Brașov Importate Industrie Slider Ultimele stiri

16 speakeri, 100 participanti si 8 ore de dezbateri despre transformarea digitala a industriilor din Transilvania la I4T

Conferinta I4T organizata vineri la Brasov a fost prima dintr-o serie de astfel de evenimente pe care Clusterul pentru Inovare si Tehnologie le vor organiza in diverse locatii din Transilvania pentru a dezbate si accelera procesul de transformare digitala a industriilor cheie din regiunea istorica.
Dezbaterile au acoperit intregul spectru de teme relevante pentru subiectul conferintei, de la politicile europene si nationale care privesc inovarea si digitalul, la studii de caz din industrie, prezentarea unor tehnologii specifice si pana la prezentarea mecanismelor de finantare existente.
Principalele trei domenii a caror digitalizare a fost dezbatuta in cadrul evenimentului au fost industria manufacturiera – prin industrializarea 4.0 – serviciile medicale – prin eHealth – si respectiv agricultura – prin digital agriculture. Cu ocazia evenimentului a fost lansata comunitatea locala Fresh Blood, dedicate startup-urilor si inovatorilor in domeniul eHealth – aceasta comunitate se va alatura celor deja infiintate la Cluj, Bucuresti sau Timisoara, si se va adresa in primul rand studentilor de la facultatile de medicina si cele cu profil IT.
Fiind primul dintr-o serie evenimente orientate catre transformarea industriala in cadrul Industriei 4.0 pe care Brasovul le va gazdui speram noi in mod periodic, conferinta I4T a adus in atentia publicului interesat de tehnologie cele mai noi instrumente, oportunitati si informatii legate de inovare si de modul in care aceasta poate aduce transformarea acum si aici.
Brasovul, unul din cele 5 hub-uri de inovare digitala ale Romaniei
La I4T au fost prezente 2 din cele 5 Hub-uri de Inovare Digitala din Romania: Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie si Hubul pentru Inovare CiTyInnoHub/Universitatea Ovidius din Constanţa. In cadrul conferintei a fost prezentat mecanismul de functionare si finantare al hub-urilor de inovare digitala, si principalele initiative ale hub-ului din Brasov.
Anul trecut Comisia Europeana a selectat primele 5 astfel de hub-uri din Romania pentru a le oferi un program de training si asistenta: Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie Braşov, Hub Digital pentru Inovare în Mechatronică – Clusterul MECHATREC, Transilvania iHUB 4.0 – Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (Cluj-Napoca), Hubul pentru Inovare CiTyInnoHub – Universitatea Ovidius din Constanţa, Timişoara’s Digital Open Smart Solution (TimDiOss) – Universitatea Politehnică din Timişoara. Prin acest program, reprezentantii hub-urilor vor beneficia de workshopuri şi mentoring pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, identificarea nevoilor specifice ale industriei în regiunea în care activează, realizarea de studii de fezabilitate şi stabilirea unor scheme potenţiale de finanţare. Comisia Europeana va aloca cate 100 milioane pe an drept finantare pentru procesul de transformare digitala facilitate de hub-urile de inovare digitala in toate regiunile din UE.
INAR, Clusterul IT si Iceberg planuiesc sa transforme un fost centru de proiectare de pe platforma Roman in hub-ul tehnologic al Brasovului
In cadrul conferintei I4T, Ionut Tata, presedintele Clusterului pentru Inovare si Tehnologie a prezentat o initiativa pe care clusterul o dezvolta alaturi de Institutul National de Autovehicule Rutiere (INAR) SA si ICEBERG: Metro Poli Tech – hub-ul tehnologic al Brasovului. Proiectul presupune transformarea fostului centru de proiectare si cercetare, apartinand institutului, si amenajarea de spatii de birouri pentru companii din tehnologie, spatii de coworking si incubare, fablab, centru de formare, linii model de fabricatie, si altele.
“Prin aceasta investitie ne propunem sa acceleram transformarea digitala a orasului si a regiunii noastre. Pentru asta ne dorim sa aducem la un loc comunitatea tehnologica din Brasov, si sa atragem treptat inspre Brasov cele mai inovatoare startup-uri si companii din intreaga regiune. In momentul de fata avem asigurata o mare parte din finantarea proiectului, si incepem procesul de co-creare a spatiilor si dotarilor aferente, alaturi de primii potentiali beneficiari ai cladirii.” a declarat Ionut Tata in cadrul conferintei.
“Cladirea se afla in centrul unui ecosistem complet, format din mai multe companii care au activitati de-a lungul lantului de valoare al industriei – avem aici companii comercializeaza solutii de proiectare sau echipamente de productie, companii care care fac proiectare, companii care fac matrite, companii care produc piese utilizand aceste matrite. Practic este un teren perfect pentru testarea, validarea si implementarea de tehnologii specifice industriei 4.0, iar prin ceea ce vom face in aceasta cladire vom putea adauga noi elemente acestui ecosistem, cum ar fi competentele IT sau functiunile de scolarizare” a declarant Sergiu Toader, CEO Avantec si unul din actionarii companiei care detine INAR-ul.
Background achizitie INAR: http://www.bizbrasov.ro/2016/06/30/inar-brasov-cumparata-cu-putin-peste-100-000-de-euro/

