Bihor Investitii Ultimele stiri

Oradea: O nouă etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare, investiție de 32 mil. euro, fonduri comunitare

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului, respectiv reabilitarea rețelelor de termoficare, etapa a III-a, proiect căruia îi sunt alocați cca 32 milioane de euro. Finanţarea este asigurată în proporţie de 95% din fonduri europene, programul POIM – 2014-2020, restul de 5% fiind contribuţia municipiului.
“Așa cum știți, din bani europeni, pe perioada trecută de finanțare s-a reușit înlocuirea centralei termice, dar și înlocuirea a peste 17 km de rețea de magistrale. În etapa a II-a este în curs de finalizare înlocuirea a peste 20 km de magistrale. A treia etapă are alocată o sumă de 27 milioane euro plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
Lucrările la această a III-a etapă sunt grupate pe trei categorii. Prima categorie de lucrări privește înlocuirea rețelelor principale, a magistralelor, unde din suma totală alocată este de cca 15,8 milioane euro. Din acești bani se vor înlocui în continuare 23 de km de rețea primară și de asemenea vor fi înlocuite rețelele secundare și transformate în rețele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km în zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se află în situații neconforme.
Având în vedere că magistralele din Nufărul vor fi reabilitate pe proiectul depus pe Axa 6.1 – Geotermal și că 2 km de magistrală din zona căii ferate spre Velența vor fi dezafectați iar cei 5,5 km de rețea spre Sânmartin vor fi reabilitați din bugetul local, rezultă că la finalul acestei perioade de finanțare peste 95% din rețele termice vor fi reabilitate.
A doua componentă de lucrări vizează modernizarea a 42 de puncte termice (PT), respectiv realizarea automatizărilor interioare și a instalațiilor, dar și reabilitarea rețelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru acesată categorie sunt alocați 8,5 milioane euro (pentru PT) + 1,9 euro pentru rețelele secundare.
“Din 148 de puncte termice, până acum au fost reabilitate și automatizate un număr de 27, urmând ca până în anul 2020 peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate și rețelele secundare reabilitate”, a completat primarul Ilie Bolojan.
A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală și urmărește înlocuirea a 5 PT mari cu minipuncte termice penru fiecare consumator, suma alocată acesteia fiind de 7 milioane euro. Se are în vedere zona centrală, unde se dorește îmbunătățirea serviciilor de termie, pentru că acolo unde PT sunt în subsoluri se generează probleme. Este vorba de zone precum Piața Creangă, Parcul Petofi, B-dul Magheru.
“Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din POIM , este vorba de Axa 6.1 – Energii regenerabile. Cofinanțarea orașului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg Cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate și înlocuite cu cca 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a încheiat primarul.

Related posts

O nouă licitație pentru centrul de tranzit poștal din Cluj

Nora Dumitrescu

Ocolitoarea Zalăului, funcțională din 2022

Nora Dumitrescu

Asociația Moldova VREA Autostradă – scrisoare deschisă transmisă oficialilor europeni

Ligia Voro

Satul Richiş din Sibiu, magnet pentru turiştii din Germania, Franţa, Olanda, Italia sau SUA

redactia

58% dintre români au încredere în ceea ce spun oamenii de știință despre mediu, locul 2 în Europa

Ligia Voro

Acționarii Farmaceutica Remedia au aprobat contractarea de noi credite

Ligia Voro

Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade SRL, câștigătoarea contractului pentru prima autostradă din Moldova

redactia

Companiile din China, atrase în viitorul parc industrial al Maramureșului

Nora Dumitrescu

Blue Air va relua mai repede zborurile europene de la Cluj

Nora Dumitrescu

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori în 2018

redactia

Banii europeni circulă și pentru drumurile județene. Alocarea în Cluj: peste două treimi din fondurile UE obținute prin POR 2014-2020

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Covasna County – Land of Mansions

Transilvania Business

Investiție de 1,8 milioane de euro făcută de Continental la Carei: o nouă stație de epurare a apei

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de 10 milioane de euro în domeniul securității, din fonduri europene

redactia

Continental Iasi se extinde

Stefana Muresan

Afacere sătească în Sălaj: 14 milioane de euro din vopsele

Nora Dumitrescu

Etichetele de Cluj, suprasolicitate în pandemie

Nora Dumitrescu

Afacerile Wetterbest, creștere de 45%

Ligia Voro

Wizz Air și-a anulat maratonul de la Cluj

Nora Dumitrescu

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

A fost lansat un ghid al surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei pandemice

Ion Surdu

Clujul va avea charter de TelAviv

Nora Dumitrescu

Juriul Future Makers a ales 55 de idei de afaceri ale tinerilor

Ligia Voro

Wizz Air “taie” avioanele din România spre Austria, Emirate, Israel

Nora Dumitrescu

Leave a Comment