Tehnologia avansează în industria auto atât de rapid, încât de la an, produsele dezvoltate și serviciile furnizate ne surprind. Plăcut. Așa a fost și la ediția 2018 a Automotive Expo. Evenimentul cu motto-ul “Together for great business” a fost organizat de Green Roua, Industrialin, în parteneriat cu ACAROM, la Redal Expo din Sibiu la sfârșitul lunii martie.
Eveniment dedicat exclusiv b2b-urilor pe auto, Automotive Expo 2018 a oferit o platformă offline pentru producătorii de componente și furnizorii de servicii care și-au expus produsele și și-au prezentat serviciile, în cadrul unor întâlniri anterior programate pe platforma online www.industrialin.com. A fost deosebit de interesant să participăm la tumultul expozițional și să luăm pulsul unei industrii în care cercetarea-dezvoltarea-inovarea joacă un rol primordial.
Nutechnologies, fascinația imprimantelor 3D
Pe unul dintre cei doi asociați ai companiei timișene Nutechnologies, Cristian Foral, l-am prins spre finalul expoziției, după ce și-a încheiat multele întâlniri programate.
Compania Nutechnologies a fost fondată în 2012, din dorința de a fi reprezentanța în România a firmei Stratasys, lider mondial în producția de imprimante 3D.
“În 2012, piața de printere 3D profesionale în România era într-un stadiu incipient, practic noi am început să formăm piața. În 2013 ne-am achiziționat prima imprimantă și am început să furnizăm servicii de printare 3D și, în același timp, am început să construim showroom-ul nostru de imprimante 3D în Timișoara, ajungând în 2018 să avem 7 imprimante 3 D în acesta”, ne povestește acesta.
În acest moment, Nutechnologies deține, din 9 martie 2018, când a fost livrată, cea mai mare imprimantă pe care Stratasys o are la ora actuală, imprimantă care poate să printeze piese de aproape 1 m lungime. Imprimanta a fost achiziționată din fonduri europene, printr-un proiect de 200.000 de euro, contribuția companiei din Timișoara fiind de 20 %.
“La ora actuală cred că suntem cel mai mare centru de printare 3D din România pentru că deținem cele mai multe printere profesionale”, subliniază Cristian Foral, care deține și funcția de director de vânzări al companiei.
Pentru viitor, Nutechnologies intenționează să dezvolte printarea 3D în fabrici, mai mult decât partea de prototipare. “Încercăm să le arătăm și să îi convingem pe potențialii clienți că pot să facă mult mai multe lucruri cu aceste imprimante – adică suporți, scule, tot felul de unelte pe care ei le pot folosi în procesul de producție. Țintele noastre sunt industria automotive și dentară care s-a dezvoltat foarte mult”, ne-a explicat Cristian Foral.
Mai ales că, potrivit opiniei asociatului Nutechnologies, partea de printare 3 D în metal se va dezvolta mult în viitor. “Vor apărea imprimante noi și zeci de materiale noi pentru acestea, iar multe fabrici se vor orienta în partea de a înlocui frezarea și alte metode de clasice în zona de printare 3D, pentru că obții destul de repede piesa pe care o dorești, obții orice geometrie pe care o dorești și calitatea pieselor este foarte bună”, punctează acesta.
La Automotive Expo, Nutechnologies participă pentru a patra oară.
“Am fost foarte plăcut surprinși pentru că este mult mai multă participare și mult mai mult interes pe partea de printare 3D sau digital manufacturing. Au venit companii mari – Renault, Ford, Continental, Bosch și mulți alții care ne-au solicitat discuții”, a conchis Cristian Foral.
Renishaw, liderul mașinilor de măsurat
La standul Renishaw urmăresc un robot care măsoară piese din metal. Iar explicațiile nu întârzie.
“E o mașină de verificat piese în industria de automobile, tehnică medicală, aeronautică, unde trebuie verificate piesele 100 % sau măcar statistic. Nu este o mașină care să stea într-o cameră cu atmosferă controlată, ci în atelier, lângă mașina care produce piesele, iar operatorul, după ce descarcă mașina, poate să le încarce în mașina noastră Equator ca să le verifice. Verificarea se face automat și pe măsură ce dimensiunile, mașina face automat corecțiile de scule în mașina care produce piesele, în așa fel încât rebuturile sunt excluse. Operarea mașinii de către operator este foarte simplă pentru că are de ales o imagine din lista de programe disponibile ale mașinii, după care poate drumul la mașină printr-un simplu click. E adevărat că în spatele său există o programare care trebuie făcută pentru fiecare tip de piesă în parte”, îmi explică Cezar Seceleanu, reprezentant al Cisimpex, companie care în mai împlinește 25 de ani de activitate, lucrează cu Renishaw din 1999, iar până acum nu a avut nicio reclamație de calitate.
Precizia mașinii e de 1 micron.
Miliardarul de origine irlandeză Sir David Roberts McMurtry, fondatorul companiei engleze Renishaw, lider în domeniu, a revoluționat piața mașinilor de măsurat, iar astăzi aproape 75 % din profitul companiei este reinvestit în cercetare, pentru a fi întotdeauna cu un pas înaintea concurenței.
