de Alin ZAHARIE
De două decenii, cariera medicului veterinar Iustin Moldovan se împletește cu activitatea companiei Romvac Co în județul Mureș. Acum două decenii, Romvac Co, o companie cu o istorie de peste 40 de ani pe piață, deschidea primul depozit în Tîrgu Mureș. Gama de produse Romvac Co este una diversă, destinată atât consumului veterinar, dar și celui uman și, nu în ultimul rând, agriculturii.
Compania Romvac activează de 20 de ani în județul Mureș, medicul veterinar Iustin Moldovan fiind reprezentantul acesteia în județul Mureș.
„Compania Romvac are o experiență de peste 40 de ani de a activitate. Înainte de 89 a fost o instituție de stat care s-a privatizat după Revoluție, fiind în prezent o societate pe acțiuni, cu depozite în toată țara. În anul 1996 s-a înființat depozitul din Tîrgu Mureș. Era atunci un coleg de-al meu mai în vârstă, doctorul Ioan Deac, un domn extrem de meticulos. Cunoscându-se cu directorii generali de la București, fiind și colegi de facultate, doctorul Deac a înființat depozitul Romvac de la Tîrgu Mureș. Din păcate, după doi ani de la înființarea depozitului din Tîrgu Mureș, doctorul Deac a murit. După decesul său, am preluat conducerea activității. Anul acesta fac 20 de ani de când sunt reprezentantul Romvac pe județul Mureș. Pe măsură ce Romvac s-a dezvoltat, ne-am dezvoltat și noi, atât în ceea ce privește dotarea cât și în ceea ce privește serviciile. Primul sediu Romvac la Tîrgu Mureș a fost undeva pe strada Cosminului, în casa doctorului Deac, iar în 1998 Romvac a cumpărat locația actualului sediu, din Cartierul Unirii, strada Tisei, nr. 30, apartament 1”, își amintește Iustin Moldovan.
Oferta Romvac Co
Gama de produse Romvac Co este una diversă, destinată atât consumului veterinar, dar și celui uman și, nu în ultimul rând, agriculturii.
„Noi facem și vaccinuri pentru toate speciile de animale. O parte sunt obligatorii, o parte preventive. Avem, de asemenea, antibiotice, antiparazitare, produse necesare fiecărui fermier, crescător de animale. Ponderea cea mai importantă a Romvac pe medicamente este reprezentată de vaccinuri. Sunt importante, în primul rând, acțiunile profilactice, tuberculina, vaccinarea anticărbunoasă, astea sunt niște zoonoze care se transmit de la animal la om și atunci noi avem în planul ciclic să prevenim. De asemenea, tuberculina se face o dată pe an la bovine, prin care ținem sub control tuberculoza, apoi este antraxul, o boală telurică, pe care, tot așa, o stăpânim cu vaccinări obligatorii. În fiecare an se vaccinează tot ce e rumegător, oaie, capră, vacă, chiar și caii se vaccinează anticărbunos. De asemenea suntem bine pregătiți, cu foarte multe produse pe pasăre, atât vaccinuri cât și antibiotice”, a explicat Iustin Moldovan.
Însănătoșirea solului cu Rom-Agrobiofertil NP
În portofoliul Romvac se găsesc și produse destinate agriculturii, respectiv Rom-Agrobiofertil NP, îngrășământ biologic pe bază de culturi bacteriene. Produsul conține un amestec de culturi bacteriene, prin acțiunea acestora asupra descompunerii fosfaților și azotaților anorganici din sol, administrarea repetată a produsului contribuie la însănătoșirea solului prin curățarea acestuia de îngrășămintele chimice și obținerea unor culturi bio.
„Sunt, practic, niște bacterii care se administrează în silozuri dar și pe culturi, care substituie îngrășământul chimic. Produsul e sub formă lichidă, destinat atât producătorilor mai mici, cu 5-10 ari, cât și pentru fermieri cu culturi mari. Acest produs se administrează pe cultură, fiind un îngrășământ biologic”, a arătat Iustin Moldovan.
