Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), dimpreună cu o listă generoasă de parteneri, organizează, în perioada 10-14 iunie, la Vox Maris Grand Resort, Costinești, Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală și de Est – FOREN 2018. Tema propusă pentru acest an este „Central And Eastern Europe in The New Era of Energy Transition: Challenges, Investment Opportunity and Technological Innovations”, iar, la evenimentul de deschidere care a avut loc duminică după-amiaza, speakerii invitați au încercat să răspundă, succint, acestei provocări tematice lansate.
Cea de-a 14-a ediție a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala și de Est – FOREN 2018, care se organizează o dată la doi ani, a fost deschisă de Iulian Iancu, președintele CNR-CME și președintele Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
“Începând cu ianuarie 2017, omenirea a trecut într-o altă epocă a dezvoltării sale, o epocă de tranziție, o tranziție care presupune o suferință, o suferință a schimbării, de la acest mod de dezvoltare la o dezvoltare care presupune o abordare total diferită față de mediu, față de viață, față de modul în care gândim, producem și utilizăm energia. Energia devine, ușor-ușor, cheia tuturor problemelor, atât din punct de vedere politic, economic, dar și social, și tot ea este soluția. Evenimentele pe care le-a parcurs în ultimii doi ani vedem că cel puțin în regiunea noastră, europeană, centrală-sud-est europeană, capătă valențe extrem de interesante care pe lângă că doboară anumite mituri, dar scot la iveală senzori de o sensibilitate extrem-extrem de mare în zona de securitate”, a spus acesta în discursul de deschidere a forumului.
Președintele Comitetului Național a punctat apoi câteva din evenimentele din piața energetică europeană și mondială, cum sunt angajarea Germaniei și a Rusiei într-un proiect comun în Ungaria și Bulgaria pentru realizarea și dezvoltarea capacităților nucleare, angajarea Rusiei în realizarea a 19 reactoare nucleare peste tot în lume, inclusiv Ungaria, Finlanda, contestarea proiectului Nord Stream I și II la nivelul cel mai înalt Uniunii Europene în condițiile în care 80 % din importurile de gaze naturale ale Europei provin dintr-o singură sursă, iar, în același timp, Uniunea Europeană invocă diversitatea, transparența, nediscriminarea și concurența ca fiind singurele pârghii de a ieși din zona de dependență și de vulnerabilitate în zona de securitate.
“Acest tablou demonstrează că lupta între creșterea dependenței, creșterea și menținerea încasărilor la nivelul a 13 % din PIB-ul unui stat din sursa de materie primă energetică și, pe cealaltă parte, disperarea unor state de a scăpa acest tip de dependență și aș crea un grad minim de libertate în modul în care folosește resursele și materia primă energetică demonstrează cam la ce nivel de sensibilitate și chiar de agresivitate a ajuns bătălia în domeniul energetic”, a spus acesta.
Pe plan intern, provocarea este de a transforma fiecare consumator într-un actor energetic, a punctat Iulian Iancu, continuând: “decizie care se află pe masa decidenților astăzi, și în același timp de a crea un regim fiscal încurajator în exploatarea gazelor nu numai în Marea Neagră, deși se vorbește cu precădere de Marea Neagră, însă și în forajul de mare adâncime”.
Iulian Iancu a susținut că din punct de vedere al securității energetice, țara noastră nu are de ce să își facă griji, însă trebuie să se îngrijoreze de modalitatea cum vor fi valorificare resursele energetice în propriul său interes.
Einari Kisel, Senior Fellow, European Policies and Partnership Development World Energy Council, a adus mesajul Consiliului Mondial al Energiei, la FOREN 2018. Acesta a ales să vorbească, referindu-se la tranziția din sectorul energetic, despre focusul pe cei trei D – decarbonizare, descentralizare și digitalizare, prin care vor fi atinse obiectivele de eficiență energetică, sustenabilitate energetică, securitate energetică etc.
Mesaje pentru antreprenorii din energie
Mesajul Ministerului Energiei a fost adus de către Doru Vișan, secretar de stat în minister, care numără anul acesta 36 de ani în domeniul energiei.
“Trebuie să spun că ultimii doi ani ne-a adus în fața unor situații mult mai speciale din punct de vedere energetic care ne obligă să analizăm foarte profund și să găsim cele mai eficiente metode care să ne permită, chiar și în noile condiții ale contextului european și mondial să putem să ne îndeplinim principalele obiective energetice, atât în asigurarea celor mai înalte condiții de calitate pentru consumatorul român, cât și creșterea rolului în domeniul energetic pe care România îl are”, a transmis acesta.
Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ne-a reamintit de pionieratul României la nivel european atunci când în 1884, Timișoara a devenit primul oraș iluminat electric, înainte de a vorbi despre sprijinul pe care ministerul încearcă să îl acorde antreprenorilor.
„Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este punct de contract pentru mediul de business străin și autohton, echipa noastră vă poate însoți pe tot parcursul implementării unui plan de afaceri, de la idee până la transpunerea lui într-o poveste de succes atât în țară cât și în străinătate prin intermediul consilierilor economici”, a afirmat secretarul de stat.
Paula Pîrvănescu a mai susținut că Guvernul intenționează să schimbe paradigma, astfel că statul să fie perceput ca primul partener al comunității de business. “Ca decident, și noi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, prin acțiunile noastre, fie că a fost vorba despre simplificarea legislației, de inițierea unor legi de impact asupra mediului de afaceri, legea prevenirii, aș menționa, legea lobby-ului, legea parteneriatului public-privat, printr-un dialog permanent, susținut cu mediul de afaceri din toate domeniile, suntem hotărâți să vă asigurăm un cadrul legislativ predictibil, facil în care să vă desfășurați afacerile”, a mai completat secretarul de stat.
Paula Pîrvănescu a mai amintit și de o schemă de finanțare, respectiv despre o platformă în construcție dedicată antreprenorilor români.
Dumitru Chiriță, președintele ANRE, în deschiderea discursului său, a anunțat că de la 1 iulie, tarifele de la energie vor scădea cu 3,5 %
“Prin ceea ce faceți dvs. reprezintă o garanție că în sectoarele de gaze și de energie electrică, România are un viitor sigur și puteți contribui la stabilitatea economică și socială împreună cu autoritatea de reglementare și ministerele de resort, astfel încât consumatorul din România și operatorii să se bucure de o armonie în activitatea de zi cu zi”, a fost mesajul acestuia către participanții la FOREN 2018.
Operatorii și provocările tranziției
Frank Hajdinjak, directorul general E.ON România și președintele ACUE, s-a adresat în limba română participanților la evenimentul de deschidere, punctând problemele pe care le întâmpină sistemul energetic românesc în tranziția desenată de la nivel european.
“O parte semnificativă a instalațiilor de producere a energiei electrice a depășit durata lor de viață economică. Producția de gaze naturale din Marea Neagră reprezintă o șansă imensă și o provocare imensă pentru România. Deși se fac investiții semnificative în fiecare an, rețelele de transport și, în special, rețelele de distribuție sunt încă de calitate slabă în comparație cu rețelele din țările Europei de Vest. Aceste câteva exemple arată deja cât de mari sunt provocările pentru sistemul energetic românesc”, a punctat Frank Hajdinjak.
Acesta a mai adus în discuție teme precum sărăcia energetică, calitatea serviciilor oferite clienților și a lansat o propunere de colaborare autorităților românești. “România are nevoie de un mediu care să stimuleze investițiile și, în același timp, să protejeze clienții. Din punctul meu de vedere, accentul în următorii ani trebuie să fie pus pe creșterea performanțelor sistemului energetic”, a mai subliniat directorul general E.ON Romania.
Cătălin Stancu, CEO Electrica, care s-a raportat, de asemenea, la intențiile europene referitoare la sectorul energetic, a punctat că răspunsul la atingerea țintei de decarbonizare în 2050 propus de UE este, în cel mai soft scenario, creșterea gradului de electrificare de la 22 % cât este în prezent la nivelul Uniunii Europene la 38 %.
“Pentru ținte atât de ambițioase este nevoie de un nivel de investiții absolut remarcabil”, a mai punctat directorul general.
În România ar fi nevoie doar pentru modernizarea rețelelor de distribuție investiții de 10 miliarde de euro, a mai exemplificat acesta.
Din partea companiilor din energie din operare, celor prezenți li s-au mai adresat și Eric Stab, Chairman & CEO Engie Romania, Florin Gugu, director în cadrul ENEL, și Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, și Adrian Constantin Rusu, director general Transelectrica.
De la Bruxelles, o atenționare
Corneliu Bodea, președinte Centrului Român al Energiei (CRE) și CEO ADREM, a sintetizat pentru auditoriu derularea evenimentului “Romanian Energy Day”, organizat de câțiva ani de CRE la Bruxelles.
Pentru a doua oară, la eveniment a fost prezent Miguel Arias Cañete, comisarul european pe energie și acțiuni climatice.
“Domnul comisar Cañete s-a referit la pachetul legislativ “Energie curată pentru toți europenii” și la impactul acestui pachet legislativ în întreg sistemul energetic al Uniunii Europene. Este un lucru destul de puțin dezbătut și luat în considerare acasă. (…) Acest pachet legislativ care se află în fază finală de negociere și care România poate va avea plăcere să îl închidă în cursul președinției Consiliului, va produce efecte importante în sistemul nostru energetic. (…) Aș vrea să lansez o invitație pentru toți factorii decidenți din sistemul energetic, pentru toți actorii principali, fie că e vorba de companii sau agenții de reglementare sau factori politici să ne aplecăm cu o mai mare seriozitate pe ceea ce va însemna adoptarea acestui pachet legislativ în energia din România. Dublul standard în interpretarea relațiilor cu Bruxelles-ul nu este un lucru inteligent. Eu cred că trebuie să fim mai prezenți”, a punctat Corneliu Bodea.
