Singurul mare producător industrial cu capital românesc activ în Cluj se bate cu încăpățânare cu giganții mondiali ai cosmeticelor precum L’Oreal, Procter & Gamble sau Beiersdorf, dispuși să arunce în joc zeci de milioane de euro pentru promovarea pe piața locală.
“Am mai rămas noi și Terapia dintre marile întreprinderi clujene de dinainte de Revoluție. Din păcate, vedem că se produce din ce în ce mai puțin la Cluj, în România. Furnizorii de materie primă se închid în România unul după altul, deși noi ne-am dori să lucrăm cu cei din țară și trebuie să luăm din străinătate la prețuri mult mai mari. Înainte aduceam materie primă de la Stirom București, de la Alro Slatina, de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar acestea și-au redus apoi mult producția, iar acum ne vedem nevoiți să importăm, să aducem polietilenă din Ungaria, gaz pentru spray-uri din Italia. Până la urmă totul se traduce în majorări de cost în produsul final”, constată directorul general, Mircea Turdean.
Totuși, anul trecut, Farmec a pus la bătaie 650.000 de euro pentru modernizarea și retehnologizarea producției, selectarea și dozarea optimă a ingredientelor active, alegerea unor ambalaje ergonomice și sigure în utilizare. Depozitele noi ocupă 5.000 mp, iar suprafața de producție a fost extinsă la fabrica din Cluj-Napoca, unde s-a optat pentru depozitarea pe verticală. Practic, fabrica își va dubla producția. Unitatea are propria sa flotă de transport, de 250 de autovehicule în toată țara, iar distribuția este concentrată în centre precum București, Brașov sau Timișoara.
Societatea clujeană a fost ocolită până acum de fondurile europene, astfel că trebuie să se bazeze constant pe resursele proprii. Acum, Farmec generează afaceri anuale de 45 de milioane de euro și grupează peste 700 de salariați. Aceasta lansează sau modernizează cel puțin 100 de produse noi pe an, capacitatea sa fiind de 27 de milioane de produse. Compania are certificare internaţională GMP și exportă în 30 țări. “Din păcate, pentru o firmă de talia noastră nu sunt disponibile linii de finanțare din bani europeni, lucru anormal. Efectiv nu ne încadrăm nicăieri. Iar, în România, majoritatea ajutoarelor de stat se duc către companiile străine”.
Farmec a reușit să își păstreze oamenii valoroși, însă ei au atins deja o vârstă, unii au peste 50 de ani, iar angajații noi de care ar fi nevoie sunt greu de găsit. “Ne-am păstrat angajații pentru că dăm salarii peste media industriei, iar ei au încredere în companie. În prezent nu mai există școlile profesionale de acum câteva zeci de ani, astfel că pe tineri îi școlim noi în firmă; un meseriaș bun se formează în 2-3 ani. Pentru că Terapia a fost preluată de către un investitor străin, din 2010 ne-am implicat noi la Grupul Școlar de Chimie Industrială cu acest nume, devenit Colegiul Tehnic Ana Aslan; încercăm să facem o selecție de copii talentați”.
La finele lui 2017 compania clujeană a intrat pe segmentul cosmeticelor decorative, iar din acest an a trecut la produse de lux, pe care vrea să le impună în 50-60 de țări, intrând în concurență directă cu competitorii globali. Vârful de lance îl vor constitui produsele de regenerare celulară Gerovital.
“Extractele vegetale pe care le folosim conțin plante autohtone precum lavandă sau cătină, dar și fructe de goji, în combinații. Tendințele sunt spre utilizarea acidului hialuronic – pe care noi îl foloseam deja în anii ’90 – concentrația cea mai mare fiind în fiole. Principalele efecte sunt de hidratare, nutritiv, dar cel mai pregnant este cel antiîmbătrânire, Gerovital fiind primul produs de acest fel din lume, creat de profesorul Ana Aslan. Mari producători precum Beiersdorf sau L’Oreal alocă zeci de milioane de euro în zona de promovare. Am investit și noi 4 milioane de euro pe partea de marketing”.
Produsele de Cluj sunt apreciate din ce în ce mai mult în lumea arabă și în cea asiatică: în statele arabe, Japonia, China, Coreea de Sud, dar și în SUA sau Canada. “Frumusețea este percepută în mod diferit în lume. În Europa, Coco Chanel a promovat femeia cu ten închis, bronzată, în Asia tenul alb înseamnă frumusețe și noblețe, acolo se cer creme și emulsii foarte slabe în grăsimi, produse de albire.
