Muzeul Castelul Corvinilor a înregistrat un număr de 333.334 de vizitatori, anul trecut, cifra fiind mai mare cu 33 de mii față de anul precedent (2016), când au trecut pragul Castelului un număr de 300.193 de turiști, au anunțat reprezentanții autorităților locale.
În total, aceștia au plătit 6.267.283 de lei în anul 2017, în timp ce în 2016, încasările au totalizat 5.295.908 de lei.
Lunile în care s-a înregistrat cel mai mare număr de turiști sunt cele de vară, perioada iunie-august aducând aproape jumătate din numărul total de turiști care au vizitat într-un an Castelul din municipiul Hunedoara.
Vârful absolut a fost atins în luna august, în ambii ani, când am avut peste 73 de mii de turiști.
Sumele de bani reprezintă încasările din taxele de vizitare, de ghidaj, taxa foto-video, închirierea capelei, a sălilor Castelului pentru evenimente și din aplicația (ghid multimedia).
Castelul Corvinilor din Hunedoara, cel mai mare monument de acest tip din sud-estul Europei, a intrat în posesia statului român încă din anul 1918.
La data de 18 octombrie 1409, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a dăruit domeniul Hunedoarei lui Voicu, verilor acestuia, Mogoş şi Radu, dar şi lui Ioan (Iancu) şi Ioan cel Tânăr, drept recunoaştere a meritelor militare ale familiei. Se pare că în septembrie 1409 Voicu, împreună cu verii săi, a câştigat o bătălie împotriva turcilor, în Ţara Haţegului. Regele Sigismund ducea la acea dată o politică favorabilă elitelor militare ortodoxe din Transilvania, încercând astfel să le atragă de partea sa, contracarând conflictele iscate câteodată de marea nobilime maghiară. Din acel moment şi până la moartea sa, la 11 august 1456, Ioan (Iancu) a făcut din castelul de la Hunedoara unul dintre cele mai impunătoare monumente din această parte a Europei.
Construcţiile de anvergură la castel apar ceva mai târziu, până în anul 1441, pe vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, şi sunt finalizate de Matei Corvin, fiul acestuia. Ultimele modificări la castel sunt făcute de Gabriel Bethlen, în secolul al XVII-lea. Castelul are 42 de încăperi, două terase, două poduri (de 55, respectiv 30 de metri lungime) şi o suprafaţă construită de 7.000 de metri pătraţi. Linia sa estică se desfăşoară pe 170 de metri, în timp ce latura vestică ajunge la 200 de metri lungime. Turnul nou de poartă are 72 de metri înălţime, celelalte patru turnuri apropiindu-se şi ele de această cotă. Lăţimea castelului variază între 10 metri (lăţimea Aripii Neboisa) şi 40 de metri (de la Poarta Nouă până la terasa de artilerie).
Castelul Corvinilor va fi reabilitat cu fonduri europene și locale în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
Citește și:
Prima pistă sintetică de alergare din mediul rural din Bihor, la Vadu Crișului
Primăria Vadu Crișului inaugurează prima pistă sintetică de alergare din mediul rural, din județul Bihor, realizată cu susținerea…
27 mai 2022
Colegiul Național „Mihai Eminescu’’ reabilitat cu bani de la CNI, POR și PNRR
Consilierii locali orădeni și-au dat acordul pentru indicatorii tehnico – economici la faza DALI actualizat pentru etapa I…
27 mai 2022
Cum decurg lucrările la cel mai mare pod din România
Cea mai complexă lucrare inginerească se desfășoară în prezent la gurile Dunării, fiind vorba despre construirea podului de…
27 mai 2022
Ultimul strat de asfalt pe Drumul Apusenilor
Lucrările de reabilitare și modernizare pe Drumul Apusenilor, dintre județele Cluj și Bihor, au intrat în faza așternerii…
27 mai 2022
Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea, acreditată ARACIS
Unul din cele mai ambițioase visuri ale conducerii Universității din Oradea și a Facultății de Construcții, Cadastru și…
27 mai 2022
Drumul expres către Autostrada Transilvania a mai trecut de un obstacol
Șoseaua de tip drum expres Autostrada Transilvania – Tureni (DX A3) a primit aviz favorabil în Consiliul interministerial,…
27 mai 2022
AROBS: afaceri și profit mai mari în “anul războiului”
Cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB), AROBS Cluj, a avut rezultate…
27 mai 2022
După experiența germană, Brașovul se inspiră și din cea elvețiană în dezvoltarea învățământului dual
Brașovul dezvoltă învățământul dual, inspirându-se din experiența germană și cea elvețiană. Municipalitatea continuă investițiile în infrastructura dedicată acestui…
27 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Leco Impex. Pion de bază în agricultură și industrie, de 30 de ani!
O afacere de familie bazată de încredere, […]
27 mai 2022
ULTIMA ORĂ! Statul român, negocieri pentru cumpărarea Fabricii de zahăr din Luduș!
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, […]
26 mai 2022
Harri Kiiski (Azomureș) exclude o criză alimentară în România
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a […]
26 mai 2022
FOTOREPORTAJ: ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă”
Aproximativ 50 de reprezentanți ai principalelor […]
26 mai 2022
Decizie pentru închiderea Fabricii de zahăr din Luduș
Proprietarii fabricii de zahăr Luduş au semnat […]
25 mai 2022
Mureș: Percheziții într-un dosar de contrabandă cu aur
Procurorii DIICOT şi poliţiştii din […]
25 mai 2022
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022