Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), dimpreună cu o listă generoasă de parteneri, organizează, în perioada 10-14 iunie, la Vox Maris Grand Resort, Costinești, Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală și de Est – FOREN 2018. Tema propusă pentru acest an este „Central And Eastern Europe in The New Era of Energy Transition: Challenges, Investment Opportunity and Technological Innovations”, iar, la evenimentul de deschidere care a avut loc duminică după-amiaza, speakerii invitați au încercat să răspundă, succint, acestei provocări tematice lansate.
Cea de-a 14-a ediție a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala și de Est – FOREN 2018, care se organizează o dată la doi ani, a fost deschisă de Iulian Iancu, președintele CNR-CME și președintele Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
“Începând cu ianuarie 2017, omenirea a trecut într-o altă epocă a dezvoltării sale, o epocă de tranziție, o tranziție care presupune o suferință, o suferință a schimbării, de la acest mod de dezvoltare la o dezvoltare care presupune o abordare total diferită față de mediu, față de viață, față de modul în care gândim, producem și utilizăm energia. Energia devine, ușor-ușor, cheia tuturor problemelor, atât din punct de vedere politic, economic, dar și social, și tot ea este soluția. Evenimentele pe care le-a parcurs în ultimii doi ani vedem că cel puțin în regiunea noastră, europeană, centrală-sud-est europeană, capătă valențe extrem de interesante care pe lângă că doboară anumite mituri, dar scot la iveală senzori de o sensibilitate extrem-extrem de mare în zona de securitate”, a spus acesta în discursul de deschidere a forumului.
Președintele Comitetului Național a punctat apoi câteva din evenimentele din piața energetică europeană și mondială, cum sunt angajarea Germaniei și a Rusiei într-un proiect comun în Ungaria și Bulgaria pentru realizarea și dezvoltarea capacităților nucleare, angajarea Rusiei în realizarea a 19 reactoare nucleare peste tot în lume, inclusiv Ungaria, Finlanda, contestarea proiectului Nord Stream I și II la nivelul cel mai înalt Uniunii Europene în condițiile în care 80 % din importurile de gaze naturale ale Europei provin dintr-o singură sursă, iar, în același timp, Uniunea Europeană invocă diversitatea, transparența, nediscriminarea și concurența ca fiind singurele pârghii de a ieși din zona de dependență și de vulnerabilitate în zona de securitate.
“Acest tablou demonstrează că lupta între creșterea dependenței, creșterea și menținerea încasărilor la nivelul a 13 % din PIB-ul unui stat din sursa de materie primă energetică și, pe cealaltă parte, disperarea unor state de a scăpa acest tip de dependență și aș crea un grad minim de libertate în modul în care folosește resursele și materia primă energetică demonstrează cam la ce nivel de sensibilitate și chiar de agresivitate a ajuns bătălia în domeniul energetic”, a spus acesta.
Pe plan intern, provocarea este de a transforma fiecare consumator într-un actor energetic, a punctat Iulian Iancu, continuând: “decizie care se află pe masa decidenților astăzi, și în același timp de a crea un regim fiscal încurajator în exploatarea gazelor nu numai în Marea Neagră, deși se vorbește cu precădere de Marea Neagră, însă și în forajul de mare adâncime”.
Iulian Iancu a susținut că din punct de vedere al securității energetice, țara noastră nu are de ce să își facă griji, însă trebuie să se îngrijoreze de modalitatea cum vor fi valorificare resursele energetice în propriul său interes.
Einari Kisel, Senior Fellow, European Policies and Partnership Development World Energy Council, a adus mesajul Consiliului Mondial al Energiei, la FOREN 2018. Acesta a ales să vorbească, referindu-se la tranziția din sectorul energetic, despre focusul pe cei trei D – decarbonizare, descentralizare și digitalizare, prin care vor fi atinse obiectivele de eficiență energetică, sustenabilitate energetică, securitate energetică etc.
Mesaje pentru antreprenorii din energie
Mesajul Ministerului Energiei a fost adus de către Doru Vișan, secretar de stat în minister, care numără anul acesta 36 de ani în domeniul energiei.
“Trebuie să spun că ultimii doi ani ne-a adus în fața unor situații mult mai speciale din punct de vedere energetic care ne obligă să analizăm foarte profund și să găsim cele mai eficiente metode care să ne permită, chiar și în noile condiții ale contextului european și mondial să putem să ne îndeplinim principalele obiective energetice, atât în asigurarea celor mai înalte condiții de calitate pentru consumatorul român, cât și creșterea rolului în domeniul energetic pe care România îl are”, a transmis acesta.
Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ne-a reamintit de pionieratul României la nivel european atunci când în 1884, Timișoara a devenit primul oraș iluminat electric, înainte de a vorbi despre sprijinul pe care ministerul încearcă să îl acorde antreprenorilor.
„Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este punct de contract pentru mediul de business străin și autohton, echipa noastră vă poate însoți pe tot parcursul implementării unui plan de afaceri, de la idee până la transpunerea lui într-o poveste de succes atât în țară cât și în străinătate prin intermediul consilierilor economici”, a afirmat secretarul de stat.
Paula Pîrvănescu a mai susținut că Guvernul intenționează să schimbe paradigma, astfel că statul să fie perceput ca primul partener al comunității de business. “Ca decident, și noi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, prin acțiunile noastre, fie că a fost vorba despre simplificarea legislației, de inițierea unor legi de impact asupra mediului de afaceri, legea prevenirii, aș menționa, legea lobby-ului, legea parteneriatului public-privat, printr-un dialog permanent, susținut cu mediul de afaceri din toate domeniile, suntem hotărâți să vă asigurăm un cadrul legislativ predictibil, facil în care să vă desfășurați afacerile”, a mai completat secretarul de stat.