Printre speakeri s-au mai numărat Nataliya Zaiser, WEC Rusia, Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Constantin Gheorghe, președintele Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore, Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, și Filip Cârlea, reprezentantul Academiei Române.
Vom reveni.
Ligia VORO
ligia.voro@transilvaniabusiness.ro
Citește și:
Bosch Tech Compass: IA va fi tehnologia dominantă în următorul deceniu
Inteligența artificială (IA) va fi tehnologia dominantă a următorului deceniu. Drept urmare, abilitățile în domeniul IA vor deveni…
13 ianuarie 2025
75 top GBS leaders Short-Listed for CEE Business Services Awards 2025
After the initial Jury vote, 75 top GBS centres in CEE and Baltics move forward to the Short-List…
13 ianuarie 2025
Griffes a încheiat anul 2024 ca lider de piață
Griffes, compania de consultanță imobiliară, anunță un an remarcabil în 2024, reușind să intermedieze tranzacții record de peste…
13 ianuarie 2025
Liderii industriei fotovoltaice transformă Bucureștiul într-un hub al energiei regenerabile la Solar Energy Bucharest Summit
Pe 18-19 martie 2025 Palatul Parlamentului din București va fi gazda celui mai important eveniment B2B dedicat energiei…
13 ianuarie 2025
True Travel și True Imobiliare își extind activitatea la Cluj-Napoca
În data de 7 ianuarie 2025, True Group a sărbătorit cu entuziasm deschiderea noului sediu din Cluj-Napoca, marcând…
13 ianuarie 2025
Cine vrea să facă regulile în energie? Înscrieri în Consiliul Onorific al Ministerului Energiei
Se înnoiește Consiliul Onorific al Ministerului Energiei. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat pe pagina sa de pe…
12 ianuarie 2025
IT-iștii clujeni: „Eliminarea facilităților fiscale ne alungă investitorii din oraș”
Cel mai mare consorțiu de tehnologie din România avertizează că anularea scutirilor de impozit va reduce atractivitatea Clujului…
10 ianuarie 2025
DSD Noell câștigă licitația de 39 milioane de euro pentru reabilitarea CHE Porțile de Fier I
Un pas important în modernizarea infrastructurii hidroenergetice a României se realizează odată cu desemnarea câștigătoarea a companiei germane…
9 ianuarie 2025
Investiții
Tunel, centuri, autostrăzi și drumuri expres: perspective și provocări pentru drumurile din Transilvania și Banat
Infrastructura rutieră din Transilvania și Banat continuă să fie o prioritate strategică pentru România, însă progresele înregistrate pe…
13 ianuarie 2025
Investiții de 24,9 milioane lei pentru depistarea și tratarea cancerului în Bihor
Primăria Municipiului Oradea va beneficia de finanțare europeană pentru un proiect care prevede achiziționarea de echipamente medicale de…
13 ianuarie 2025
True Travel și True Imobiliare își extind activitatea la Cluj-Napoca
În data de 7 ianuarie 2025, True Group a sărbătorit cu entuziasm deschiderea noului sediu din Cluj-Napoca, marcând…
13 ianuarie 2025
Bază sportivă de peste 1 milion de euro, inaugurată la Oradea
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila și primarul Oradiei, Florin Birta, au inaugurat Baza sportivă Motorul.…
12 ianuarie 2025
Schieffer Industries, noua fabrică de componente auto din Hunedoara diversifică economia locală
Municipiul Hunedoara se pregătește să găzduiască investiția Schieffer Industries, una importantă în sectorul industrial, odată cu demararea lucrărilor…
11 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Regenerarea urbană din nordul Clujului: Reconversia fostelor platforme industriale, între provocări și oportunități
Zona de nord a Clujului trece printr-o transformare profundă, odată cu inițiativele de reconversie a platformelor industriale dezafectate,…
11 ianuarie 2025
Dan Aurel Pricăjan extinde rețeaua Aurocar 2002 în județul Sibiu cu un nou showroom Dacia și Renault
Dan Aurel Pricăjan, un nume de referință în comerțul auto din România și deținătorul majoritar al companiei Aurocar…
10 ianuarie 2025
Infrastructură
Tunel, centuri, autostrăzi și drumuri expres: perspective și provocări pentru drumurile din Transilvania și Banat
Infrastructura rutieră din Transilvania și Banat continuă să fie o prioritate strategică pentru România, însă progresele înregistrate pe…
13 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Regenerarea urbană din nordul Clujului: Reconversia fostelor platforme industriale, între provocări și oportunități
