Brașov Importate Industrie Slider Ultimele stiri

16 speakeri, 100 participanti si 8 ore de dezbateri despre transformarea digitala a industriilor din Transilvania la I4T

Conferinta I4T organizata vineri la Brasov a fost prima dintr-o serie de astfel de evenimente pe care Clusterul pentru Inovare si Tehnologie le vor organiza in diverse locatii din Transilvania pentru a dezbate si accelera procesul de transformare digitala a industriilor cheie din regiunea istorica.
Dezbaterile au acoperit intregul spectru de teme relevante pentru subiectul conferintei, de la politicile europene si nationale care privesc inovarea si digitalul, la studii de caz din industrie, prezentarea unor tehnologii specifice si pana la prezentarea mecanismelor de finantare existente.
Principalele trei domenii a caror digitalizare a fost dezbatuta in cadrul evenimentului au fost industria manufacturiera – prin industrializarea 4.0 – serviciile medicale – prin eHealth – si respectiv agricultura – prin digital agriculture. Cu ocazia evenimentului a fost lansata comunitatea locala Fresh Blood, dedicate startup-urilor si inovatorilor in domeniul eHealth – aceasta comunitate se va alatura celor deja infiintate la Cluj, Bucuresti sau Timisoara, si se va adresa in primul rand studentilor de la facultatile de medicina si cele cu profil IT.
Fiind primul dintr-o serie evenimente orientate catre transformarea industriala in cadrul Industriei 4.0 pe care Brasovul le va gazdui speram noi in mod periodic, conferinta I4T a adus in atentia publicului interesat de tehnologie cele mai noi instrumente, oportunitati si informatii legate de inovare si de modul in care aceasta poate aduce transformarea acum si aici.
Brasovul, unul din cele 5 hub-uri de inovare digitala ale Romaniei
La I4T au fost prezente 2 din cele 5 Hub-uri de Inovare Digitala din Romania: Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie si Hubul pentru Inovare CiTyInnoHub/Universitatea Ovidius din Constanţa. In cadrul conferintei a fost prezentat mecanismul de functionare si finantare al hub-urilor de inovare digitala, si principalele initiative ale hub-ului din Brasov.
Anul trecut Comisia Europeana a selectat primele 5 astfel de hub-uri din Romania pentru a le oferi un program de training si asistenta: Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie Braşov, Hub Digital pentru Inovare în Mechatronică – Clusterul MECHATREC, Transilvania iHUB 4.0 – Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (Cluj-Napoca), Hubul pentru Inovare CiTyInnoHub – Universitatea Ovidius din Constanţa, Timişoara’s Digital Open Smart Solution (TimDiOss) – Universitatea Politehnică din Timişoara. Prin acest program, reprezentantii hub-urilor vor beneficia de workshopuri şi mentoring pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, identificarea nevoilor specifice ale industriei în regiunea în care activează, realizarea de studii de fezabilitate şi stabilirea unor scheme potenţiale de finanţare. Comisia Europeana va aloca cate 100 milioane pe an drept finantare pentru procesul de transformare digitala facilitate de hub-urile de inovare digitala in toate regiunile din UE.
INAR, Clusterul IT si Iceberg planuiesc sa transforme un fost centru de proiectare de pe platforma Roman in hub-ul tehnologic al Brasovului
In cadrul conferintei I4T, Ionut Tata, presedintele Clusterului pentru Inovare si Tehnologie a prezentat o initiativa pe care clusterul o dezvolta alaturi de Institutul National de Autovehicule Rutiere (INAR) SA si ICEBERG: Metro Poli Tech – hub-ul tehnologic al Brasovului. Proiectul presupune transformarea fostului centru de proiectare si cercetare, apartinand institutului, si amenajarea de spatii de birouri pentru companii din tehnologie, spatii de coworking si incubare, fablab, centru de formare, linii model de fabricatie, si altele.
“Prin aceasta investitie ne propunem sa acceleram transformarea digitala a orasului si a regiunii noastre. Pentru asta ne dorim sa aducem la un loc comunitatea tehnologica din Brasov, si sa atragem treptat inspre Brasov cele mai inovatoare startup-uri si companii din intreaga regiune. In momentul de fata avem asigurata o mare parte din finantarea proiectului, si incepem procesul de co-creare a spatiilor si dotarilor aferente, alaturi de primii potentiali beneficiari ai cladirii.” a declarat Ionut Tata in cadrul conferintei.
“Cladirea se afla in centrul unui ecosistem complet, format din mai multe companii care au activitati de-a lungul lantului de valoare al industriei – avem aici companii comercializeaza solutii de proiectare sau echipamente de productie, companii care care fac proiectare, companii care fac matrite, companii care produc piese utilizand aceste matrite. Practic este un teren perfect pentru testarea, validarea si implementarea de tehnologii specifice industriei 4.0, iar prin ceea ce vom face in aceasta cladire vom putea adauga noi elemente acestui ecosistem, cum ar fi competentele IT sau functiunile de scolarizare” a declarant Sergiu Toader, CEO Avantec si unul din actionarii companiei care detine INAR-ul.
Background achizitie INAR: http://www.bizbrasov.ro/2016/06/30/inar-brasov-cumparata-cu-putin-peste-100-000-de-euro/

