Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Astor Valpet, soluții sigure în construcții și amenajări

Astor-Valpet este una dintre cele mai importante companii românești care produce și montează prefabricate din beton vibro-presat. Produsele de calitate au recomandat compania mureșeană pentru multe proiecte de amploare, fie că este vorba despre obiective industriale, rezidențiale sau urbane.
 

Exploatarea agregatelor mineraliere, lucrările de infrastructură și producția de prefabricate din beton vibro presat sunt principalele obiecte de activitate ale companiei Astor-Valpet. Firma a intrat pe piața producției materialelor de construcții, acum mai bine de 22 de ani, cu o stație de sortare și concasare piatră, în Comuna Ideciu de Jos, pe cursul râului Mureș, la 8 kilometri de municipiul Reghin. La stația de sortare și concasare din Ideciu de jos sunt efectuate lucrări de exploatare de balast şi prelucrarea agregatelor. Diferitele sorturi obținute din sortare şi din concasate sunt folosite la betoane şi la mixturi asfaltice. Cu un portofoliu considerabil de clienți, cu creșteri treptate a volumului de lucru, după 5 ani de activitate, conducerea firmei Valpet a decis să valorifice procesul de exploatare a materialului de construcții cu o nouă investiție.
 
Fabrică de pavaje
 

“Având materia primă rezultată din exploatarea balastului, am considerat că e oportun să deschidem o linie de producție care să valorifice această materie primă. Astfel, în 2001, cu o investiție de aproximativ 500.000 de euro, am demarat la Tîrgu Mureș activitatea de producție prefabricate din beton vibro-presat, așa numitele pavaje. Celor 20 de oameni angrenați în noua linie de producție li s-au altăturat ulterior alți angajați, în mai multe etape, care au format echipa departamentului de execuție, în cadrul unei noi firme, Astor Com. Astfel, am introdus în activitatea companiei și execuția de lucrări în domeniul pavajelor, generând peste 200 de noi locuri de muncă”, își amintește Petrică Sala, director general Astor-Valpet, momentul dezvoltării majore din anul 2001.
Intrarea pe sectorul rezidențial și infrastructură, cu producția și montajul prefabricatelor vibro-presate, a dat un nou impuls companiei târgumureșene. Lucrările executate inițial în orașe și localități din județul Mureș s-au extins și în județe învecinate, cum ar fi Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Harghita. De aici au venit comenzi de produse, dar și propuneri pentru execuție de lucrări.

”Grupul de firme Astor-Valpet a venit pe piața construcțiilor cu o gamă largă de produse prefabricate vibropresate, având diversitate (culoare, dimensiuni, grad de calitate) la ceea ce produce, dar și cu lucrări de execuție de un foarte bun nivel. Aceste caracteristici ne-au recomandat pe piață și au dus la creșterea considerabilă a producției și volumului de lucrări. Astfel, am primit un număr mare de comenzi și din județele limitrofe Mureșului”, a spus Petrică Sala.

Creșterea nivelului producției la fabrica de pavaje a dus la necesitatea unor noi investiții. În anul 2012, Valpet a achiziționat o linie nouă de producție, modernă și mai performantă. Investiția, în valoare de peste 200.000 de euro, a îmbunătățit și mai mult calitatea produselor, a diversificat gama elementelor fabricate și a crescut capacitatea de producție.
 
Stație de asfalt, exploatare de andezit și lucrări de infrastructură
 

Ca urmare a implicării grupului Astor-Valpet în activitatea de producție și execuție în domeniul construcțiilor, în anul 2006 conducerea companiei a deschis o stație de asfalt la Bălăușeri. Aici sunt produse toate tipurile de asfalt, iar capacitatea de producţie este de 100 de tone pe oră. Ca și în cazul prelucrării balastului, producția stației de asfalt este folosită la lucrările proprii executate de Astor-Valpet, dar, în același timp poate sta la dispoziția oricărui client.
Noi utilaje performante, achiziționate în anul 2007, au permis firmei mureșene să execute lucrări complexe de infrastructură, pe drumuri naționale, județene și comunale și în interiorul mai multor orașe și localități din județele Mureș și Cluj.
E vorba de infrastructuri de drumuri, adică drumuri propriu-zise, de la A la Z, de la partea de infrastructură, până la partea de finisaje, inclusiv turnatul de asfalt.
O nouă investiţie de anvergură a avut loc pe segmentul extracției de andezit. Cariera de piatră de la Topliţa, de unde compania face extracția de andezit, a fost retehnologizată prin introducerea unei linii noi de producţie, de mare capacitate. Valoarea investiției, realizată din resurse proprii și cu ajutorul unui proiect din fonduri europene, s-a ridicat la 3.000.000 euro. Investiția a constat în echipamente, utilaje de excavație și stația de concasare și sortare, toate fiind echipamente de ultimă generație.
La cariera din Toplița sunt produse zilnic agregate folosite în asfalturi sau necesare în infrastructuri de drumuri şi căi ferate.
„Aici, la cariera de la Toplița putem produce aproximativ 500.000 de tone/an, ceea ce ne situează între primele 10 cariere de piatră din România, ca și nivel de producție. Caracteristicile fizice și de compoziție ale produselor noastre ne recomandă tuturor celor care au nevoie de calitate, dar, în același timp, și de un volum mare de marfă. Cu o producție de 450 de tone/oră, fără a afecta calitatea produsului, datorită folosirii de utilaje performante, putem onora și cele mai exigente comenzi”, spune Petrică Sala.
La cariera de piatră din Toplița lucrează acum 60 de oameni.
Pentru a putea oferi garanții referitoare la calitatea produselor, Valpet- Astor a înființat propriul laborator. Acesta are acreditări pentru toate tipurile de piatră și un laborator propriu de analize, la Tîrgu Mureş. Este un laborator de gradul II, certificat și autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcții, dotat cu echipamente de ultimă generație.
Laboratorul deserveşte activitatea firmei, dar şi alte societăţi din domeniul construcțiilor, care doresc să facă analize de compoziție, rezistență etc.
Sistem de management al calității:
Astor Com – domeniul de activitate Extracția, sortarea și concasarea agregatelor mineraliere
Valpet – producția prefabricatelor vibropresate
Astor – Valpet dispune și de o flotă auto importantă care numără peste 200 de de maşini şi utilaje.
de Florin Marcel SANDOR

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

KASTAMONU ROMANIA, modelul de succes al unei investiții impresionante în industria lemnului

Articolul următor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share