Cluj IT&C Ultimele stiri

Inovaţia ca stare de fapt şi necesitate – Cluj Innovation Days – „Breaking New Digital Ground”

Tendința continuă spre digitalizare promite să influenţeze toate economiile la nivel mondial, precum și modul nostru de viaţă. Această tematică centrală a fost „cuvântul” de ordine al ediţiei din acest an a evenimentului Cluj Innovation Days – „Breaking New Digital Ground”.
Parteneriatul dintre Cluj IT Cluster, Urbanize Hub, Agenția de Marketing Loopaa, APM și CNIPMMR a făcut posibilă prezenţa unor speakeri şi personalităţi importante la nivel national şi international, din domenii diverse, de la securitate cibernetică la agricultură şi organizaţii guvernamentale. Evenimentul, derulat în perioada 24-25 mai, a reunit peste 300 de participanţi ce au asistat la o serie de prezentări şi paneluri pe tema inovaţiei şi a modului în aceasta ne influenţează activitatea de zi cu zi.
Deschiderea oficială a conferinței a fost marcată prin concertul de jazz al trupei Magnus Öström Quartet, susținut la Casa Radio, în parteneriat cu Jazz Fan Rising. Spectatorii au fost purtați într-o călătorie muzicală, hibrid între jazz, rock, muzică alternativă și indie, seara încheindu-se cu un wine bar.
Panelurile primei zile ale evenimentului au debutat cu “Cybersecurity”, în cadrul căruia David Wallom (profesor al Universității Oxford) ne-a prezentat o analiză a monitorizării inițiativelor europene în materie de R&I, privind securitatea cibernetică și confidențialitatea, subiecte de relevanță în contextul actual.
Panelul “Future Cities & Mobility”, i-a avut ca invitați pe Vitor Pereira (Smart Cities Vision Designer) și Saskia Beer (CEO and Founder at TransformCity®), printre alți speakeri, iar panelul “Digitalizarea business-urilor în România, cofinanțări prin proiecte europene” s-a concentrat pe inovația în mediul de afaceri.
Panelul “Smart Manufacturing and Production” a avut ca temă centrală dezvoltarea tehnologică în agricultură. Julian Lampietti, Agriculture Global Practice Manager (The World Bank) a descris accelerarea digitalizării în scopul transformării agriculturii, iar Alessandro Guarneri (SAP Netweaver Solution Architect), a prezentat sisteme eficiente de irigație și modalități de detectare a bolilor care pot afecta culturile agricole.
În cadrul panelului “Sustainability & Education”, moderatorii Colin Whitfield şi Alex Glod au impulsionat discuţiile pe subiectul inovaţiei în educaţie şi efectele sale pe termen lung asupra societăţii.
A doua zi a evenimentului a coincis cu “Forumul Național al IMM-urilor” și cu “Ziua Întreprinzătorului”, având ca temă “Economia inteligentă”, sub umbrela căreia au fost organizate dezbateri pe 3 paneluri tematice: “Smart Policy for SMEs”, “Smart money for smart SMEs” și “Smart HR”.
Dintre subiectele abordate, amintim: perspectivele naționale și locale de sprjinire a IMM-urilor în contextul schimbărilor globale, creșterea inteligentă prin forța de muncă, stimularea dezvoltării și specializării inteligente a IMM-urilor prin instrumente financiare flexibile și nebirocratice. Printre speakerii s-au numărat: E.S. Hans G. KLEMM (Ambasador al Statelor Unite ale Americii), Emil BOC, (Primar al municipiului Cluj-Napoca), Lucia Morariu (Director General Eximtur), Sven Marinus (CEO Sodexo), Camelia Alexandrina Vulea (Manager Corporate Groupama Asigurari) și Delia Olteanu (Head of Credit Products la BCR).
Panelul “Renewable energy, energy efficiency” a adus în fața publicului nume precum Guido Sabatini (Project Manager la Digital SME Alliance) sau Andrei Horhoianu (Business Development Specialist la Enel). În același panel, Carlos Fernandez Bandera (Director Adjunct la Universitatea Navarra), a prezentat programul european de cercetare și inovație SABINA, prin care se dorește dezvoltarea unor noi tehnologii și modele financiare pentru a valorifica sinergia dintre flexibilitatea electrică și inerția termică a clădirilor.
În panelul “Robotics” participanții au avut oportunitatea de a observa de îndeaproape un braț robotic real, programat de Rasmus Larsson (ES Elektro). Tot aici, Daniel Jecan (Partner & Head of Technology la NGi Systems) a prezentat maniera în care roboții vor fi capabili să înlocuiască sarcinile repetitive, care la momentul actual sunt îndeplinite de oameni, pentru a crea mai mult loc activităților unde mintea umană poate aduce plus valoare.
În cadrul panelului “Digital Healthcare”, participanții au avut ocazia să facă o incursiune în viitorul medical, cu ajutorul lui Ion Petrovai (FreshBlood) și a Ioanei Berindean Neagoe (UMF). Acest viitor promite soluționarea multora dintre problemele cu care societatea se confruntă astăzi, cu ajutorul tehnologiei , identificării și valorizării oportunităților existente.
În panelul de închidere, “Smart Communities – Innovations that matter”, s-a punctat inovația în mai multe sectoare, precum cel al asigurărilor și domeniul IT și s-au explorat concepte de digitalizare a căror influență se întinde asupra întregii societăți.
Evenimentul a fost susţinut de: Accenture (Gold Partner), Energobit (Gold Partner), Eximtur, Freshblood, Hypermedia, Redsharp, Telekom, UPC Business, Vauban, Broda, CBRE şi Rorec.
Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012, care numără în prezent peste 55 de membri: peste 40 de companii de IT cu mii de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub digital regional inovator.
Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro
UrbanizeHub – A hub for smart and sustainable cities – este o comunitate dedicată promovării valorilor pozitive în societatea locală. Organizaţia promovează idei şi proiecte din domenii ca Tehnologia, Informaţia, Design Urban şi Oraşe Verzi.
Mai multe informaţii despre Urbanize Hub: www.urbanizehub.ro
APM Cluj – cea mai reprezentativă organizaţie patronală la nivelul judeţului Cluj şi unul din cei mai importanţi actori organizaţionali la nivelul Regiunii Nord-Vest. Înfiinţată în 1871, misiunea asociaţiei este să faciliteze şi să sprijine înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor cu capital privat şi a întreprinzătorilor independenţi.

