Agricultura Ultimele stiri

Viorel Stegar, fermierul cu drag de animale din Bistra Mureșului

de Alin ZAHARIE
Creșterea animalelor reprezintă una din ocupațiile cu tradiție pe meleagurile transilvane, fie că vorbim de zona de câmpie sau cea de munte, unde oameni cu drag de animale și-au înființat mici ferme. Un astfel de exemplu îl găsim la Bistra Mureșului, comuna Deda, în persoana lui Viorel Stegar, care și-a înființat pe Fundoaia o fermă care în prezent însumează un efectiv de 36 de vaci, Bălțată Românească și Bălţată cu Negru Românească.
Acum 17 ani, Viorel Stegar avea două vaci primite de la părinți când s-a căsătorit, de la care a pornit activitatea de creștere a animalelor.
„Am cumpărat teren, ne-am construit o fermă sus pe Fundoaia. La acea vreme cerința Uniunii Europene era ca ferma să fie la minim 500 de metri de ultima construcție, să nu poluezi, să nu deranjezi. La început am luat un credit de la bancă, ne-am cosntruit ferma, am mai cumpărat ceva animale, după care tot ce câștigam reinvesteam în fermă. Am primit subvenția am mai cumpărat teren, animale, utilaje și tot așa”, povestește Viorel Stegar.
Un pas important în eficientizarea activității din cadrul exploatației l-a reprezentat pregătirea profesională, Viorel Stegar fiind tehnician veterinar în comună, precum și absolvent al unui curs de însămânțător artificial.
„Am făcut un curs de operator însămânțător la Dej, întins pe o durată de cinci ani, în vederea efectuării de monte artificiale la animale. De asemenea, de doi ani de zile am urmat la Cluj-Napoca un curs pentru tehnician veterinar”, ne-a povestit Viorel Stegar.
Avize, piedici, stres și bani pierduți
Pe lângă munca grea cu animalele, prețul scăzut la lapte, mai vin și alte probleme care descurajează elanul tinerilor crescători, și așa diminuat peste măsură.
„Avem ferma, cu autorizație de construcție, avize de la mediu, cu tot ce trebuie. Acum APIA ne cere platformă pentru gunoiul de grajd autorizată, fără aceasta nu mai primim subvenții începând cu 2018. Am dorit să facem un proiect cu finanțare europeană în acest sens, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Defileul Mureșului Superior, unde este deschisă o sesiune pentru sprijinirea fermelor agricole, respectiv achiziții de utilaje și construcții montaj. Am dorit să construim o platformă de gunoi prin această sesiune plus achiziția de utilaje, să ne dotăm ferma cu ce avem nevoie. Ferma fiind în extravilan, extrasul CF e fâneață și au trebuit avize de la Consiliul Județean. Am făcut documentația, am depus-o la Tîrgu Mureș și după trei zile am primit un aviz nefavorabil, pe motiv că fânețele nu se mai pot scoate din circuitul agricol, practic nu se mai poate schimba destinația fânețelor. Am venit înapoi, am studiat legea, arhitectul la fel și a găsit o chichiță undeva cum că, cu un aviz de la Ministerul Agriculturii, se poate face. Am încercat și așa, am făcut altă documentație, dar tot aviz nefavorabil am primit de la Consiliul Județean. Am investit timp, bani, nervi, iar la final am pierdut un proiect în valoare de 111.000 de euro. Pe plan local, la Primăria Deda, am primit tot sprijinul, dar la Tîrgu Mureș nu prea. Se spune că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Cred că trei nopți nu știu dacă am dormit o oră pe noapte, mă tot gândeam cum putem să facem să fie bine. Până la urmă tot facem această investiție, în caz că se face un PUZ în care să trecem terenul în intravilan. Dacă nu depun acum proiectul, am cinci ani, în luna martie, de când sunt autorizat, iar cei de la AFIR spun clar să fie PFA cu minim un an activitate dar care să nu depășească 5 ani. Așa se face că mai pierd 20 % din finanțare, când mă puteam duce până la 90 %”, ne-a spus Viorel Stegar.
Perspectiva nu arată deloc roz pentru fermierul din Bistra Mureșului, ideea de a renunța la activitate îi tot dă bătăi de cap, pasiunea pentru animale și pentru lucrul făcut cinstit fiind motivele pentru care nu renunță la fermă.
„Sincer, de multe ori spun gata, oprim, stop, vindem tot și ne vedem de alte treburi. Nu văd ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. Sincer spun asta, nu e doar o văicăreală de-a mea. Legislația e stufoasă, de birocrație nu mai zic. Oriunde mergi, la început îți trebuie un munte de hârtii, să primeși un aviz sau cine știe ce act. Cum suntem noi cu ferma noastră, cu personal extrem de redus, nu avem vreme să fim toată ziua pe la primărie, la Consiliul Județean pentru tot felul de acte. La noi timpul este extrem de prețios pentru muncă, nu să fii toată ziua pe drumuri. Tot am sperat că lucrurile se vor îndrepta, că o să fie mai bine, din această cauză am și luat o pășune, să ne gospodărim noi, să nu depindem de alții, dar văd că lucrurile tot așa merg”, a conchis Viorel Stegar.

Related posts

Fondul Proprietatea are în plan vânzarea de participaţii deţinute la Hidroelectrica şi Salrom, dar şi listarea Engie

redactia

Tren de lux pus în circulație de Astra Vagoane Călători Arad, cu bilet la preț de CFR, pe relația Baia Mare – Timișoara. Valer Blidar investește 20 mil. euro

redactia

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Ligia Voro

HELLA dezvoltă și consolidează centrul administrativ din Timișoara

Nicolae Pop

Oasis Retail Development se asociează cu grupul austriac Supernova și demarează proiectul Prima Shopping Center Sibiu

redactia

Implantare TAVI, prima procedură la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

redactia

„Tax & Finance Forum București 2019”: Două zile de dezbateri despre tendințele fiscale românești și internaționale

Papuc Irina

Încep lucrările la Terminalul de pasageri al Aeroportului Brașov: „Se vor desfăşura cu respectarea strictă a tuturor măsurilor de prevenţie”

Ion Surdu

Rețeaua Deloitte Legal va fi reprezentată de un birou regional Reff la Cluj

Nora Dumitrescu

Un tânăr din Brașov investește 1,7 milioane de euro într-o fermă de bovine. A doua

Papuc Irina

Forumul Internaţional al Marilor Fermieri, RALF – ediția a 4-a

Ioan Sandor

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Traian Dan

GIC extinde platforma logistică P3 prin achiziționarea portofoliului Maximus pentru suma de aproximativ 950 milioane euro

Papuc Irina

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

Recrutări de necalificați la fabrica de măști din Maramureș

Nora Dumitrescu

Groupama Asigurări a decis să acopere, în mod excepțional, riscurile asociate virusului COVID-19

Ion Surdu

Standul comun al României, pentru prima dată la transport logistic München

Ligia Voro

Nou director la Armătura Cluj

Stefana Muresan

Serele din Hida și-au oprit livrările la Zalău

Nora Dumitrescu

Parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean Oradea

Traian Dan

Infrastructură navală nouă, drumuri și căi ferate de 90 mil. euro în portul Galați. Finanțare din fonduri europene

redactia

WIZZ Air își extinde capacitatea în Iași cu 33%

Ligia Voro

Comisia Europeană: se așteaptă o încetinire a economiei românești pentru anii 2020 și 2021

Papuc Irina

Zeci de mii de timişeni vor beneficia de înregistrarea proprietăţilor în Cartea Funciară, cu bani europeni

Robert Bloancă

Leave a Comment