Atragerea de investitori pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti sunt două dintre proiectele-gigant din sectorul energetic românesc, care se regăsesc în Programul de guvernare 2018-2020.
“Viziunea României în domeniul energetic trebuie să se axeze pe securitatea aprovizionării cu energie a cetăţenilor ei, pe o bază de încredere şi de solidaritate reală – criterii esenţiale ale noii uniuni energetice europene care trebuie să devină o unică voce în domeniul energetic. Pilonii noii abordări strategice definesc calea de urmat pentru România: energie sigură, durabilă, competitivă şi la preţuri accesibile într-un cadru de securitate, solidaritate şi încredere. Pentru aceasta trebuie să construim un sistem politic raţional şi orientat spre interesul naţional, o protecţie socială adecvată şi motivantă, servicii publice de educaţie şi sănătate de calitate, cu oameni de încredere”, se arată în document.
Programul de guvernare continuă cu ideea – enunţată de mai multe ori de ministrul demisionar, Toma Petcu – potrivit căreia avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant şi ineficient.
“Din 100 de unităţi energetice ale materiei prime, doar 15% mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat într-o oportunitate, respectiv într-un obiectiv strategic: eficientizarea sistemului energetic are consecinţe calitative directe şi imediate asupra scăderii preţului energiei şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor prin îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Cheia viitorului este ‘energia electrică’. Soluţia pentru noile provocări tehnologice şi de sistem reprezintă o nouă revoluţie tehnologică, respectiv o nouă revoluţie digitală”, potrivit sursei citate.
Sistemul energetic românesc trebuie să fie integrat la nivel continental, bazat pe concurenţă, pe utilizarea optimă a resurselor şi susţinut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent şi eficace atât pentru pieţele de energie cât şi pentru operatori şi consumatori.
Pentru asigurarea securităţii şi eficienţei energetice, sistemul energetic trebuie să progreseze concomitent pe următoarele direcţii principale: menţinerea unui mix energetic prin diversificarea surselor şi tehnologiilor de producere a energiei, promovarea energiilor din surse regenerabile şi a tehnologiilor de conversie, cu emisii reduse de carbon pentru energie electrică, încălzire şi răcire; decarbonizarea sistemului de transport, prin trecerea la combustibili alternativi; liberalizarea pieţei de energie şi interconectarea sistemelor energetice, cu reţele ”inteligente” şi de comunicare, pentru o reţea complementară şi interactivă de servicii.
În anii care urmează, construcţia de noi grupuri energetice care utilizează cărbune în tehnologii curate de ultimă generaţie şi de înaltă eficienţă va fi parte a răspunsului la creşterea consumului de energie electrică. Noile capacităţi nucleare sau noile capacităţi hidroenergetice vor juca un rol cheie în decarbonizarea producţiei de energie electrică în România şi în regiune.
Mixul tehnologic al sectorului energetic al unei ţări este impus de resursele de materii prime ale acesteia. Prin urmare, România va lua în considerare toate opţiunile inclusiv energia regenerabilă, cărbunele sau energia nucleară.
Programul de guvernare menţionează, ca priorităţi, Planul Naţional de Investiţii, magistrala de gaze BRUA, investiţia în noua centrală de la Iernut, atragerea de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi retubarea unităţilor 1 şi 2, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa de 1.000 de MW, noi grupuri la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Sursele regenerabile de energie vor asigura, pe termen mediu, 43% din producţia de energie electrică a României.
“Tarifele percepute de ANCOM şi ANRE se vor majora, fără impact asupra utilizatorului final”, menţionează programul de guvernare, tot la capitolul Energie.
Citește și:
Fondatorul SomProduct, mentor al antreprenorilor din Maramureș
Sergiu Cadar, cofondator al rețelei SomProduct, se va întâlni cu membrii Clubului Întreprinzătorilor Maramureș (CIM). Directorul general al…
21 mai 2022
Județul Cluj emite certificate digitale de urbanism valide. Alin Tișe: “Revoluționăm relația cu cetățenii”
Consiliul Județean (CJ) Cluj susține că este singurul din țară care emite certificate de urbanism digitale, valide juridic,…
21 mai 2022
Join – Built Environment Mixer by PropertyTalents, 25th of May
Bucharest edition, 25t of May, La Bibliotecă Herăstrău, 18:00 – 22:00 This is a historical debut event not…
20 mai 2022
Plantația de trandafiri din Plesca, atracție turistică
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a decis să promoveze ca obiectiv turistic cultura de…
20 mai 2022
“Tesla de Cluj”, testată de prim-ministru
Un prototip de mașină electrică produsă la Cluj i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă la evenimentul Innowave Summit.…
20 mai 2022
Liceenii, invitați la tabăra de tehnologie și antreprenoriat Edison Urban Camp – Brașov
S-au deschis înscrierile pentru Edison Urban Camp, tabăra de antreprenoriat și tehnologie ce va avea loc în perioada…
20 mai 2022
HR VIBES revine la Sibiu după 2 ani de pandemie: Următorii pași în departamentul de resurse umane
Pe 24 mai 2022, BusinessMark organizează o nouă ediție a „Sibiu HR Vibes”, eveniment ce se va desfășura…
20 mai 2022
Introducere în permacultură: curs organizat la Mediaș
În perioada aprilie – iulie 2022, Asociația Dianthus în parteneriat cu Colegiul “Școala Națională de Gaz” implementează proiectul…
20 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022
Stație de beton mobilă într-o comună mureșeană
Conducerea societății Far Beton anunță […]
20 mai 2022
Mureș: Școală demolată și transformată în vilă turistică
Reprezentanții societății Keresd GuestHouse […]
20 mai 2022
VIDEO: Primele imagini despre renovarea ”Cocoșului de Aur”
Joi, 19 mai, jurnaliștii mureșeni au participat […]
19 mai 2022
Ansamblu industrial și rezidențial, în pregătire în Albești
Comunitatea din localitatea Albești este […]
19 mai 2022
Târg al meșterilor populari și al producătorilor locali, la Târgu Mureș
Primăria Municipiului Târgu Mureș, […]
18 mai 2022