Paula Pîrvănescu a mai amintit și de o schemă de finanțare, respectiv despre o platformă în construcție dedicată antreprenorilor români.
Dumitru Chiriță, președintele ANRE, în deschiderea discursului său, a anunțat că de la 1 iulie, tarifele de la energie vor scădea cu 3,5 %
“Prin ceea ce faceți dvs. reprezintă o garanție că în sectoarele de gaze și de energie electrică, România are un viitor sigur și puteți contribui la stabilitatea economică și socială împreună cu autoritatea de reglementare și ministerele de resort, astfel încât consumatorul din România și operatorii să se bucure de o armonie în activitatea de zi cu zi”, a fost mesajul acestuia către participanții la FOREN 2018.
Operatorii și provocările tranziției
Frank Hajdinjak, directorul general E.ON România și președintele ACUE, s-a adresat în limba română participanților la evenimentul de deschidere, punctând problemele pe care le întâmpină sistemul energetic românesc în tranziția desenată de la nivel european.
“O parte semnificativă a instalațiilor de producere a energiei electrice a depășit durata lor de viață economică. Producția de gaze naturale din Marea Neagră reprezintă o șansă imensă și o provocare imensă pentru România. Deși se fac investiții semnificative în fiecare an, rețelele de transport și, în special, rețelele de distribuție sunt încă de calitate slabă în comparație cu rețelele din țările Europei de Vest. Aceste câteva exemple arată deja cât de mari sunt provocările pentru sistemul energetic românesc”, a punctat Frank Hajdinjak.
Acesta a mai adus în discuție teme precum sărăcia energetică, calitatea serviciilor oferite clienților și a lansat o propunere de colaborare autorităților românești. “România are nevoie de un mediu care să stimuleze investițiile și, în același timp, să protejeze clienții. Din punctul meu de vedere, accentul în următorii ani trebuie să fie pus pe creșterea performanțelor sistemului energetic”, a mai subliniat directorul general E.ON Romania.
Cătălin Stancu, CEO Electrica, care s-a raportat, de asemenea, la intențiile europene referitoare la sectorul energetic, a punctat că răspunsul la atingerea țintei de decarbonizare în 2050 propus de UE este, în cel mai soft scenario, creșterea gradului de electrificare de la 22 % cât este în prezent la nivelul Uniunii Europene la 38 %.
“Pentru ținte atât de ambițioase este nevoie de un nivel de investiții absolut remarcabil”, a mai punctat directorul general.
În România ar fi nevoie doar pentru modernizarea rețelelor de distribuție investiții de 10 miliarde de euro, a mai exemplificat acesta.
Din partea companiilor din energie din operare, celor prezenți li s-au mai adresat și Eric Stab, Chairman & CEO Engie Romania, Florin Gugu, director în cadrul ENEL, și Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, și Adrian Constantin Rusu, director general Transelectrica.
De la Bruxelles, o atenționare
Corneliu Bodea, președinte Centrului Român al Energiei (CRE) și CEO ADREM, a sintetizat pentru auditoriu derularea evenimentului “Romanian Energy Day”, organizat de câțiva ani de CRE la Bruxelles.
Pentru a doua oară, la eveniment a fost prezent Miguel Arias Cañete, comisarul european pe energie și acțiuni climatice.
“Domnul comisar Cañete s-a referit la pachetul legislativ “Energie curată pentru toți europenii” și la impactul acestui pachet legislativ în întreg sistemul energetic al Uniunii Europene. Este un lucru destul de puțin dezbătut și luat în considerare acasă. (…) Acest pachet legislativ care se află în fază finală de negociere și care România poate va avea plăcere să îl închidă în cursul președinției Consiliului, va produce efecte importante în sistemul nostru energetic. (…) Aș vrea să lansez o invitație pentru toți factorii decidenți din sistemul energetic, pentru toți actorii principali, fie că e vorba de companii sau agenții de reglementare sau factori politici să ne aplecăm cu o mai mare seriozitate pe ceea ce va însemna adoptarea acestui pachet legislativ în energia din România. Dublul standard în interpretarea relațiilor cu Bruxelles-ul nu este un lucru inteligent. Eu cred că trebuie să fim mai prezenți”, a punctat Corneliu Bodea.
Printre speakeri s-au mai numărat Nataliya Zaiser, WEC Rusia, Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Constantin Gheorghe, președintele Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore, Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, și Filip Cârlea, reprezentantul Academiei Române.
Vom reveni.
Ligia VORO
ligia.voro@transilvaniabusiness.ro
Citește și:
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
25 ani de IULIUS – 15 clădiri premium de birouri, 145 sedii de companii, 29.000 de angajați – un impact important în dezvoltarea segmentului office din România
Anul acesta, compania IULIUS aniversează 25 de ani de la inaugurarea primului proiect real-estate modern și marchează un…
15 iulie 2025
+ONE Brașov, incubatorul care pune startup-urile în mișcare în inima Transilvaniei
La intersectia dintre inovație, antreprenoriat și colaborare public-privată, incubatorul de afaceri +ONE, lansat la CATTIA Brașov de către…
15 iulie 2025
Veltol Energy lansează Veltol EMS – sistem inteligent de management al centralelor fotovoltaice și stocare, pentru rentabilitate maximă pe pilot automat
Veltol Energy își consolidează poziția de inovator în domeniul energiei verzi, lansând oficial Veltol EMS (Energy Management System)…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Spitalele din România vor avea independență energetică
Miniștrii energiei și sănătății, Bogdan Ivan și Alexandru Rogobete, au lansat la Bistrița parteneriatul destinat acestui program pe…
13 iulie 2025
Investiții
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
Infrastructură
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Turism
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Educație
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
