de Alin ZAHARIE
Unul din factorii esențiali în ceea ce privește productivitatea agricolă este cel al cercetării, fie că vorbim de sectorul vegetal sau de cel zootehnic. Cele două sectoare merg mână în mână, și aici ne referim la activitatea Stațiunii de Cercetare și Creștere pentru Dezvoltarea Bovinelor Tîrgu Mureș cu sediul în Sângeorgiu de Mureș. Stațiunea deține 316 hectare și 300 de capete de bovine.
Înființată în anul 1947, având ca obiect de activitate producerea plantelor furajere, stațiunea este condusă din anul 2000 de către dr. ing Ioan Oroian.
„Unitatea noastră are două componente, sectorul de cercetare, cu două laboratoare, cel de cercatere vegetală, respectiv laboratorul de cercetare zootehnică, la care se adaugă sectorul de producție, respectiv ferma zootehnică și ferma zootehnică”, ne-a declarat dr. ing. Ioan Oroian.
În ce privește sectorul vegetal, stațiunea deține un câmp experimental pe o suprafață de peste 30 ha, cu un sol brun roșcat de pădure, reprezentativ zonei Transilvaniei.
„Sectorul de cercetare vegetală este implicat în două programe naționale de ameliorare, pentru cultura păioaselor, coordonat de Institutul Fundulea, și programul pe hibrizii de porumb, coordonat de Stațiunea din Turda. Pe lângă colaborările pe care le avem cu Institutul Fundulea și Stațiunea Turda, avem foarte multe colaborări cu firmele străine, printre care KWS, Syngenta, care apelează la noi să le testăm produsele. Pe lângă aceste două activități, sectorul de cercetare vegetală este implicat în mod activ în producerea de semințe. Producem anual în jur de peste 200 de tone se sămânță de grău, de triticale, soia, din verigi biologice superioare. Sămânță produsă în câmpurile noastre, atestate calitativ, pe care o folosim pentru producția proprie, respectiv pentru vânzare căre fermieri. În medie, în fiecare an, producția valorificată este undeva la 200 de tone. Din păcate, colectivul din cadrul cercetării vegetale este unul foarte mic, format doar din doi ingineri”, a precizat Ioan Oroian.
Sorgul, alternativă la furajarea cu porumb
Una din preocupările stațiunii o reprezintă găsirea de soluții alternative în ce privește îmbunătățirea tehnologiei de furajare la bovine, precum și soluții pentru combatearea anumitor boli la animale.
„În condițiile încălzirii globale, o alternativă la porumbul siloz este sorgul, atât cel pentru boabe cât și sorgul pentru siloz. Am avut hibrizi de sorg cu o producție de 6.000 kg/ha, unde valoarea nutritivă este aproape identică cu cea a porumbului. Am avut loturi experimentale pe tineret la îngrășat, în urmă cu doi trei ani unde ritmul de creștere a fost identic ca și cel furajat cu porumb siloz. Avantajul este că sorgul este mult mai rezistent la condițiile de secetă și este mai puțin pretențios la condițiile de fertilizare. Am propus o temă de cercetare în acest sens pentru viitoarea sesiune care va fi pentru programe sectoriale, să îmbunătățim tehnologia de furajare la bovine folosind ca alternativă la porumb sorgul. La ora actuală sunt o serie de hibrizi de sorg, atât pentru boabe cât și pentru siloz. Tot în sectorul vegetal, am avut o colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, pe problema artemisiei, pelinul cum i se mai spune popular. Nouă ne-a revenit sarcina să punem la punct tehnologia de cultură a pelinului, extractul care se obține din această plantă se folosește în tratarea coccidiozei la puii broiler, pui pentru carne. În cursul anului trecut s-a finalizat lucrarea și s-a depus documentația pentru a breveta acest produs care se obține din artemisie”, a declarat Ioan Oroian.
Centru pilot pentru îmbunătățirea calității laptelui
Activitatea din sectorul zootehnic are la bază un efectiv de 300 de capete, din care 260 de capete Bălțată Românescă, completate de un nucleu de vaci din Rasa Pinzgau de Transilvania.
