Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin.
Oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila, potrivitunui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia D&D Research, citat de businessmagazin.ro.
La polul opus, Braşov a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România, urmat de oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor.
Bucureştiul a fost evaluat de către localnici ca fiind pe locul 9 în top 10 cele mai avantajoase oraşe din ţară din punct de vedere al costului vieţii.
În clasament, peste 15.000 de bucureşteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieţii, urmat de zonele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu şi Baba Novac. La distanţe mici se clasează cartierele Aviaţiei, Tineretului, Băneasa şi Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se găsesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari şi Lujerului.
La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Răcădău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria).
Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Braşovenii consideră Răcădău, Avantgarden şi Noua ca fiind cartierele cu cel mai bun cost al vieţii. Pe ultimele trei poziţii se află Bartolomeu, Calea Bucureşti şi Braşovul Vechi.
În Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vieţii sunt Grigorescu, Gheorghieni şi Zorilor, iar zonele Mărăşti, Calea Turzii şi Iris ocupă ultimele 3 locuri.
Pentru orădeni, cartierele din fruntea clasamentului sunt Centru Civic, Nufărul şi Rogerius, iar cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Calea Clujului, Dacia şi Decebal.
În oraşul Sibiu, pe primele poziţii se clasează cartierele Ştrand, Valea Aurie şi Hipodrom 3, la final găsindu-se Lazaret, Vasile Aaron şi Turnişor.
Piteştenii au ales Gavana 3, Central şi Prudu ca fiind cartierele cu cel mai avantajos cost la vieţii, iar Exerciţiu, Big-Başcov şi Războieni sunt cele mai neavantajoase.
Pentru Timişoara, cartierele Soarelui, Dacia şi Banat sunt în fruntea clasamentului. La polul opus se află zonele Aradului, Freidorf şi Buziaşului.
Citește și:
Bog’Art va extinde terminalul de plecări pasageri al Aeroportului Cluj
Regia autonomă clujeană a anunțat semnarea contractului de proiectare și execuție pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe…
9 februarie 2023
Un Palat „doar pentru artă”. Începe Art Safari – ediția 11!
Cu un concept unic ce presupune schimbarea completă a expozițiilor și experiențelor o dată la trei luni, primul…
9 februarie 2023
Zalăul și Șimleul își instalează 122 de insule ecologice
Mai multe localități din județul Sălaj primesc 4,2 milioane de euro pentru sisteme de ecologizare. Primele 122 de…
9 februarie 2023
TINIA Group și UTCN au lansat o aplicație inovativă în energie
Cele două entități colaborează în realizarea unui produs tehnologic inovativ în piața energetică. Compania de inovație TINIA și…
9 februarie 2023
CW Echinox: Aproximativ jumătate de mil. mp de birouri din București sunt neocupați
Aproximativ jumătate de milion de metri pătrați de birouri, reprezentând 15,2% din stocul total din București sunt neocupați,…
9 februarie 2023
Hays Technology Solutions Romania deschide un centru software R&D în Timișoara
Hays Technology Solutions Romania (HTSR), o companie germană care este specializată în dezvoltarea de soluții tehnologice premium, anunță…
9 februarie 2023
Investiții de aprox. 1 mil. euro și o cifră de afaceri în creștere pentru Uniprest Instal
Uniprest Instal, dezvoltatorul primului ecosistem dedicat exclusiv profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România, a…
9 februarie 2023
MIRO și RECORD PARK, îmbunătățiri pentru un grad mai ridicat de sustenabilitate
SPEEDWELL, un important dezvoltator imobiliar din România, anunță instalarea de panouri fotovoltaice pentru două din proiectele sale: RECORD…
9 februarie 2023
Zi de Zi știri economice:
