Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centenarul Marii Uniri, aniversat de Muzeul de Istorie a Transilvaniei prin organizarea unui congres internaţional

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei aniversează Centenarul Marii Uniri prin organizarea unui congres internaţional care vizează structurile economice ale provinciilor fostului Imperiu roman.
Specialişti din 25 de ţări vor participa, în luna septembrie, la Cluj-Napoca, la Congresul Asociaţiei Internaţionale “Rei Cretariae Romanae Fautores” (RCRF), una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice în domeniul arheologiei romane. Mai exact, congresul va avea loc în perioada 23 – 30 septembrie.
Potrivit unui comunicat, congresul RCRF, ajuns anul acesta la a 31-a ediţie, vizează structurile economice ale provinciilor fostului Imperiu roman.
Manifestarea ştiinţifică va fi găzduită de Universitatea “Babeş-Bolyai” şi MNIT, fiind organizate cinci zile de lucrări ştiinţifice şi două zile de excursii post-congres. La eveniment sunt aşteptaţi să participe un număr aproximativ de 200 de specialişti în domeniu din 25 de ţări.
“Evenimentul se desfăşoară o dată la doi ani şi presupune diferite activităţi ştiinţifice menite să actualizeze stadiul cercetărilor din domeniul ceramicii romane. Pe parcursul celor şapte zile, vom derula comunicări ştiinţifice, expoziţii tematice, display-uri de ceramică, excursii pe diferite situri arheologice – care au fost centre urbane, rurale, militare sau civile romane – precum şi vizitarea centrelor de producţie ale ceramicii”, afirmă, potrivit comunicatului, directorul MNIT, Felix Marcu.
Desfăşurarea Congresului în diferite locaţii, care au aparţinut Imperiului roman, are rolul de a face cunoscută identitatea fiecărei provincii, dar şi evoluţia modernă a acesteia.
“Organizarea unui congres internaţional prestigios în ceea ce priveşte studierea antichităţii clasice, cu accent asupra vieţii economice din provinciile Imperiului roman, reprezintă o mare oportunitate de a face cunoscute cercetările în domeniu din România, dar şi de a cunoaşte stadiul actual al acestora la nivel mondial. Desfăşurarea acestui congres va contribui la impulsionarea studiului ceramicii romane din ţara noastră şi va face cunoscute siturile arheologice, precum şi locurile pitoreşti şi ospitalitatea locuitorilor ei”, a mai spus Felix Marcu.
Potrivit organizatorilor, congresul RCRF va avea un impact pozitiv asupra stadiului de cunoaştere a produselor ceramice realizate în perioada romană, punând în circulaţie internaţională o informaţie ştiinţifică adusă la zi în acest domeniu.
“La 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, concentrarea eforturilor celor mai importante instituţii ştiinţifice şi muzeale din România, pentru organizarea unui congres internaţional prestigios, reprezintă cea mai potrivită manifestare culturală şi ştiinţifică prin care patrimoniul excepţional deţinut de instituţiile respective să fie cunoscut în străinătate”, se mai arată în comunicat.
MNIT va organiza acest eveniment ştiinţific internaţional în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii “Babeş-Bolyai” şi cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambasadorul Paul Brummell, discuții cu primarul din Oradea cu privire la oportunităţile de investiţii

Articolul următor

Cifră de afaceri record pentru Grupul Marquardt

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share