Related posts

Zona Industrială Vest Sibiu: Grupo Antolin – cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, Marquardt – cea mai mare creștere a profitului

Stefana Muresan

Lanțul de showroom-uri Divani & Sofa, reactivat în Transilvania

Nora Dumitrescu

351 de cereri de finanțare au fost depuse în Programul „Innotech Student”

Traian Dan

Primul strat de asfalt de pe lotul Râşnov-Cristian ar putea fi aşternut până vine iarna

Papuc Irina

Banca Transilvania a intrat in top 500 cele mai valoroase branduri bancare din lume

redactia

Rebuilding travel – cinci măsuri care te ajută să călătorești (aproape) gratis

Traian Dan

Antrepriză de construcţii la nivelul CNAIR care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri

Stefana Muresan

Polonezii de la Solaris, singurii care au făcut o ofertă pentru cele 50 de troleibuze de la Cluj

Stefana Muresan

FOTO: Premierul Orban, în vizită la unitatea de producție Star Assembly

Transilvania Business

BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

redactia

Începe construcţia autostrăzii pe care o aşteptăm de zeci de ani. Se fac 9 tunele de 5 km

redactia

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole în S1. Străinii, aproape 30% din suprafaţa totală

Stefana Muresan

Taximetriștii clujeni au intrat într-un program special

Nora Dumitrescu

Lotul 4 Lugoj – Deva deschis circulației

Ligia Voro

CNR-CME, Electrica și ANRE, conferință despre energii din surse renegerabile

Ligia Voro

CNAIR solicită fonduri europene pentru noul pod peste Dunăre. Investiție de peste 550 mil. euro

redactia

S-a semnat contractul pentru construirea Autogării Beiuș: 895.582,13 lei

Traian Dan

Bonificații de până la 10% la plata impozitelor pe venit și pe profit

Traian Dan

Consiliul Județean aprobă finanțarea pentru construirea primei Săli Polivalente din Alba

Stefana Muresan

Investiție din fonduri europene: Primarul Emil Boc anunță asocierea cu 6 localități pentru trenul metropolitan, ce va fi integrat cu metroul

redactia

Contract semnat pentru calea ferată Brașov-Sighișoara. Mai poate fi contestat?

Ligia Voro

Județele care susțin agricultura Ardealului

Nora Dumitrescu

Dacia Plant continuă investițiile cu un nou depozit de produse finite de 1.300 mp

Papuc Irina

Consiliul Investitorilor Străini: Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice

Stefana Muresan

Leave a Comment