Desfăşurată în acest an sub motto-ul “Identitatea vinului românesc”, cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST a serbat Marea Unire a Vinurilor şi s-a bucurat de 300 de sortimente provenite din toate provinciile istorice româneşti. Din cadrul evenimentului nu au lipsit nici soiuri internaţionale de prestigiu, toate reuşind să încânte gusturile celor peste 2700 de vizitatori ce au trecut pragul Salonului în cele trei zile de eveniment.
Acum, la Centenarul Marii Uniri, şi într-un moment în care Timişoara deţine gloriosul titlu de „Capitală Europeană a Culturii”, VINVEST a dedicat această ediţie serbării celor 100 de ani trecuţi de la marile evenimente. Simbolistica trecerii s-a regăsit în cadrul Salonului chiar de la intrare, acolo unde a fost amenajată o expoziţie inedită de 100 de sticle de vinuri româneşti, sub forma unei comparaţii între etichetă veche şi etichetă nouă: 50 dintre sticlele prezente au fost din arhiva celor 13 ediţii ale Concursului Naţional de Vinuri, iar celelalte 50 din rândul producătorilor de vin prezenţi în acest an la eveniment.
În acelaşi ton încărcat de patriotism, grupul Jidvei a lansat un produs de sărbătoare: Vinul Unirii, pentru care a ales două sortimente: Fetească Regală şi Rozé, un cupaj din soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Shyraz.
Producătorul VINCON ROMANIA şi-a completat portofoliul prin lansarea unui nou brand, ce revendică tradiţia vinului moldovenesc: Sigillum Moldaviae – gamă de vinuri ce provine din podgorii moldoveneşti recunoscute pentru vinurile de calitate: Huşi, Odobeşti şi Panciu.
Un moment aparte a fost oferit de Cotnari, care i-a invitat pe cei prezenţi să deguste în premieră vinuri roşii şi rozé, adăugându-le gamei de vinuri albe SELECŢII, din podgoria Cotnari.
Producătorul Hermeziu a ales, de asemenea, VINVEST 2018 pentru a-şi lansa noile vinuri Petiant: Madame Bleu și Mademoiselle Rosé.
În cea de-a doua zi a Salonului au fost anunțate medaliile acordate vinurilor românești înscrise la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice – ediția a XIII-a.
Din cele 129 de probe de vinuri înscrise de 25 de producători românești, au primit Marea Medalie de Aur:
VINCON ROMANIA, gama Sigillum Moldaviae, cu sortimentul Tămâioasă Românească
Domeniile Recaş, cu sortimentul Muscat Ottonel
Hermeziu, C’est Soir, cu sortimentul Busuioacă de Bohotin
Dealu Mare, gama Lacerta Rezerva, cu sortimentul Cabernet Sauvignon
Dealu Mare, gama Premium Budureasca, cu sortimentul Sauvignon Blanc Fume
Hermeziu, gama Thrubilo, cu sortimentul Spumant Sec.
Pe lângă cele 6 Mari Medalii de Aur, au fost decernate 18 medalii de aur şi 14 de argint, iar din juriu au făcut parte persoane autorizate și membre ale Asociației Degustătorilor Autorizați din România, preşedintele comisiei fiind Arina Antoce, prof. dr. expert O.I.V. (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului). “A fost un concurs foarte strâns, cu foarte multe vinuri bune. Au câștigat cei mai buni și ne bucurăm că putem oferi medaliile pentru aceste vinuri. Pe lângă aceste distincţii, toţi expozanţii, precum şi cei implicaţi în Concursul Naţional de Vinuri, ediţia a XIII-a, au primit o medalie specială: Medalia Centenarului Marii Uniri. Le mulțumim tuturor celor care au participat la concurs şi Salon”, a declarat Lucia Pîrvu, director VINVEST.
Frumuseţea vinurilor a fost dublată anul acesta de frumuseţi feminine, în cadrul Concursului Miss VINVEST 2018, competiţie în care 8 provincii istorice au fost reprezentate de 8 participante aspirante la titlul de “Regina Vinului”. Câştigătoare a fost Andreea Crăciun, reprezentând regiunea Moldova.
