Cluj Energie Investitii Ultimele stiri

Realizarea Hidrocentralei de la Tarniţa, obiectiv prioritar în noul Program de guvernare

Atragerea de investitori pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti sunt două dintre proiectele-gigant din sectorul energetic românesc, care se regăsesc în Programul de guvernare 2018-2020.
“Viziunea României în domeniul energetic trebuie să se axeze pe securitatea aprovizionării cu energie a cetăţenilor ei, pe o bază de încredere şi de solidaritate reală – criterii esenţiale ale noii uniuni energetice europene care trebuie să devină o unică voce în domeniul energetic. Pilonii noii abordări strategice definesc calea de urmat pentru România: energie sigură, durabilă, competitivă şi la preţuri accesibile într-un cadru de securitate, solidaritate şi încredere. Pentru aceasta trebuie să construim un sistem politic raţional şi orientat spre interesul naţional, o protecţie socială adecvată şi motivantă, servicii publice de educaţie şi sănătate de calitate, cu oameni de încredere”, se arată în document.
Programul de guvernare continuă cu ideea – enunţată de mai multe ori de ministrul demisionar, Toma Petcu – potrivit căreia avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant şi ineficient.
“Din 100 de unităţi energetice ale materiei prime, doar 15% mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat într-o oportunitate, respectiv într-un obiectiv strategic: eficientizarea sistemului energetic are consecinţe calitative directe şi imediate asupra scăderii preţului energiei şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor prin îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Cheia viitorului este ‘energia electrică’. Soluţia pentru noile provocări tehnologice şi de sistem reprezintă o nouă revoluţie tehnologică, respectiv o nouă revoluţie digitală”, potrivit sursei citate.
Sistemul energetic românesc trebuie să fie integrat la nivel continental, bazat pe concurenţă, pe utilizarea optimă a resurselor şi susţinut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent şi eficace atât pentru pieţele de energie cât şi pentru operatori şi consumatori.
Pentru asigurarea securităţii şi eficienţei energetice, sistemul energetic trebuie să progreseze concomitent pe următoarele direcţii principale: menţinerea unui mix energetic prin diversificarea surselor şi tehnologiilor de producere a energiei, promovarea energiilor din surse regenerabile şi a tehnologiilor de conversie, cu emisii reduse de carbon pentru energie electrică, încălzire şi răcire; decarbonizarea sistemului de transport, prin trecerea la combustibili alternativi; liberalizarea pieţei de energie şi interconectarea sistemelor energetice, cu reţele ”inteligente” şi de comunicare, pentru o reţea complementară şi interactivă de servicii.
În anii care urmează, construcţia de noi grupuri energetice care utilizează cărbune în tehnologii curate de ultimă generaţie şi de înaltă eficienţă va fi parte a răspunsului la creşterea consumului de energie electrică. Noile capacităţi nucleare sau noile capacităţi hidroenergetice vor juca un rol cheie în decarbonizarea producţiei de energie electrică în România şi în regiune.
Mixul tehnologic al sectorului energetic al unei ţări este impus de resursele de materii prime ale acesteia. Prin urmare, România va lua în considerare toate opţiunile inclusiv energia regenerabilă, cărbunele sau energia nucleară.
Programul de guvernare menţionează, ca priorităţi, Planul Naţional de Investiţii, magistrala de gaze BRUA, investiţia în noua centrală de la Iernut, atragerea de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi retubarea unităţilor 1 şi 2, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa de 1.000 de MW, noi grupuri la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Sursele regenerabile de energie vor asigura, pe termen mediu, 43% din producţia de energie electrică a României.
“Tarifele percepute de ANCOM şi ANRE se vor majora, fără impact asupra utilizatorului final”, menţionează programul de guvernare, tot la capitolul Energie.

Related posts

S-a lansat Bitdefender BOX, dispozitivul revolutionar produs în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner

Stefana Muresan

Influencer Marketing and Ethics in Advertising Conference va avea loc pe 22 octombrie

Transilvania Business

FOTO/ Ziua Națională a României, la Sibiu. Sute de oameni au urmărit parada militară și au dansat Hora Unirii

Papuc Irina

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

Clujul va găzdui cel mai mare TEDx din Sud-Estul Europei

Nora Dumitrescu

Aproape 850.000 de fermieri au primit subvenții de la APIA în Campania 2019

Papuc Irina

Octavian Fodor, vicepreședinte al Asociației Parcurilor Industriale

Nora Dumitrescu

UBB – prima universitate din România în clasamentul Times Higer Education-Emerging Economies

Stefana Muresan

Program de tehnologie în școli, inițiat de JCI și Lions

Nora Dumitrescu

Vitacom Electronics, profit mai mare cu 8% în T1

Stefana Muresan

Paradoxul clădirilor de birouri neocupate: Cum reducem costurile de operare fără a afecta serviciile

Papuc Irina

Autorii Cezar Ioan şi Dan Iancu ne invită, în noile lor volume, să descoperim lumea vinului şi a bucatelor vechi

Ligia Voro

APIA a autorizat plăți de peste 8,1 milioane de euro beneficiarilor de fonduri pentru bunăstarea porcinelor

Papuc Irina

22 martie 2021, termenul final pentru depunerea ofertelor la drumul expres Oradea – Arad

Traian Dan

DIGI a răscumpărat peste 8000 de acțiuni într-o săptămână

Ligia Voro

Barometrul de conjunctură economică CCIFER – iunie 2017

Ligia Voro

S-a deschis Transalpina Ski Resort, „Mica Elveţie din Oltenia”

redactia

S-a lansat Digitaliada – soluție interactivă de învățare și testare online

Traian Dan

Pe unde va trece centura metropolitană a Clujului

Nora Dumitrescu

Contractul pentru salubrizarea și deszăpezirea străzilor din Alba Iulia, adjudecat de constănțenii de la Polaris. Contract de 1,3 milioane de lei pe an

redactia

Cluj: 1.200 de cadre medicale, instruite cu bani europeni

Stefana Muresan

Dotări de 2,5 milioane de euro pentru Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu

Traian Dan

Discuții interministeriale despre dezvoltarea investiţiilor germane în România

Stefana Muresan

Managerii din industrie, comerț și construcții, optimiști pentru revenirea economică

Traian Dan

Leave a Comment