Zona de nord a Clujului trece printr-o transformare profundă, odată cu inițiativele de reconversie a platformelor industriale dezafectate,…
11 ianuarie 2025
În 10 luni accesul din Oradea spre Cluj Napoca va fi mai facil
Asocierea Freyrom (lider) – Integrated Road Solution – Inginerie Drumuri și Poduri – Procons Group, începe construcția…
10 ianuarie 2025
DSD Noell câștigă licitația de 39 milioane de euro pentru reabilitarea CHE Porțile de Fier I
Un pas important în modernizarea infrastructurii hidroenergetice a României se realizează odată cu desemnarea câștigătoarea a companiei germane…
9 ianuarie 2025
NEPI Rockcastle s-a decis pentru un hotel de patru stele la Promenada Mall din București
NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, explorează planuri de integrare a unui…
9 ianuarie 2025
Proiectul Monsson: Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi în județul Arad
Monsson a primit toate aprobările pentru demararea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, în județul Arad. Investiția…
9 ianuarie 2025
Primăria Timișoara pregătește achiziția unui pachet de acțiuni la Aeroportul Internațional „Traian Vuia”
Primăria Municipiului Timișoara își propune să achiziționeze un pachet de 20% din acțiunile Aeroportului Internațional „Traian Vuia”, deținut…
9 ianuarie 2025
Turism
Meta Estate Trust refinanțează investiția în Swissôtel Poiana Brașov
Meta Estate Trust, companie de tip holding care facilitează conectarea pieței imobiliare cu piața de capital, a anunțat…
9 ianuarie 2025
De la Mens sana la Ensana: 40 de milioane de euro pentru Sovata
Cu o viziune clară asupra viitorului turismului balnear, Balneoclimaterica, firma care administrează Ensana Health Spa Hotels din Sovata,…
9 ianuarie 2025
Insomnia schimbă „garda”. Chefi din India, înlocuiți de bucătărese din Camerun
Cea mai veche cafenea culturală din Cluj, acum restaurant – bistro, debutează în noul an cu alt specific…
9 ianuarie 2025
S-a deschis sezonul de schi în Maramureș: Șuior și alte destinații pregătite să atragă turiști
Pe 8 ianuarie 2025, Complexul Turist Șuior din Maramureș a dat startul oficial sezonului de schi, oferind iubitorilor…
9 ianuarie 2025
Hiltonul din Apuseni prinde contur
Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
8 ianuarie 2025
Trei hoteluri din județul Bihor vor fi afiliate lanțului internațional hotelier Accor
Turismul de calitate își face tot mai simțită prezența în județul Bihor. În perioada următoare, două hoteluri, unul…
6 ianuarie 2025
Stadiul lucrărilor de modernizare a căii ferate Cluj Napoca – Episcopia Bihor
Lucrările de electrificare și reabilitare a căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor sunt în curs…
4 ianuarie 2025
Stadionul Sepsi OSK, atracție turistică modernă în Sfântu Gheorghe
Stadionul echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, acum inclus în circuitul turistic al județului Covasna, a fost inaugurat…
4 ianuarie 2025
Educație
Manifestări culturale în Sfântu Gheorghe, de Ziua Culturii Naționale
La Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Ziua Culturii Naționale va fi celebrată printr-o serie de evenimente culturale organizate în…
13 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Manifestări organizate de Ziua Culturii Naționale în județul Bihor
Pentru prima dată, toate instituțiile culturale din Bihor sărbătoresc împreună Ziua Culturii Naționale. Cu ocazia Zilei Culturii…
11 ianuarie 2025
Află modificările fiscale aduse de noul an la TaxEU Forum București!
Companiile se confruntă cu noi provocări la început de 2025, ca urmare a noilor modificări legislative anunțate, ce…
10 ianuarie 2025
Vestul pedalează: 22 proiecte finanțate prin RO Bike Valley pentru 2025
Programul RO Bike Valley continuă să susțină mobilitatea alternativă și educația rutieră, oferind finanțare pentru 22 de proiecte…
4 ianuarie 2025
„La o cafea cu medicul” – 8 medici renumiți pe scena Filarmonicii de Stat Oradea
Asociația Help&Care, în calitate de organizație premiată recent cu titlul „Echipa anului” la Gala Comunității Bihorene, organizează o…
2 ianuarie 2025
Florin Drăgan, rectorul UPT: „ordonanța trenuleț” afectează grav stabilitatea mediului antreprenorial
Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou…
1 ianuarie 2025
Rolul podcasturilor în marketing, analizat de universitarii din Cluj și Timișoara
Cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – Universitatea Babeș-Bolyai (FSEGA – UBB) și Facultatea…
31 decembrie 2024