Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Oradea restaurează statuia lui Emanuil Gojdu

Primăria Oradea a anunţat vineri că statuia lui Emanuil Gojdu urmează să fie restaurată, fiind mutată în cursul acestei săptămâni de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor în Cetatea Oradea.
“Prin Fundaţie s-au solicitat serviciile unui expert atestat de Ministerul Culturii – sculptor-restaurator, fiind selectat sculptorul Ştefan Valentin din Alba Iulia, în vederea evaluării şi propunerii de conservare şi restaurare a monumentului de for public. În prezenţa restauratorului, statuia a fost mutată în Cetatea Oradea, spaţiu unde va începe procedura de conservare în prima etapă şi apoi restaurare în baza unui proiect avizat de Ministerul Culturii. Locul în care este depozitată statuia este ferit de intemperii”, arată Primăria Oradea.
În prima etapă, statuia a fost evaluată, s-au prelevat probe biologice care se trimit la laborator în vederea luării celei mai bune decizii privind restaurarea. Depozitarea în spaţiul Cetăţii este propice şi nu se propun în această etapă alte intervenţii, dar se aşteaptă analizele de laborator. Conform raportului care va fi întocmit de expert, se vor lua toate măsurile de conservare.
“După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locaţie provizorie din oraş, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Gojdu, unde va fi amplasată, aşa cum am anunţat anterior”, a declarat Florin Birta, viceprimarul Municipiului Oradea.
Având în vedere că Fundaţia a preluat administrarea monumentelor de for public, acest demers de evaluare nu se opreşte la statuia Gojdu, el privind toate statuile din inventarul domeniului public, care în funcţie de compoziţia artistică vor fi evaluate de experţi atestaţi. Pentru fiecare monument se va întocmi un dosar ce va cuprinde fişa de evaluare, propuneri de conservare, restaurare şi etapizare a lucrărilor în funcţie de deteriorări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viitoarea sală polivalentă a Timișoarei, la Giroc; investiție de peste 50 milioane euro

Articolul următor

Patru confederaţii patronale est-europene au semnat un acord de cooperare, la Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share