de Aurelian GRAMA
Cât să mai ținem capul plecat și să vedem cu toții același asfalt subțire, tot mai subțire, negru, tot mai des, mereu peste aceleași bulevarde îndrăgite de buldozerul speranțelor ucise?
M-am trezit dis de dimineață bine dispus, încrezător, optimist ca de obicei în ultimele două luni. Fusese un concert minunat pentru aducerile mele aminte despre oameni pe care nu-i mai văzusem poate şi de 30 de ani. Întâmplarea face să le fi dat încă de cu seară colegilor de liceu mesaj de început de programare a reuniunii la trei decenii de la absolvire. Mai mult, aveam și invitația lui Zake la al câtelea concert oare cu Farfarello. O seară plăcută acasă printre liceenii de altă dată din Reghin. Am ajuns. La Dogma. Ce nume?!
Se făcea că trebuia să mă grăbesc pentru a ajunge la sediul redacției Zi de Zi, din clădirea monument istoric a Camerei de Comerț, unde era recepția de bun venit a investitorilor japonezi aduși de fostul nostru ambasador la Tokyo, Radu Șerban. Rememoram un haiku repetat cu un adevărat om de afaceri mureșean pe când el era în muzeul național din capitala niponă, dacă va fi cazul să zic și eu ceva despre Țara Soarelul Rasare…
Oricum aveam bilet de la Aerportul “Transilvania” până la Oradea ca să facem un interviu cu city managerul orașului de pe Criș, Dacian Paladi, pentru a ne dezvălui din secretele celui mai frumos renovat centru civic străvechi din bani privați și europeni. Nici nu mă puteam gândi ce tandem frumos au făcut șefii Parcului Industrial Vest din Oradea Mare cu directorul Nagy de la Vidrasău pentru extinderea spațiilor office pentru investitorii autohtoni şi de pe alte meleaguri, ce oricum stau la rând pentru a aduce zeci și zeci de milioane de euro în târgul de pe Mureș. Într-atât de mulți încât elegant renovata clădire a AJOFM urmează a fi donată ca sediu viitorului Muzeu de Artă Contemporană – o idee pusă în practică nici într-un trimestru de project managerii finanțați din banii alocați de bugetul municipiului.
Da. Așa de consistente sunt investițiile în urbea lui Bernady – Dandea, acești monștri sacri ai zborului cetății târg medieval spre oraș interbelic multicultural. Aeroportul făcea programări și peste trei săptămâni, așa de presat era de cererea tot mai mare de unguri care se întorceau cu miile acasă din patria milenară, acasă unde sigur nu vor mai fi categorisiți de rang doi și unde fondurile budapestane sunt parcă mai sigure și ușor de accesat… Unde-i mai bine ca acasă?! Și cu banii chivernisiți…
Presat de sașii dinspre Reghin și Sighișoara ce veneau să-și petreacă liniștit bătrânețile într-o țară mult mai caldă, nu doar termic, ci și uman, mult mai sigură în ceea ce privește siguranța cetățeanului în fața migrației și amenințărilor teroriste, și unde pensia federală e totuși în euro chiar dacă nu sunt și aici Aldi… Și cu spiritul german și fondurile private… Evreii nu mai erau doar cei din chibutzuri aduși la tratament balnear la Sovata, ci redescopeream vinul Carmel de altădată, iar sinagogile redeveneau pline, afacerile ce să mai zic. Cine nu și-ar dori să-i revada la cârma finanțelor orașului…
Că tot fusese visul printre Farfarello, viori și chitare și Țăndărică, în drum spre redacție m-am văzut cu doi armeni ce mă ademeneau la o cafea cu Ararat, celebrul cognac. Dar parcă nu eram în fieful lui Marghiloman, încât să știm că o cafea fiartă în cognac nu era decât o marghilomană… Ah, nu. Nu erau feste. Era chiar Târgu-Mureșul… Și totuși dincolo de floră și analizele pentru UE, dincolo de gustul telemelei de Ibănești, recunoscută de gulerele albe ale Bruxellesului, și datorită căpoșeniei lui Mircea Todoran și a echipei sale cu Bumb în frunte, parcă norii neputinței de a privi lucid harta vecinilor nu ne arătau mare lucru, darămite vreunul grandios!
