Agricultura

MADR: Modificări în programul național apicol 2017 – 2019

Programul Naţional Apicol (PNA) pentru perioada 2017 – 2019 va suferi modificări în ceea ce priveşte normele de aplicare, sprijinul financiar şi măsurile din program, conform unor completări aduse Hotărârii Guvernului nr. 443/2017 aprobate în şedinţa de joi, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, pentru achiziţionarea prin intermediul cooperativelor de măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox se introduce un termen de transmitere a proceselor verbale încheiate între cooperativă şi membrii acesteia, respectiv anual, după plata ajutorului, până la 1 martie, şi se reglementează sancţiunea aplicată în cazul în care nu sunt transmise în termenul prevăzut.
De asemenea, în cazul achiziţionării de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, atât pentru apicultura convenţională, cât şi pentru apicultura ecologică, se reglementează numărul maxim de medicamente care se pot deconta, respectiv trei medicamente diferite, în vederea controlului eficient al utilizării fondurilor alocate prin Program.
“În vederea autorizării furnizorilor de medicamente este necesar să se specifice că aceştia trebuie să fie autorizaţi sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ să se prezinte copia documentului care atestă autorizarea sanitară veterinară. Având în vedere că se decontează 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasaţi în pastoral, în documentul care atestă aceasta trebuie să fie menţionat numărul de stupi deplasaţi în pastoral”, precizează MADR.
Potrivit sursei citate, în scopul stabilirii eligibilităţii furnizorilor de cutii este necesară introducerea documentului de autorizare pentru comercializare a cutiilor, respectiv copia certificatului de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului a furnizorilor de cutii.
În context, pentru exactitatea reglementării, în cazul achiziţionării de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică se redefinesc dimensiunile minime/maxime ale efectivului deţinut în vederea achiziţionării de mătci şi/sau familii de albine.
De asemenea, se reglementează decontarea cheltuielilor în funcţie de efectivul deţinut, conform adeverinţei ANZ, pentru toate măsurile.
“Pentru evitarea creării condiţiilor artificiale este necesară reglementarea condiţiei ca furnizorii de medicamente, mătci, familii de albine sau stupi să nu poată fi şi beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori în Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017 – 2019. Totodată, tot pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, în cadrul Programului, solicitantul care este şi furnizor constituit sub o altă formă de organizare decât cea prin care solicită sprijin nu este eligibil”, arată instituţia.
Nu în ultimul rând, termenul limită de depunere a cererilor pentru obţinerea sprijinului până la data de 15 august se înlocuieşte cu 1 august, din cauza timpului redus pentru efectuarea până la data de 15 octombrie atât a controalelor administrative şi la faţa locului, cât şi a plăţii sprijinului, având în vedere numărul mare de apicultori solicitanţi ai sprijinului.
Potrivit MADR, în conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, pentru anul 2018, cursul de schimb utilizat este cel stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 decembrie 2017.
În perioada 2017 – 2019, România beneficiază de un buget de 21,5 milioane de euro pentru Programul Naţional Apicol, în creştere cu 7,2% faţă de suma alocată acestui program în perioada 2014-2016.
Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA, iar sprijinul financiar alocat pentru perioada 2017 – 2019 este de 21.508.480 euro, faţă de 20.045.340 euro repartizat pentru perioada 2014 – 2016.
Potrivit datelor MADR, suma totală alocată României se împarte astfel: pentru anul 2017 – 7.169.494 euro (3.584.747 euro buget UE/3.584.747 euro buget naţional); pentru anul 2018 – 7.169.498 euro (3.584.749 euro buget UE/3.584.749 euro buget naţional); pentru anul 2019 – 7.169.488 euro (3.584.744 euro buget UE/3.584.744 euro buget naţional).
România produce anual, în medie, 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Related posts

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

ROVENSA extinde afacerile de biocontrol, prin achiziția Grupului Agrotecnología

Ioan Sandor

România are un nou produs protejat la nivel european: Telemea de Sibiu

Papuc Irina

Întâlnirea horticultorilor bistrițeni la Stațiunea Pomicolă

Stefana Muresan

Europarlamentarul Daniel Buda: Asocierea în Agricultură – avantaje, inclusiv posibilitatea de negociere a unui preț mai bun al produselor

Stefana Muresan

FieldBook AgriApps, un nou standard în agricultura de precizie

Ligia Voro

70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015

Stefana Muresan

Brașov: Fundația 'Prințul de Wales' va lansa un nou program de susținere a micilor fermieri și producători locali

Stefana Muresan

Producătorii clujeni s-au adaptat vremurilor: trec în mediul online

Nora Dumitrescu

Rodbun- 100 mil. euro până în 2020

Stefana Muresan

Laptele crud de măgăriță, mină de aur pentru doi bihoreni

Traian Dan

Terenurile agricole lucrate ar putea fi scutite de la plata impozitului local

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii le promite tinerilor fermieri terenuri concesionate de la ADS în suprafață de 50 de hectare

Papuc Irina

Producătorul de lactate Simultan din Timiş, investiție 6 mil. euro

Stefana Muresan

„Telemea de Sibiu” devine produs protejat în UE. Comisia Europeană a informat când se va întâmpla

Papuc Irina

Iulian Rusu, românul care a creat pâinea viitorului. Alimentul creat de el a luat aurul la un salon de inventică din Italia

redactia

Transilvania, raiul branzeturilor de calitate (I) – Produs de Țaga

Bihor: Primul centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani

Stefana Muresan

Utilaj – excavator, buldozer, secerătoare şi tractor, realizat şi testat de RAAL

Stefana Muresan

Fermierii din Ardeal au trimis o scrisoare deschisă guvernului

Nora Dumitrescu

Alba: Afacerea în agricultură care aduce profit de 8.000 de euro la hectar

redactia

AgriPlanta-RomAgroTec 2019

Stefana Muresan

România trebuie să devină mai serioasă în accesarea fondurilor europene

Exporturile de vin, în creștere cu 22%

Stefana Muresan

Leave a Comment