Agricultura

MADR: Modificări în programul național apicol 2017 – 2019

Programul Naţional Apicol (PNA) pentru perioada 2017 – 2019 va suferi modificări în ceea ce priveşte normele de aplicare, sprijinul financiar şi măsurile din program, conform unor completări aduse Hotărârii Guvernului nr. 443/2017 aprobate în şedinţa de joi, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, pentru achiziţionarea prin intermediul cooperativelor de măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox se introduce un termen de transmitere a proceselor verbale încheiate între cooperativă şi membrii acesteia, respectiv anual, după plata ajutorului, până la 1 martie, şi se reglementează sancţiunea aplicată în cazul în care nu sunt transmise în termenul prevăzut.
De asemenea, în cazul achiziţionării de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, atât pentru apicultura convenţională, cât şi pentru apicultura ecologică, se reglementează numărul maxim de medicamente care se pot deconta, respectiv trei medicamente diferite, în vederea controlului eficient al utilizării fondurilor alocate prin Program.
“În vederea autorizării furnizorilor de medicamente este necesar să se specifice că aceştia trebuie să fie autorizaţi sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ să se prezinte copia documentului care atestă autorizarea sanitară veterinară. Având în vedere că se decontează 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasaţi în pastoral, în documentul care atestă aceasta trebuie să fie menţionat numărul de stupi deplasaţi în pastoral”, precizează MADR.
Potrivit sursei citate, în scopul stabilirii eligibilităţii furnizorilor de cutii este necesară introducerea documentului de autorizare pentru comercializare a cutiilor, respectiv copia certificatului de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului a furnizorilor de cutii.
În context, pentru exactitatea reglementării, în cazul achiziţionării de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică se redefinesc dimensiunile minime/maxime ale efectivului deţinut în vederea achiziţionării de mătci şi/sau familii de albine.
De asemenea, se reglementează decontarea cheltuielilor în funcţie de efectivul deţinut, conform adeverinţei ANZ, pentru toate măsurile.
“Pentru evitarea creării condiţiilor artificiale este necesară reglementarea condiţiei ca furnizorii de medicamente, mătci, familii de albine sau stupi să nu poată fi şi beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori în Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017 – 2019. Totodată, tot pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, în cadrul Programului, solicitantul care este şi furnizor constituit sub o altă formă de organizare decât cea prin care solicită sprijin nu este eligibil”, arată instituţia.
Nu în ultimul rând, termenul limită de depunere a cererilor pentru obţinerea sprijinului până la data de 15 august se înlocuieşte cu 1 august, din cauza timpului redus pentru efectuarea până la data de 15 octombrie atât a controalelor administrative şi la faţa locului, cât şi a plăţii sprijinului, având în vedere numărul mare de apicultori solicitanţi ai sprijinului.
Potrivit MADR, în conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, pentru anul 2018, cursul de schimb utilizat este cel stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 decembrie 2017.
În perioada 2017 – 2019, România beneficiază de un buget de 21,5 milioane de euro pentru Programul Naţional Apicol, în creştere cu 7,2% faţă de suma alocată acestui program în perioada 2014-2016.
Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA, iar sprijinul financiar alocat pentru perioada 2017 – 2019 este de 21.508.480 euro, faţă de 20.045.340 euro repartizat pentru perioada 2014 – 2016.
Potrivit datelor MADR, suma totală alocată României se împarte astfel: pentru anul 2017 – 7.169.494 euro (3.584.747 euro buget UE/3.584.747 euro buget naţional); pentru anul 2018 – 7.169.498 euro (3.584.749 euro buget UE/3.584.749 euro buget naţional); pentru anul 2019 – 7.169.488 euro (3.584.744 euro buget UE/3.584.744 euro buget naţional).
România produce anual, în medie, 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Related posts

Schemă de ajutor de 4,6 mil. lei destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Nufarm, cu focus pe fermier

Ligia Voro

S-a încheiat campania de solicitare a subvențiilor APIA: în 2020 sunt mai puține cereri, dar pentru o suprafață agricolă mai mare

Ion Surdu

Astăzi este Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

Traian Dan

AFIR: Fermierii au la dispoziție 680 de milioane de euro

Stefana Muresan

Micii fermieri din Transilvania, instruiți cum să intre în hipermarketuri

Nora Dumitrescu

Platforma Profesională în Domeniul Forestier, lansată

Ligia Voro

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: TIMAC Agro, o companie revoluționară în nutriția plantelor

Ligia Voro

MADR susține învățământul liceal agricol începând cu acest an școlar

Stefana Muresan

Radu Roatiș (ANSVSA): România are un statut de invidiat în zonă

Nicolae Pop

Important pentru fermieri: Ministerul Agriculturii a suspendat depunerea cererilor la APIA

Ion Surdu

Renașterea vinurilor din Podgoria Lechința

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județul Arad

redactia

POZITIV TB: Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac – „Pentru domeniul agricultură și lactate va fi nevoie de o susținere directă”

Traian Dan

Judeţul Covasna vrea să-şi consolideze poziţia de lider în topul producătorilor de cartofi

Stefana Muresan

Sprijin nerambursabil de până la 1,05 mil. euro pentru investiţii în exploataţii pomicole inclusiv pentru dud şi goji

redactia

Cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, fermă de 15.000 de curcani

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii, discuții privind politica agricolă comună începând cu 2020

Stefana Muresan

Companii românești, la cel mai mare târg agricol din lume

Stefana Muresan

AgriPlanta-RomAgroTec, ediţia 2020, va fi reprogramat

Ligia Voro

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

Peste 200.000 de hectare reunite la evenimentul AGRICULTURA DE PRECIZIE 2019

Stefana Muresan

Bani de la stat pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol

Stefana Muresan

Curaj, băncilor! – Investițiile în agricultură, profitabile pe termen lung

Leave a Comment