“Science Technology and the Arts” – tema propusa de Clusterul IT pentru parcul stiintific de la Rulmentul
Tot vineri reprezentantii Clusterul pentru Inovare si Tehnologie au prezentat un posibil scenariu pentru amenajarea unui parc stiintific in halele detinute de Primaria Brasov pe fosta platforma Rulmentul. Acest scenario se bazeaza pe scrisoarea de intentie inaintata de cluster impreuna cu Agentia Metropolitana Brasov catre ADR Centru in urma cu un an, care asigura un buget de aprox. 5.000.000 euro din POR axa 1.1.A , pentru transformarea a 1-2 hale de pe platforma Rulmentul intr-un Parc Stiintific si Tehnologic. Pe parcursul anului trecut, o echipa de lucru din cadrul clusterului a documentat un posibil scenariu pentru acest parc, care presupune adoptarea initiativei europene STARTS (Science, Technology & the ARTS), promovata de Comisia Europeana ca parte a politicilor Digital Single Market.
Acest scenariu ar amenajarea unui spatiu multifunctional cu 4 componente: o component dedicate activitatilor artistice, una dedicate companiilor de tehnologie, una dedicate activitatilor stiintifice desfasurate de universitati, si un spatiu de intalnire al celor trei, in care sa se poata desfasura evenimente, expozitii si manifestari artistice si culturale. Un proiect asemanator exista la Linz – Ars Electrica (https://www.aec.at/news/), iar stfel de initiative sunt sustinute puternic de CE prin pograme de finantare tip Horizon 2020, Interreg si altele.
Mai multe detalii despre initiative STARTS aici: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/ict-art-starts-platform

Related posts

Milionarul român care a lucrat cel mai mare pământ din Europa cumpără teren în vestul țării cu banii de pe Insula Mare a Brăilei

redactia

Alu Menziken, angajări pentru viitoarea fabrică din Medieșul Aurit – investiție de 44 mil. euro

Stefana Muresan

S IMMO AG: Very strong first half of 2017

Ionut Oprea

Topul Național al Firmelor: Companiile private, creștere impresionată în România

redactia

Wizz a suspendat cursele din România spre Dubai

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

Castelul Corvinilor intră în restaurare: 5 milioane de Euro, din fonduri UE

Papuc Irina

Companii din grupul E-Infra donează jumătate de milion sistemului sanitar

Nora Dumitrescu

Țăranii din Transilvania au centru de desfacere în mijlocul Clujului

Nora Dumitrescu

Marile probleme ale Clujului: prețurile proprietăților, mobilitatea și salariile

Nora Dumitrescu

Doi clujeni produc mezeluri vegetale și le exportă în Europa

Stefana Muresan

Cum schimbă un curs de coaching viața unui manager?

Stefana Muresan

Declarația de la Sibiu, publicată deja

Ligia Voro

“Medicina este cu oameni și despre oameni”, spune dr. Carmen Nicolau despre misiunea Centrului de Medicină Integrativă Lotus Life

redactia

CTP își consolidează poziția de cel mai mare proprietar de parcuri logistice din zona capitalei

Ionut Oprea

Consumatorii din Sălaj, îndemnați de stat să achite cu cardul

Nora Dumitrescu

Managerul de proiect al metroului din Qatar, adus la Autostrada Sebeș – Turda

Stefana Muresan

Primăria Sibiu propune ca terasele din centrul istoric să funcționeze pe tot parcursul anului

Papuc Irina

Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor: „Dacă românii nu vor îndrăzni, vor îndrăzni alții”

Traian Dan

Airbus va construi o fabrică de elicoptere în Ungaria, ”în pofida concurenţei regionale puternice”

redactia

Clujul, premiul european pentru inovare

Stefana Muresan

Techsylvania 2018, între speakeri internaționali, record de participanți și incubatoare anunțate în premieră

redactia

CJ Braşov şi ROMATSA – protocol de colaborare pentru Aeroportul Braşov-Ghimbav

Stefana Muresan

De la 1 februarie, Guvernul a abrogat plata defalcată a TVA

Traian Dan

Leave a Comment