Alba Brașov Covasna Fonduri Europene Mureș Sibiu Ultimele stiri

Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susține 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Cererile de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile dedicate dezvoltării microîntreprinderilor și IMM-urilor se află într-un proces accelerat de contractare la nivelul Regiunii Centru. Prin programul REGIO 2014-2020, sunt alocate resurse financiare nerambursabile pentru sprijinirea antreprenoriatului, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, dar și prin finanțarea creării și extinderii capacităților avansate de producție și dezvoltare a serviciilor oferite de IMM. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru derulează acest proces de evaluare, selecție și contractare a proiectelor depuse pe Axa Prioritară 2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul regiunii, respectiv în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Până în acest moment au fost semnate 149 de contracte pe prioritățile de investiții dedicate microîntreprinderilor (PI.2.1) și IMM-urilor (PI 2.2) din Regiunea Centru, ce au o valoare totală de peste 42 milioane euro.
Bugetul de fonduri nerambursabile al Regiunii Centru pe Prioritatea de investiții 2.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, alocat pentru dezvoltarea microîntreprinderilor din domeniul producției sau prestărilor de servicii, este de 33,45 milioane euro, o firmă putând solicita printr-un proiect o finanțare nerambursabilă de maxim 200.000 euro. În Regiunea Centru, un număr de 497 microîntreprinderi au depus cereri de finanțare în valoare totală de peste 113 milioane euro, prin care au solicitat fonduri nerambursabile de peste 74 milioane euro, mai mult decât dublul sumei alocate.
Pe de altă parte, pentru finanțarea investițiilor în IMM performante, prin Prioritatea 2.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020, au fost alocate 24,7 milioane euro, fiecare IMM putând solicita finanțare de maxim 1.000.000 euro per proiect. Până la termenul limită de depunere a proiectelor pe această prioritate, un număr de 225 de firme au depus proiecte cu o valoare totală de peste 257 milioane euro. Prin proiectele depuse s-au solicitat fonduri nerambursabile de aproape 144 milioane euro, de cinci ori mai mult decât suma disponibilă, fapt ce demonstrează că nevoia de finanțare pentru aceste firme este mult mai mare.
Diferența dintre valoarea totală a proiectelor și sumele nerambursabile solicitate pe fiecare prioritate de investiții, reprezintă contribuția beneficiarilor, în cazul IMM dezvoltate aceasta fiind de minim 30%, iar la microîntreprinderi fiind de minim 10% din cheltuielile eligibile. Activitatea de contractare a demarat anul trecut, în acest moment la nivelul Regiunii Centru fiind semnate 140 contracte pe Prioritatea 2.1 și încă 9 proiecte pe Prioritatea 2.2. În cel mai scurt timp, la sediul ADR Centru din Alba Iulia se vor semna alte 120 de proiecte ale microîntreprinderilor și 66 proiecte ale IMM, aflate în prezent în etapă de precontractare, contracte cu o valoare totală cumulată de circa 110 milioane euro. Fondurile alocate pentru finanțare sunt utilizate de antreprenorii din Regiunea Centru pentru a-și dezvolta afacerile în construcții, în domenii de producție, precum și în domeniul serviciilor pentru firme și pentru populație.
Proiectele finanțate acum prin Regio 2014-2020 completează proiectele finanțate prin programul REGIO în perioada 2007-2013, când alte 248 de microîntreprinderi și 13 structuri noi de afaceri au fost finanțate cu fonduri nerambursabile în valoare de circa 50 milioane euro, care au susținut crearea a peste 3.000 noi locuri de muncă. Investițiile REGIO sunt susținute de ADR Centru pentru creșterea competitivității regionale și pentru îmbunătățirea gradului de atractivitate a Regiunii pentru investitori.
”În această perioadă intensificăm ritmul din procesul de contractare a proiectelor dedicate mediului de afaceri, din mai multe considerente. În primul rând, în precedenta perioadă de finanțare, 2007-2013, când am derulat programele aferente POR, dar și pentru anumite componente privind competitivitatea economică, am constatat că interesul și apetitul pentru astfel de finanțări este foarte mare în cazul mediului privat. Acesta a fost motorul care a susținut economia regională, un exemplu fiind și faptul că în Regiunea Centru, pe Programul Operațional Regional 2007-2013, gradul de absorbție a fondurilor europene a depășit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbția fondurilor alocate a depășit 93%.
Acum, investițiile în economie sunt susținute de investițiile publice, la nivel regional conturându-se tot mai bine un sistem de transport care facilitează legăturile cu vestul Europei, favorizând exporturile și creșterea economică. Concret, în acest moment, pe toate axele POR 2014-2020 avem depuse în Regiune peste 1.000 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 6,2 miliarde lei, mult mai mult decât alocarea de la nivel regional. Există semnale că domeniul dedicat microîntreprinderilor va fi relansat în trimestrul II al anului, deci susținem beneficiarii de finanțare să absoarbă eficient fondurile disponibile, prin investiții și achiziții de echipamente performante.
Suntem foarte concentrați să contractăm proiectele firmelor românești, ca să impulsionăm competitivitatea locală și regională, care trebuie să țină pasul cu afluxul de investitori străini. În ultimul an, volumul de investiții străine directe în Regiunea Centru a depășit cu mult 6 miliarde euro, fapt ce a făcut să ne plasăm pe poziția a doua din țară în ce privește totalul investițiilor străine. Dacă în trecut, industria ușoară și industria lemnului ocupau poziții importante în structura investițiilor străine la nivel regional, în prezent industria auto, industria aeronautică, IT-ul și industria farmaceutică sunt principalele domenii în care se concentrează investițiile străine în Regiunea Centru.”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Related posts

