România este astăzi al 7-lea stat ca dimensiune din Uniunea Europeană. Prin urmare, putem juca un rol deosebit în a asigura resursele alimentare la nivel european și nu numai, subliniază europarlamentarul clujean Daniel Buda, într-un interviu acordat AGRO TB. De aceea, în viitor, mai punctează Daniel Buda, țara noastră trebuie să fie extrem de preocupată de absorbția fondurilor europene și din cadrul Pilonului 2, dar, mai ales, de eficiența investițiilor pe termen mediu si lung, care să asigure plus valoare prin crearea locurilor de muncă bine plătite, dar și produse ieftine și de bună calitate, accesibile tuturor consumatorilor.
Pentru a facilita instalarea tinerilor fermieri în spațiul rural, în afară de sumele pe care un tânăr fermier le poate accesa, europarlamentarul clujean a mai lansat o propunere extrem de interesantă, modelul Prima Fermă.
Daniel Buda a mai vorbit, în interviul acordat, despre viitoarea Politică Agricolă Comună, modificările care vor fi operate, în contextul noilor provocări – Brexit, criza migrației sau securizarea frontierelor.
Care ar fi principala modificare în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC)?
Aș începe prin a sublinia importanța Politicii Agricole Comune la nivelul Uniunii Europene și provocările cu care se confruntă aceasta în noul context.
Cu toții suntem de acord că pentru a avea o populație sănătoasă este nevoie de o hrană sănătoasă. Altfel spus, investind în agricultură, investim în sănătatea noastră, a tuturor.
Din păcate, se discută destul de mult în această perioadă de ajustarea resurselor financiare pentru PAC, în contextul Brexit-ului, care va lăsa UE fără 14-15 milioane de euro, dar și ca urmare a noilor provocări generate de criza migrației sau securizarea frontierelor.
Plecând de la aceste premise, avem dimensiunea reală a provocărilor generate de noua reformă PAC și cum va arăta ea după 2020.
Cetățenii europeni ar trebui să aibă în continuare acces la produse alimentare sigure, de înaltă calitate, la prețuri accesibile, variate și hrănitoare. Vor exista o serie de modificări pentru exercițiul financiar următor, principalele obiective ale viitoarei PAC fiind acelea de a promova un sector agricol inteligent și rezilient, de a intensifica grija față de mediu și acțiunile climatice și de a contribui la realizarea obiectivelor UE în domeniul mediului și al climei și de a consolida structura socio-economică a zonelor rurale.
Simplificarea este o chestiune extrem de importantă. Dar și mai importantă este interzicerea pentru statele membre de a adăuga condiționalități suplimentare peste regulamentele venite de la UE în implementarea PAC.
Cu alte cuvinte, cu toții ne dorim o PAC care să vină în sprijinul fermierilor, pe de o parte, să creeze condiții egale pentru toți fermierii, și aici mă refer la plățile directe, dat fiind faptul că suntem actori pe acceași piață comună. Aș merge și mai departe și aș spune că într-o oarecare măsură acordarea subvențiilor ar trebui corelată cu productivitățile obținute. În acest sens, ar exista o garanție că banii ajung la cei care fac într-adevăr agricultură.
După părerea dvs, va avea de câștigat sau de pierdut România în urma implementării viitoarei PAC?
Nu cred că trebuie să plecăm de la termenii “ce câștigăm și ce pierdem” noi, ca țară, în viitoarea PAC. Mai important este ce vom face astăzi și după implementarea PAC, deoarece foarte multe lucruri depind de statele naționale. Da, sigur, ne interesează să avem plățile directe care să cunoască o oarecare liniaritate la nivel european, dar la fel de important este să creștem eficiența investițiilor în agricultură, respectiv sprijinul fermelor mici și mijlocii pentru a preveni degradarea zonelor cu handicap natural.
Sigur, nici fermele mari nu trebuie să fie uitate, dar trebuie sa existe un echilibru în formele de sprijin.
România este astăzi al 7-lea stat ca dimensiune din Uniunea Europeană. Prin urmare, putem juca un rol deosebit în a asigura resursele alimentare la nivel european și nu numai.
Din păcate, am pierdut etape importante în privința atragerii investițiilor din Pilonul 2.
Tocmai de aceea, cred că România trebuie să fie în viitor extrem de preocupată de absorbția fondurilor europene și din cadrul acestui Pilon, dar, mai ales, preocupată de eficiența investițiilor pe termen mediu si lung.
Cu alte cuvinte, nu este suficient să absorbi fonduri europene, ci este important ca acele investiții realizate cu astfel de fonduri să fie unele eficiente și de durată, care să asigure plus valoare prin crearea locurilor de muncă bine plătite, dar și produse ieftine și de bună calitate, accesibile tuturor consumatorilor.
Țara noastră trebuie să fie pregatită de orice scenariu, care va veni de la Uniunea Europeană. Este important ca PAC să își păstreze caracterul european, iar statele membre să își crească capacitatea de implementare a acestei politici.
Am putea face mai mult ca țară pentru dezvoltarea satului românesc? Ce anume?
Infrastructura de apă și canalizare inexistentă în unele sate, sistemele de sănătate și educație precare, lipsa oportunităților pentru locuitorii satelor, a investitorilor conduc la depopularea mediului rural. În acest sens, se impune ca primarii de comune, împreună cu autoritățile locale și regionale să depună toate eforturile necesare pentru a reînvia mediul rural prin absorbția fondurilor europene. Crearea unor condiții bune de trai, stimularea fermierilor, a diferitelor activități agricole, atragerea investitorilor pot conduce la dezvoltarea satului românesc și la oprirea fenomenului de depopulare. Și aici nu trebuie să fie uitate fondurile din politica de coeziune, cele destinate tocmai dezvoltării spațiului rural, iar sinergia fondurilor dintre cele două politici trebuie să devină o realitate și un instrument pe care investitorii să le foloseasă. O prioritate a acestei conlucrări viitoare care acoperă mai multe domenii de politică este crearea de „sate inteligente” în Uniunea Europeană. Această inițiativă își propune să asigure o viață rurală atractivă și durabilă, inclusiv prin creșterea mobilității rurale, a producției de alimente de calitate, a eficienței energetice și de gestionare IT.