De la începutul noului Mileniu, ce am reușit?! Mulți mai știm și ce e cu Tabla regească și disputele juridice de acolo, dar și despre măreția bibliotecii telekiene. Și totuși nu se poate să nu fi văzut – auzit – aflat despre zborul multi-business al bănățenilor de pe Bega cu Ciuhandu sau Robu al lor, dar mai ales cu permanentele infuzii de investiții masive și de marcă în industria Timișoarei. Că au luat acum și modelul cultural adjudecându-și titlul – dar și banii pentru Capitala Culturală Europeană este doar un mic semn că au luat seama ce fac și ceilalți vecini. Sibiul. Da, Sibiul. Platformă industrială nou nouţă și nu e locul și cazul acum să-l menționez pe Iohannis, dar cu drag vă scriu de Constantin Chiriac, dovada vie că mai ales cultura aduce valoare și răspunsuri în plusvaloarea economică. O fi sau nu cadou al fratelui luxembrughez ce ține frâiele Comisiei Europene, întrunirea a peste 2.000 de înalți funcționari și conducători ai statelor membre ale Europei unite la Sibiu, asta ține de alegerile prezidențiale, dar că va crește exponențial vizibilitatea și oportunitățile orașului de pe Cibin, este incontestabil. Bine că e în România, bine că la Sibiu.
Aprilie 2019. Ce are Clujul și nu avem noi la Târgu-Mureș? Pe lângă un primar fost premier ce a adus investiții naționale în drumul județean Câmpia – Gilău ca autostrada semicentură, în Aerportul “Avram Iancu” ce trece de 3 milioane anul acesta, în cinci parcuri industriale la capacitate maximă, pe lângă UBB – Poli – UMF – USAMV, avem atitudine responsabilă față de marea majoritate a antreprenorilor. Aproape ori de care neam sau culoare politică ar fi. Un gram de aur de normalitate și un plan pe 20 de ani al capitalei Transilvaniei. A lăsat Mitul să lucreze… Untold, stadioane CFR şi U, săli polivalente, centuri. Și respect diplomatic pentru orice investitor ce aduce bani în Clausenburg Kolosvar Cluj Napoca.
Spre Bucureștii deciziei naționale n-ai cu trece decât prin Brașov. Orașul lui Scripcaru a avut un imens handicap la finalul anilor 90. Se părea că odată cu platformele industriale se prăvale și Tâmpa peste destinul locuitorilor lui, mulți dintre ei brașoveni la prima generație. Abil și curtenitor, dincolo de aspectul bulevardelor și a primelor sensuri giratorii generoase și utile traficului, a dat un semnal extrem de bun de vreme ce branduri de marcă și-au dorit să ridice fabrici noi. Să genereze zeci de mii de locuri de muncă. Salba de orășele parcă au respirat la unison, favorizând un mediu efectiv propice afacerilor. Dincolo de turism, aviație, și excepțiile medicale, temeinicia brașovenilor și hotârârea lor de a se reinventa industrial au adus invidia vecinilor și aprecierea celor ce văd un viitor luminos în jurul Bisericii Negre.
Că nu s-a găsit un sediu pentru Agenția de Dezvoltare Regională ADR Centru acum aproape două decenii e deja un loc comun, și gafele unora dintre liderii mureșeni ori lipsa lor de viziune nu pot fi unicele argumente de ce ne-au luat-o binișor înainte orășenii lui Hava de Alba Iulia, la rându-i un matusalem ce nu se mai lasă dus. Și totuși: Smart City, Cetatea Vaubaumn cu turism de weekend, câteva industrii cu investitori de top, poarta Apusenilor…
La Bistrița a început să se nască alt mit, după cel al Broscoiului neînghițit, liderul socialist a adus bani de pe Dâmbovița și de la Bruxelles, dând parcă aripi bistrițenilor întorși pe acasă de peste mări și zări cu bruma strânsă întru a o investi. O fi legendă că au cel mai nou și bine dotat Spital Județean, dar parcă au început să-l populeze și să profeseze pe salarii bune medici aduși de echipa lui Radu Moldovan de peste tot din țară. Și parcă totuși mi-aș frînge o parte din vis.
Chiar cu Zalăul… Da. De ce nu…? În ritmul asta… Să nu fie cu ghinion. Sub Zalău. Satu e Mare. Baia e mare vorba reclamei unui candidat la Primaria Băii Mari… Iar cu Hunedoara nu e defel cazul să facem comparație, bine că n-au dărâmat aici combinatul, așa cum au reușit cu siderurgia acolo…
E ca la jocurile minții…
Și totuși avem un nou liceu construit de la zero, cu secții de predare sau mixte române-maghiare-germane-idiș-țigănești. În engleză, rusă, arabă, chineză etc… Cu săli și terenuri de sport noi, bibliotecă clasică și digitală, cantină, cluburi ale tinereții fără bătrânețe, grădină botanică… Cu cei mai buni dascăli din târg dar și de peste mări și țări în spiritul epocii, de peste tot unde sunt târgumureșeni. Cu burse locale consistente. Cu drepturi și libertăți. Cu reguli și principii. Ziceți-mi voi cum se numește liceul…?!?
De la Grand de unde scriu văd în zare noul Complex de parcuri industriale și clădiri de birouri – office – lângă Aeroportul de pasageri extins și cel Cargo unde simți încă vopseaua proaspăt trasând numele de …?!
