* CEE Equity Partners, consilier pentru investiţii al Fondului China CEE I şi II, îşi adânceşte acoperirea regională cu noi angajări şi un birou la Praga.
CEE Equity Partners Limited, consilier de investiții al China-CEE Investment Cooperation Funds I & II („Fondurile”), a anunțat astăzi prima închidere a Fondului II, la 800 milioane dolari americani dintr-o capitalizare de 1 miliard de dolari.
CEE Equity Partners continuă să îşi consolideze acoperirea regională, cu patru noi profesioniști în domeniul investițiilor şi un birou la Praga. Cu aceasta, echipa CEE Equity totalizează 28 de specialiști în investiții de capital privat în cele cinci birouri de la Bucureşti, Varșovia, Budapesta, Zagreb şi Praga.
Începând din 2014, CEE Equity Partners a calificat si efectuat in numele Fondului I 16 tranzacții în cinci țări, totalizând peste 500 milioane dolari. Fondul I este specializat în patru sectoare: infrastructură, energie, telecomunicații și producție industrială specializată. Acest lucru se reflectă în portofoliul actual al Fondului, care include între altele: compania de energie solară PV Energy 21 din Republica Cehă, mai multe investiții în sectorul energetic din Polonia, firme de telecomunicații în Polonia şi Ungaria, producătorul polonez din domeniul biotehnologiei medicale Bioton, firma bulgară Walltopia, lider de piață în designul şi producția zidurilor de cățărare indoor, Javna Razsvetljava din Slovenia, expert în iluminatul public şi soluţii de semnalizare, precum şi în Universitatea Metropolitană din Budapesta (MetU), cea mai mare universitate privată din Ungaria.
Pe lângă aceste patru sectoare, Fondul II şi-a extins aria de investiţii pentru a cuprinde şi oportunități de investiții în alte sectoare, precum sănătate, turism, educație şi agricultură.
„Experiența regională și sectorială a CEE Equity Partners ne permite să identificăm companii cu management performant, generatoare de „cash-flow” stabil si predictibil, cu active solide, care au nevoie de capital de creștere,” a declarat Octavian Vidu, Director de Investiţii pentru România. „Noul capital de 800 de milioane de dolari, obţinut pentru China-CEE Fund II demonstrează angajamentul investitorilor față de strategia și de abordarea noastră”, a adăugat Octavian Vidu. „Vedem oportunități extraordinare în România și în întreaga regiune, unde echipele de management ale firmelor de înaltă calitate caută investitori care le pot ajuta să se dezvolte. În prezent, analizăm o serie de oportunități din România, în sectoarele amintite, iar cu capitalul de investiții din faza a doua suntem nerăbdători să explorăm multe oportunități suplimentare. Am identificat oportunități interesante în sectoarele agricol, transporturi, energetic si manufacturier. În sectorul transporturilor lipsesc investițiile. În special terminale multimodale de mărfuri containerizate și vrac, suferă de lipsa de investiții , iar întreg sectorul se află sub o presiune crescândă a fluxurilor de mărfuri atât dinspre vest, cât și dinspre est. Credem că suntem pregătiți să investim în următoarele 12 luni in sectoarele amintite și să creăm creștere împreună cu partenerii noștri, oamenii de afaceri români.”
Despre CEE Equity Partners
CEE Equity Partners Ltd este consilierul pentru investiții al Fondurilor I şi II „China-CEE” , care a atras capital în valoare de peste $1,2 miliarde. Fondul I a fost creat în 2014 de China Exim Bank în parteneriat cu alţi investitori instituționali din zona Europei Centrale şi de Est, pentru a capitaliza oportunităţile de investiţii din ţările ECE. Din birourile sale din Varşovia, Budapesta, Bucureşti, Zagreb şi Praga, CEE Equity Partners caută investiţii atractive în 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, de la ţările Baltice, la Albania.
Fondul II va investi în energie, telecomunicații, infrastructură, producție industrială specializată, sănătate, turism, educaţie şi agricultură. Echipa CEE Equity Partners include investitori foarte experimentaţi şi specialişti de înaltă calificare din principalele companii din regiune. Valoarea unei investiţii tipice de equity variază între $20 de milioane şi $100 milioane, cu finanţarea adiţională a datoriilor, dacă este cazul, cu un orizont de investiţii de 5-8 ani. Firmele actuale sau din trecut din portofoliul său includ: Bioton S.A. (WSE: BIO), Budapest Metropolitan University (MetU), Electronic Control Systems S.A., Energy 21, Invitel Group, Javna Razsvetljava, Korytnica Wind Farm, Polenergia, Southern Wind Farm, Walltopia şi Wróblew Wind Farm. Pentru informații suplimentare, vizitați pe site-ul www.cee-equity.com.
Despre Octavian Vidu
Octavian Vidu a lucrat pe bursă în România înainte de a se muta în America Centrală – Belize şi Panama – pentru 7 ani. Acolo a lucrat pentru mai multe bănci şi firme de consultanţă, dobândind o experienţă considerabilă în crearea şi structurarea companiilor, protejarea activelor, formarea fondurilor offshore, trusturi, securitizarea activelor, etc., şi a făcut parte din echipa care a înfiinţat Banco Universal din Panama. A fost responsabil de divizia de finanţare medicală, s-a ocupat de finanţarea construcţiei, achiziţia de echipament şi de securitizarea activelor pentru spitale şi facilităţi medicale în Panama, Costa Rica şi Venezuela.
La întoarcerea sa în România, a lucrat ca business development manager pentru Copernicus Capital şi Abris Romania, folosindu-i expertiza locală, identificând şi fructificând oportunităţi de investiţii. A dobândit experienţă în cogenerarela Eneas – o companie de soluţii pentru eficienţa energetică, cu activităţi în Belgia, Olanda, Franţa şi România – unde a fost director de dezvoltare şi partener.
Octavian Vidu a urmat facultatea de Drept la Universitatea din Cluj şi vorbeşte engleza, spaniola, franceza şi româna.
Citește și:
Spitalul Dr.Holhoș, cea mai nouă investiție în peisajul medical românesc
Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș a bifat o nouă reușită în peisajul medical românesc și se extinde cu…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Aeroportul Cluj, premiat la Atena pentru excelență în operațiuni aeroportuare
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a fost premiat în cadrul evenimentului OPS Forum 2025, organizat la Atena…
1 iulie 2025
Manufaktur by Mercedes-Benz – un eveniment dedicat luxului personalizat, la showroom-ul Mercedes-Benz Baia Mare
Într-o seară dedicată eleganței și rafinamentului, ATP Motors Baia Mare, dealer autorizat Mercedes-Benz, a adus în prim-plan conceptul exclusiv Manufaktur –…
1 iulie 2025
Transilvania Business a ajuns și în Clisura Dunării
Revista Transilvania Business a ajuns și în Clisura Dunării, fie că vorbim de cluburi exclusiviste de iahting, de…
1 iulie 2025
Atlantic Council expands global presence with a new regional office in Bucharest
The Atlantic Council, one of the most influential and globally active think tanks in the United States, announced…
1 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Investiții
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Infrastructură
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Turism
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
Educație
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