“Science Technology and the Arts” – tema propusa de Clusterul IT pentru parcul stiintific de la Rulmentul
Tot vineri reprezentantii Clusterul pentru Inovare si Tehnologie au prezentat un posibil scenariu pentru amenajarea unui parc stiintific in halele detinute de Primaria Brasov pe fosta platforma Rulmentul. Acest scenario se bazeaza pe scrisoarea de intentie inaintata de cluster impreuna cu Agentia Metropolitana Brasov catre ADR Centru in urma cu un an, care asigura un buget de aprox. 5.000.000 euro din POR axa 1.1.A , pentru transformarea a 1-2 hale de pe platforma Rulmentul intr-un Parc Stiintific si Tehnologic. Pe parcursul anului trecut, o echipa de lucru din cadrul clusterului a documentat un posibil scenariu pentru acest parc, care presupune adoptarea initiativei europene STARTS (Science, Technology & the ARTS), promovata de Comisia Europeana ca parte a politicilor Digital Single Market.
Acest scenariu ar amenajarea unui spatiu multifunctional cu 4 componente: o component dedicate activitatilor artistice, una dedicate companiilor de tehnologie, una dedicate activitatilor stiintifice desfasurate de universitati, si un spatiu de intalnire al celor trei, in care sa se poata desfasura evenimente, expozitii si manifestari artistice si culturale. Un proiect asemanator exista la Linz – Ars Electrica (https://www.aec.at/news/), iar stfel de initiative sunt sustinute puternic de CE prin pograme de finantare tip Horizon 2020, Interreg si altele.
Mai multe detalii despre initiative STARTS aici: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/ict-art-starts-platform

Related posts

Pregătiri pentru organizarea Summitului Start-up Europe de la Cluj-Napoca

redactia

Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani

Transilvania Business

POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII o cooptează pe Raluca Rusu Asociat în PNSA Tax

Papuc Irina

Vizită europeană la Aeroportul Internațional Iași

Transilvania Business

Criza medicamentelor din România, rezolvată prin plafonarea taxei clawback

redactia

Companii din Belgia, în căutare de parteneri de afaceri în România

Ligia Voro

Automotive Market Forum

Transilvania Business

Nouă oferte pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița; valoarea estimată a proiectului, 765,84 milioane de lei

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de 10 milioane de euro în domeniul securității, din fonduri europene

redactia

Grupul Schaeffler în mediul plin de provocări, cu un flux de numerar puternic în 2019

Ligia Voro

Arad: 15 hale industriale de peste 100.000 mp. vor fi contruite în județ

redactia

Extinderea firmelor în Zona Industrială Vest Sibiu a determinat Primăria să investească în dezvoltarea infrastructurii

Papuc Irina

Un nou record la Aeroportul International Iasi: peste 125.000 de pasageri in august

Stefana Muresan

Continental Iasi se extinde

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (3): Cetățile

Transilvania Business

Comisia Europeană a aprobat Proiectul Crossbow, din care face parte Transelectrica

Stefana Muresan

Aeroporturile Ardealului își revin după coronavirus

Nora Dumitrescu

Synevo, 14 centre de recoltare amplasate în vestul țării

redactia

Apulum Alba Iulia, producție la turație maximă

Stefana Muresan

Compa Sibiu, producător de componente auto, vrea să intre pe piața hotelurilor

Papuc Irina

Noul Consiliu Director pentru Camera franceza de comert si industrie din Romania (CCIFER)

Stefana Muresan

Proiectul 'Alba Iulia Smart City 2018' sau despre cum Alba Iulia a ”deschis ușile viitorului”

Stefana Muresan

Investiţie de 7 mil. euro pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic la Oradea

redactia

Ministerul Turismului, reprezentanţe teritoriale interne în Harghita, Sibiu și Bistriţa-Năsăud

redactia

Leave a Comment