„E interzis să nu gândești planificarea urbană!”, este îndemnul adresat de City Managerul orașului Essen, Hans Jürgen Best
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat marți, 27 februarie 2018, la hotelul JW Marriott Grand Hotel din București, cea de-a șasea ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 300 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și numeroși reprezentanți ai sectorului public, confirmând încă o dată că manifestarea are un caracter internațional, dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale. Tema centrală din acest an a fost regenerarea urbană.
Evenimentul a fost deschis de Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, dr. Dragoș Anastasiu și de Excelența Sa, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.
Prima parte a evenimentului a avut ca temă centrală discursul lui Tilman Buchholz, Director Adjunct al Departamentului pentru Dezvoltare Urbană din Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Construcții și Siguranță națională. Domnul Buchholz a prezentat nivelurile de guvernanță referitoare la planificare urbană existente în Germania: Național – landuri și local, explicând și modul de alocare al resurselor dedicate planificării. Competențele majore se află în Germania la nivel local și acest lucru este ideal dată fiind specificitatea fiecărei localități. Autoritățile locale dispun de resursele necesare pentru a acorda atenție sporită zonelor urbane dezavantajate. Politica de dezvoltare urbană a Germaniei prevede în mod explicit strânsă colaborare între autoritățile centrale și cele locale, existând astfel și două Asociații ale Orașelor cărora Guvernul Federal le acordă o deosebită atenție atunci când ia decizii de planificare urbană.
A urmat prezentarea administratorul public al orașului Essen, Dipl.-Ing. Hans-Jürgen Best, care a punctat câteva aspecte legate de renegarea urbană în zona metropolitană Ruhr, oferind exemple concrete din Essen, Duisburg și Dortmund. Prezentarea a fost foarte bine venită mai ales de primarii din zona Văii Jiului sau din Banatul de Munte, prezenți la eveniment, deoarece problemele cu care se confruntă acum aceste orașe din România au fost și problemele zonei Ruhr. Acest exemplu de bune practici poate fi urmat și în România. Extrem de important pentru reușită, a menționat domnul Best, este pacea socială, fericirea oamenilor. De aceea toate deciziile privind planificarea urbană se iau de comun acord cu comunitatea și dat fiind densitatea mare a populației în aceste zone fiecare metru pătrat de teren este planificat și inclus în planul de utilizare a terenurilor.
Un alt exemplu de planificare urbană reușit a fost oferit în deschiderea panelului central de către dr. Georg Pammer, Director General Aspern City Smart Research. Am aflat cum s-a transformat spațiul unui vechi aeroport abandonat în cel mai verde (50% din suprafață sunt spații verzi) și inteligent cartier al Vienei, devenit un oraș multifuncțional care pe 2,4 km pătrați oferă spații de locuit, joburi, spații de petrecere a timpului liber precum și spații comerciale.
Asemeni Vienei și multor altor orașe europene, orașele României se confruntă cu provocările revitalizării urbane. Acesta este un proces continuu, anevoios și îndelungat, iar trendurile și șansele prin care un oraș poate deveni „magnet” ne-au fost prezentate succint de Marcel Heroiu, Specialist Dezvoltare Urbană Banca Mondială, pornind de la studiul „Orașe Magnet”. Am aflat din acest studiu că Bucureștiul și cele 40 de reședințe de județ generează 90% din outputul economic al României și că zona urbană funcțională este deci foarte importantă pentru dezvoltarea economică. Din păcate nu există la nivelul României politici publice dedicate zonelor urbane funcționale și nici resurse dedicate acestora.
