Cum ar fi ca o municipalitate din România să aibă orașul scanat ca în palmă, iar atunci când intenționează să implementeze planuri de dezvoltare urbană, să le poată gândi la un click distanță și să își eficienteze costurile? Răspunsul îl are iNovitas AG din Elveția care a câștigat, în 2015, “Swiss Economic Award”, pentru tehnologia ultramodernă infra 3D pe care a patentat-o. Novitas 3D City România deține exclusivitatea pentru România, țările din Europa de Est și țările din Golf a acestei tehnologii.
Ce este și cum funcționează?
Tehnologia ultramodernă infra 3D, patentată de iNovitas AG, este ca un fel de Google Maps, mai pe înţelesul nostru, însă mult mai sofisticată, o tehnică modernă de vizualizare, verificare, măsurare și control a rețelelor rutiere, feroviare, fluviale etc.
Concret, pe un vehicul este instalat sistemul de achiziție date care are în componență un sistem de 8-10-11 camere stereo și o cameră panoramică, sincronizate cu datele de navigare, bazate pe tehnologia INS/GNSS, care colectează imagini de pe căile rutiere, feroviare și fluviale.
Imaginile de înaltă rezoluție sunt înregistrate apoi în sistem, sunt georeferențiate și aliniate în sistemul de coordonare local sau național. Printr-un proces complex de combinare a imaginilor de înaltă rezoluție cu date georeferențiate se creează imagini 3D.
“Putem da informații la centimetru despre lățimi, înălțimi, dimensiuni fațade, diferențe de nivel, inventarierea mobilierului stradal, practic e vorba de cartografierea tuturor zonelor cerute de către clienți. Informațiile pe care le poți extrage în urma procesării datelor îți pun orașul în palmă, respectiv zonele care au fost procesate, prin multitudinea de informaţii pe care le pune la dispoziţie. Avem echipamente prin care putem să punem la dispoziţie şi informaţii privind starea şi calitatea drumurilor, avem un scanner performant, putem extrage date privind anumite zone care sunt afectate de degradare”, subliniază Doru Borșan (foto).
Cătălin Pop ne prezintă de pe un laptop cum funcționează sistemul, după o simplă logare, cu user și parolă. Aceiași pași pot fi urmați și de pe un smartphone, astfel că un client să nu fie dependent de un computer desktop sau de un laptop.
Pe ecran vedem harta unui oraș. “Dacă vă interesează o zonă de pe o anumită stradă, cu un simplu click ajungeți chiar acolo, dacă nu știți unde se află ceea ce căutați, o puteți identifica și frame cu frame”, ne explică specialistul.
Sistemul dispune de layere de măsurare, layere de informare, layerele care conțin hărțile etc. În interiorul unui oraș, spre exemplu, sistemul ne permite să vedem unde se află rețelele de apă potabilă, apă uzată, gaz metan, energie electrică, internet, să identificăm mobilierul stradal – câte coșuri de gunoi, bănci și altele sunt într-o zonă -, ce arie dintr-o șosea este degradată și multe alte informații utile pentru administrarea unui oraș, informații care permit gestionarea eficientă a infrastructurii rutiere și edilitare și, de asemenea, intervenții inteligente.
Mai mult chiar, sistemul permite proiecții de viitor.
“Se pot importa sau exporta date care pot fi folosite pentru a se lucra direct pe imaginea respectivă. În format 3D se poate adăuga o clădire. Toate informațiile acestea se pot exporta în format PDF, apoi se pot tipări, iar un inginer sau un arhitect poate să lucreze pe o planșă”, completează Cătălin Pop.
Mai departe, datele se pot exporta, dacă se creează un GIS, pe un server al autorităţii.
“Datele sunt înmagazinate cloud în Elveţia – statul a investit vreo 80 de milioane de euro pentru a crea această bibliotecă de date pentru partenerii noştri din Elveţia. Cei care doresc ca informaţiile/ proiectele lor să le deţină doar ei, atunci îşi pot crea ei cloudul lor”, completează directorul general Novitas.
Compania deține o flotă de 12 vehicule pregătite să se deplaseze în orice parte a Europei și celelalte zone acoperite de pe Glob. Fiecare vehicul procesează anual în jur de 6.000 de kilometri.
Contribuție revoluționară
În general, clienții care achiziționează serviciile Novitas 3D City sunt 95% autorități publice locale, respectiv ministere şi guverne pentru că ele administrează aceste reţele.
