Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cea mai mare plantație de goji din Europa se află în Satu Mare

Un localnic din Ciuperceni, judetul Satu Mare, a reușit performanța de a deține cea mai mare plantație de goji din Europa.
Potrivit presasm.ro, povestea plantației de la Ciuperceni, unică în România, a început acum șapte ani de zile când proprietarul, Emeric Kolbaszer, a pus bazele unei afaceri în agricultură mizând pe o plantă prea puțin cunoscută atunci pe meleagurile noastre.
Cu cheltuielile de amenajare și întreținere ce se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar, plantația de goji nu este o investiție de neglijat. Dar intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante pe un hectar, plante viguroase și sănătoase. Un kilogram de fructe goji se vinde la prețuri de trei, patru euro.
”Această investiție este una familiară: eu, soția și cei doi băieți care trăiesc peste hotare și care m-au ajutat financiar foarte mult să ajungem în această fază cu plantația. Eu sunt din municipiul Carei și fac naveta zilnic la Ciuperceni, unde este locația plantației, ce are o suprafață de 12 hectare, din care momentan plantat cu plante 4,5 ha, de diferite vârste”, a spus Emeric Kolbaszer, potrivit sursei citate.
Anul trecut, fermierul a primit certificatul de soi, după 5 ani de monitorizare de la ISTIS București, astfel că soiul apare în catalogul de plante. În decursul anilor, Kolbaszer a fost contactat de mai mulți producători mici de goji, care aveau plante, de la diferiți vânzători de plante din țară, care nu prea au avut succes și nu au cunoscut tehnologia de cultivare a plantei.
”Anul trecut, prețul de achiziție a fost de 6 euro/kg la fructe și de 23 de euro/kg la frunze uscate, iar pe 1 hectar se pot cultiva circa 3000 bucăți, ce în anul trei de la plantare trebuie să producă minim 2 kg/plantă”, a mai spus Emeric Kolbaszer.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cushman & Wakefield Echinox: Dana Sava se alatura departamentului Capital Markets

Articolul următor

Romcab caută investitori cu sprijinul unui puternic fond de investiții din Londra

Citește si:
Total
0
Share