Ministerul Agriculturii (MADR) a anunţat luni că bugetul alocat pentru plăţile compensatorii de dezvoltare rurală este mai mare de 2,6 miliarde euro. MADR a lansat şi o invitaţie către fermieri ca, începând din 1 martie 2018, să solicite la APIA plăţile compensatorii de dezvoltare rurală prin cererea unică de plată.
Cererile unice de plată se pot depune până la jumătatea lunii mai la Centrele Judeţene şi Centrele Locale ale APIA.
Sunt eligibili fermierii care utilizează terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu şi climă, în zonele afectate de constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice şi fermierii care utilizează terenuri aflate în conversie sau terenuri certificate în agricultura ecologică, potrivit ministerului.
Printre noutăţile aduse de către MADR măsurilor de mediu şi climă începând cu anul 2018 este introducerea a tre noi pachete în cadrul Măsurii 10 – Agro-mediu şi climă aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) şi dropia (Otis tarda), precum şi pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de păsări comune.
În plus, ministerul permite includerea posibilităţii de a cumula pe aceeaşi suprafaţă plăţile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajişti permanente, atât prin Măsura 11 – agricultura ecologică, cât şi prin Măsura 10 – agro-mediu şi climă.
”Astfel, în funcţie de combinaţia de pachete accesate, nivelul plăţilor cumulate poate fi cuprins între 119 – 449 euro/ha/an pentru perioada de conversie şi între 153 – 483 euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică”, se arată în comunicat.
În plus, ministerul a anunţat creşterea nivelului plăţilor compensatorii acordate la nivel naţional pe pajişti permanente fără angajament de agro-mediu şi climă cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie şi cu 18 euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică, faţă de anul 2017.
Citește și:
Investițiile în energia eoliană vs. impactul asupra mediului. Ministrul Mediului: „Ar trebui să avem o viziune echilibrată asupra raportului.”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit la COP28 Dubai despre provocările sistemice în aprobarea investițiilor în energie regenerabilă.…
10 decembrie 2023
Prima ”clădire verde” de birouri de clasă A din Târgu Mureș și-a schimbat proprietarul
Prima ”clădire verde” de birouri de clasă A din Târgu Mureș, Multinvest Business Center, a fost achiziționată, recent,…
9 decembrie 2023
Primul Ghid pentru Digitalizarea Agriculturii e lansat de tinerii fermieri din Agrinnovator
La București a fost lansat în 7 decembrie 2023, primul Ghid pentru Digitalizarea Agriculturii din România și prima…
9 decembrie 2023
Cine primește bani în urma exproprierilor pentru metroul din Cluj
Companii precum Ursus, Kaufland, Neva Construct, Bilder sau Auto RO apar pe lista cu despăgubiri de 57 milioane…
9 decembrie 2023
NTT DATA Romania a devenit partener digital al Via Transilvanica
Parteneriatul va fi marcat printr-o lansare de carte semnată de “cea mai umblată femeie din lume”. Asociația Tășuleasa…
9 decembrie 2023
Sibiul, mai aproape cu 13 km. Vom avea o variantă cu 4 benzi de 21 km. la DN 7 Pitești – București
Varianta cu 4 benzi pentru care CNAIR va primi de la Comisia Europeană 103 milioane lei este, mai…
9 decembrie 2023
Excelență în sportul sibian: Marius Măldărășanu, cel mai bun antrenor
Primăria Sibiu și-a premiat sportivii pentru rezultatele excelente în sezonul competițional 2021 – 2022. Marius Măldărășanu, antrenorul AFC…
9 decembrie 2023
Rivalitatea în industria AI generează un nou jucător: Gemini de la Google
Google și-a prezentat ultimul model de inteligență artificială, Gemini, poziționându-l ca un jucător important în peisajul competitiv alături…
9 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
