Bihor Investitii Ultimele stiri

Oradea: O nouă etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare, investiție de 32 mil. euro, fonduri comunitare

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului, respectiv reabilitarea rețelelor de termoficare, etapa a III-a, proiect căruia îi sunt alocați cca 32 milioane de euro. Finanţarea este asigurată în proporţie de 95% din fonduri europene, programul POIM – 2014-2020, restul de 5% fiind contribuţia municipiului.
“Așa cum știți, din bani europeni, pe perioada trecută de finanțare s-a reușit înlocuirea centralei termice, dar și înlocuirea a peste 17 km de rețea de magistrale. În etapa a II-a este în curs de finalizare înlocuirea a peste 20 km de magistrale. A treia etapă are alocată o sumă de 27 milioane euro plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
Lucrările la această a III-a etapă sunt grupate pe trei categorii. Prima categorie de lucrări privește înlocuirea rețelelor principale, a magistralelor, unde din suma totală alocată este de cca 15,8 milioane euro. Din acești bani se vor înlocui în continuare 23 de km de rețea primară și de asemenea vor fi înlocuite rețelele secundare și transformate în rețele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km în zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se află în situații neconforme.
Având în vedere că magistralele din Nufărul vor fi reabilitate pe proiectul depus pe Axa 6.1 – Geotermal și că 2 km de magistrală din zona căii ferate spre Velența vor fi dezafectați iar cei 5,5 km de rețea spre Sânmartin vor fi reabilitați din bugetul local, rezultă că la finalul acestei perioade de finanțare peste 95% din rețele termice vor fi reabilitate.
A doua componentă de lucrări vizează modernizarea a 42 de puncte termice (PT), respectiv realizarea automatizărilor interioare și a instalațiilor, dar și reabilitarea rețelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru acesată categorie sunt alocați 8,5 milioane euro (pentru PT) + 1,9 euro pentru rețelele secundare.
“Din 148 de puncte termice, până acum au fost reabilitate și automatizate un număr de 27, urmând ca până în anul 2020 peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate și rețelele secundare reabilitate”, a completat primarul Ilie Bolojan.
A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală și urmărește înlocuirea a 5 PT mari cu minipuncte termice penru fiecare consumator, suma alocată acesteia fiind de 7 milioane euro. Se are în vedere zona centrală, unde se dorește îmbunătățirea serviciilor de termie, pentru că acolo unde PT sunt în subsoluri se generează probleme. Este vorba de zone precum Piața Creangă, Parcul Petofi, B-dul Magheru.
“Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din POIM , este vorba de Axa 6.1 – Energii regenerabile. Cofinanțarea orașului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg Cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate și înlocuite cu cca 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a încheiat primarul.

Related posts

CFR SA a testat noul sistem centralizat de semnalizare şi dirijare a traficului feroviar, pe tronsonul Arad-Curtici

Stefana Muresan

Heliport la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Ligia Voro

Hidroelectrica, Romgaz şi Transgaz, în top zece cele mai profitabile companii

Stefana Muresan

Realizarea Hidrocentralei de la Tarniţa, obiectiv prioritar în noul Program de guvernare

Stefana Muresan

Ungaria, nouă autostradă spre România

Stefana Muresan

NTT DATA Romania a atins, în S1, o cifră de afaceri de 40,35 mil. de euro

Ligia Voro

Banca Transilvania vrea să preia restul de 33,23% din acţiunile Victoriabank

Stefana Muresan

Arheoparcul din Palatul Princiar al Cetății Oradea, aproape finalizat

Ligia Voro

ALINSO: 10 years anniversary at Ploiesti West Park

Ionut Oprea

Un startup românesc, ce învață copiii și părinții să se alimenteze sănătos, a fost selectat în acceleratorul Google for Startups

Papuc Irina

Projecting the future

Ionut Oprea

Connections intră pe piața din Asia

Ligia Voro

Brașov: Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, discuții cu studenții și cu oameni de afaceri locali

Stefana Muresan

Comuna din România care a absorbit cele mai multe fonduri realizează 50% din venituri din fonduri proprii, pe una din cele mai puternice platforme industriale din Alba

redactia

The sky is the limit in Romania… or is it?

Ionut Oprea

WDP, noi investitii la Oradea

Stefana Muresan

Cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul 16 Februarie, cifră de afaceri de 73,5 mil. lei, în creştere cu 112%

Stefana Muresan

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

Businessmenii germani sărbătoresc 10 ani în ritm simfonic

Nora Dumitrescu

Primăria Cluj va avea primul funcţionar public robot din țară

Stefana Muresan

Ureche, BRAT: Suntem în faza în care colegii din industrie au decis să realizeze un Cod de conduită privind activitatea online

Stefana Muresan

Top cele mai vândute mărci în primele două luni din 2019

Stefana Muresan

C-Voucher, schemă de finanțare pentru economia circulară dedicată IMM-urilor

Ligia Voro

Implantare TAVI, prima procedură la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

redactia

Leave a Comment