Röchling – componente de precizie
Înființat ca o afacere de familie în Germania acum peste 110 ani, în domeniul extracției de cărbune, grupul Röchling activează astăzi în domeniul producției de mase plastice, pe trei divizii – medicală, inginerie, automotive, având 86 de unități în întreaga lume.
Divizia automotive este împărțită în două – Röchling Automotive care se ocupă de injecția pieselor și/ componentelor pentru industria auto, și Röchling Precision Components (RPS), ai căror reprezentanți au fost prezenți la expoziție. RPS deține mai multe fabrici în Europa – Germania, Cehia și România, China și, de dată recentă, în Mexic.
“RPS deține la Pitești o fabrică, un proiect greenfield, lucrăm în România, momentan cu un singur client, Hella. În 2014 am început activitatea cu două mașini de injecție, acum am ajuns la 9, încă 3 mașini vor sosi anul acesta”, ne prezintă compania Marius Duică.
Investiția reprezintă și o oportunitate pentru a atrage noi clienți, astfel că participarea la expoziția de la Sibiu este explicabilă.
“Participăm la expoziție pentru că o considerăm o oportunitate de a ne întâlni cu alți jucători din piața auto, ne putem vedea față în față, ne putem prezenta produsele și să facem un prim pas pentru a crea o legătură cu potențialii clienți pentru a ne dezvolta afacerile în România”, consideră Marius Duică, Sales Manager RPS.
Roboții colaborativi Alfa Test
Paul Olariu, Sales Engineer Alfa Test Timișoara, ne introduce în lumea roboților colaborativi.
“În această prezentare este vorba despre robotul colaborativ Universal Robots UR5, care, practic, demonstrează o aplicație de găsire a centrului unui obiect, de urmărire a unei suprafețe pe o axă Z sau de o inserare de PIN astfel, în cazul în care locul în care trebuie inserat nu este foarte bine definit, acesta caută cu precizie urmărind pereții pentru a putea insera corect”, ne explică acesta.
Alfa Test este o companie 100 % românească.
“Lucrăm ca distribuitor și ca integrator pentru Universal Robots pe parte de soluții de automatizare, precum și cu roboții mobili industriali care sunt destinați să rezolve problemele de logistică din cadrul companiilor. Practic, acesta merge în depozit, ia materialele și merge pe linii pentru a aproviziona”, ne traduce într-un limbaj pentru profani Paul Olariu.
Pe parte de roboți, Alfa Test răspunde de România și Bulgaria, unde are un birou, iar, pentru celelalte echipamente, lucrează în cinci țări – România, Bulgaria și o parte din țările din fosta Iugoslavie.
Noi piețe pentru Aages
Listată anul trecut la Bursa de Valori București, compania mureșeană Aages are un 2018 special, recunoaște directorul general Molnár Gábor, deoarece producătorul unei game largi de echipamente de inducție livrează mașini în câteva țări noi, în urma semnării unor contracte cu clienți din Belgia, Tunisia sau Israel.
“Noi proiectăm și instalăm mașini care sunt folosite în industria auto și pentru că în această industrie tehnologiile se schimbă, piesele se schimbă, noi suntem legați de ei și încercăm, prin mașinile noastre, să îi sprijinim, urmărind tendințele și uneori chiar anticipăm tendințele. Mașinile pe care le fabricăm în ultimii ani sunt complet automatizate, cu roboți”, explică directorul general.
Una dintre resursele majore pe care compania mizează sunt salariații, 140-145 în momentul de față în grupul de firme din care face parte Aages.
“Noi încercăm să dezvoltăm personalul pentru că totul vine de la persoane, antrenăm și specializăm oameni pentru că afacerea noastră este în creștere și geografic, și ca diversitate”, subliniază Molnár Gábor.
De altfel, de activitatea și productivitatea acestora este legată și una dintre investițiile pe care compania le va demara la Sângeorgiu de Mureș, acolo unde este, de altfel, sediul firmei – o nouă hală structurată pe anumite operațiuni.
Compania care a fost prezentă și anul trecut la expoziția de Timișoara consideră evenimentul unul important.
“A fi prezent acolo unde pot apărea clienții este absolut necesar și, în mod sigur, produce efecte. Deja am avut discuții care pot să genereze contracte noi. Și spre lauda colecitvului nostru și a muncii lor deja avem ce prezenta, nu trebuie să explicăm foarte mult”, conchide directorul general al Aages.
WSQR pregătește Sibiu Quality Days
Werner Seeger Qualitätsmanagement România este un important furnizor de consultanță în management, audit, organizare și dezvoltare personală, training în domeniul managementului calității, în special pentru companiile din industria automotive.
Werner Seeger Managementul Calităţii a fost înfiinţată în 2001, iar începând cu anul 2006, este partener oficial al Centrului pentru Managementul Calităţii al Asociaţiei Industriei Auto din Germania (VDA QMC).