„În ce privește activitatea de cercetare zootehnică, am avut în decursul anilor câteva proiecte de cercetare, două finalizate în 2010. E vorba de un proiect care are în vedere obținerea producției calitative a laptelui. În acest sens am reușit să facem o dotare la nivel de fermă, o sală de muls AlfaLaval. Acest tip de sală este de origine suedeză, una dintre cele mai performante. 80 % din sălile de muls la nivel european sunt AlfaLaval. Acest centru pilot se vrea un exemplu pentru fermierii din zonă în ce privește posibilitățile de obținere a unui lapte de calitate, conform, așa cum impune Uniunea Europeană. Al doilea proiect pe care l-am avut în această perioadă a fost unul pe optimizarea tehnologiei de îngrășare la rasa Bruna de Maramureș în condițiile din centrul Transilvaniei. Este un proiect care s-a desfășurat tot în ferma stațiunii prin achiziționarea de tăurași din zona Maramureșului. Nu în ultimul rând, am avut un proiect care s-a finalizat în anul 2014 privind ameliorarea populației de Bălțată Românească din stațiune. În urma acestui studiu, am decis să formăm o linie de Bălțată Românească, care durează undeva la trei, patru generații. Ca întemeietor de linie, am nominalizat un taur de Bălțată Germană, un taur foarte valoros, care face parte din Top 5 al taurilor de Bălțată Germană. Se caracterizează prin faptul că are o valoare de ameliorare foarte mare de peste 125 % pentru longevitatea productivă și o valoare foarte mare de ameliorare pentru corectarea defectelor de uger la Bălțată. Taurul este la Semtest, de la care folosim materialul seminal. Această linie se dorește a fi una de de lapte-carne cu potențial genetic de peste 7.000 kg, echivalent maturitate lapte”, a subliniat Ioan Oroian.
Revigorarea Rasei Pinzgau de Transilvania
Un proiect îndrăzneț al stațiunii îl reprezintă cel de revigorare a Rasei Pinzgau de Transilvania, demers început prin achiziționarea unui efectiv de 25 de capete din județul Suceava.
„La ora actuală, avem pe rol un program sectorial, finanțat de Ministerul Agriculturii, și anume conservarea fondului genetic la Rasa Pizgau de Transilvania. Ideea a plecat de la un simpozion pe problema conservării și păstrării raselor autohtone, întocmirea unui studiu privind stadiul în care se află Rasa Pinzgau de Transilvania. Am reușit să identificăm cu mare greutate un nucleu de 25 de capete, care se află în prezent în ferma stațiunii. Am constatat că Pinzgau de Transilvania este o rasă rustică, mixtă lapte-carne, cu producție și dezvoltare corporală mică. Este o rasă speficică zonei montane, pe care o consider rasa familiei. Producția maximă constatată din controlul făcut de noi e undeva de 7-9 litri. Pentru o familie, eu zic că este o rasă care este de apreciat, mai ales că în zona de munte condițiile pedoclimatice sunt mult mai vitrege decât în zona noastră. Este foarte rezistentă la boli. Dacă la Bălțată apar frecvent tulburări digestive, în special la vițeii nou născuți, la efectivul de Pinzgau de Transilvania pe care îl avem, nu am constatat probleme de îmbolnăviri. La ora actuală avem 10 produși, viței obținuți în stațiune. Ideea este să mărim acest nucleu, în așa fel încât să evităm procesul de consangvinizare, undeva la maxim 70 de capete”, a precizat Ioan Oroian.
Animalele achiziționate de stațiune din Rasa Pinzgau de Transilvania provin din zona Dorna Codrenilor, județul Suceava, efectiv cu ajutorul căruia se speră la un prim pas în ce privește relansarea rasei, mult văduvită de rasele ameliorate, care au dus la scăderea drastică a vacilor din rasa Pinzgau de Transilvania.
