Singurul mare producător industrial cu capital românesc activ în Cluj se bate cu încăpățânare cu giganții mondiali ai cosmeticelor precum L’Oreal, Procter & Gamble sau Beiersdorf, dispuși să arunce în joc zeci de milioane de euro pentru promovarea pe piața locală.
“Am mai rămas noi și Terapia dintre marile întreprinderi clujene de dinainte de Revoluție. Din păcate, vedem că se produce din ce în ce mai puțin la Cluj, în România. Furnizorii de materie primă se închid în România unul după altul, deși noi ne-am dori să lucrăm cu cei din țară și trebuie să luăm din străinătate la prețuri mult mai mari. Înainte aduceam materie primă de la Stirom București, de la Alro Slatina, de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar acestea și-au redus apoi mult producția, iar acum ne vedem nevoiți să importăm, să aducem polietilenă din Ungaria, gaz pentru spray-uri din Italia. Până la urmă totul se traduce în majorări de cost în produsul final”, constată directorul general, Mircea Turdean.
Totuși, anul trecut, Farmec a pus la bătaie 650.000 de euro pentru modernizarea și retehnologizarea producției, selectarea și dozarea optimă a ingredientelor active, alegerea unor ambalaje ergonomice și sigure în utilizare. Depozitele noi ocupă 5.000 mp, iar suprafața de producție a fost extinsă la fabrica din Cluj-Napoca, unde s-a optat pentru depozitarea pe verticală. Practic, fabrica își va dubla producția. Unitatea are propria sa flotă de transport, de 250 de autovehicule în toată țara, iar distribuția este concentrată în centre precum București, Brașov sau Timișoara.
Societatea clujeană a fost ocolită până acum de fondurile europene, astfel că trebuie să se bazeze constant pe resursele proprii. Acum, Farmec generează afaceri anuale de 45 de milioane de euro și grupează peste 700 de salariați. Aceasta lansează sau modernizează cel puțin 100 de produse noi pe an, capacitatea sa fiind de 27 de milioane de produse. Compania are certificare internaţională GMP și exportă în 30 țări. “Din păcate, pentru o firmă de talia noastră nu sunt disponibile linii de finanțare din bani europeni, lucru anormal. Efectiv nu ne încadrăm nicăieri. Iar, în România, majoritatea ajutoarelor de stat se duc către companiile străine”.
Farmec a reușit să își păstreze oamenii valoroși, însă ei au atins deja o vârstă, unii au peste 50 de ani, iar angajații noi de care ar fi nevoie sunt greu de găsit. “Ne-am păstrat angajații pentru că dăm salarii peste media industriei, iar ei au încredere în companie. În prezent nu mai există școlile profesionale de acum câteva zeci de ani, astfel că pe tineri îi școlim noi în firmă; un meseriaș bun se formează în 2-3 ani. Pentru că Terapia a fost preluată de către un investitor străin, din 2010 ne-am implicat noi la Grupul Școlar de Chimie Industrială cu acest nume, devenit Colegiul Tehnic Ana Aslan; încercăm să facem o selecție de copii talentați”.
La finele lui 2017 compania clujeană a intrat pe segmentul cosmeticelor decorative, iar din acest an a trecut la produse de lux, pe care vrea să le impună în 50-60 de țări, intrând în concurență directă cu competitorii globali. Vârful de lance îl vor constitui produsele de regenerare celulară Gerovital.
“Extractele vegetale pe care le folosim conțin plante autohtone precum lavandă sau cătină, dar și fructe de goji, în combinații. Tendințele sunt spre utilizarea acidului hialuronic – pe care noi îl foloseam deja în anii ’90 – concentrația cea mai mare fiind în fiole. Principalele efecte sunt de hidratare, nutritiv, dar cel mai pregnant este cel antiîmbătrânire, Gerovital fiind primul produs de acest fel din lume, creat de profesorul Ana Aslan. Mari producători precum Beiersdorf sau L’Oreal alocă zeci de milioane de euro în zona de promovare. Am investit și noi 4 milioane de euro pe partea de marketing”.
Produsele de Cluj sunt apreciate din ce în ce mai mult în lumea arabă și în cea asiatică: în statele arabe, Japonia, China, Coreea de Sud, dar și în SUA sau Canada. “Frumusețea este percepută în mod diferit în lume. În Europa, Coco Chanel a promovat femeia cu ten închis, bronzată, în Asia tenul alb înseamnă frumusețe și noblețe, acolo se cer creme și emulsii foarte slabe în grăsimi, produse de albire.