“Este o formă de control a autorităților publice locale asupra a ceea ce înseamnă teritoriul administrat, al Ministerului Transporturilor vizavi de rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale din țară, respectiv al CFR-ului vizavi de rețeaua de căi ferate. În trei ani am reușit să implementăm tehnologia noastră în 16 țări din UE, procesând datele pentru unele dintre cele mai importante capitale, precum Viena, Berlin, Zürich, Goteborg, Zagreb etc.”, punctează Doru Borșan.
Între 1 aprilie – 1 decembrie anul acesta, spre exemplu, compania va procesa circa 12.000 de kilometri în ţările nordice.
În Orientul Apropiat, au fost încheiate deja contracte cu autorități din Turcia și au loc negocieri cu oficiali din Dubai.
“Am fost de două ori să prezentăm produsul nostru în Dubai şi sper ca a treia oară să semnăm contractul, este un client foarte important datorită faptului că oraşul are circa 13.600 de kilometri. În acelaşi timp am fost în Turcia împreună cu partenerii mei din Elveţia, unde s-a bugetat o sumă foarte mare pentru implementarea produsului nostru la nivelul întregii reţele de străzi şi autostrăzi, circa 90.000 de kilometri, este un contract de aproape 200 de milioane de euro, în mai multe etape”, punctează directorul general al Novitas 3D City.
Proiect pilot la Tîrgu Mureș
În România, compania a dezvoltat un proiect pilot la Tîrgu Mureş.
“Urmează să avem cel puţin 30 de prezentări în faţa municipalităţilor din România, împreună cu Asociația Smart City România, care va organiza o caravană începând cu luna martie. M-aș bucura ca, până la sfârșitului anului 2018, în România, să implementăm tehnologia noastră cel puțin în trei-patru municipii reşedinţe de județ, începând cu cele mai mari – București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, dar în următorii doi-trei ani am dori să acoperim întreaga ţară”, ne expune Doru Borșan intențiile de viitor.
Tehnologia iNovitas este utilă și clienților privați, cum sunt companiile de construcţii și cele de arhitectură.
Am lăsat pentru final, argumentul reducerii de costuri cu privirile la cheltuielile privind infrastructura. Astfel, clienții care au utilizat deja serviciul infra 3D și-au redus cu 70% cheltuielile și au câștigat timp.
Doru Borșan, director general Novitas 3D City Tîrgu Mureș: ”La nivelul Comunității Europene există o reglementare potrivit căreia calitatea rețelelor de căi ferate trebuie verificată din şase în şase luni. Până astăzi, la nivelul României, nu există tehnică și tehnologie care să facă acest lucru, știm doar că rețeaua de căi ferate este îmbătrănită, recunoaștem acest lucru, mai ales când mergem cu trenul și observăm o reducere a vitezei, chiar până la 10 km/h, din cauza stării căilor ferate. Noi putem implementa și în acest sector tehnologia noastră, să filmăm și să procesăm din șase în șase luni toată rețeaua de căi ferate și să le spunem autorităților unde sunt probleme.”
Detalii tehnice ale sistemului:
– Configurarea de înregistrare standard permite o rază de acoperire de 3600
– În funcție de proiect se permite montarea până la 5 sisteme stereo
– Rezoluție geometrică: 11 MP sau sistem full HD
– Rezoluție radiometrică: 12 bit
– Rezoluție cu până la 30 de imagini pe secundă
– Captare de imagini 3D de înaltă rezoluție din metru în metru în configurarea de bază a sistemului
– Viteza de achiziție între 40 și 80 km/h
Date de contact:
Novitas 3D City Srl Tîrgu Mureș
Office: strada Brăila nr. 1B
Telefon: +4-0721-222.277
E-mail: novitas3dcity@gmail.com
Site: www.inovitas.ro
Material realizat de Ligia VORO
Citește și:
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Din iubire, până la capătul lumii
Am auzit de multe ori spunându-se, e drept, mai mult în cărți și în filme, că, din iubire,…
12 decembrie 2024
Antrenorul virtual de bac. Educație “ca-n Vest” prin tehnologie
Doi tineri clujeni își propun să schimbe din temelii educația liceală din România. Proiectul BacUp constă într-o aplicație…
12 decembrie 2024
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
Cum va arăta Piața Universității din Baia Mare. Renegerare de 11 milioane €
Tronsonul din strada Victoriei, între intersecțiile cu străzile I. Maniu și G. Marinescu, va fi închis și transformat…
12 decembrie 2024
Breviarul economic al Maramureșului: „Redresarea este fragilă, dar favorabilă”
Camera Județeană de Comerț și Industrie (CCIM) a lansat breviarul Repere Economice Maramureșene (REM), oglindă fidelă a situației…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Investiții
