Reprezentanții ADR Centru și ADR Nord-Vest, împreună cu reprezentanții autorităților locale și județene din cele două regiuni au participat la o întâlnire de lucru având ca temă implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 și pregătirea portofoliului regional de proiecte.
Dincolo de diagrame și cifre, scopul principal al întâlnirii a fost de a stabili o poziție comună în susținerea unor proiecte de interes inter-regional și național, pe care autoritățile centrale le-au amânat sau le-au lăsat la nivel de proiect, dar fără de care nici regiunile în discuție, nici România ca stat european nu se pot dezvolta.
„La Brașov s-au pus bazele unei strategii de dezvoltare comune a celor trei regiuni din centrul, vestul și nord-vestul țării, precum și a adoptării unei poziții unitare în relația cu autoritățile guvernamentale și europene. Pornind de la experiența noastră, de la proiectul de consultanță cu Banca Mondială și de la parteneriatul dintre Brașov, București și Constanța, ne propunem să stabilim niște priorități de dezvoltare, priorități care ne afectează pe toți și care au influență și asupra dezvoltării restului țării. Lipsa infrastructurii de trasport este principala problemă a Transilvaniei și a României, și autostrada Transilvania va fi cu singuranță unul dintre punctele pe care le vom susține împreună. Nu putem avea dezvoltare economică fără infrastructură și numai împreună putem convinge Guvernul, indiferent de culoarea lui politică, să includă în prioritățile sale și necesitățile noastre“, a declarat primarul George Scripcaru.
„Trebuie să găsim acele puncte comune pe care dacă le-am susține toți, ar avea mai multe șanse de realizare, indiferent de partidul din care noi sau cei de la guvernare facem parte. Este imposibil să nu ții cont de conectivitate. Conectarea globală a Transilvaniei trebuie susținută și e musai să presăm pentru a realiza acest proiect“, consideră primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care a vorbit nu numai de necesitatea finalizării autostrăzii Transilvania, ci și despre necesitatea unei bune conectări a localităților din zonele metropolitane cu localitatea reședință de județ, despre rezolvarea crizei forței de muncă sau despre posibilitatea de a accesa bani direct de la Uniunea Europeană. Edilul municipiului Oradea a apreciat Brașovul pentru că este, prin Școala Profesională Kronstadt, „singurul model de succes real din România în privința adaptării programei școlilor profesionale la necesarul pieței de muncă“ și a dat Primăria Brașov ca exemplu pentru recentul protocol de asociere cu București și Constanța, protocol care poate deschide finanțări direct de la Bruxelles și oportunități solide de deazvoltare cel puțin în domeniul turismului.
„Este inadmisibil ca din Satu Mare să am acces către șase capitale europene într-un timp mai scurt decât fac până la București, capitala României. Hărțile și planurile miniștrilor arată bine, dar realitatea arată că suntem la minus, nici măcar la zero, dacă este să vorbim de infrastructura europeană de transport din România“, a observat și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
Autostrada Transilvania pare să fie principalul proiect pentru care toate județele din zona cetrală, de vest și de nord-vest a României merită să lupte, dar nu este însă și singurul. S-a vorbit despre aeroporturi, inclusiv despre cel de la Brașov, cu care nici Mureșul, nici Sibiul nu se consideră „în concurență“, dar și despre modificarea Masterplanului de transport, despre asigurarea intermodalelor de marfă sau despre sprijinirea „Convenției Carpatice“, o convenție a statelor europene pe teritoriul cărora se află munții Carpați, cu rol de promovare a programelor comune (în special turistice) și de atragere de fonduri europene.
Daniela Câmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, i-a invitat pe toți cei prezenți să definitiveze o listă de obiective la următoarea întâlnire, de la Sibiu, la care vor fi invitați oficial și reprezentanții regiunii de Dezvoltare Vest.
Menționăm că din Regiunea de Dezvoltare 7 Centru, fac parte județele Brașov, Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Dacă proeictul inițiat la Brașov se va concretiza, lor li se vor alătura județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, care compun Regiunea de Dezvoltare Nord-vest, și județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, corespunzătoare Regiunii de Dezvoltare Vest.
Citește și:
Aradul și-a premiat principalii investitori
Aradul se bazează pe mediul său de afaceri. Drept recunoștință, Consiliul Județean Arad i-a premiat, într-un cadru festiv,…
25 mai 2022
Centrul Legacy, de la Băile Figa, va fi gata în septembrie
Lucrările de construire a Centrului Recreativ Legacy (CRL), din cadrul Băilor Figa, vor fi terminate în luna septembrie.…
25 mai 2022
Florin Pop, Energobit: “România poate produce turbine eoliene și panouri solare”
Țara noastră are bune perspective de a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică, apreciază Florin Pop,…
25 mai 2022
Sighetul se vrea oraș inteligent prin strategia “Marmația”
A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Marmația – strategii și standarde”. Acesta cuprinde Strategia Integrată de…
25 mai 2022
Poarta Vieneză s-a ieftinit. Costă 3,4 milioane de euro
Clădirea monument istoric Wiener Tor, de pe Dealul Cetățuii, din Cluj-Napoca, are acum un preț de vânzare scăzut…
25 mai 2022
Tenaris, Hanna și Simex au finanțat Festivalul Ideilor Creative
Trei agenți economici din județul Sălaj au fost implicați în premierea celor mai bune proiecte din Festivalul Ideilor…
25 mai 2022
Rectorii NeurotechEU au semnat declarația comună în Salina Turda
Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, a fost desemnată în funcția de Chairman of…
25 mai 2022
Birouri de arhitectură de renume mondial proiectează pentru prima dată într-un concurs de specialitate din România
Patru birouri din topurile de arhitectură la nivel mondial participă la concursul de specialitate cu invitați, organizat de…
24 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022
Centrală fotovoltaică nouă într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Medshine Russu SRL […]
22 mai 2022
Fermă nouă de peste 40.000 de găini, într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Diadrag SRL anunță […]
21 mai 2022
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022