„În zona de munte, în Apuseni și în Bucovina, nu am găsit exemplare care să se încadreze în standardul rasei. Doar undeva în jurul Dornei Codrenilor, județul Suceava, am reușit cu mare greutate să identificăm nucleul care în cele din urmă l-am achiziționat. Sunt mulți crescători din zonă care doresc să reia tradiția creșterii acestei rase, dar, din păcate, la ora actuală nu mai prea este material biologic. Am avut o satisfacție până la urmă că, după achiziția animalelor am apelat la Oficiul Județean de Zootehnie să vină să le aprecieze, iar concluzia a fost aceea că efectivul pe care noi l-am achiziționat se încadrează în standardul rasei, ceea ce este un lucru extrem de bun. Am achiziționat un număr de 25 de capete. Ne-am propus undeva la 40 de capete, dar nu am găsit mai mult de 25 și ne-am limitat la cât am găsit. Nu am luat decât exemplare care am considerat că se încadrează în standardul rasei. Am avut o bună colaborare cu ing. Doru Costea de la Oficiul Județean de Zootehnie Suceava și, datorită ajutorului domniei sale, am reușit, fiind localnic, să găsim aceste aninale. Fără colaborarea cu dânsul, cred că era imposibil să găsim aceste animale. Efectivul acum este mic și, după ce ajungem la o mărime optimă, să încercăm să creem niște centre pilot, câteva gospodării cărora să le putem asigura material biologic, vițele și tăurași, cu montă naturală”, a punctat Ioan Oroian.
De ce interesul pentru rasele autohtone?
„Fenomenele extreme, în special cele climatice, ne vor pune în situația în care, peste câteva zeci de ani vom fi nevoiți să apelăm la aceste rase autohtone, deoarece rasele ameliorate nu vor rezista. Dau aici exemplul rasei Holstein, o uzină de lapte. Dacă Bălțata, o rasă locală, are 5, chiar 8 lactații, poate și 10, la Holstein, la ora actuală, mai mult de 1,5-2 lactații nu rezistă, pentru că se epuizează. În condițiile acestea noi vom fi obligați să recurgem la rasele locale, atât cât le mai avem. Procesul de relansare este unul de durată, dar era nevoie de acest început”, a spus ing. dr. Ioan Oroian.
Citește și:
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Dorian Petrovici, BT: “Mirajul banilor rapizi este extrem de periculos”
Fraudele online au fost analizate de către directorul departamentului carduri al băncii clujene, în cadrul Centrului de Soluționare…
18 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Banca Transilvania creditează Simtel cu 28 milioane € pentru un parc fotovoltaic
Societatea bancară din Cluj va acorda un credit de investiții de 16 milioane € și un credit punte…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Economia Clujului: salarii, angajări și exporturi în creștere, industrie în scădere
Salariul mediu net în județ a urcat, în februarie, cu 122 € față de aceeași perioadă din 2024.…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Ministrul transporturilor, prins în trafic la Cluj. “Am văzut și eu cum se circulă de la aeroport”
Sorin Grindeanu susține declarativ primenirea infrastructurii locale prin metrou și centură metropolitană după ce a întârziat la o…
17 aprilie 2025
Investiții
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Tânăra cramă HB Wine din Miniș intră în Liga campionilor vinului românesc
Cu patru Medalii de Aur obținute la Premiile de excelență Vinul.ro 2025, Crama HB Wine s-a clasat pe…
14 aprilie 2025
Infrastructură
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Oradea, exemplu de bune practici în utilizarea fondurilor PNRR
Oradea se clasează pe locul V dintre municipiile din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene prin…
14 aprilie 2025
Podul de la Ungheni are autorizație de construire
Primul pod rutier la nivel de autostradă peste Prut are autorizație de construire, eliberată de către partea română.…
11 aprilie 2025
Turism
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Aradul mizează pe „Turismul de o zi”
Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
11 aprilie 2025
Târgul de Paști umple Cetatea Oradea de veselie și bunătăți
Vineri, 11 aprilie, începe o nouă ediție a Târgului de Paști. Timp de 11 zile, Cetatea Oradea va…
10 aprilie 2025
Educație
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Apare o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj
Senatul Universității Iuliu Hațieganu (UMFIH) a validat numirea conferențiarului Cosmin Caraiani în funcția de decan al celei mai…
15 aprilie 2025
Colaborări cu impact: o firmă locală poate să devină globală fără să iasă din Cluj
Într-un Cluj în continuă transformare, unde companiile caută nu doar eficiență, ci și autenticitate, parteneriatele care pun oamenii…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