Au decis juzii orașului că cel mai performant Hub – Cluster – Sediu – Complex de Târguri și Expoziții – Conferințe – Congrese – Simpozioane din Estul Europei Centrale sa fie la Târgu-Mureș. Zis și făcut. Erau oameni de onoare: l-au denumit după cum era și firesc Târgul…?! Oare cum?!
Blocurile pentru armia română, ce ne-a deschis drumul în NATO și, acum, în elita transatlantică, au luat marele premiu al Uniunii Arhitecților… Primele cinci clinici medicale – botezate – 23 – ridicate de la zero, pe structura cercetării și inovării în colaborare cu UMF și institutul budapestan de sănătate publică, sunt adevărate centre de profit în ceea ce înseamnă dragostea față de semenii noștrii, un reper național că decizia unanimă a consilierilor locali poate face istorie.
La câți sunt și la ce valoare profesională și a producției au, fermierilor din județ, le-au fost creați primii germeni ai industriei alimentare mureșene… start up-uri ce nici în vis nu se puteau concepe acum cinci ani… Plus rețele de distribuție în supermarketuri…
Un tabu a fost pur și simplu trimis în analele mesagerului Primăriei… 98% dintre antreprenorii nevoiți să-și găsească soluții de business în afara orașului sau a județului – și nu erau defel puțini și mai ales dintre milionarii adevărați – s-au întors Acasă. Din centru înspre marginile Zonei Metropolitane pornesc salbă de parcări sub și supraterane, iar din noul centru financiar bancar cu buildinguri de 20-32 de etaje, mândria elitei antreprenoriale târgumureșene, se alocă generoase fonduri pentru festivalurile de operă, teatru, film, recuperarea trecutului, muzică… STAAAAI!!!… Era replica lui Manny Neumann. STAI…!!!
Beznă.
Cât să mai ținem capul plecat și să vedem cu toții același asfalt subțire, tot mai subțire, negru, tot mai des, mereu peste aceleași bulevarde îndrăgite de buldozerul speranțelor ucise?!
S-ar putea să nu mai putem să privim Soarele și minunăția vieții dacă soarta noastră o căutăm mereu în aceeași obsesie. Să nu mai fie asfaltul atât de subțire, atât de des și atât de negru.
STAI!
Destul!
Până aici!
În viață există și roșu, și oranj ţ portocaliu, și galben, și verde, și albastru, și indigo, și violet!!!
Să gândim și să visăm ROGVAIV…!
Se arată o clipită…
Curcubeul…!
Citește și:
Ionuț Popescu, Potcoava: “Noi depunem un dosar întreg pentru fonduri UE, ungurii, numai două coli”
Fondatorul centrului de echitație din Runcu și președintele Federației Române de Turism Ecvestru (FRTE) s-a arătat nemulțumit de…
17 iunie 2025
Eugen Tudosie, UNDA: “Avem un plan pe cinci ani, cu centru de evenimente și hotel-boutique”
Directorul general al complexului din București s-a referit, în cadrul Conferinței România 2030, atât la investiția în sine,…
17 iunie 2025
Ionuț Dumitru: „Să crești pensiile cu 40% și să pierzi alegerile, asta chiar e ceva…”
Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank a reușit să genereze leadul întâlnirii la evenimentul „Be Inspired. Make…
17 iunie 2025
Bogdan Gherghe, fondator Blacksys: „Digitalizarea e un proces viu, nu o implementare unică”
Fiecare antreprenor are o poveste despre începutul firmei sale. Unii au lansat-o din garaj, alții având 100 de…
17 iunie 2025
Wargha Enayati: „Vă felicit pentru cei 15 ani!”
Doctorul și antreprenorul Wargha Enayati este cel care a spart gheața și a deschis lucrările conferinței România 2030…
17 iunie 2025
Gala ABSL: Inspirație, Inovație și Leadership pentru viitorul industriei serviciilor externalizate
Asociația Business Service Leaders România (ABSL) a organizat cea de-a X-a ediție a Galei Premiilor ABSL, un eveniment…
16 iunie 2025
Horațiu Moldovan, președinte CNAS: „În sănătate se impune un catalog cu standarde de cost!”
