Editorial

Satul românesc, tinerii și fondurile europene!

Satul românesc, în pofida minimalizării importanței oferite după 1989, continuă să existe în obiceiuri și felul de a se manifesta ca izvor de existență a multora dintre noi.
Odată cu fenomenul de industrializare, a apărut exodul de la sat la oraș.
Cu toate vicisitudinile vremurilor, satul continuă să existe ca entitate administrativă și culturală. Acest fapt este vizibil din statistica actuală care arată că 48 % din populația țării trăiește în satul românesc. Cifra se află între limita de jos a normalității și dezamăgirea că întinderea mare a satului românesc nu este ocupată cu o populație mai numeroasă. Așa se explică gradul scăzut de dezvoltare economică a satului românesc, consecința fiind populație mai scăzută, buget pe măsură, implicit fonduri insuficiente pentru dezvoltare.
Am nutrit speranța că fondurile europene destinate agriculturii și dezvoltării mediului rural vor contribui la atragerea tinerilor care să se instaleze în satul românesc.
Nu spun că nu ar fi de interes, dar condițiile aberante de multe ori îi împiedică pe cât mai mulți tineri să acceseze fondurile europene destinate lor.
Ar trebui de urgență ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Mediului Rural, ca forum tutelar, să se așeze la masa negocierii cu organizațiile tinerilor fermieri, în vederea îndreptării prevederilor limitative din ghidul solicitantului și împreună să emită criterii de selecție încurajatoare pentru tinerii fermieri.
Gradul mare de îmbătrânire a populației din satul românesc ne obligă să venim cu măsuri rapide și stimulative pentru atragerea tinerilor în mediul rural.
În ultima perioadă sunt tot mai des contactat de tineri care ar dori să dezvolte ferme de creștere a animalelor cu ajutorul fondurilor europene, dar sunt pus în postura de a repeta ca un patefon pentru mulți dintre ei că nu se încadrează din punct de vedere al prevederilor restrictive din ghidul solicitantului. La pagina 34 din actualul ghid al solicitantului aferent submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, este un dreptunghi cu o atenționare – Foarte important, acesta spune: *Pentru exploatațiile care vizează creșterea animalelor, solicitanții (tinerii fermieri) trebuie să dețină în exploatația agricolă construcții zootehnice adaptate pentru creșterea animalelor și a păsărilor, însoțite de documentația doveditoare*!
Oare cine a emis o așa cerință s-a gândit că tânărul de cele mai multe ori tocmai pentru acest lucru (construirea unui grajd după normele europene) solicită acești bani?
Un tânăr m-a întrebat zilele trecute dacă este normala o asemenea gândire din partea autorităților statului, el să fie nevoit să vândă câteva zeci de animale pentru a face rost de bani pentru o construcție după normele europene, când cu ajutorul acestor bani europeni și-ar putea construi grajdul și să rămână cu șeptelul întreg. Așa a gândit un tânăr fermier cu 8 clase primare, dar cu o gândire foarte sănătoasă.
Cu siguranță mai sunt și alte măsuri restrictive. Spre exemplu, tinerii fermieri dornici să acceseze fondurile europene sunt obligați la semnarea Contractului de finanțare să facă dovada că deține o *exploatație comercială de tip A*; păi, tânărul tocmai acest lucru dorește să realizeze.
România încă are tineri care doresc să se ocupe de creșterea animalelor, dar cum spune o vorbă din popor, important e să fie lăsați să lucreze și să nu fie încurcați.
Propun Domnului Ministru Petre Daea să ordone eliminarea acestor prevederi restrictive, rezultatul va fi unul de demarare a fenomenului de zootehnizare și, implicit, majorarea șeptelului de animale. La cum îl cunosc eu pe Domnul Ministru, dacă îi va ajunge la urechi această propunere, cu siguranță o va pune în practică.
Dintotdeauna am afirmat că în timp trebuie să reducem gradul mare de 27 % din populația activă care se ocupă cu agricultura și să trecem la un fenomen de dezvoltare a altor industrii din mediul rural.
Un pas a fost făcut prin intermediul fondurilor europene pentru activitățile non-agricole din mediul rural, dar nu este suficient. Trebuie cât mai rapid promovată și votată o lege a satului românesc prin intermediul căreia să stimulăm agenții economici care înființează și dezvoltă afaceri în acest perimetru.
Este imperios necesar sa gândim o nouă abordare a Programului Start-Up Nation, în sensul că proiectele destinate mediului rural să aibă o strategie de evaluare, cu alte criterii de selecție.
De asemenea, ca să încurajăm instalarea tinerilor în mediul rural, trebuie să-i stimulăm legislativ, să dețină întâietate la dreptul de cumpărare a terenurilor agricole.
Triada – Satul românesc, tinerii fermieri și fondurile europene – ar trebui exploatată la maxim și cu maximă urgență pentru un bun viitor și un grad ridicat de dezvoltare.
Să nu uităm ce a spus Nicolae Labiș: *Nu se pierde nimic, câștigând viitorul*!
de Marian VIȘU-ILIESCU, Asociația Tânărul Fermier

Related posts

Dan Zaharia – Extind, Iasi: Cuvinte cheie în noul normal, cum putem folosi lecţia lui 2020 pentru modelarea prezentului

Ionut Oprea

Bucharest- skyline transformation 2025 | Christmas message: “The future? We will define it together”

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] O fărâmă de viață…

Aurelian Grama

B | Business puls

MS | Blazonul afacerilor

Golf. Bal medieval. Conferinţe marca Transilvania Business. Transilvania Open 4 Business 2017 by Transilvania Business Magazine. 18-20 mai 2017, Cluj.

Raluca Ursu

DWK – Inițiativă și responsabilitate

Stefana Muresan

Forța de muncă”, nod gordian” al economiei românești

A. I.

Market Pulse Report – Argument: The challenges of Covid – 33

Ionut Oprea

Pașii

Ligia Voro

Analiză: Sănătatea și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] Enjoy! O călătorie senzorială prin memoriile culturale ale Transilvaniei

redactia

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

MS | Energia interesului național

De ce Asfaltul sau Curcubeul ne-ar deranja cu o întrebare existențială despre Târgu-Mureș…?!

Stefana Muresan

Fond de Inovație în Sănătate pentru acces la o medicină modernă

Stefana Muresan

MS | Blazonul afacerilor

Majestatea Sa Margareta- simbol, lider, speranță

Stefana Muresan

Cum convingem publicul să folosească transportul în comun?

Stefana Muresan

Acasă versus Afară

Stefana Muresan

SB | Cum a fost la Conferința Managementul Performanței în România 2015?

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Transilvania, tigrul economic al României

Nicolae Pop

Caravana TB – film despre elite în afaceri. Din Banat și Transilvania

Aurelian Grama

Noul val în automotive

Ligia Voro

Leave a Comment