Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Record de vizitatori la Castelul Corvinilor, în 2017

Muzeul Castelul Corvinilor a înregistrat un număr de 333.334 de vizitatori, anul trecut, cifra fiind mai mare cu 33 de mii față de anul precedent (2016), când au trecut pragul Castelului un număr de 300.193 de turiști, au anunțat reprezentanții autorităților locale.
În total, aceștia au plătit 6.267.283 de lei în anul 2017, în timp ce în 2016, încasările au totalizat 5.295.908 de lei.
Lunile în care s-a înregistrat cel mai mare număr de turiști sunt cele de vară, perioada iunie-august aducând aproape jumătate din numărul total de turiști care au vizitat într-un an Castelul din municipiul Hunedoara.
Vârful absolut a fost atins în luna august, în ambii ani, când am avut peste 73 de mii de turiști.
Sumele de bani reprezintă încasările din taxele de vizitare, de ghidaj, taxa foto-video, închirierea capelei, a sălilor Castelului pentru evenimente și din aplicația (ghid multimedia).
Castelul Corvinilor din Hunedoara, cel mai mare monument de acest tip din sud-estul Europei, a intrat în posesia statului român încă din anul 1918.
La data de 18 octombrie 1409, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a dăruit domeniul Hunedoarei lui Voicu, verilor acestuia, Mogoş şi Radu, dar şi lui Ioan (Iancu) şi Ioan cel Tânăr, drept recunoaştere a meritelor militare ale familiei. Se pare că în septembrie 1409 Voicu, împreună cu verii săi, a câştigat o bătălie împotriva turcilor, în Ţara Haţegului. Regele Sigismund ducea la acea dată o politică favorabilă elitelor militare ortodoxe din Transilvania, încercând astfel să le atragă de partea sa, contracarând conflictele iscate câteodată de marea nobilime maghiară. Din acel moment şi până la moartea sa, la 11 august 1456, Ioan (Iancu) a făcut din castelul de la Hunedoara unul dintre cele mai impunătoare monumente din această parte a Europei.
Construcţiile de anvergură la castel apar ceva mai târziu, până în anul 1441, pe vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, şi sunt finalizate de Matei Corvin, fiul acestuia. Ultimele modificări la castel sunt făcute de Gabriel Bethlen, în secolul al XVII-lea. Castelul are 42 de încăperi, două terase, două poduri (de 55, respectiv 30 de metri lungime) şi o suprafaţă construită de 7.000 de metri pătraţi. Linia sa estică se desfăşoară pe 170 de metri, în timp ce latura vestică ajunge la 200 de metri lungime. Turnul nou de poartă are 72 de metri înălţime, celelalte patru turnuri apropiindu-se şi ele de această cotă. Lăţimea castelului variază între 10 metri (lăţimea Aripii Neboisa) şi 40 de metri (de la Poarta Nouă până la terasa de artilerie).
Castelul Corvinilor va fi reabilitat cu fonduri europene și locale în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda s-ar putea circula din martie

Articolul următor

Ministerul Sănătății: Contracte în valoare de 19,8 milioane euro pentru dotarea spitalelor cu echipamente de imagistică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share