Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nu mai putin de 10 proiecte europene castigate de CJ Cluj in ultimii doi ani, altele 9 aflate in evaluare

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a facut publica situatia la zi a fondurilor europene atrase de forul administrativ judetean in cei doi ani scursi de la inceperea mandatului.
Astfel, in perioada iunie 2016 – iunie 2018, Consiliul Judetean Cluj a reusit depunerea de proiecte europene in valoare totala de peste 166.000.000 euro, din care 135.866.863,44 euro reprezinta fonduri nerambursabile deja obtinute. Diferenta de 31.000.000 euro reprezinta valoarea fondurilor solicitate in baza proiectelor depuse si aflate intr-o etapa avansata de evaluare.
„Vestea buna este ca in primii doi ani de mandat am reusit, iata, sa castigam un numar record de proiecte europene si sa degrevam, in acest fel, bugetul judetului de o suma de aproape cinci ori mai mare decat bugetul anual propriu de investitii, a carui valoare este de pana in 30 de milioane de euro anual. Am depus, practic, cereri de finantare pe toate programele europene pe care ni s-a oferit posibilitatea iar faptul ca am castigat tot ce am depus dovedeste expertiza consolidata de care dispunem in domeniu”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Dintr-un total de 19 proiecte initiate si depuse in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare si Programului Operational Regional 2014-2020, Consiliul Judetean a castigat pe parcursul celor doi ani nu mai putin de 10 proiecte. Dintre acestea, trei vizeaza reabilitarea infrastructurii rutiere, avand o valoare de 80.103.054,45 euro iar altele trei reabilitarea infrastructurii educationale, in cuantum de 7.035.906,37 euro. Totodata, au fost castigate cate un proiect in domeniile deseuri, modernizarea infrastructurii sanitare, reabilitarea infrastructurii culturale si, respectiv, formarea profesionala.
In ceea ce priveste proiectele concepute si depuse pentru finantare, incepand din luna iunie 2016 si pana in prezent, Consiliul Judetean a depus in vederea evaluarii nu mai putin de noua proiecte europene ce se intentioneaza a fi finantate prin POR 2014-2020. Cu o valoare totala de 31.2018.322,10 euro, acestea vizeaza reabilitarea infrastructurii educationale – trei proiecte, modernizarea si dotarea spitalelor aflate sub autoritatea Consiliului Judetean – cinci proiecte, respectiv reabilitarea institutiilor de cultura – un proiect.
Un alt aspect favorabil la care presedintele forului administrativ judetean a facut referire il reprezinta „Proiectele Retroactive”, o serie de investitii deja finantate si derulate de Consiliul Judetean Cluj din fonduri proprii si pentru care costurile ar putea fi recuperate din fonduri europene. Astfel, in contextul riscului existent la nivel national ca o parte semnificativa din sumele europene ramase necheltuite sa fie pierdute, s-a decis ca autoritatile locale sa aiba posibilitatea de a deconta din fonduri europene sumele deja cheltuite cu anumite investitii.
In acest context, in ceea ce priveste reabilitarea retelei de drumuri judetene, Consiliul Judetean a decis sa solicite, prin intermediul a 11 cereri de finantare, decontarea sumei de 34.653.430 euro folosite pentru imbunatatirea infrastructurii a nu mai putin de 21 de drumuri, cu o lungime insumata de 335 km. Totodata, in domeniul infrastructurii de sanatate, Consiliul Judetean a decis sa solicite rambursarea unei sume de 6.025.816 euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dunwell și VGP au finalizat una dintre cele mai mari tranzactii de terenuri din România

Articolul următor

Acţionarii Borsec pregătesc investiţii de 30-40 mil. euro pentru brandurile de ape, sucuri şi bere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share