europeană și presupune investiții majore în sectoarele transport, mediu și energie. Este un program important ca valoarea a alocării nerambursabile, de 9,4 miliarde de euro.
Acesta reprezintă un program strategic pentru țara noastră, având în vedere că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în acordul de parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DC Communication se alătură echipei Artexim în organizarea Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

Articolul următor

BVB și SIBEX au fuzionat; România va avea o singură bursă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share