Ce propunere de politică națională aveți pentru încurajarea tinerilor fermieri?
Dificultățile atragerii tinerilor fermieri în spațiul rural sunt cunoscute la nivel european deoarece toate statele au o astfel de problemă.
Este greu să îl convingi pe un tânăr despre avantajele unui program în care să lucreze 25 din 24 de ore, unde nu ai sărbători de Paște sau de Crăciun, așa cum este, mai ales, în sectorul zootehnic.
Animalele nu sunt mașini pe care să le parchezi într-un garaj, în aștepatrea unor vremuri mai bune.
Tocmai de aceea, la nivelul Comisiei Europene există preocupări majore în vederea asigurării unei finanțări corespunzătoare, care să faciliteze instalarea tinerilor fermieri în spațiul rural, iar sumele care se pot accesa sunt de aproximativ 50.000-60.000 de euro de către un tânăr fermier.
Nu mai puțin adevărată este problema legată de terenurile de care au nevoie tinerii fermieri și, aici, mă gândesc după modelul Prima Casă, unde dobânda este subvenționată de stat, să fie dezvoltat modelul Prima Fermă, unde statul să subvenționeze dobânda pentru un credit necesar achiziționării de teren de către tinerii fermieri.
Altfel, în multe situații, degeaba îți dă Uniunea Europeană bani să dezvolți o fermă dacă tu nu ai terenul unde să îți dezvolți ferma respectivă.
În același timp, revin și subliniez sustenabilitatea unei astfel de investiții. Nu este suficient să instalezi un tânăr într-un spațiu rural, ci mai important este să îi asiguri sustenabilitatea investiției pe termen lung.
Având în vedere experiența dumneavoastră de zootehnist, ați îmbunătăți ceva la Programul Național de susținere a sectorului avicol și a sectorului de suine? În cât timp credeți că am putea începe real fenomenul de zootehnizare?
România are un potențial agricol imens. Unii spuneau că putem hrăni peste 100 de milioane de locuitori, iar zootehnia, evident, joacă un rol important în dezvoltarea și competitivitatea acestui sector.
Dumnezeu ne-a hărăzit cu niște condiții naturale pe care multă lume le invidiază. Avem munți și mare, dealuri și câmpii, dar, mai ales, avem un sol extrem de productiv. Sigur, este o condiție pentru a putea culege: să nu uiți să însămânțezi.
Dar, dincolo de orice forme, trebuie să fim conștineți de potențialul nostru agricol și să explorăm adevărata lui valoare. Și, aici, aș pune accentul foarte mare pe rolul autorităților locale, regionale și naționale, care, din păcate, în unele situații lipsește. Vă dau un exemplu. În urma cu ceva vreme am vizitat o fermă de pui, în județul Satu Mare, o investiție extrem de frumoasă, realizată pe fonduri europene, dar care își abatorizează puii în Ungaria. I-am întrebat de ce nu au folosit fonduri europene și pentru construirea unui abator. Mi-au spus că, din păcate, nu au găsit terenul pe care să construiască un astfel de abator și că s-au lovit de această problemă mai mulți ani, astfel încât au renunțat la acest proiect. Sigur că m-am revoltat și, poate, dacă aș fi avut un pistol cu sare, i-aș fi împușcat în ceafă pe acei primari care nu au găsit o soluție pentru a rezolva o astfel de problemă. În secunda a doua mi-a venit în minte ceea ce am văzut în Franța, unde statul, în regiunea Savoi, nu doar că a asfaltat căile de acces, dar a și introdus rețea electrică și, culmea, și sistem de irigații pentru a veni în spijinul fermierilor.
Cel mai important lucru pentru fermieri este să rețină că este nevoie ca, pe lângă crearea capacităților de producție, să își creeze capacități de depozitare/procesare și, bineînțeles, propriile capacități de vânzare a produselor. Iar pentru toate aceste lucruri nu trebuie să facă nimic decât să utilizeze fonduri europene. Ele se află undeva, pe un raft. Trebuie doar să fie întinsă mâna după ele, iar statul român trebuie să devină partenerul fermierilor.
În încheiere, aș avea un mesaj pentru toți consumatorii din România: să consumați produse românești, deoarece, pe de o parte, sunt produse de foarte bună calitate și, pe de altă parte, așa puteți veni în sprijinul fermierilor români. Prin cumpărarea oricărui produs care este importat, consumatorul trebuie să știe că pune “leuțul” pe care îl plătește în buzunarele fermierilor din afara României.
Citește și:
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Operatorul Lee Coper, Kenvelo și Timeout a intrat în insolvență
Montecristo Retail, distribuitor național cu unități de vânzare în județele Cluj, Bihor, Sibiu și Brașov, va recurge la…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
S-a deschis campingul Electric Castle. Reguli de acces la festival
Organizatorii au anunțat informații utile despre transport, acces și numere de contact la evenimentul de pe Domeniul Banffy.…
14 iulie 2025
INVL cumpără fabricile Pehart cu credit de 150 milioane €
Tranzacția cu Abris Capital s-a realizat cu ajutorul unui împrumut sindicalizat de la International Finance Corporation, Banca Transilvania…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Investiții
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Infrastructură
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