Mergem și noi pe tendințe, pe culorile la modă, însă facem teste de eficiență, de stabilitate. Avem în portofoliu sute de produse: pe unele le păstrăm, la altele renunțăm. Baza pentru lacurile noastre de unghii este fabricată în Franța și în Italia de către aceiași producători cu care lucrează companiile celebre. Este ca și cum Armani ar face producție pentru noi”. Următorul pas, la care se lucrează acum la Farmec, este crearea unei rețele de magazine la nivel mondial, operate în franciză.
Farmecul roboților
Anul trecut, fabrica a înregistrat mai multe premiere la nivel de procese de fabricaţie. Unitatea a fost dotată cu o nouă linie automată de ambalare cu sistem robotizat, care contribuie la creşterea calităţii produselor şi măreşte productivitatea şi randamentul. A fost schimbată tehnologia de etichetare a produselor de curăţenie, prin trecerea de la etichetele autoadezive la metoda shrink sleeve, ce permite identificarea mai rapidă a beneficiilor principale ale produselor. Acestea sunt etichetate pe întreaga suprafață, iar foliile sunt ecologice, ușor de reciclat. Printre noutăți se numără produsele închise etanş în fiole de sticlă, care nu permit existenţa interacţiunii între produs şi ambalaj (fiolele cu acid hialuronic Gerovital) sau tratamente complexe personalizate, precum programul intensiv de îngrijire.
Istoria fabricii
• 1889: Iau naştere, la Budapesta, laboratoarele Molnar es Moser.
• 1943: Se desprinde un mic laborator (Mol-Mos) care îşi desfăşoară activitatea în Cluj.
• 1965: Este produs pentru prima dată Laptele Doina, în prezent este cel mai bine vândut demachiant pe piaţa națională, având o cotă cantitativă de 17 %.
• 1967: Liviu Turdean devine director, iar fabrica, primul producător din țară de creme şi emulsii Gerovital H3 prof. dr. Ana Aslan. Produsele se adresau femeilor de peste 40 de ani, tenurilor ce prezintă primele semne de îmbătrânire.
• 1969: Premieră în România – fabricarea produselor sub formă de spray.
• 1970: Începe dezvoltarea celei mai importante platforme de producţie cosmetice din România.
• 1995: Farmec se privatizează prin metoda MEBO, având capital 100 % românesc.
• 2017 Reţeaua se extinde la opt unități de brand Farmec, amplasate în Cluj, Arad, Brașov, Sibiu, Tîrgu Mureș, Timișoara şi la 13 magazine Gerovital.
Citește și:
Grupul Hidroelectrica a înregistrat o scădere a rezultatelor operaționale și financiare în anul 2024, față de 2023
Hidroelectrica a publicat astăzi, pe website-ul companiei, www.hidroelectrica.ro, secțiunea Adunarea Generală a Acționarilor – AGA 2025 – materialele…
26 martie 2025
Horwath HTL expands with new office in Romania
Horwath HTL announced the expansion of our global network of hospitality, tourism, and leisure firms with the opening…
26 martie 2025
ALL, programul de loialitate premiat al Accor a atins pragul de 100 de milioane de membri la nivel global
Un program de loialitate unic și cu o creștere accelerată, care combină sejururi la prețuri imbatabile cu experiențe…
26 martie 2025
Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest officially opens its doors
Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest, the highly anticipated all-suite boutique luxury hotel in Romania’s vibrant capital, is…
26 martie 2025
Tezaurele de la Șimleu fac furori la Cluj. Ungurii ne mai lasă fibulele până în vară
Cele mai valoroase piese din expoziția „Războinici uitați și podoabe eterne” vor fi expuse la Muzeul Naţional de…
26 martie 2025
Cum arată noul parc fotovoltaic de la Agro Transilvania
Administrația județeană estimează economii de 1,8 milioane € din funcționarea obiectivului energetic de la piața de gros. Centrul…
26 martie 2025
Un nou model de leadership feminin, lansat de CONAF la Cluj
Forumul De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a marcat un pas necesar și…
26 martie 2025
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Investiții
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Educație
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
