Cum ar fi ca o municipalitate din România să aibă orașul scanat ca în palmă, iar atunci când intenționează să implementeze planuri de dezvoltare urbană, să le poată gândi la un click distanță și să își eficienteze costurile? Răspunsul îl are iNovitas AG din Elveția care a câștigat, în 2015, “Swiss Economic Award”, pentru tehnologia ultramodernă infra 3D pe care a patentat-o. Novitas 3D City România deține exclusivitatea pentru România, țările din Europa de Est și țările din Golf a acestei tehnologii.
Ce este și cum funcționează?
Tehnologia ultramodernă infra 3D, patentată de iNovitas AG, este ca un fel de Google Maps, mai pe înţelesul nostru, însă mult mai sofisticată, o tehnică modernă de vizualizare, verificare, măsurare și control a rețelelor rutiere, feroviare, fluviale etc.
Concret, pe un vehicul este instalat sistemul de achiziție date care are în componență un sistem de 8-10-11 camere stereo și o cameră panoramică, sincronizate cu datele de navigare, bazate pe tehnologia INS/GNSS, care colectează imagini de pe căile rutiere, feroviare și fluviale.
Imaginile de înaltă rezoluție sunt înregistrate apoi în sistem, sunt georeferențiate și aliniate în sistemul de coordonare local sau național. Printr-un proces complex de combinare a imaginilor de înaltă rezoluție cu date georeferențiate se creează imagini 3D.
“Putem da informații la centimetru despre lățimi, înălțimi, dimensiuni fațade, diferențe de nivel, inventarierea mobilierului stradal, practic e vorba de cartografierea tuturor zonelor cerute de către clienți. Informațiile pe care le poți extrage în urma procesării datelor îți pun orașul în palmă, respectiv zonele care au fost procesate, prin multitudinea de informaţii pe care le pune la dispoziţie. Avem echipamente prin care putem să punem la dispoziţie şi informaţii privind starea şi calitatea drumurilor, avem un scanner performant, putem extrage date privind anumite zone care sunt afectate de degradare”, subliniază Doru Borșan (foto).
Cătălin Pop ne prezintă de pe un laptop cum funcționează sistemul, după o simplă logare, cu user și parolă. Aceiași pași pot fi urmați și de pe un smartphone, astfel că un client să nu fie dependent de un computer desktop sau de un laptop.
Pe ecran vedem harta unui oraș. “Dacă vă interesează o zonă de pe o anumită stradă, cu un simplu click ajungeți chiar acolo, dacă nu știți unde se află ceea ce căutați, o puteți identifica și frame cu frame”, ne explică specialistul.
Sistemul dispune de layere de măsurare, layere de informare, layerele care conțin hărțile etc. În interiorul unui oraș, spre exemplu, sistemul ne permite să vedem unde se află rețelele de apă potabilă, apă uzată, gaz metan, energie electrică, internet, să identificăm mobilierul stradal – câte coșuri de gunoi, bănci și altele sunt într-o zonă -, ce arie dintr-o șosea este degradată și multe alte informații utile pentru administrarea unui oraș, informații care permit gestionarea eficientă a infrastructurii rutiere și edilitare și, de asemenea, intervenții inteligente.
Mai mult chiar, sistemul permite proiecții de viitor.
“Se pot importa sau exporta date care pot fi folosite pentru a se lucra direct pe imaginea respectivă. În format 3D se poate adăuga o clădire. Toate informațiile acestea se pot exporta în format PDF, apoi se pot tipări, iar un inginer sau un arhitect poate să lucreze pe o planșă”, completează Cătălin Pop.
Mai departe, datele se pot exporta, dacă se creează un GIS, pe un server al autorităţii.
“Datele sunt înmagazinate cloud în Elveţia – statul a investit vreo 80 de milioane de euro pentru a crea această bibliotecă de date pentru partenerii noştri din Elveţia. Cei care doresc ca informaţiile/ proiectele lor să le deţină doar ei, atunci îşi pot crea ei cloudul lor”, completează directorul general Novitas.
