Bihor Energie Timiș Ultimele stiri

NIS Petrol transmite că ”respectă dreptul de proprietate” acolo unde face prospecțiuni și că oferă despăgubiri

NIS Petrol, companie care derulează o vastă campanie de explorare în perimetrele din Vestul României, transmite că „respectă dreptul de proprietate și munca cetățenilor din această zonă”.
Compania petrolieră face aceste operaţiuni în baza licenţei deţinute de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru depistarea eventualelor zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Perimetrul EX-3, pentru care NIS a obţinut licenţa, are o suprafaţă de 234 km2 şi se întinde pe teritoriul comunelor Toboliu, Girişul de Criş, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu şi Nojorid.
Compania a semnat acorduri cu proprietarii de terenuri și fermierii pentru accesul pe terenuri. Astfel, pentru eventuala afectare a diferitor culturi agricole cauzate de trecerea utilajelor de prospectare, compania va oferi despăgubiri celor care lucrează terenurile din perimetrul respectiv. De asemenea, orice cale de acces afectată de desfășurarea lucrărilor în perioadele ploioase va fi reabilitată integral pe cheltuiala companiei, în cel mai scurt timp, au susținut reprezentanții companiei.
„NIS Petrol a demarat în luna mai operațiuni de prospectare geofizică pentru petrol și gaze naturale în perimetrul EX-3, din județul Bihor. Suprafața pe care se desfășoară operațiunile este de 234 km2 pe teritoriul comunelor Toboliu, Girișul de Criș, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu și Nojorid (jud. Bihor, n.r). Perioada în care se efectuază operațiunile se întinde pe parcursul a 3-4 luni, în funcție de condițiile climaterice.
Partenerii NIS Petrol în acest proiect sunt companiile Geolink, care furnizează servicii de autorizare și management de proiect, Naftagas Oilfield Services, subsidiară a NIS ad, care asigură serviciile de achiziție date 3D în perimetrele petroliere cu respectarea proiectului aprobat, și Virom, în sarcina căreia este asigurarea suportul logistic pentru echipele și echipamentele de prospectare geofizică.
Prospectarea geofizică este principala metodă folosită, încă din anii ’50 în România, pentru investigarea structurilor geologice și stratigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situații favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafața Pământului, pe drumul de emisie și, ulterior, reflecția undelor către punctele de recepție.
Etapele acestui proces sunt:
• marcarea pe teren, de către echipa de topografi, din 40 în 40 de metri, prin picheţi (ţăruşi de lemn cu înălţimea de 50-60 cm, înfipţi manual în pământ) a viitoarelor puncte de generare și de recepţie a semnalului seismic, pe linii seismice (profile), în concordanţă cu specificaţiile proiectului, în locații stabilite cu precizie;
• generarea undelor elastice din fiecare locație de pe aliniamentul de generare (sursă), prin vibrarea controlată, produsă de un sistem hidraulic, a unei plăci metalice (presă) amplasate și ancorate pe suprafaţa solului prin greutatea utilajului care o transportă (vibrator).
NIS Petrol desfășură operațiunile în deplină conformitate cu legislația română și în conformitate cu cele mai înalte standarde de protecție a mediului înconjurător. Protecția mediului înconjurător este o prioritate majoră și face parte integrantă din strategia de eficientizare a operațiunilor companiei.
Prospectarea se derulează cu tehnologii sigure, neinvazive, care nu afectează în niciun fel pânza freatică, animalele sau sănătatea populației. În ultimii ani, operațiuni similare au fost derulate de companie în perimetre din județul Timiș pe o suprafață de aproximativ 450km2, confirmând caracterul responsabil al activității desfășurate.
Startul operațiunilor de achiziție a datelor geologice a fost condiționat de obținerea tuturor autorizărilor, acordurilor și permiselor necesare desfășurării acestor lucrări, și în acest sens compania a fost într-un dialog permanent și transparent cu autoritățile locale, alte instituții abilitate și persoane implicate, pentru a le oferi cele mai corecte informații despre operațiunile companiei noastre.”, transmit reprezentanții companiei.
Nis este o companie sârbă controlată de Gazprom, şi, potrivit unei declaraţii făcute pentru Ziarul Financiar de Vanja Aleksic, director general adjunct, responsabil pe zona de upstream din cadrul NIS Petrol, producţia de petrol şi gaze pentru unele din aceste zăcăminte ar putea începe peste doi ani.
Alături de cele patru blocuri operate cu East West în judeţele Bihor şi Timiş, Nis mai are concesionate încă două, în Timiş, tot în parteneriat, dar Nis este operatorul pentru toate cele şase perimetre.
Nis Petrol SRL operează şi reţeaua de benzinării Gazprom din România.

Related posts

Grupul Sogefi, unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto, investiție de 50 mil. euro în Parcul Industrial Oradea

redactia

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass, locul unde Stoker l-a plasat pe Dracula

Transilvania Business

Judetul Cluj, promovat la unul dintre cele mai importante targuri de turism din lume

redactia

Conferința, fonduri europene – Regiunea Vest

Stefana Muresan

MOL, două staţii de tip Fresh Corner în Buşteni şi Raşnov

Stefana Muresan

Bazin de înot de 1,3 milioane de euro într-o comună din Transilvania

Nora Dumitrescu

Hidroelectrica aduce lumină în Catedrala Mântuirii Neamului

Ligia Voro

Cel mai mare parc din Oradea, Grădina urbană Nufărul – 20 milioane euro

Traian Dan

Grupul Bosch a trimis echipament medical la Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Experți de la Tesla, Oracle, Fujitsu, Airbus și Microsoft prezintă pe scenele GoTech World

Ligia Voro

Patru confederaţii patronale est-europene au semnat un acord de cooperare, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, devine importator BYD în România

Stefana Muresan

Clujul își face skatepark de 3 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Ce ar trebui să știi despre campania „Te răcorești și reîmpădurești”

Stefana Muresan

FOTO: FOREN 2018 în era tranziției. Energia cheia tuturor problemelor

Ligia Voro

 AFI Europe a pus piatra de temelie a celui de-al treilea centru comercial al companiei in Romania

Ionut Oprea

Promisiuni de finanțare pentru Sala Polivalentă din Oradea și pentru stadion

Traian Dan

Etapele construirii Autostrăzii Unirii

Stefana Muresan

Rablele abandonate în Baia Mare vor fi valorificate la reciclatori

Nora Dumitrescu

CCIFER decernează Premiile 2017 pentru inovație, antreprenoriat și responsabilitate socială

Stefana Muresan

KARPATIA HORSE SHOW 2018: Un summum al eleganței ecvestre pe Domeniul Cantacuzino de la Florești!

redactia

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Pensiunea Ovidiu & Paula, confort și relaxare în inima Munților Gurghiu

redactia

Topul salariilor pe judeţe

Stefana Muresan

Leave a Comment