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Horațiu Moldovan, a radiografiat starea de sănătate a achizițiilor și bugetelor…
15 iunie 2025
Radu Hanga, președintele BVB: „Ne stabilizăm în zona de turbulență economică”
Președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, și Florian Mateiță, asociat RomInsolv, au radiografiat piața de capital și…
15 iunie 2025
Investiții
Radu Hanga, președintele BVB: „Ne stabilizăm în zona de turbulență economică”
Președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, și Florian Mateiță, asociat RomInsolv, au radiografiat piața de capital și…
15 iunie 2025
Sorin Cristea, Maurer Imobiliare: „Chiar dacă pare că piața are o stagnare, cerere există”
Progresul sectorului de construcții este unul evident în ciuda limitărilor, impredictibilității legislative și presiunii factorilor externi, a susținut…
14 iunie 2025
Symfonia achiziționează încă o companie în România prin preluarea furnizorului local de software ERP NextUp
Grupul Symfonia, un furnizor de top de soluții software inovatoare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Polonia, a…
13 iunie 2025
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Primul tramvai, din cele nouă, achiziționate prin PNRR, a ajuns la Oradea
Astra Vagoane Călători SA a livrat, joi, 12 iunie 2025, primul tramvai din cele nouă, contractate de Municipiul…
12 iunie 2025
Oradea, partener într-un proiect european de luptă contra valurilor de căldură
Municipiul Oradea este partener într-un proiect european ambițios – LIFE COOL ZONE – „Cooperare municipală inovatoare și soluții…
12 iunie 2025
Infrastructură
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025
nZEB Expo, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic, își deschide porțile vinerea aceasta, pe…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Maxim 27 km noi din Autostrada Transilvania în acest an
Specialiștii în infrastructură dau șanse porțiunilor cu începere de la Poarta Sălajului doar în cazul în care statul…
9 iunie 2025
ARL Cluj – Strabag a ridicat o treime din Pasajul Italsofa
Constructorul clujean toarnă structurile de susținere și lucrează la rampa de acces, breteaua de legătură Șomcuta și terasamentele…
6 iunie 2025
Exproprierile pe Centura Metropolitană a Clujului costă 200 milioane €
Primăria Cluj-Napoca (PCN) a dat liber la proiectarea tronsonului cel mai consistent al viitoarei șosele de mare viteză…
5 iunie 2025
Euras are un an să reabiliteze Palatul Administrativ din Cluj
Conducerea Instituției Prefectului Cluj i-a pus în vedere antreprenorului termenul limită în care trebuie să se încadreze cu…
5 iunie 2025
Turism
Ionuț Popescu, Potcoava: “Noi depunem un dosar întreg pentru fonduri UE, ungurii, numai două coli”
Fondatorul centrului de echitație din Runcu și președintele Federației Române de Turism Ecvestru (FRTE) s-a arătat nemulțumit de…
17 iunie 2025
Eugen Tudosie, UNDA: “Avem un plan pe cinci ani, cu centru de evenimente și hotel-boutique”
Directorul general al complexului din București s-a referit, în cadrul Conferinței România 2030, atât la investiția în sine,…
17 iunie 2025
Avioane chartere de la Cluj spre Insula Lesbos, în sezonul estival
AeroVacanțe, agenția organizatoare a grupului Aerotravel, a anunțat că din iunie, turiștii din Cluj se pot putea bucura…
17 iunie 2025
Lufthansa mărește din iarnă capacitatea pe ruta Sibiu – München
Lufthansa mărește capacitatea pe ruta Sibiu – München utilizând Airbus A319, cu 138 de locuri, începând cu sezonul…
17 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Radisson Blu Hotel, Bucharest prezintă „Art in Motion” – o expoziție pop-up de artă, în colaborare cu Art Safari
Radisson Blu Hotel, București, cel mai mare complex hotelier de cinci stele din România, anunță lansarea „Art in…
10 iunie 2025
Manejul din Cazarma Husarilor din Oradea, reabilitat cu fonduri europene
A fost aprobat proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”, prin care va fi…
9 iunie 2025
Educație
Alfred Simonis: „Sute de copii din Timiș nu mai au problema transportului la școală”
Investiție serioasă în mobilitatea educațională din Timiș: microbuze electrice pentru 29 de localități, prin PNRR, vor urma alte…
17 iunie 2025
Unchain Fintech Festival în Cetatea Oradea, în perioada 17-18 iunie
Fintech-ul redefinește piețele globale, astfel că UNCHAIN Fintech Festival propune mediului de afaceri din Europa Centrală și de…
16 iunie 2025
Universitarii kazahi vor să se implice în cercetare la Cluj
Colaborarea academică în domeniul cercetării, inițiative comune de inovare și cooperare instituțională la nivel internațional sunt principalele direcții…
12 iunie 2025
Expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor în România”, în Cetatea Oradea
Iubitorii de numismatică, iubitorii de cultură, iubitorii de istorie, nu trebuie să rateze expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor…
11 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, destinație internațională de top pentru educația medicală, tot mai atractivă pentru studenți din întreaga lume
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca continuă să fie un veritabil pilon al excelenței în învățământul…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Performanța la bac, încurajată de Untold
Creatorii festivalului îi susțin pe elevii de nota 10 ai României prin cea mai longevivă inițiativă de încurajare a…
11 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