Compania deține o flotă de 12 vehicule pregătite să se deplaseze în orice parte a Europei și celelalte zone acoperite de pe Glob. Fiecare vehicul procesează anual în jur de 6.000 de kilometri.
Contribuție revoluționară
În general, clienții care achiziționează serviciile Novitas 3D City sunt 95% autorități publice locale, respectiv ministere şi guverne pentru că ele administrează aceste reţele.
“Este o formă de control a autorităților publice locale asupra a ceea ce înseamnă teritoriul administrat, al Ministerului Transporturilor vizavi de rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale din țară, respectiv al CFR-ului vizavi de rețeaua de căi ferate. În trei ani am reușit să implementăm tehnologia noastră în 16 țări din UE, procesând datele pentru unele dintre cele mai importante capitale, precum Viena, Berlin, Zürich, Goteborg, Zagreb etc.”, punctează Doru Borșan.
Între 1 aprilie – 1 decembrie anul acesta, spre exemplu, compania va procesa circa 12.000 de kilometri în ţările nordice.
În Orientul Apropiat, au fost încheiate deja contracte cu autorități din Turcia și au loc negocieri cu oficiali din Dubai.
“Am fost de două ori să prezentăm produsul nostru în Dubai şi sper ca a treia oară să semnăm contractul, este un client foarte important datorită faptului că oraşul are circa 13.600 de kilometri. În acelaşi timp am fost în Turcia împreună cu partenerii mei din Elveţia, unde s-a bugetat o sumă foarte mare pentru implementarea produsului nostru la nivelul întregii reţele de străzi şi autostrăzi, circa 90.000 de kilometri, este un contract de aproape 200 de milioane de euro, în mai multe etape”, punctează directorul general al Novitas 3D City.
Proiect pilot la Tîrgu Mureș
În România, compania a dezvoltat un proiect pilot la Tîrgu Mureş.
“Urmează să avem cel puţin 30 de prezentări în faţa municipalităţilor din România, împreună cu Asociația Smart City România, care va organiza o caravană începând cu luna martie. M-aș bucura ca, până la sfârșitului anului 2018, în România, să implementăm tehnologia noastră cel puțin în trei-patru municipii reşedinţe de județ, începând cu cele mai mari – București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, dar în următorii doi-trei ani am dori să acoperim întreaga ţară”, ne expune Doru Borșan intențiile de viitor.
Tehnologia iNovitas este utilă și clienților privați, cum sunt companiile de construcţii și cele de arhitectură.
Am lăsat pentru final, argumentul reducerii de costuri cu privirile la cheltuielile privind infrastructura. Astfel, clienții care au utilizat deja serviciul infra 3D și-au redus cu 70% cheltuielile și au câștigat timp.
Doru Borșan, director general Novitas 3D City Tîrgu Mureș: ”La nivelul Comunității Europene există o reglementare potrivit căreia calitatea rețelelor de căi ferate trebuie verificată din şase în şase luni. Până astăzi, la nivelul României, nu există tehnică și tehnologie care să facă acest lucru, știm doar că rețeaua de căi ferate este îmbătrănită, recunoaștem acest lucru, mai ales când mergem cu trenul și observăm o reducere a vitezei, chiar până la 10 km/h, din cauza stării căilor ferate. Noi putem implementa și în acest sector tehnologia noastră, să filmăm și să procesăm din șase în șase luni toată rețeaua de căi ferate și să le spunem autorităților unde sunt probleme.”
Detalii tehnice ale sistemului:
– Configurarea de înregistrare standard permite o rază de acoperire de 3600
– În funcție de proiect se permite montarea până la 5 sisteme stereo
– Rezoluție geometrică: 11 MP sau sistem full HD
– Rezoluție radiometrică: 12 bit
– Rezoluție cu până la 30 de imagini pe secundă
– Captare de imagini 3D de înaltă rezoluție din metru în metru în configurarea de bază a sistemului
– Viteza de achiziție între 40 și 80 km/h
Date de contact:
Novitas 3D City Srl Tîrgu Mureș
Office: strada Brăila nr. 1B
Telefon: +4-0721-222.277
E-mail: novitas3dcity@gmail.com
Site: www.inovitas.ro
Material realizat de Ligia VORO
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