Plecând de la cele două prezentări, în cadrul panelului central, moderat de arh. Hildegard Brandl, Managing Partner UNITH2B, și avându-i ca participanți pe primarul Reșiței, Ioan Popa, Tatian Diaconu, CEO Immochan România, Christian von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive România, arhitectul și urbanistul Eugen Pănescu, Partener Fondator al Planwerk Cluj și nu în ultimul rând arh. Tamina Lolev de la nod makerspace, am dezbătut situația actuală a orașelor României, ce le face atractive pentru marii investitori, cum atrag forță de muncă și importanța calității vieții pentru locuitorii orașelor românești în 2018. Deși din medii diferite, participanții au ajuns la câteva concluzii comune bazate pe îndelungata lor experiență în România: Calitatea vieții este un parametru important pentru reținerea și atragerea oamenilor într-un oraș; un oraș nu se poate dezvolta urban fără parteneri de calitate și fără o strânsă colaborare între investitori, autoritatea publică locală și comunitate. Reșița a fost dat drept exemplu de bune practici pentru regenerarea urbană din România, dar și celelalte exemplele de succes, Cluj sau Coresi de la Brașov, au fost realizate prin contribuția activă a comunității prin identificarea spațiilor cu potențial din oraș și prin definirea atentă a scopului final al proiectului, întrebând în primul rând locuitorii, aceștia fiind beneficiarii și utilizatorii finali ai proiectului urbanistic. Tatian Diaconu, CEO Immochan Romania a subliniat importanța viziunii urbanistice pentru investitori: „Poți turna într-un oraș cât beton și asfalt vrei. Dacă nu reușești să creezi o legătură cu comunitatea, nu vei reuși să faci business sustenabil.” De asemenea orice proiect este unic, trebuind să respecte specificitatea locului, unicitatea fiind un factor relevant în dezvoltarea urbană sustenabilă.
A doua parte a evenimentului a fost dedicată găsirii unor soluții concrete, viabile referitoare la opt teme de importanță majoră în dezvoltarea regională: eficiență energetică și management energetic, finanțare și fonduri UE, mobilitate (Studiu de caz Cluj-Napoca), economie circulară, turism (studiu de caz Revitalizarea Văii Jiului), reconversie și revitalizare (studiu de caz: București-llfov), dreptul construcțiilor, guvernanța orașelor/digitalizare/platformă de informare urbană. Fiecare din acestea au fost tratată în mod individual în cadrul unor mese rotunde moderate de specialiștii în domeniu. În cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde fiecare participant a putut contribui activ cu soluții pentru tema aleasă. Cele mai bune soluții găsite au fost votate de participanți și premiate în cadrul ceremoniei de premiere de la finalul evenimentului.
Ca în fiecare an soluțiile sugerate pentru fiecare temă tratată la Cities of Tomorrow vor fi centralizate în broșura de follow-up a evenimentului și de asemenea Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană va încerca să le implementeze împreună cu partenerii săi din mediul privat și public. Pentru mai multe detalii în acest sens: www.citiesoftomorrow.ro
Ediția de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat încă o dată că evenimentul, organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, a devenit o importantă platformă de interacțiune între mediul public și cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informații, de experiențe și nu în ultimul rând crearea de noi contacte de afaceri.
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 600 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este un partener competent pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. AHK România se implică activ în implementarea sistemului de învățământ dual după model german și oferă o platformă GreenTech și o Curte de Arbitraj proprie.
Citește și:
Sectorul de activitate Automotive al Continental se va numi în viitor Aumovio
Aumovio combină tradiția și o poziție puternică pe piața industriei automotive cu ambiția de a modela în continuare…
28 aprilie 2025
Plicuri aniversare lansate la 25 de ani de la înființarea companiilor Romgaz și Transgaz
Asociația Energia Inteligentă a organizat astăzi, 28 aprilie, împreună cu Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș evenimentul aniversar care…
28 aprilie 2025
Clujenii de la Globinvest intră pe piața bursieră ETF
SAI Globinvest, una dintre societățile românești cu tradiție în administrarea investițiilor din România, a listat al doilea ETF…
28 aprilie 2025
BNR lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică
Specialiștii BNR aduc în prim-plan principalele coordonate măsurabile ale evoluției economiei României și ale contextului mai larg al…
28 aprilie 2025
Au început testele de rezistență la Podul hobanat din Satu Mare
Luni, 28 aprilie 2025, Strabag a început testele de rezistență la Podul hobanat peste râul Someș din Satu…
28 aprilie 2025
Banca Transilvania preia, în serie, fondurile de pensii ale BRD
