Agricultura Ultimele stiri

Viorel Stegar, fermierul cu drag de animale din Bistra Mureșului

de Alin ZAHARIE
Creșterea animalelor reprezintă una din ocupațiile cu tradiție pe meleagurile transilvane, fie că vorbim de zona de câmpie sau cea de munte, unde oameni cu drag de animale și-au înființat mici ferme. Un astfel de exemplu îl găsim la Bistra Mureșului, comuna Deda, în persoana lui Viorel Stegar, care și-a înființat pe Fundoaia o fermă care în prezent însumează un efectiv de 36 de vaci, Bălțată Românească și Bălţată cu Negru Românească.
Acum 17 ani, Viorel Stegar avea două vaci primite de la părinți când s-a căsătorit, de la care a pornit activitatea de creștere a animalelor.
„Am cumpărat teren, ne-am construit o fermă sus pe Fundoaia. La acea vreme cerința Uniunii Europene era ca ferma să fie la minim 500 de metri de ultima construcție, să nu poluezi, să nu deranjezi. La început am luat un credit de la bancă, ne-am cosntruit ferma, am mai cumpărat ceva animale, după care tot ce câștigam reinvesteam în fermă. Am primit subvenția am mai cumpărat teren, animale, utilaje și tot așa”, povestește Viorel Stegar.
Un pas important în eficientizarea activității din cadrul exploatației l-a reprezentat pregătirea profesională, Viorel Stegar fiind tehnician veterinar în comună, precum și absolvent al unui curs de însămânțător artificial.
„Am făcut un curs de operator însămânțător la Dej, întins pe o durată de cinci ani, în vederea efectuării de monte artificiale la animale. De asemenea, de doi ani de zile am urmat la Cluj-Napoca un curs pentru tehnician veterinar”, ne-a povestit Viorel Stegar.
Avize, piedici, stres și bani pierduți
Pe lângă munca grea cu animalele, prețul scăzut la lapte, mai vin și alte probleme care descurajează elanul tinerilor crescători, și așa diminuat peste măsură.
„Avem ferma, cu autorizație de construcție, avize de la mediu, cu tot ce trebuie. Acum APIA ne cere platformă pentru gunoiul de grajd autorizată, fără aceasta nu mai primim subvenții începând cu 2018. Am dorit să facem un proiect cu finanțare europeană în acest sens, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Defileul Mureșului Superior, unde este deschisă o sesiune pentru sprijinirea fermelor agricole, respectiv achiziții de utilaje și construcții montaj. Am dorit să construim o platformă de gunoi prin această sesiune plus achiziția de utilaje, să ne dotăm ferma cu ce avem nevoie. Ferma fiind în extravilan, extrasul CF e fâneață și au trebuit avize de la Consiliul Județean. Am făcut documentația, am depus-o la Tîrgu Mureș și după trei zile am primit un aviz nefavorabil, pe motiv că fânețele nu se mai pot scoate din circuitul agricol, practic nu se mai poate schimba destinația fânețelor. Am venit înapoi, am studiat legea, arhitectul la fel și a găsit o chichiță undeva cum că, cu un aviz de la Ministerul Agriculturii, se poate face. Am încercat și așa, am făcut altă documentație, dar tot aviz nefavorabil am primit de la Consiliul Județean. Am investit timp, bani, nervi, iar la final am pierdut un proiect în valoare de 111.000 de euro. Pe plan local, la Primăria Deda, am primit tot sprijinul, dar la Tîrgu Mureș nu prea. Se spune că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Cred că trei nopți nu știu dacă am dormit o oră pe noapte, mă tot gândeam cum putem să facem să fie bine. Până la urmă tot facem această investiție, în caz că se face un PUZ în care să trecem terenul în intravilan. Dacă nu depun acum proiectul, am cinci ani, în luna martie, de când sunt autorizat, iar cei de la AFIR spun clar să fie PFA cu minim un an activitate dar care să nu depășească 5 ani. Așa se face că mai pierd 20 % din finanțare, când mă puteam duce până la 90 %”, ne-a spus Viorel Stegar.
Perspectiva nu arată deloc roz pentru fermierul din Bistra Mureșului, ideea de a renunța la activitate îi tot dă bătăi de cap, pasiunea pentru animale și pentru lucrul făcut cinstit fiind motivele pentru care nu renunță la fermă.
„Sincer, de multe ori spun gata, oprim, stop, vindem tot și ne vedem de alte treburi. Nu văd ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. Sincer spun asta, nu e doar o văicăreală de-a mea. Legislația e stufoasă, de birocrație nu mai zic. Oriunde mergi, la început îți trebuie un munte de hârtii, să primeși un aviz sau cine știe ce act. Cum suntem noi cu ferma noastră, cu personal extrem de redus, nu avem vreme să fim toată ziua pe la primărie, la Consiliul Județean pentru tot felul de acte. La noi timpul este extrem de prețios pentru muncă, nu să fii toată ziua pe drumuri. Tot am sperat că lucrurile se vor îndrepta, că o să fie mai bine, din această cauză am și luat o pășune, să ne gospodărim noi, să nu depindem de alții, dar văd că lucrurile tot așa merg”, a conchis Viorel Stegar.

Related posts

Cluj, Timișoara, Brașov, orașe ale clădirilor eco

Nora Dumitrescu

Echipamente de top în dotarea Clinicii de Pneumologie a Spitalului Județean Mureș

Transilvania Business

Medist Group se relocheaza in Novis Plaza

Stefana Muresan

Sisteme de ventilație pe bani europeni implementate în două școli orădene

Traian Dan

CJ Alba a obținut finanțare pentru redeschiderea policlinicii Spitalului Județean Alba

Ligia Voro

Flota aeriană a României, printre cele mai mici din UE: 62 de avioane, dintre care 24 au peste 20 de ani

Papuc Irina

Producătorii de medicamente: “Nu vă mai faceți stocuri de paracetamol și ibuprofen!”

Nora Dumitrescu

Târgul internațional de mașini agricole SIMA Paris, amânat pentru februarie 2021

Traian Dan

ECFS2019: Oportunități și amenințări emergente în domeniul serviciilor financiare

Ligia Voro

Talentul și tehnologia din panificație și HoReCa se întâlnesc la GastroPan

Ligia Voro

AAGES, pregătită de majorarea capitalului social

Ligia Voro

Antreprenori din diaspora şi din ţară, reuniți la Alba Iulia, la summitut RePatriot

redactia

Reușita și angajamentul membrilor CCIFER, în centrul celei de-a 12-a ediții a Galei CCIFER

redactia

Filarmonica Banatul va intra într-un amplu proces de reabilitare

redactia

Scaunul care va fi folosit de Papa Francisc, construit la Reghin

Stefana Muresan

Datacor vrea să investească 1,35 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Stefana Muresan

Ministrul Sănătății, despre taxa clawback: A fost aplicată fără discernământ

Papuc Irina

Cluj-Napoca: Maurer Panoramic, un nou concept marca Maurer Imobiliare

redactia

Electrocenter Due a finalizat lucrările la depozitul Ursus Breweries

Nora Dumitrescu

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

„Transalpina de Apuseni”, cea mai importantă investiție derulată de CJ Alba: Buget de 50 de milioane de lei pentru 2020

Papuc Irina

AFIR vrea să aducă în ţară un miliard de euro prin PNDR

Stefana Muresan

Ministerul Economiei anunță măsuri pentru beneficiarii programelor naționale derulate

Ligia Voro

Azi se împlinesc 101 ani de la instaurarea administrației românești la Oradea

Traian Dan

Leave a Comment