Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vizită la nivel înalt cu puternic impact economic

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a sosit în România alături de reprezentanţii a peste 30 de companii.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei.
Vizita premierului japonez are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Valoarea exporturilor japoneze în România sunt de circa 230 milioane de euro, în timp ce importurile din România sunt la aproximativ 400 milioane de euro. În prezent, în România există 26 de companii manufacturiere japoneze care deţin 45 de fabrici cu un total de aproximativ 31.000 de angajaţi. Majoritatea sunt producători de piese auto, care exportă cea mai mare parte din producţie, dar care sunt şi furnizori pentru fabricile de autovehicule Dacia şi Ford din România.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor include stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi Uniune, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.
Şeful Guvernului de la Tokyo se află, de vineri, într-un turneu în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde şi Bulgaria, Serbia şi România.
În vizita pe care o face la Bucureşti, premierul japonez va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze deoarece Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China stabileşte rapid contacte.
Potrivit rfi.ro, reprezentantul corporaţiei Mitsubishi va merge cu premierul japonez în toate cele şase ţări, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi în Bulgaria. În România, dar şi în Bulgaria şi în Serbia, se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT, specializat în servicii de telecomunicaţii. „Cele trei ţări baltice sunt centre logistice“, a comentat, pentru sursa citată, un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei Uniuni Sovietice. În schimb, „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată“, a adăugat el, referindu-se la Bulgaria, România şi Serbia.
De altfel cele şase ţări care urmează să fie vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul celor 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care desfăşoară un summit anual cu China, precizează AFP.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un investitor din Arabia Saudită a cumpărat fosta cooperativă zootehnică din Biled

Articolul următor

ContiTech Nădab are un nou director general

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share