Energie Sibiu Ultimele stiri

Romgaz a afişat un profit net în creştere cu 82,4% în 2017

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş a afişat un profit net în creştere cu 82,4% anul trecut, 2017 fiind cel mai bun an înregistrat de Romgaz de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi London Stock Exchange (LSE), se arată într-un comunicat al companiei remis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
‘În T4 am înregistrat un profit net de 684,22 milioane lei, în creştere cu 120,10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (T4 2016) şi cu 116,4% mai mare faţă de trimestrul anterior (T3 2017). Un efect semnificativ l-a avut finalizarea în T4 2017 a unei inspecţii fiscale privind accizele, care a dus la înregistrarea unui venit şi a unei creanţe faţă de bugetul de stat în valoare de 244,38 milioane lei. Marja profitului net în T4 a fost de 50,9% şi marja EBIT (profitul înainte de taxe, n.r.) s-a situat la nivelul de 58,8%, cu mult peste valorile înregistrate în T4 2016 şi T3 2017’, precizează sursa citată.
Potrivit Raportului anual preliminar al companiei, producţia de gaze naturale a fost de 5,158 miliarde mc, cu 939 milioane mc mai mare decât producţia realizată în 2016 (+22,2%), creşterea fiind stimulată de temperaturile mai scăzute de la începutul anului 2017 şi de creşterea cererii de gaze pentru producerea de energie electrică.
Livrările de gaze proprii au fost mai mari în anul 2017 faţă de anul precedent cu 32,7%.
Veniturile din înmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 46,44%, fiind estimate la 505,76 milioane de lei, ca urmare a vânzării, în anul 2017, a unei cantităţi de gaze proprii din depozite mai mari cu 56,4%.
Cantitatea de energie electrică produsă de Romgaz în 2017 a crescut cu 14,5% şi este în strânsă legătură cu producţia redusă din surse hidro şi regenerabile, precum şi cu perioada de caniculă prelungită, cu programul de reparaţii şi mentenanţă a unor grupuri termo şi indisponibilizarea unor capacităţi de producţie din zona termo şi nuclear.
Veniturile din vânzarea de energie electrică au atins valoarea de 464,17 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de anul 2016. Cota de piaţă a producţiei de energie electrică a fost de 2,95%, conform informaţiilor Transelectrica.
În anul 2017, Romgaz a realizat investiţii în valoare de 781,77 milioane lei, în creştere cu 57,07% faţă de nivelul realizat în anul precedent.
Cifra de afaceri estimată a companiei se ridică la 4,59 miliarde de lei, comparativ cu 3,41 miliarde de lei în anul 2016.
‘Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 32,6% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării şi din asocieri, precum şi din majorarea veniturilor din vânzarea de energie electrică (38%) şi servicii de înmagazinare gaze în depozite (46,44%)’, se mai arată în comunicatul transmis BVB.
În anul 2017, costul mărfurilor vândute a crescut cu 22,49%, ca urmare a majorării cu 172,81% a costului gazelor marfă vândute, datorită unor cantităţi mai mari cu 233% de gaze marfă vândute din import şi din producţia internă. Costurile generate de dezechilibrele negative pe piaţa de echilibrare a energiei electrice au scăzut cu 66,1%.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu 13% faţă de anul 2016 iar cheltuielile de explorare au înregistrat o scădere de 45,89% faţă de anul precedent datorită unei valori mai scăzute a proiectelor de explorare la care s-a renunţat în cursul anului 2017.
Capitalurile proprii ale societăţii s-au diminuat cu 3,63% (351,72 milioane de lei) faţă de finalul anului 2016, datorită repartizării către acţionari, sub formă de dividende, a rezultatului anului 2016 şi a unei părţi din rezultatul obţinut în anii anteriori. În anul 2017 a avut loc o distribuire suplimentară de dividende din rezervele societăţii.
Romgaz S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii sale fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din acţiunile companiei.

Related posts

Compania portugheză Coindu, furnizor de tapițerii pentru Audi, Volvo, BMW, Mercedes, Saab, 120 de posture vacante

Stefana Muresan

Aeroporturile din Europa, în audiență la Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Produs alimentar unic în lume, realizat de un cercetător din Oradea

redactia

Investiție de 8 milioane de euro în modernizarea Hotelului Făget din Sovata

Ligia Voro

Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume

redactia

Proprietăți de pe 70.000 hectare din Sălaj vor fi cadastrate gratuit

Nora Dumitrescu

Acord cadru pentru serviciile topografice si de cadastru privind imobilele din domeniul public si privat al Clujului

Stefana Muresan

Inteligență artificială, automatizare, flexibilitate. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă la Tomorrow@Work 2020

Papuc Irina

Brașovenii de la Sika vor să îi preia pe covăsnenii de la Arcon

Stefana Muresan

Palatul Administrativ din Zalău, modernizat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

România, a şaptea piaţă de bere din Europa. Volumul pieţei berii a crescut uşor în 2019 în volum

Ion Surdu

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 83: Bartha Carol, directorul general Lecoimpex: “Dacă cineva vrea stabilitate, parteneri de încredere, să ne caute pe noi”  

Ligia Voro

Care sunt cele mai asigurate județe din Transilvania la dezastre naturale

Nora Dumitrescu

Gigantul Webhelp i-a cumpărat pe clujenii de la Pitech

Nora Dumitrescu

Trafic îngreunat în Vama Giurgiu

Ligia Voro

Colliers administrează birourile The Office din Cluj-Napoca

Ligia Voro

Clujul va avea parc fotovoltaic-eolian de 2,7 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Chirurgie robotică la Spitalul Pelican din Oradea

Traian Dan

Profesoară de engleză din Bistrița, afaceri de 8 milioane euro din exportul de viței

Stefana Muresan

Compania bistrițeană Tub Integral, jucător important în Transilvania și Moldova pe distribuția de materiale electrice

Stefana Muresan

S-a semnat contractul pentru construirea Autogării Beiuș: 895.582,13 lei

Traian Dan

Cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, fermă de 15.000 de curcani

Stefana Muresan

Ordonanța militară cu numărul 8: se interzice și se suspendă exportul de grâu, orz, porumb, orez, floarea soarelui, ulei de semințe și produse de brutărie

Papuc Irina

Leave a Comment