Compania BT Pensii va administra FPF BRD Medio, sub denumirea de Pensia Mea Plus, în urma primirii aprobării…
28 aprilie 2025
Cum a fost la târgul de primăvară Agrobob. Cooperativele și fondurile UE, în prim-plan
Producătorii locali din această zonă a Transilvaniei s-au reunit la manifestarea care s-a derulat în parcarea Ecolor, din…
28 aprilie 2025
Grupul Untold îl aduce pe Boris Brejca la Cluj
Creatorul stilului High-Tech Minimal și unul dintre cei mai inovatori producători și DJ ai scenei electronice globale va…
28 aprilie 2025
Investiții
BNR lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică
Specialiștii BNR aduc în prim-plan principalele coordonate măsurabile ale evoluției economiei României și ale contextului mai larg al…
28 aprilie 2025
Au început testele de rezistență la Podul hobanat din Satu Mare
Luni, 28 aprilie 2025, Strabag a început testele de rezistență la Podul hobanat peste râul Someș din Satu…
28 aprilie 2025
Aquapark în valoare de circa 37 milioane de euro la Tășnad
Orașul Tășnad intră pe harta marilor investiții turistice din Regiunea de Nord-Vest odată cu lansarea proiectului finanțat de…
25 aprilie 2025
Patru locuri de campare noi în Bihor: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești
A început recepția la campingurile moderne din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca. Săptămâna trecută a început recepția campingului din…
25 aprilie 2025
Oradea, model de succes în utilizarea fondurilor europene
Comisarului european pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică în cadrul Comisiei Europene, Piotr Serafin, laudă Oradea pentru modul…
25 aprilie 2025
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
Hidroelectrica a semnat contractul pentru achiziția instalației de stocare cu baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord
Hidroelectrica a semnat, astăzi, contractul cu Asocierea Prime Batteries Technology SRL. și Enevo Group S.R.L., pentru achiziția instalației…
24 aprilie 2025
Speakeri de top din companii renumite la nivel mondial la Bucharest Tech Week
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech…
24 aprilie 2025
Infrastructură
Au început testele de rezistență la Podul hobanat din Satu Mare
Luni, 28 aprilie 2025, Strabag a început testele de rezistență la Podul hobanat peste râul Someș din Satu…
28 aprilie 2025
Patru locuri de campare noi în Bihor: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești
A început recepția la campingurile moderne din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca. Săptămâna trecută a început recepția campingului din…
25 aprilie 2025
Oradea, model de succes în utilizarea fondurilor europene
Comisarului european pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică în cadrul Comisiei Europene, Piotr Serafin, laudă Oradea pentru modul…
25 aprilie 2025
Maramureșul se împrumută cu 18 milioane € ca să își facă parcuri industriale
Consilierii județeni au avizat contractarea unui credit substanțial care să permită materializarea a patru obiective de specializare inteligentă…
25 aprilie 2025
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Turism
S-a deschis sezonul de vizitare a Domeniului Regal Săvârșin, județul Arad
În dimineața de sâmbătă, 26 aprilie, la Casa Ceaiului din Satul Regal, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele…
27 aprilie 2025
Aquapark în valoare de circa 37 milioane de euro la Tășnad
Orașul Tășnad intră pe harta marilor investiții turistice din Regiunea de Nord-Vest odată cu lansarea proiectului finanțat de…
25 aprilie 2025
Patru locuri de campare noi în Bihor: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești
A început recepția la campingurile moderne din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca. Săptămâna trecută a început recepția campingului din…
25 aprilie 2025
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Educație
Politehniștii clujeni au dominat competiția de poduri din spaghete din Slovenia
Echipele Facultății de Construcții Cluj-Napoca (FCC) din cadrul Universității Tehnice (UTCN) au ocupat primele două poziții în competiția…
25 aprilie 2025
UBB va forma tineri fotbaliști de elită la „U” Cluj
Instituția clujeană de învățământ superior se implică în creșterea noilor generații de sportivi de performanță. În program s-au…
25 aprilie 2025
„Babeș-Bolyai” intră în concurență directă cu „Iuliu Hațieganu”
Clujul va avea două unități de învățământ superior în care se va studia sănătatea la acest nivel: Universitatea…
24 aprilie 2025
Speakeri de top din companii renumite la nivel mondial la Bucharest Tech Week
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech…
24 aprilie 2025
Meron Gallery găzduiește la Cluj Napoca prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii…
23 aprilie 2025
Holisun va furniza soluții digitale pentru studenții internaționali din România
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și compania informatică din Baia Mare au încheiat un parteneriat de susținere…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