Ediţia de anul acesta a VINVEST s-a bucurat şi de prezenţa unor invitaţi de marcă din rândul autorităţilor naţionale şi locale, dar şi de cavaleri ai vinului de la Ordinul Sfântul Vincenziu din Szeged, Asociația Femeilor Specializate în Degustarea Vinului din Szeged și un reprezentant al Ordinului Cavalerilor Vinului Sfântul Teodor din Belgrad, cu toţii completând nota festivă a evenimentului.
Salonul Internațional de Vinuri din Timișoara VINVEST ediția a XV-a a fost un eveniment la care şi-au adus contribuția aproximativ 100 de parteneri și colaboratori. Co-organizatori au fost Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara, Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Asociația de Cultură și Promovare a Vinului VINVEST, iar partenerii principali au fost Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. În rândul producătorilor de vin, partener national a fost Crama Hermeziu, iar parteneri principali au fost Cotnari, Jidvei şi VINCON ROMANIA.
VINVEST este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa Centrală și de Est. De 15 ani, participanții din România și din străinătate folosesc acest prilej pentru lansarea de produse noi și pentru deschiderea de noi parteneriate. Promotor deja consacrat al brandurilor românești, are ca obiectiv atât încurajarea legăturilor de afaceri în beneficiul consumatorului final, cât și educarea publicului larg în arta vinului.
CRAMA ARAMIC
Înfiinţată în anul 2010, ARAMIC a dorit să reînvie tradiția producerii de vinuri de excepție, care se obțin din strugurii cultivați în viile situate lângă Buziaș, pe Dealurile Silagiului, areal ce constituie unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului.
În anul 2015 a fost finalizată zona de procesare a strugurilor prin punerea în funcțiune a unei linii moderne de procesare cu o capacitate de 200.000 litri.
Suprafața deținută: 46 ha
Marca de vin: ARAMIC, PIATRA SOARELUI
Soiuri de struguri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
ARAMIC Fetească Neagră are o culoare roșie rubinie de o mare intensitate. Olfactiv ne dezvăluie arome de cireșe negre și prune cu nuanțe afumate. Gustativ, cireșele sunt dominante pentru ca în postgustul lung să întâlnim note de piper alb. Recomandăm asocierea cu preparate din berbecuț și vită.
ARAMIC Pinot Noir are o culoare roșu rubiniu cu o intensitate rar întâlnită. Aromele de cireșe sunt învăluite de note de tutun. În gustul elegant și intens găsim cireșe și mure, iar în postgustul lung apar nuanțe de fum. De asociat cu preparate din carne de vită, căprioară și iepure.
ARAMIC Merlot parcă ne dezvăluie din culoarea rubinie intensă senzația de catifelare pe care o simțim când îl gustăm. Aromele de vișine coapte sunt prezente atât olfactiv cât și gustativ, în finalul lung și intens, acestea evoluează apărând note de dulceață de vișine.
ARAMIC Cabernet Sauvignon este un vin a cărui tinerețe se intuiește din nuanțele violacee ce însoțesc culoarea roșie strălucitoare. Aromele de prună uscată și frunze de tutun încep să ne arate că nu este prea devreme pentru a-l încerca. În gustul intens apar și note de coacăze care se continuă în finalul lung și consistent.
ARAMIC Roșu de Silagi este vinul roșu fanion al cramei. În acest cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, dominante sunt caracteristicile Cabernetului. Culoarea intensă strălucitoare, aromele de prune uscate, cireșe negre și coacăze ne ajută să ne facem o impresie despre gustul intens în care vom regăsi aceleași fructe, învăluite însă în note de piper verde.
ARAMIC Sauvignon Blanc are o culoare galben verzuie. Acest vin ne sugerează încă din culoare, prospețimea pe care o vom simți. Aromele de măr, soc și coajă de lămâie se continuă gustativ cu note de caisă și citrice. Postgustul este lung, vioi și tonifiant în nuanțe de grapefruit.
