Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiție de 900.000 de lei pentru amenajarea curții Castelului de la Sâncrai, bijuteria din centrul Transilvaniei, în care se țineau baluri în urmă cu 200 de ani

Pentru amenajarea și împrejmuirea curții Castelului de la Sâncrai, o bijuterie aflată în centrul Transilvaniei, se alocă suma de 900.000 de lei, care trebuie aprobată de consilierii județeni din Alba în ședința extraordinară de joi, scrie ziarulunirea.ro.
La aproximativ 30 de kilometri de Alba Iulia, pe un mic deal de lângă malul Mureşului, se află un castel de poveste. Restaurat, castelul de la Sâncrai se prezintă acum în toată splendoarea sa, ca în urmă cu 200 de ani, când a fost construit. Petrecerile fastuoase de altădată au fost înlocuite cu evenimente culturale moderne.
După reabilitarea clădirii, Consiliul Județean Alba are bugetat pentru anul 2018 circa 900.000 de lei pentru amenajarea și împrejmuirea curții interioare.
Potrivit sursei citate, construcţia se întinde pe o suprafaţă de 781 de metri pătraţi şi are un teren de câteva hectare care permite chiar organizarea unor festivaluri cu mii de participanţi. De pe terasa nordică a clădirii, se pot admira lunca Mureşului, Aiudul, dar şi culmile spectaculoase ale Munţilor Trascău.
Castelul a fost recondiționat cu fonduri europene și cu bani de la CJ Alba.
Povestea castelului de la Sâncrai începe în secolul XIX și este legată de cea a familiilor nobiliare Kemeny și Banffy. Construit după un model renascentist, perfect simetric față de axa de acces, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expresie stilistică de baroc târziu, ușor eclectic, cu accente neoclasice.
Tot atunci, castelul a primit porticele din fațadele principale și secundare, frontoane baroce puternic decorate.
Data celei de-a doua etape de extindere este incertă; atunci s-a ridicat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord, dând o cu totul altă siluetă vechiului castel.
Sursa foto: castelulsancrai.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AmbaFlex a deschis un nou punct de producție în Cluj-Napoca

Articolul următor

Proiect pentru accelerarea digitalizării sistemului educațional, realizat la UBB

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share