“Caracteristicile noastre cele mai importante – orientarea către client și know-how-ul de a oferi servicii de înaltă calitate – au reprezentat încă de la început atributele principale care întăresc poziția companiei pe piața locală și internațională. Consultanții și trainerii WSQR sunt constant calificați și instruiți de către VDA QMC, iar experiența pe care au dezvoltat-o, la nivel de top, în companiile lidere pe piața automotive, îi califică pentru a face diferența în sesiunile de coaching, training, audit sau workshop livrate”, punctează Mădălina Constantin, Business Development Manager.
Participarea la Automotive Expo si B2B din data de 29 martie 2018 reprezintă una dintre activitățile în care compania WSQR a decis să investească încă din a a două jumătate a anului 2017.
“Evaluez această acțiune ca fiind extrem de benefică, deoarece consider că nu s-a inventat încă un înlocuitor pentru interacțiunea directă, strângerea de mână fermă și relaționarea non-formală. Astfel, din punct de vedere al generării de oportunități de afaceri, acest eveniment reprezintă o platformă excelentă de a intra în contact direct cu piața, cu prospecții și, desigur, chiar și cu concurența. Apreciem acest tip de oportunități de networking, după cum știți, noi organizăm anual un eveniment dedicat dezvoltării de noi sinergii – cel mai important eveniment din managementul calității din România – Sibiu Quality Days”, ne-a anunțat Mădălina Constantin.
Sibiu Quality Days by Werner Seeger va avea loc între 22-23 noiembrie 2018.
ACAROM, un partener constant
Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a lipsit doar o singură dată ca partener al Automotive Expo.
“ACAROM promovează în cadrul acestui eveniment interesele societăților membre și atâta timp cât le oferim posibilități să își dezvolte afacerile atât prin evenimente de genul b2b cât și prin partea de conferințe și întâlniri de business, pentru noi este un avantaj, pentru că membrii noi cresc și se dezvoltă”, punctează Adrian Sandu, secretar executiv al asociației.
Peste 160 de companii din domeniu, cu o cifră de peste 14 miliarde de euro dintr-un total de 23,5 miliarde de euro, și cu peste 95.000 de salariați, aproape jumătate câți numără industria, sunt membre ale ACAROM. Iar perspectivele sunt bune.
“Dacă nu vor apărea noi valuri de criză, considerăm că ne vom dezvolta, iar cifra de afaceri în industria auto din România poate crește cu un procent de două cifre. FORD a anunțat deja creșterea producției la Uzina de la Craiova pentru EcoSport, Dacia se află pe un trend pozitiv, mai multe companii furnizoare de componente au anunțat investiții suplimentare, deci proiectele se dezvoltă. Vrem legislație previzibilă și stabilitate”, subliniază Adrian Sandu.
Bineînțeles rămân încă nesoluționate complet și problemele legate de învățământul profesional, de lipsa de specialiști, cu toate că învățământul dual se dezvoltă, unul dintre cele mai noi proiecte fiind dezvoltat în zona Mioveni, iar universitățile cu profil tehnic au introdus specializări care să răspundă cerințelor companiilor din industria auto.
Suport pentru industrie – Green Roua
Automotive Expo 2018 a fost clar un succes. Am văzut-o după numărul de expozanți, 99, și ne-a confirmat și Claudiu Georgescu, manager general Green Roua, organizatorul evenimentului, deoarece a fost nevoit să refuze furnizori deoarece nu mai putea fi regândit spațiul expozițional.
Ar mai fi de menționat că au fost 99 de furnizori și aproape 60 de cumpărători, cifrele acestei ediții a Automotive Expo 2018.
Green Roua organizează evenimente nișate dedicate automotive și industriei încă din 2013.
„Încet-încet, evenimentul a evoluat în continuare ca întâlniri b2b, dar planificate direct către participanți prin intermediul unei platforme online, iar în plus față de întâlnirea la o masă, furnizorii au, de doi ani, și standuri ca să își expună produse, echipamente, astfel că discuția cu potențialii clienți să fie mult mai facilă. În fiecare an am crescut 25-30 %, atât ca și număr de expozanți, dar, mai ales, ca și număr de cumpărători, aici e miza, cred că pe orice domeniu”, ne-a spus Claudiu Georgescu.
Pentru evenimentele viitoare, acesta anticipează, de asemenea, o creștere, de aceea echipa sa lucrează susținut la platforma online www.indusialin.com, unul din motoarele de promovare a evenimentelor.
Cheia succesului e dată de comunicarea activă cu participanții, deoarece recomandările acestora sunt integrate în evenimentele viitoare, colaborarea cu Asociația Constructorilor de Automobile și, desigur, de platforma online.
de Ligia VORO
Citește și:
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
ACI Cluj și Dico & Țigănaș, în consorțiul câștigător pentru noul Stadion Dinamo
Lucrarea de 114 milioane € va fi executată de o asociere din care mai fac parte firmele bucureștene…
22 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Investiții
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Infrastructură
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Turism
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Educație
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
