Energie Sibiu Ultimele stiri

Romgaz a afişat un profit net în creştere cu 82,4% în 2017

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş a afişat un profit net în creştere cu 82,4% anul trecut, 2017 fiind cel mai bun an înregistrat de Romgaz de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi London Stock Exchange (LSE), se arată într-un comunicat al companiei remis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
‘În T4 am înregistrat un profit net de 684,22 milioane lei, în creştere cu 120,10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (T4 2016) şi cu 116,4% mai mare faţă de trimestrul anterior (T3 2017). Un efect semnificativ l-a avut finalizarea în T4 2017 a unei inspecţii fiscale privind accizele, care a dus la înregistrarea unui venit şi a unei creanţe faţă de bugetul de stat în valoare de 244,38 milioane lei. Marja profitului net în T4 a fost de 50,9% şi marja EBIT (profitul înainte de taxe, n.r.) s-a situat la nivelul de 58,8%, cu mult peste valorile înregistrate în T4 2016 şi T3 2017’, precizează sursa citată.
Potrivit Raportului anual preliminar al companiei, producţia de gaze naturale a fost de 5,158 miliarde mc, cu 939 milioane mc mai mare decât producţia realizată în 2016 (+22,2%), creşterea fiind stimulată de temperaturile mai scăzute de la începutul anului 2017 şi de creşterea cererii de gaze pentru producerea de energie electrică.
Livrările de gaze proprii au fost mai mari în anul 2017 faţă de anul precedent cu 32,7%.
Veniturile din înmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 46,44%, fiind estimate la 505,76 milioane de lei, ca urmare a vânzării, în anul 2017, a unei cantităţi de gaze proprii din depozite mai mari cu 56,4%.
Cantitatea de energie electrică produsă de Romgaz în 2017 a crescut cu 14,5% şi este în strânsă legătură cu producţia redusă din surse hidro şi regenerabile, precum şi cu perioada de caniculă prelungită, cu programul de reparaţii şi mentenanţă a unor grupuri termo şi indisponibilizarea unor capacităţi de producţie din zona termo şi nuclear.
Veniturile din vânzarea de energie electrică au atins valoarea de 464,17 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de anul 2016. Cota de piaţă a producţiei de energie electrică a fost de 2,95%, conform informaţiilor Transelectrica.
În anul 2017, Romgaz a realizat investiţii în valoare de 781,77 milioane lei, în creştere cu 57,07% faţă de nivelul realizat în anul precedent.
Cifra de afaceri estimată a companiei se ridică la 4,59 miliarde de lei, comparativ cu 3,41 miliarde de lei în anul 2016.
‘Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 32,6% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării şi din asocieri, precum şi din majorarea veniturilor din vânzarea de energie electrică (38%) şi servicii de înmagazinare gaze în depozite (46,44%)’, se mai arată în comunicatul transmis BVB.
În anul 2017, costul mărfurilor vândute a crescut cu 22,49%, ca urmare a majorării cu 172,81% a costului gazelor marfă vândute, datorită unor cantităţi mai mari cu 233% de gaze marfă vândute din import şi din producţia internă. Costurile generate de dezechilibrele negative pe piaţa de echilibrare a energiei electrice au scăzut cu 66,1%.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu 13% faţă de anul 2016 iar cheltuielile de explorare au înregistrat o scădere de 45,89% faţă de anul precedent datorită unei valori mai scăzute a proiectelor de explorare la care s-a renunţat în cursul anului 2017.
Capitalurile proprii ale societăţii s-au diminuat cu 3,63% (351,72 milioane de lei) faţă de finalul anului 2016, datorită repartizării către acţionari, sub formă de dividende, a rezultatului anului 2016 şi a unei părţi din rezultatul obţinut în anii anteriori. În anul 2017 a avut loc o distribuire suplimentară de dividende din rezervele societăţii.
Romgaz S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii sale fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din acţiunile companiei.

Related posts

Producătorul de paste făinoase Novita Impex din Satu Mare a intrat cu două branduri în Auchan şi Metro

redactia

Constructorii clujeni, marii câștigători ai licitațiilor pentru apa și canalizarea Turzii

Nora Dumitrescu

Gheorghe Chindris – director general interimar al Cupru Min Abrud, una dintre cele mai profitabile societăți de stat

Stefana Muresan

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Traian Dan

ABSL a premiat cele mai importante proiecte ale industriei de business services

Stefana Muresan

Alba Iulia, singurul oraș din România, aflat pe lista celor 100 de orașe verzi ale lumii: Energia regenerabilă, folosită în proporție de 99%

Stefana Muresan

Companiile din Zalău sponsorizează iluminatul de sărbători

Nora Dumitrescu

Noua Sală Polivalentă din Oradea va dispune de 825 de locuri de parcare

Traian Dan

Colectarea selectivă a deșeurilor se extinde în tot Brașovul

Papuc Irina

Consiliul Investitorilor Străini: România trebuie să îi convingă pe investitori

Stefana Muresan

Măcelarii de la Moldovan, demonstrație în trei generații la Carnexpo

Nora Dumitrescu

Satul Richiş din Sibiu, magnet pentru turiştii din Germania, Franţa, Olanda, Italia sau SUA

redactia

„Trenul solidarității românești”, proiect al Grupului GRAMPET pentru a facilita transportul echipamentelor medicale din China

Papuc Irina

Rebranding Creativity 2019 se mută în Cluj-Napoca

Ligia Voro

Noi măsuri în România: se suspendă activitatea centrelor comerciale; circulația cetățenilor în afara locuinței, restricționată

Ion Surdu

Continental România porneşte un nou ciclu de învăţământ profesional în cadrul Şcolii Duale, la Timişoara şi la Sibiu

Robert Bloancă

Transgaz, încasări de 188,5 milioane de lei de la Romgaz pentru transportul gazelor în perioada 1 octombrie 2016 – 1 octombrie 2017

Stefana Muresan

Stele Michelin pentru obiective din Târgu Mureș

Ligia Voro

Autostrada Sebeș-Turda: "Se poate circula în perfectă siguranță"

Stefana Muresan

Soluții inovative pentru industria laptelui și a cărnii prezentate de firmele clujene la Expo-Conferința Meat.Milk

Stefana Muresan

Vinurile românești pe piețele cehă și slovacă, Jidvei a făcut parte din delegație

Ligia Voro

Contract de 16 milioane de euro, semnat între Railport Curtici și producătorul de vagoane Astra Rail Industries, la Târgul Economiei Arădene

Stefana Muresan

Via Transilvanica – Drumul care unește românii, omologat oficial ca traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud

redactia

Veeam Software se extinde in Business Garden Bucharest

Ionut Oprea

Leave a Comment