Alba Iulia, singurul oraș din România, aflat pe lista celor 100 de orașe verzi ale lumii: Energia regenerabilă, folosită în proporție de 99%

Stefana Muresan

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Atos, client major in Openville

Ionut Oprea

Ungurii donează patru armăsari de rasă pentru hergheliile din Transilvania

Traian Dan

Satu Mare: Al treilea pod se licitează din nou. Aproape 150 milioane lei, fără TVA

Stefana Muresan

Șase oferte pentru studiul de fezabilitate aferent reabilitarii sectiunii Predeal-Brasov

Stefana Muresan

Ion Sterian, numit director general al Transgaz; Marius Vasile Lupean, director economic

Stefana Muresan

Cramele Recas, credit de 1,8 milioane de euro pentru dezvoltare

Stefana Muresan

NTT DATA anunță lansarea raportului pe tema Covid-19: “Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”

Nicolae Pop

Renault, parteneriat cu învățământul clujean

Stefana Muresan

Webinarii gratuite de business pentru a combate efectele crizei economice

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Sovata – a Tourist Resort of Over 140 Years

Transilvania Business

Ardelenii de la Accesa, integrați în grupul Ratiodata

Nora Dumitrescu

Proprietăți de pe 70.000 hectare din Sălaj vor fi cadastrate gratuit

Nora Dumitrescu

Cel mai mare retailer fashion alege Unirii View. H&M închiriază 1.000 mp pentru viitorul său sediu

Stefana Muresan

Noua fabrică Techtex prinde contur în Maramureș

Nora Dumitrescu

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ligia Voro

Termen prelungit la solicitarea microgranturilor

Traian Dan

EXPO MODĂ – Design Vestimentar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Papuc Irina

Producătorul de componente auto Compa Sibiu, investiții de peste 39 mil. lei în maşini şi echipamente

redactia

Timișorenii de la Contakt își deschid magazine în Transilvania

Nora Dumitrescu

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Bayer, ofertă integrată

Ligia Voro

Speedwell a semnat contractul cu BTDConstruct & Ambient și începe lucrările de construcție pentru THE IVY

Transilvania Business

Gin de soc, lansat în premieră mondială la Saschiz de un întreprinzător britanic

Stefana Muresan

Leave a Comment