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Jacques de Boer, CEO, Printmasters: Căutăm întotdeauna cea mai bună combinație de tehnici de personalizare disponibile pe piață pentru gama noastră de articole promoționale
Recent, Printmasters a sărbătorit 10 ani de activitate, ocazie cu care a fost lansată oficial o nouă unitate…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Finanțele și UniCredit au obținut insolvența Raiko Transilvania
Decizia instanței vine după mai multe amenzi primite de la compania de sisteme pluviale și administratorul său în…
10 decembrie 2024
Infrastructură
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj colaborează cu SITA pentru a redefini inovația și sustenabilitatea aeroportuară
Colaborare pentru proiecte transformatoare în eficiența operațională, experiența pasagerilor și tehnologiile aviatice verzi. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj…
11 decembrie 2024
Cele mai tari firme din Bihor în domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi
În topul realizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor pe domeniul Construcții, categoria Lucrări de construcții…
10 decembrie 2024
Centru multifuncțional de 14 milioane de euro la Baia Mare
Cinematograful Dacia se va transforma, prin reabilitare, în cadrului unui proiect finanțat național și local. Primarul Doru Dăncuș…
9 decembrie 2024
Nord Conforest va amenaja Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca
Societatea locală de construcții are ca termen luna martie a anului viitor pentru finalizarea lucrărilor de 7,6 milioane…
9 decembrie 2024
Reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad mai aproape de realizare
Pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad a fost aprobat joi, 5 decembrie 2024, proiectul de finanțare, care va fi…
9 decembrie 2024
Cum arată harta autostrăzilor din Transilvania
În 2024 s-au dat în folosință în România cele mai multe drumuri de mare viteză de 15 ani…
6 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Turism
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Rebranding și patru stele pentru hotelul Consiliului Județean Cluj
Unitatea turistică din cartierul Gheorgheni a avansat cu o treaptă la clasificare, noua sa denumire fiind acum Univers.…
11 decembrie 2024
Federația Ospitalității cere ferm înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern al României
Industria Ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie: industria s-a triplat în ultimii cinci ani, iar anul acesta reprezintă aproximativ…
11 decembrie 2024
3 din 4 angajatori vor acorda beneficii de Crăciun angajaților
Cei mai mulți vor oferi prime în bani, petrecere de final de an cu echipa și tichete cadou.…
11 decembrie 2024
Marinela Ardelean lansează „50 de vinuri și preparate din România”, primul volum trilingv dedicat promovării vinului românesc
La 10 ani de la lansarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela…
6 decembrie 2024
„Orașul Faptelor Bune” revine la Oradea în perioada 15 – 21 decembrie 2024
Anunțul a fost făcut de Mihai Morar și Daniel Buzdugan, miercuri, 4 decembrie 2024, în Matinalul de la…
4 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Educație
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Din iubire, până la capătul lumii
Am auzit de multe ori spunându-se, e drept, mai mult în cărți și în filme, că, din iubire,…
12 decembrie 2024
Antrenorul virtual de bac. Educație “ca-n Vest” prin tehnologie
Doi tineri clujeni își propun să schimbe din temelii educația liceală din România. Proiectul BacUp constă într-o aplicație…
12 decembrie 2024
FSEGA a dat startul înscrierilor la programele de Executive Education, derulate cu universități world-class
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a dat startul înscrierilor…
12 decembrie 2024
Roboticienii orădeni de la RoboManiacs Oradea, pe podium la Robotex Talinn
Membrii clubului RoboManiacs din Asociația Roboticienilor Oradea au obținut o performanță deosebită la Robotex 2024, cel mai…
12 decembrie 2024
Fondul Carpathia susține afaceri locale din zona Munților Făgăraș
Fondul Carpathia s-a constituit într-un suport financiar în beneficiul a șase antreprenori locali din zona Munților Făgăraș și-au…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Educatori alimentari în forum la Brașov
Cu gândul la coagularea eforturilor din partea educatorilor alimentari, un forum organizat în ziua de 14 decembrie 2024,…
11 decembrie 2024