Agricultura Ultimele stiri

Viorel Stegar, fermierul cu drag de animale din Bistra Mureșului

de Alin ZAHARIE
Creșterea animalelor reprezintă una din ocupațiile cu tradiție pe meleagurile transilvane, fie că vorbim de zona de câmpie sau cea de munte, unde oameni cu drag de animale și-au înființat mici ferme. Un astfel de exemplu îl găsim la Bistra Mureșului, comuna Deda, în persoana lui Viorel Stegar, care și-a înființat pe Fundoaia o fermă care în prezent însumează un efectiv de 36 de vaci, Bălțată Românească și Bălţată cu Negru Românească.
Acum 17 ani, Viorel Stegar avea două vaci primite de la părinți când s-a căsătorit, de la care a pornit activitatea de creștere a animalelor.
„Am cumpărat teren, ne-am construit o fermă sus pe Fundoaia. La acea vreme cerința Uniunii Europene era ca ferma să fie la minim 500 de metri de ultima construcție, să nu poluezi, să nu deranjezi. La început am luat un credit de la bancă, ne-am cosntruit ferma, am mai cumpărat ceva animale, după care tot ce câștigam reinvesteam în fermă. Am primit subvenția am mai cumpărat teren, animale, utilaje și tot așa”, povestește Viorel Stegar.
Un pas important în eficientizarea activității din cadrul exploatației l-a reprezentat pregătirea profesională, Viorel Stegar fiind tehnician veterinar în comună, precum și absolvent al unui curs de însămânțător artificial.
„Am făcut un curs de operator însămânțător la Dej, întins pe o durată de cinci ani, în vederea efectuării de monte artificiale la animale. De asemenea, de doi ani de zile am urmat la Cluj-Napoca un curs pentru tehnician veterinar”, ne-a povestit Viorel Stegar.
Avize, piedici, stres și bani pierduți
Pe lângă munca grea cu animalele, prețul scăzut la lapte, mai vin și alte probleme care descurajează elanul tinerilor crescători, și așa diminuat peste măsură.
„Avem ferma, cu autorizație de construcție, avize de la mediu, cu tot ce trebuie. Acum APIA ne cere platformă pentru gunoiul de grajd autorizată, fără aceasta nu mai primim subvenții începând cu 2018. Am dorit să facem un proiect cu finanțare europeană în acest sens, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Defileul Mureșului Superior, unde este deschisă o sesiune pentru sprijinirea fermelor agricole, respectiv achiziții de utilaje și construcții montaj. Am dorit să construim o platformă de gunoi prin această sesiune plus achiziția de utilaje, să ne dotăm ferma cu ce avem nevoie. Ferma fiind în extravilan, extrasul CF e fâneață și au trebuit avize de la Consiliul Județean. Am făcut documentația, am depus-o la Tîrgu Mureș și după trei zile am primit un aviz nefavorabil, pe motiv că fânețele nu se mai pot scoate din circuitul agricol, practic nu se mai poate schimba destinația fânețelor. Am venit înapoi, am studiat legea, arhitectul la fel și a găsit o chichiță undeva cum că, cu un aviz de la Ministerul Agriculturii, se poate face. Am încercat și așa, am făcut altă documentație, dar tot aviz nefavorabil am primit de la Consiliul Județean. Am investit timp, bani, nervi, iar la final am pierdut un proiect în valoare de 111.000 de euro. Pe plan local, la Primăria Deda, am primit tot sprijinul, dar la Tîrgu Mureș nu prea. Se spune că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Cred că trei nopți nu știu dacă am dormit o oră pe noapte, mă tot gândeam cum putem să facem să fie bine. Până la urmă tot facem această investiție, în caz că se face un PUZ în care să trecem terenul în intravilan. Dacă nu depun acum proiectul, am cinci ani, în luna martie, de când sunt autorizat, iar cei de la AFIR spun clar să fie PFA cu minim un an activitate dar care să nu depășească 5 ani. Așa se face că mai pierd 20 % din finanțare, când mă puteam duce până la 90 %”, ne-a spus Viorel Stegar.
Perspectiva nu arată deloc roz pentru fermierul din Bistra Mureșului, ideea de a renunța la activitate îi tot dă bătăi de cap, pasiunea pentru animale și pentru lucrul făcut cinstit fiind motivele pentru care nu renunță la fermă.
„Sincer, de multe ori spun gata, oprim, stop, vindem tot și ne vedem de alte treburi. Nu văd ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. Sincer spun asta, nu e doar o văicăreală de-a mea. Legislația e stufoasă, de birocrație nu mai zic. Oriunde mergi, la început îți trebuie un munte de hârtii, să primeși un aviz sau cine știe ce act. Cum suntem noi cu ferma noastră, cu personal extrem de redus, nu avem vreme să fim toată ziua pe la primărie, la Consiliul Județean pentru tot felul de acte. La noi timpul este extrem de prețios pentru muncă, nu să fii toată ziua pe drumuri. Tot am sperat că lucrurile se vor îndrepta, că o să fie mai bine, din această cauză am și luat o pășune, să ne gospodărim noi, să nu depindem de alții, dar văd că lucrurile tot așa merg”, a conchis Viorel Stegar.

Related posts

Director al Continental Sibiu, reales în fruntea Clubului Economic German Transilvania

Papuc Irina

Inovaţia ca stare de fapt şi necesitate – Cluj Innovation Days – „Breaking New Digital Ground”

Stefana Muresan

Pall-Ex și-a inaugurat cel mai nou hub în Sibiu, în cadrul Network Industrial Park, dezvoltat de Zacaria

Stefana Muresan

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

PRIA Gala Fermierilor Români va avea loc la Academia de Științe Agricole și Silvice în 27 septembrie 2018

redactia

Aeroportul Timisoara, acreditat in Romania conform cerintelor Uniunii Europene

Stefana Muresan

Un start-up românesc din domeniul turismului are rezultate pe timp de criză

Traian Dan

Blocarea programului Laptele şi Cornul din cauza coronavirusului a umplut depozitele unui producător din Timiş cu 600 de tone de produse

Robert Bloancă

Andrei Ianculescu recrutat pentru coordonarea departamentului de Project Management

Ligia Voro

Autobuze noi cu inscripția ”Produs în România” pe străzile din Republica Moldova

redactia

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

Peste 75 de lucrări de licență ale studenților de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, înscrise la Festivalul Alimentului 2018, la USAMV Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Lansare: Dynamic Business Connections

Ionut Oprea

Marisiensis se amână pentru luna octombrie 2020

Ligia Voro

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cristian China-Birta, CEO Kooperativa 2.0

Ligia Voro

Reabilitarea Parcului Unirii din Alba Iulia intră în licitație; contract de 3 mil. euro

Stefana Muresan

Granturi norvegiene pentru restaurarea monumentului Sarmizegetusa Regia

Ion Surdu

MADR: Pe contul deschis la BNR au intrat peste 91 de milioane de euro pentru plata subvențiilor APIA

Ion Surdu

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

România, motor de creștere în 2019 pentru WDP

Ligia Voro

Crosspoint: The first 15 years. Our lessons & expertise, dedicated to you.

Ionut Oprea

Clujul, pe harta mondială a științelor exacte. Sprijin financiar de 450.000 de lei din partea CJ

Stefana Muresan

Digitalizarea, factor cheie ce a determinat impactul crizei pandemiei asupra IMM-urilor

Traian Dan

Alba: Nouă pârtie, la Şureanu, în Munţii Sebeşului

redactia

Leave a Comment