Combaterea psoriazisului pe cale naturală
Altă componentă acoperită de Romvac este cea a produselor destinate sănătății omului din gama Imunoistant (tratament natural, pe baza unei proteine din ou). În mediu steril, găinile sunt vaccinate împotriva unei infecții cu o anumită bacterie sau virus, iar, după trei zile, ouăle pe care le produc ajung să conțină o cantitate suficientă de imunoglobulină IgY împotriva respectivului agent patogen.
„Imunoglobulina este un produs care stimulează reacția de apărare a organismului. Sunt imunoglobuline care sunt cu acțiune generală și sunt cele specifice anumitor boli, precum helicobacter și psoriazis. Imonuglobulinele au fost testate pentru prima dată în Statele Unite, rata acolo este undeva la 50 de imunoglobuline, iar Romvac a ajuns undeva la 24 de imunoglobuline. Imunoglobina este produsă de o pasăre, la o fermă în Voluntari, liberă de germeni, ținută în condiții speciale. Se recoltează de la omul bolnav o mostră, se prelucrează, după care se injectează la aceste găini care, prin ou, elimină această imunoglobulină. O pasăre poate să producă undeva la 50 de imunoglobuline. Din ou se pot obține mai multe produse sub diferite forme, oul crud, mai exact gălbenușul, care se poate consuma crud sau cu lapte, miere. Apoi, din coaja oului se fac niște produse pe bază de calciu organic, niște tablete, folosite pentru osteoropoză, pentru articulații. Apoi vin imunoglobulinele lichide, specifice anumitor boli, ambalate în recipiente de 80 ml. Un tratament cu imunoglobuline din ou durează 30 de zile (1 ou/zi), iar la cele lichide, tratamentul durează între 10 și 14 zile”, a menționat Iustin Moldovan.
„Acționează la țintă”
Compania Romvac deține un cabinet medical în Voluntari, unde pacientului bolnav i se recoltează probe. Acestea se injectează în pasăre, iar din oul care iese de la aceasta rezultă produsul personalizat cu rezultate spectaculoase la boala pacientului.
„Sunt foarte mulți pacienți care s-au tratat cu antibiotice ani de zile, în urma căruia organismul a devenit rezistent, iar medicamentele nu mai au niciun efect. Atunci noi venim cu aceste produse naturiste, cu partea de imunoglobuline, mai ales cele personalizate care acționează la țintă”, a conchis Iustin Moldovan.
„Noi facem și vaccinuri pentru toate speciile de animale. O parte sunt obligatorii, o parte preventive. Avem, de asemenea, antibiotice, antiparazitare, produse necesare fiecărui fermier, crescător de animale. Ponderea cea mai importantă a Romvac pe medicamente este reprezentată de vaccinuri. Sunt importante, în primul rând, acțiunile profilactice, tuberculina, vaccinarea anticărbunoasă, astea sunt niște zoonoze care se transmit de la animal la om și atunci noi avem în planul ciclic să prevenim. De asemenea, tuberculina se face o dată pe an la bovine, prin care ținem sub control tuberculoza, apoi este antraxul, o boală telurică, pe care, tot așa, o stăpânim cu vaccinări obligatorii. În fiecare an se vaccinează tot ce e rumegător, oaie, capră, vacă, chiar și caii se vaccinează anticărbunos. De asemenea suntem bine pregătiți, cu foarte multe produse pe pasăre, atât vaccinuri cât și antibiotice”
Medic veterinar Iustin Moldovan, reprezentantul Romvac în județul Mureș
Citește și:
Guvernul și studenții saltă chiriile în marile orașe ale Transilvaniei
Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara sunt localitățile unde nivelul acestora a crescut accelerat în urma modificărilor fiscale și a unei…
6 iulie 2025
Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”
Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
6 iulie 2025
Clusterele au întâlnit Regiunile la Cluj
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
6 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