ARAMIC Chardonnay pare că ne dezvăluie din culoarea galben verzuie, strălucitoare, complexitatea sa aromatică. Găsim arome de mere, pere, coajă de lămâie și note fine de condimente albe. În gust ni se dezvăluie: mere, pomelo, nuanțe fine de unt, iar finalul care este lung și echilibrat este dominat de grapefruit.
ARAMIC Muscat Ottonel demisec este un vin cu o culoare galben aurie, strălucitoare, și arome amețitoare de petale de trandafiri și faguri de miere. Gustul este proaspăt și echilibrat, completat cu note intense de dulceață de trandafiri și socată. Postgustul, amplu și revigorant, este dominat de fructe tropicale. Recomandăm asocierea cu deserturi pe bază de fructe.
ARAMIC Fetească Albă este un vin tipic, fin și elegant, cu o culoare galben verzuie și arome de flori de salcâm și caise, pe care gustând-o vei simți senzații ample de fructe tropicale. Senzația de prospețime se păstrează și în postgust, unde notele revigorante de grapefruit sunt dominante.
ARAMIC Roze este ca o promisiune a unei adieri răcoroase într-o zi toridă de vară. Acest Pinot Noir Roze te întâmpină cu arome de zmeură și cireșe, pentru ca imediat să apară nuanțe de litchi și grapefruit roz. Gustul de cireașă și piersică albă este învăluit în note proaspete de grapefruit, dominante și în postgust.
PIATRA SOARELUI Sauvignon Blanc are o culoare galben verzuie, olfactiv oferind arome tipice de flori de soc și măr verde, învăluite în note minerale care se simt perfect în gustul elegant și proaspăt.
Activități: Crama ARAMIC vă oferă posibilitatea de a organiza evenimente cu degustări de vin, personale sau de afaceri.
C’est soire, Madame Blue și Mademoiselle Rose de la Crama Hermeziu
La Domeniile Lungu – partea de viticultură își are începuturile în cele 10 hectare de struguri de masă, la care s-au adăugat, între 2012 -2014, 150 de hectare de viță-de-vie pentru vin. Crama Heremeziu este situată în centrul viticol Probota – Podgoria Iași, are o capacitate de stocare de aproape 2,5 milioane de litri, fiind dotată cu linii de îmbuteliere pentru vinuri liniștite, frizzante și spumante, cu depozite pentru păstrarea produselor la învechit sau pregătite pentru livrare.
De trei ani, Crama Hermeziu este prezentă în piață cu mai multe etichete de vinuri, împărțite în șase game, obținute din soiuri de struguri autohtone, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră și Busuioacă de Bohotin, sau soiuri internaționale, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer Roz, Riesling de Rhin.
Gama Vladomira este dedicată soiurilor românești menționate mai sus, în timp ce Gama Hermeziu este dedicată soiurilor internaționale. Deoarece toată plantația este situată pe terenurile lui Costache Negruzzi, denumirea celor două game are strânsă legătură cu mama acestuia, Sofia Hermeziu, care, la căsătoria cu Dinu Negruț, a adus ca și zestre o moșie de aproximativ 1.200 de hectare, situată pe raza localităților Hermeziu și Vladomira.
Următoarele două game sunt „Păcatele Tinereții” și „Scrisori”. „Păcatele Tinereții” este o nuvelă scrisă de Costache Negruzzi, iar Gama „Scrisori” vine de la volumul în care acesta și-a publicat toate scrisorile mai importante adresate unor prieteni literați, Vasile Alecsandri, Pogor, precum și ardelenilor din Școala Ardeleană. Potrivit lui Vasile Lungu, proprietarul Cramei Hermeziu, Gama” Scrisori” aparține enologului firmei, care a găsit proporțiile optime între diferitele soiuri și le-a botezat „Scrisoarea I”, „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, asta pentru a-l deosebi pe Negruzzi de Eminescu care și-a botezat scrisorile a I-a, a II-a, a III-a. La acest moment, numărul de scrisori a ajuns la cinci.