Mergem și noi pe tendințe, pe culorile la modă, însă facem teste de eficiență, de stabilitate. Avem în portofoliu sute de produse: pe unele le păstrăm, la altele renunțăm. Baza pentru lacurile noastre de unghii este fabricată în Franța și în Italia de către aceiași producători cu care lucrează companiile celebre. Este ca și cum Armani ar face producție pentru noi”. Următorul pas, la care se lucrează acum la Farmec, este crearea unei rețele de magazine la nivel mondial, operate în franciză.
Farmecul roboților
Anul trecut, fabrica a înregistrat mai multe premiere la nivel de procese de fabricaţie. Unitatea a fost dotată cu o nouă linie automată de ambalare cu sistem robotizat, care contribuie la creşterea calităţii produselor şi măreşte productivitatea şi randamentul. A fost schimbată tehnologia de etichetare a produselor de curăţenie, prin trecerea de la etichetele autoadezive la metoda shrink sleeve, ce permite identificarea mai rapidă a beneficiilor principale ale produselor. Acestea sunt etichetate pe întreaga suprafață, iar foliile sunt ecologice, ușor de reciclat. Printre noutăți se numără produsele închise etanş în fiole de sticlă, care nu permit existenţa interacţiunii între produs şi ambalaj (fiolele cu acid hialuronic Gerovital) sau tratamente complexe personalizate, precum programul intensiv de îngrijire.
Istoria fabricii
• 1889: Iau naştere, la Budapesta, laboratoarele Molnar es Moser.
• 1943: Se desprinde un mic laborator (Mol-Mos) care îşi desfăşoară activitatea în Cluj.
• 1965: Este produs pentru prima dată Laptele Doina, în prezent este cel mai bine vândut demachiant pe piaţa națională, având o cotă cantitativă de 17 %.
• 1967: Liviu Turdean devine director, iar fabrica, primul producător din țară de creme şi emulsii Gerovital H3 prof. dr. Ana Aslan. Produsele se adresau femeilor de peste 40 de ani, tenurilor ce prezintă primele semne de îmbătrânire.
• 1969: Premieră în România – fabricarea produselor sub formă de spray.
• 1970: Începe dezvoltarea celei mai importante platforme de producţie cosmetice din România.
• 1995: Farmec se privatizează prin metoda MEBO, având capital 100 % românesc.
• 2017 Reţeaua se extinde la opt unități de brand Farmec, amplasate în Cluj, Arad, Brașov, Sibiu, Tîrgu Mureș, Timișoara şi la 13 magazine Gerovital.
Citește și:
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
“Ciotul” de la Tureni, prezentat ca o mare realizare. „Scoatem tirurile din Cluj-Napoca”
Deși finalizarea minusculului drum expres a întârziat aproape o jumătate de an, iar continuarea sa spre Dej rămâne…
7 iulie 2025
Sport, comedie și invitați speciali la Electric Castle. Care sunt activitățile de zi
Din 16 în 20 iulie, participanții la festival au 70 de activități cu care să-și umple programul de…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Moneasa: din paragină, spre performanță
Cea mai frumoasă și extinsă bază sportivă din mediul rural al județului Arad, situată în stațiunea Moneasa, a…
7 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Nord Conforest va reabilita energetic Spitalul Clinic de Recuperare Cluj
Valoarea contractului pe bani europeni obținut în asociere cu SSAB se ridică la 2,5 milioane €, cu o…
7 iulie 2025
Investiții
Moneasa: din paragină, spre performanță
Cea mai frumoasă și extinsă bază sportivă din mediul rural al județului Arad, situată în stațiunea Moneasa, a…
7 iulie 2025
Prin preluarea de către Siemens, o parte din ebm-papst a devenit SIMEA Oradea
Achiziția consolidează poziția Siemens ca lider tehnologic în automatizări industriale și digitalizare și reprezintă o completare strategică a…
7 iulie 2025
Reconversie profesională în IT: Cum investește HN Services în formarea tinerilor programatori și viitorul tehnologiei COBOL
Într-o industrie IT dominată de viteza recrutării și goana după seniori, HN Services a ales un drum diferit:…
7 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Infrastructură
“Ciotul” de la Tureni, prezentat ca o mare realizare. „Scoatem tirurile din Cluj-Napoca”
Deși finalizarea minusculului drum expres a întârziat aproape o jumătate de an, iar continuarea sa spre Dej rămâne…
7 iulie 2025
Moneasa: din paragină, spre performanță
Cea mai frumoasă și extinsă bază sportivă din mediul rural al județului Arad, situată în stațiunea Moneasa, a…
7 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Turism
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Moneasa: din paragină, spre performanță
Cea mai frumoasă și extinsă bază sportivă din mediul rural al județului Arad, situată în stațiunea Moneasa, a…
7 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Educație
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
