Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat joi, 31 mai 2018, alături de Marcela Prada, prorector al Universității Oradea și de arhitectul Petre Năstase, masterplanul campusului Universității Oradea, care intră de azi în dezbatere publică și care va definitiva proiectul de dezvoltare a Universității pentru anii următori.
Conform acestui masterplan, realizat la solicitarea Primăriei Oradea de către Adest Architecture SRL, va fi creat un campus universitar extins, situat între pârâul Peţa, cartierul Universităţii, cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport, care să concentreze toate facilităţile de învăţământ universitar din municipiu.
“Nu există orașe puternice în Europa fără cel puțin o universitate puternică. Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea. Alături de conectarea orașului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orașului, de dezvoltarea centrelor de locuințe, dorim ca Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea. După realizarea masterplanului, suprafața campusului va crește cu cca 30%”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
După definitivarea masterplanului, al cărui proiect e realizat de arhitectul Petre Năstase, municipiul Oradea dorește să realizeze împreună cu Universitatea Oradea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să fie stabilite zonele în care se va interveni cu prioritate.
“Vom aloca o sumă de cca 2 milioane de euro în fiecare an pentru dezvoltarea și modernizarea Universității Oradea, astfel încât în următorii 10 -15 ani masterplanul să devină o realitate”, a completat primarul.
Masterplanul intră în dezbatere
În continuare, Marcela Prada, prorector al Universității Oradea, a precizat: “Azi a avut loc la Universitate prezentarea acestui proiect al masterplanului. Va urma o perioadă de o lună de zile pentru dezbateri, perioadă în care colegii noștri sunt așteptați să vină cu sugesii, cu întrebări, după care în Senatul Universității se va adopta varianta finală a masterplanului”.
Arhitectul Petre Năstase a prezentat în detaliu proiectul masterplanului, precizând că un accent deosebit s-a pus pe amenajarea peisagistică, pe o foarte bună conectare între spații, pe extinderea spațiilor pietonale, a spațiilor sportive, a căminelor studențești. De menționat că Universitatea Oradea va fi conectată cu zona din jur prin piste de biciclete, dar și piste de alergare.
Masterplanul are în vedere conectarea celor două teritorii: campusul și zona de extindere spre vest. În această zonă există terenuri care aparțin Consiliului Județean, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale.
Proiectul de masterplan prevede construirea unui imobil destinat activităților studențești, construirea de cămine studențești (1300 de locuri în cămine), construirea unui bazin olimpic care va folosi apa geotermală, extinderea bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sală de atletism, vestiare etc), construirea mai multor spații educaționale pentru facultăți, amenajarea unor zone administrative pentru cadrele didactice, amenajarea a 3 sere care vor deservi activitatea didactică a facultăților de profil.
Citește și:
Antreprenor din Silicon Valley, pasagerul 1 milion pe Aeroportul Internațional Cluj
Antreprenorul israelian Meron Gribetz, care își desfășoară activitatea în Silicon Valley – SUA, a devenit pasagerul cu nr.…
28 iunie 2022
Stihl investește 125 milioane de euro în Parcul Industrial Euobusiness I din Oradea
Societatea Andreas STIHL Power Tools SRL, companie subsidiară a holdingului Andreas STIHL AG&Co. KG. din Germania, intenționează să…
28 iunie 2022
Județul Sibiu, promovat ca destinație atractivă pentru ecoturism la o delegație din Austria
Sibiul a fost vizitat de o delegație formată din șase jurnaliști și bloggeri de călătorie, reporteri pentru cele mai…
28 iunie 2022
SAP sărbătorește 20 de ani în România – piața vedetă din regiunea SEE pentru compania de software
SAP aniversează 20 de ani de activitate în România, cu o echipă de 760 de oameni și peste…
28 iunie 2022
Hunedoara își va îmbunătăți infrastructura de apă în tot județul cu peste un miliard de lei
Hunedoara își propune ca până la sfârșitul anului 2025 să-și îmbunătățească infrastructura de apă și apă uzată din…
28 iunie 2022
EnergoBit: “În Transilvania avem un mare deficit în producția de energie”
În nordul și în vestul țării apar multe proiecte de producție a energiei electrice pentru că aici există…
28 iunie 2022
Sibiul vrea să devină un centru regional creativ și inovator în următorii 5 ani
Autoritățile locale din Sibiu au publicat pentru consultare publică Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului pentru perioada…
28 iunie 2022
Arhivele Sălajului vor fi mutate într-o fostă centrală termică
Un proiect de 2,5 milioane de lei prevede transformarea fostului termic din cartierul zălăuan Brădet în arhivă pentru…
28 iunie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
14 idei de afaceri câștigătoare ale programului ,,Student Start-Up 1.0”
,,Step into the future”, conferința de […]
28 iunie 2022
Prefectul Mara Togănel, mesaj de susținere pentru mediul de afaceri mureșean
Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a […]
27 iunie 2022
Amenzi de 35.000 de lei pentru nereguli silvice
Polițiști ai Biroului Protecția Fondului […]
27 iunie 2022
Proiect imobiliar în pregătire în Livezeni
Conducerea societății Proelcons SRL anunță […]
27 iunie 2022
Locuințe noi de serviciu, în pregătire în Sângeorgiu de Mureș
Conducerea societății Sziferon SRL, titulara […]
27 iunie 2022
Investiție importantă pentru Baza de tratament din Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos, […]
27 iunie 2022
Un nou proiect pentru DAW Bența România
Conducerea societății DAW Bența România SRL, […]
25 iunie 2022
Hotărâre care vizează Parcul Industrial Mureș, modificată
Aleșii județeni au aprobat marți, 21 iunie, […]
25 iunie 2022