Gama „C’est soir” este o născocire a uneia dintre cele două fiice ale proprietarului, Loredana. Vinurile din această gamă sunt vinuri roze, îmbuteliate într-o sticlă specială, adusă din Franța, cu dop de sticlă, și reprezintă vârful de lance al firmei în ce privește vânzările din domeniul HoReCa.
Ultima gamă de vinuri de la Hermeziu se numește Petiant și se regăsește în piață cu două sortimente: Madame Blue și Mademoiselle Rose.
Crama este deschisă vizitatorilor care pot rămâne peste noapte în hotelul de patru stele pe care proprietarii îl pun la dispoziție, la acest moment fiind în construcție și o sală specială pentru degustări.
V-am făcut poftă! Ce ziceți? Lecturăm ceva – O scrisoare?
Material realizat de Dorel VIDICAN, Nicolae POP
Citește și:
Vinieta albastră scindează Bistrița. Șoferii din afara orașului, suprataxați
Municipalitatea bistrițeană propune din aprilie un nou sistem de parcare, care face deosebiri între rezidenți și nonrezidenți. Intenția…
14 martie 2025
Studenții orădeni s-au întrecut în idei la „Innovation Labs – Idea Jam”
Universitatea din Oradea a fost, vineri – 14 martie 2025, gazdă a unui eveniment „Innovation Labs – Idea…
14 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj intră în consorțiul Ro-HydroHub
Centrul de excelență dedicat cercetării și dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen va beneficia de un buget de…
14 martie 2025
10 companii recrutează la Finance Recruitment Day
Pe 15 martie are loc ediția cu numărul 14 Finance Recruitment Day eveniment de carieră dedicat celor care…
14 martie 2025
Sălajul pune deoparte 53 de milioane de euro pentru dezvoltare
Consilierii județeni au aprobat bugetul propriu al județului și al instituțiilor și serviciilor publice subordonate, pentru 2025. Bugetul…
14 martie 2025
Echipa Thermo Vault de la Universitatea Transilvania din Brașov a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2025
Cele șase echipe calificate în finala competiției studențești E.ON Energy Challenge, alături de mentorii lor, au avut parte…
14 martie 2025
Utilaje de ultimă generație din fonduri UE pentru întreținerea drumurilor bihorene
Bihorul vrea să depună spre finanțare din fonduri europene un proiect în valoare de 47,7 milioane de lei…
14 martie 2025
Investiții
Utilaje de ultimă generație din fonduri UE pentru întreținerea drumurilor bihorene
Bihorul vrea să depună spre finanțare din fonduri europene un proiect în valoare de 47,7 milioane de lei…
14 martie 2025
Premieră județeană în chirurgia oncologică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor
În data de 28 februarie 2025, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH), a avut loc, în…
14 martie 2025
Construcții Erbașu va realiza Drumul Expres Oar – Satu Mare (10,38 km)
Constructorul Drumului Expres Oar – Satu Mare a fost desemnat Construcții Erbașu, potrivit directorului CNAIR, Cristian Pistol. Antreprenorul…
13 martie 2025
Selina Grup a ajuns la 75% cu lucrările la noul ambulatoriu din Oradea
Pe șantierul noului ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea, Selina Grup este tot mai…
13 martie 2025
Proiecte deosebite în 2024, planuri mari pe 2025 la Universitatea din Oradea
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, 12 martie 2025, în cadrul unei conferință de presă,…
12 martie 2025
Universitatea din Oradea partener în AGRI-SOCIAL, un nou proiect internațional
Universitatea din Oradea este partener al proiectului AGRI-SOCIAL: Advancing Growth and Resilience through the Integration of Socially Vulnerable…
11 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Regenerare urbană la Victoria, cu 4 milioane euro
Fostul oraș mono-industrial Victoria, consacrat pentru industria chimică regională, dorește să-și schimbe „fața”. Administrația publică locală reconfigurează mediul…
11 martie 2025
Infrastructură
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Utilaje de ultimă generație din fonduri UE pentru întreținerea drumurilor bihorene
Bihorul vrea să depună spre finanțare din fonduri europene un proiect în valoare de 47,7 milioane de lei…
