Cluj Fonduri Europene Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Cluj-Napoca investește zeci de milioane de euro în tramvaie și troleibuze noi

Flota auto a Companiei de Transport Public Cluj va fi reînnoită, în următorii trei ani, cu cel puţin 30 de troleibuze, 30 de autobuze electrice şi între 16 şi 20 de tramvaie, scrie adevarul.ro. La toate acestea se adaugă şi 85 de autobuze diesel. În plus, se lucrează la proiecte care vizează extinderea liniilor de troleibuz existente în cartierele Mănăştur şi Gheorgheni şi în construirea de la zero a unei noi linii în cartierul Zorilor.
Pentru toate aceastea vor fi accesate fonduri europene, cu menţiunea că 11 din cele 30 de autobuze electrice vor fi cumpărate din fonduri elveţiene, care au fost deja puse la dispoziţia municipalităţii. Primăria a semnat deja un contract-cadru cu firma poloneză Solaris, care va furniza cele 30 de autobuze electrice. Costul unui singur autobuz ecologic depăşeşte o jumătate de milion de euro. Vehiculele vor fi de ultimă generaţie şi vor putea fi încărcate wireless.
Modelul achiziţionat este Solaris Urbino 12 electric. Aceste autobuze circulă în prezent în ţări ca Germania, Olanda, Elveţia, Polonia şi Cehia. Primul lot de 11 autobuze eco urmează să ajungă la Cluj până în luna martie. Preţul unui troleibuz articulat porneşte de la o jumătate de milion de euro, iar un singur tramvai costă cel puţin un million şi jumătate de euro.
Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă – este de 45,2 milioane de euro. Din această sumă, 36,7 milioane de euro ar urma să fie investiţi în mobilitate urbană, mai exact în achiziţia de mijloace de transport în comun electrice. Suma va fi suplimentată, într-o primă fază, cu 50%, susţine Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a primăriei, potrivit sursei citate.

Related posts

Grand Hotel Italia, afaceri de 28 mil. lei, plus 23%

Stefana Muresan

Top 10 cele mai scumpe terenuri de vânzare din Cluj. 7 milioane de euro pentru 2 hectare de pământ în Mărăşti

redactia

Hines secures Jimmy Choo and Golden Goose in Copenhagen for its pan-european core fund

Ionut Oprea

Leave a Comment