34 de spitale din ţară şi din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanţă Magnetică Nucleară (24) şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).
Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziţionarea echipamentelor medicale au fost semnate astăzi, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi furnizorii de echipamente, în prezenţa premierului Mihai Tudose. La ceremonia de semnare au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari, precum şi managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziţionate.
“Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) şi un RMN (Rezonanţă Magnetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit şi echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziţii de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel naţional, o reţea de imagistică medicală sustenabilă şi interconectată”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităţilor locale şi a managerilor de spital să asigure spaţiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.
Cele trei contracte de achiziţie sunt finanţate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, şi deblocat în cursul anului 2017. Pe lângă achiziţia de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede şi construcţia de secţii noi ATI şi UPU, Centre de mari arşi, blocuri operatorii şi reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialităţi, precum şi achiziţii de echipamente necesare în secţiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliaţie, imagistică, radioterapie şi screening afecţiuni oncologice.
Ministrul Sănătăţii a prezentat stadiul proiectelor derulate în cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială:
Contracte finalizate:
Dotarea secţiilor UPU din spitalele universitare şi judeţene – achiziţionare un număr de 5472 echipamente pentru 78 spitale, în anul 2017
Dotarea secţiilor ATI din spitalele universitare şi judeţene – achiziţionare un număr de 277 echipamente pentru 56 spitale, în anul 2017
Contracte în derulare:
Dotarea cu echipamente de radioterapie a 5 centre din ţară ( Spitalului Judeţean Constanta, Spitalului Judeţean Galaţi, Spitalului Judeţean Maramureş, Institutul Oncologic Bucureşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
Dotarea laboratorului ANMDM cu 14 echipamente de laborator, în anul 2017
Lucrări de reabilitare la secţia de radioterapie din Spitalul Universitar de Urgenţă Elias
Contracte în curs de semnare:
Semnarea contractului pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a altor trei centre din ţară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Judeţean Craiova şi Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuţă Cluj Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
Semnarea contractului pentru achiziţia a opt unităţi mobile de screening de cancer de col uterin.
Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziţii de echipamente medicale pentru UPU 90 echipamente pentru 71 spitale (faza 2).
Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziţii de 2400 de echipamente medicale pentru 51 de secţii ATI şi 4 secţii de Mari Arşi ( Timişoara, Iaşi, Gr. Alexandrescu, Bagdasar Arseni )( faza 2) .
Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziţii de echipamente de laborator pentru ANMDM – 8 buc ( faza 2).
Achiziţii care sunt în proces de evaluare:
Servicii de consultanţă pentru expertizare tehnica şi proiectare pentru realizarea a 4 obiective de investiţii: Tg Mureş, Timişoara, Bagdasar Arseni şi Grigore Alexandrescu
Servicii de consultanţă pentru expertizare tehnica şi proiectare pentru realizarea extinderii şi modernizării secţiei ATI – Institutul Clinic Fundeni
Servicii de consultanţă de verificare tehnică a proiectelor
Achiziţii care se vor lansa in ianuarie 2018:
Achiziţionarea de echipamente medicale pentru secţiile de chirurgie generală şi mari arşi.
Achiziţia de echipamente medicale pentru sistem de telemedicina pentru UPU, pentru un număr de 102 spitale.
Achiziţii în pregătire pentru Trimestrul I 2018:
Reabilitare buncăr pentru secţia de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic prof.dr. I.Chiricuţă Cluj Napoca
Extindere şi modernizare a secţiilor UPU din spitalele judeţene Braşov şi Oradea
Achiziţia serviciului de asistenţă tehnică privind supervizarea lucrărilor de construcţii pentru toate investiţiile în infrastructura de sănătate incluse în proiect finanţat de către BIRD
Achiziţia a 100 de autovehicole de transport pacienţi
De asemenea, în cursul lunii ianuarie, printr-o finanţare acordată de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD, vor fi efectuate recepţiile finale la lucrările efectuate la două secţii de neonatologie din maternităţile din Sibiu şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, precum şi recepţia lucrărilor la secţia de neonatologie din maternitatea Braşov. Tot în cadrul acestui proiect a fost lansată procedura de achiziţie pentru 76 de mese de naşteri care vor dota 15 maternităţi, iar în luna martie 2018 va fi efectuată recepţia finală a lucrărilor efectuate la secţia de neonatologie din maternitatea Cluj.
Citește și:
Aiudul va avea un centru de colectare prin aport voluntar
Aiudul a făcut demersurile necesare pentru a înființa un centru de colectare a deșeurilor. În acest sens a…
7 septembrie 2024
Oradea promovează turismul și oportunitățile de investiții în Varșovia
Echipa Visit Oradea a participat joi, 5 septembrie, la o vizită de lucru în capitala Poloniei, Varșovia, în…
6 septembrie 2024
OMV Petrom externalizează unele servicii către Bonatti S.p.A. Parma
Consiliul Concurenței a autorizat, după analizarea atentă cererii înaintate de OMV Petrom S.A., tranzacția prin care compania intenționează…
6 septembrie 2024
Achiziție publică pentru reabilitarea a două bulevarde în Baia Mare
Primăria Municipiului Baia Mare a lansat procedura de achiziție publică pentru reabilitarea a două bulevarde, Decebal și Independenței.…
6 septembrie 2024
Degustarea de vară de la Mundus Vini a premiat din nou România
A 35-a ediție a Grand International Wine Award MUNDUS VINI s-a încheiat la începutul lunii septembrie. Cele mai…
6 septembrie 2024
Costumele populare din Cluj, prezentate în premieră la un festival de modă
Alături de prezentările unor designeri precum Cătălin Botezatu sau Romanița Iovan, Transilvania Fashion include ținute de zi și…
6 septembrie 2024
Vale a inovării, acesta e noul statut al Regiunii Centru
Regiunea Centru a obținut recent titlul de Vale Regională a Inovării (Regional Innovation Valley), ca urmare a angajamentului…
6 septembrie 2024
Heliportul Spitalului Județean Miercurea Ciuc la raport
Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a organizat în 5 septembrie 2024 o conferință de presă cu scopul…
6 septembrie 2024