14 martie 2025
Dimex 2000 modernizează rețeaua de apă-canal din Baia Mare
Municipalitatea băimăreană a consemnat începerea lucrărilor la proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată…
13 martie 2025
Construcții Erbașu va realiza Drumul Expres Oar – Satu Mare (10,38 km)
Constructorul Drumului Expres Oar – Satu Mare a fost desemnat Construcții Erbașu, potrivit directorului CNAIR, Cristian Pistol. Antreprenorul…
13 martie 2025
Selina Grup a ajuns la 75% cu lucrările la noul ambulatoriu din Oradea
Pe șantierul noului ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea, Selina Grup este tot mai…
13 martie 2025
Bugetul anual al Clujului: 1 miliard €. “Ne trebuie de trei ori pe-atât”
4,9 miliarde de lei este propunerea de buget a municipalității clujene în 2025, dintre care 3,1 miliarde pentru…
11 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Operatorul feroviar german a plătit milioane euro pentru întârzieri și anulări. Aviz CFR Călători
Ce se întâmplă în Germania când trenurile întârzie ori sunt anulate? Deutsche Bahn, operatorul feroviar german, a plătit…
11 martie 2025
Turism
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Cloud-ul regional al Ardealului va costa 45 milioane €
Proiectul pe fonduri europene va fi pus în mișcare începând din această vară, beneficiare fiind șase județe din…
13 martie 2025
Domeniul Regal de la Săvârșin se pregătește pentru primirea turiștilor
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a consacrat ziua de miercuri, 12 martie, unor întâlniri cu colectivul Fundației Colecția…
13 martie 2025
Gustul autentic al Transilvaniei, pe pârtiile de la Șureanu
La Șureanu, turiștii nu doar schiază, ci și descoperă gusturile autentice ale Transilvaniei. Prin programul „Șureanu – Producători…
12 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei
Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
10 martie 2025
“Vrem zborul Cluj – Nisa înapoi!”. Apel din patru țări
Dispariția cursei aeriene dintre cele două orașe reduce afacerile regionale și turismul, dar și traficul generat de studenți,…
10 martie 2025
Răzvan Pîrjol pleacă de la conducerea SC Turism Felix SA, începând cu 1 aprilie 2025
După mai puțin de un an de când a preluat această funcție (1 mai 2024), directorul general al…
9 martie 2025
Educație
Studenții orădeni s-au întrecut în idei la „Innovation Labs – Idea Jam”
Universitatea din Oradea a fost, vineri – 14 martie 2025, gazdă a unui eveniment „Innovation Labs – Idea…
14 martie 2025
Echipa Thermo Vault de la Universitatea Transilvania din Brașov a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2025
Cele șase echipe calificate în finala competiției studențești E.ON Energy Challenge, alături de mentorii lor, au avut parte…
14 martie 2025
Ministrul Educației, Daniel David, vine la Oradea STEAM Conference
Oradea STEAM Conference este un eveniment unde se dorește dezbatarea și găsirea de soluții pentru încurajarea inovației și…
13 martie 2025
Proiecte deosebite în 2024, planuri mari pe 2025 la Universitatea din Oradea
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, 12 martie 2025, în cadrul unei conferință de presă,…
12 martie 2025
Gala Elitelor Arădene, ediția a IV-a, în 15 martie la Palatul Cultural din Arad
Având ca parteneri Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Filarmonica Arad, Centrul Cultural Județean Arad precum și reprezentanți…
12 martie 2025
Universitatea din Oradea partener în AGRI-SOCIAL, un nou proiect internațional
Universitatea din Oradea este partener al proiectului AGRI-SOCIAL: Advancing Growth and Resilience through the Integration of Socially Vulnerable…
11 martie 2025
Ford a livrat 34 de microbuze electrice școlare la Cluj
Microbuzele au fost achiziționate în cadrul unui proiect finanțat cu 7 milioane de euro prin Planul Național de…
11 martie 2025
Brandul Helen Doron aniversează 40 de ani de excelență în educație
Grupul educațional Helen Doron, un reper global în domeniul predării limbii engleze ca limbă străină, celebrează 40 de…
11 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
