Analize Ultimele stiri

Consiliul Investitorilor Străini: România trebuie să îi convingă pe investitori

Cele mai recente cifre ale indicelui percepției membrilor FIC despre mediul de afaceri din România confirmă scăderea semnificativă a încrederii înregistrată în anul 2017 în ciuda faptului că 54% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să crească în acest an.
Peste 70% dintre respondenți spun că evoluțiile din ultimele 6 luni (perioada de referință a chestionarului) le-au scăzut încrederea în mediul de afaceri din România și consideră că aceasta s-a deteriorat.
Cifrele acestea nu aduc vești foarte bune având în vedere că una din prioritățile Guvernului o reprezintă creșterea nivelului investițiilor în economia României, obiectiv care pare dificil de atins în aceste condiții.
Indicele FIC arată că există o serie de constrângeri structurale care nu încurajează investițiile noi:
• 68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă;
• 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare ci datorită schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF;
• 96% dintre respondenți spun că întâmpină dificultăți datorită poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare;
• 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată ceea ce nu mai este demult o surpriză pentru nimeni;
• 100% dintre respondenți descriu birocrația din România ca fiind necompetitivă în comparație cu alte locații din Europa unde desfășoară activități și tot în unanimitate reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice.
Investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017 în foarte ușoară creștere față de 2015 sau 2016 și totuși doar la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008. O parte semnificativă a acestor investiții au fost realizate de companiile deja prezente în România, care se adaptează la creșterea economiei locale, europene și globale. Cu toate acestea, România are nevoie de noi investitori care să aducă cu ei un plus de capital și tehnologie.
O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă. Aceste rezultate evidențiază că sumele atrase de România sunt foarte mici atât de la an la an, cât și în comparație cu țările vecine.
Mesajul FIC pentru decidenții politici este că, atâta vreme cât indicele percepției despre mediul de afaceri
din România sugerează mai degrabă neîncredere, șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime. Cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puțin probabil ca România să atragă noi investiții în zonele cu șomaj încă ridicat, în sectoare esențiale cum este cel al utilităților sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanții Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare.
Anul 2017 a fost marcat de o ”revoluție fiscală” ale cărei obiective și beneficii mediul privat încă nu le-a înțeles și care a fost implementată în ciuda comentariilor negative aproape unanime. În paralel, a fost consumată foarte multă energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fără a fi luate însă în considerare problemele practice ale mediul de afaceri. Solicitările companiilor privind înființarea unor tribunale comerciale și fiscale sau creșterea numărului de magistrați din sistem pentru mai multă celeritate în decizii nu au figurat deloc pe agenda modificărilor.
În concluzie, pe termen scurt perspectivele economice arată bine și o parte semnificativă a companiilor membre FIC anticipează o creștere a afacerilor în România. Însă investițiile pe termen mediu și lung, singurele care catalizează o creștere sustenabilă, nu se vor materializa dacă nu are loc o schimbare a percepției investitorilor existenți privind stabilitatea și predictibilitatea politicilor publice din România. Acest indice este realizat doar în rândul comunității membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), companii care au avut în 2016 o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei și au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Related posts

Producătorul de mezeluri LeFruMarin a înregistrat o creștere a vânzărilor la export

Papuc Irina

Prin orașul Seini vor circula autobuzele electrice

Nora Dumitrescu

„Automatizarea” – cheia pentru eficientizarea proceselor vamale

S-a deschis segmentul de Autostradă dintre Gilău-Nădășelu

redactia

GoOnline – solutia completa de eCommerce pentru IMM-uri, lansată de Banca Transilvania impreuna cu Blugento

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Visit Maramureș App

Transilvania Business

Wizz Air, noi planuri de dezvoltare in Iasi

Stefana Muresan

Turneu de promovare a programului şi platformei Smart Start USA

redactia

Selecție pentru afacerile cu specializare inteligentă din Ardeal

Nora Dumitrescu

Mihai Daraban: Este obligatoriu să promovăm România ca un hub comercial între Japonia și UE

redactia

Încep înscrierile în competiţia E.ON Energy Globe Award România 2018

Stefana Muresan

Trei produse noi în portofoliul Azomureş

redactia

Salvator de vieți, de meserie

Stefana Muresan

E.S. Ambasador Cosmin BOIANGIU, Reprezentant Permanent adjunct: „România trebuie să aibă întotdeauna încredere în sine. Să își cunoască și să își apere cu eleganță și inteligență interesele”

Stefana Muresan

Morphoza: Designing the new difference

Ionut Oprea

Compania Aquaserv SA – furnizor de civilizație pentru locuitori din trei județe

Ligia Voro

Clujul ia fața Capitalei – centură metropolitană, în lungime de 38 de kilometri

Stefana Muresan

Mobila de lux produsă în Sălaj vrea să se impună în București

Nora Dumitrescu

Un start-up clujean primește finanțare din Canada. Ideea indianului care „în viața trecută a fost transilvănean” valorează peste 15 mil. $

redactia

Producătorul german de ambalaje ILLIG, investiție într-o nouă locație de producție în Parcul Industrial Șura Mică de lângă Sibiu

redactia

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, apel pentru dezvoltarea învățământului dual

redactia

WESSLING România a lansat noua versiune a site-ului

Ligia Voro

Investiție de 5 mil. euro din fonduri europene, pentru iluminatul public din Alba Iulia

Stefana Muresan

Leave a Comment