-“Bosch Future Mobility Day”, eveniment dedicat studenților pasionați de tehnologie şi publicului clujean
500 de vizitatori au interacţionat cu tehnologii de ultimă generație dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj
-Bosch continuă programele academice în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj
Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, vine în întâmpinarea nevoii de a forma viitori specialişti prin evenimente şi programe dedicate în mod special studenților pasionați de tehnologie. La baza iniţiativelor educaţionale stau strategia companiei de inovare continuă și o colaborare strânsă cu mediul academic. „Bosch investește în viitor. Iar pentru noi viitorul înseamnă studenții, viitorii noștri angajați”, a spus Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. „Nicio companie nu poate crește fără specialiști bine pregătiți. Noi susținem mediul academic și investim în comunitățile locale”, a continuat Raabe.
Bosch Future Mobility Day
În cadrul evenimentului „Bosch Future Mobility Day”, organizat de Centrul de Inginerie din Cluj în luna mai, compania a adus mai aproape de publicul din Cluj-Napoca tehnologiile care stau la baza dezvoltării maşinii autonome. În acelaşi timp, Bosch a oferit studenţilor pasionați de tehnologie ocazia de a-şi pune în practică cunoştinţele într-o competiţie dedicată vehiculelor autonome. Astfel, peste 50 de studenți ai universităților din Cluj-Napoca au lucrat în echipe, în perioada noiembrie 2017 – mai 2018, la proiectarea și implementarea unor aplicații pentru parcurgerea autonomă a unor trasee bazate pe scenarii preluate din viața reală, utilizând modele de vehicule la scara 1:10, oferite de către Bosch. Vehiculul fiecărei echipe a trebuit să execute cât mai multe sarcini de navigare autonomă, într-un timp cât mai scurt și cu o precizie cât mai mare.
Competiția a fost câștigată de echipa ”The Dining Meerkats”, formată din patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Ca premiu, echipa va participa anul viitor la una din cele mai importante conferinţe dedicate Internetului lucrurilor (IoT) „Bosch Connected World 2019” de la Berlin. Evenimentul a oferit ocazia celor peste 500 de vizitatori de a interacţiona cu tehnologii de ultimă generație dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj-Napoca. Aceştia au asistat la demonstraţii cu maşini autonome dotate cu inteligență artificială, capabile să parcurgă un traseu şi să parcheze fără intervenția șoferului, au experimentat realitatea virtuală şi au testat biciclete electrice (eBike-uri).
Programe academice pentru studenţi
Bosch contribuie la adaptarea ofertei educaţionale la cerințele actuale ale mediului de business şi ale industriei. În acest sens, compania a dezvoltat un parteneriat de lungă durată cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi a iniţiat anul trecut un program de masterat şi un curs de conducere autonomă pentru studenţii universităţii, în baza unui curriculum revizuit. „Parteneriatul între Centrul de Inginerie Bosch și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca reprezintă pentru noi unul dintre cei mai importanți pași spre o colaborare echilibrată și benefică, atât pentru viitorul companiei noastre, cât și pentru comunitatea locală”, a declarat Dennis Raabe.
Programul de masterat „Sisteme și structuri electrice avansate” continuă anul acesta cu cea de-a doua ediţie. Studenţii se pot înscrie în perioada 18-19 iulie 2018, la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Admiterea se va face în urma unui interviu, iar candidații vor fi aleși pe baza mediei dintre licență și interviu. Bosch oferă studenților merituoși burse de excelență, în funcție de performanță. Beneficiarii burselor sunt selectați în urma unui interviu organizat la începutul fiecărui an de studiu.
Pe de altă parte, cursul „Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome” are ca scop familiarizarea studenților de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare cu domeniul conducerii autonome. Înscrierile la o nouă ediţie a cursului vor avea loc în prima săptămână a anului universitar 2018-2019. Sub îndrumarea experților Bosch, studenții vor lucra timp de un semestru, pe parcursul a 13 cursuri și 13 laboratoare, cu tehnologii de ultimă generaţie folosite în domeniul conducerii autonome.
Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj
Încă din 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acordă o importanță deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră. Compania va investi aproximativ 25 milioane de euro în prima clădire proprie, de aproximativ 17.000 de metri pătrați, care va concentra, din 2019, activitățile desfășurate anterior în spațiile închiriate din centrul Clujului. În prezent, aproximativ 400 de angajați își desfășoară activitatea în sediile Centrului de Inginerie din Cluj. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, inginerii talentaţi din cadrul Bosch lucrează la soluții și tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectată, electrificată și autonomă, care sporesc siguranța și confortul la volan și pot salva vieți, prevenind accidentele. Centrul de R&D din Cluj dezvoltă produse de ultimă generaţie în ariile software, hardware și mecanică, precum și ingineria calităţii şi a fiabilităţii.
Citește și:
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
AVIATION-EVENT 2025. Claudiu Marian, UBB: „Aeroportul din Cluj contribuie la prosperitatea regiunii”
Directorul Departamentul studii internaționale și istorie contemporană de la Universitatea Babeș-Bolyai a analizat importanța aeroportului în dezvoltarea regională.…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. Antonio Stoian: „Am intrat pe piață într-o perioadă de riscuri foarte mari”
Directorul general al operatorului aerian Animawings a explicat, la Cluj, contextul în care s-a lansat compania cu capital…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. Rudiger Franke: „Aeroporturile mici din Europa se dezvoltă mai puternic”
Directorul general al Aeroportului Frankfurt-Hahn (Germania) susține că multe dintre aerogările regionale din UE au ajuns la un…
23 martie 2025
Forumul Național de Vocație Antreprenoare ajunge la Cluj-Napoca
România rămâne o economie dominată de IMM-uri, iar puține afaceri reușesc să depășească pragul unei dezvoltări sustenabile și…
23 martie 2025
Investiții
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Hampton by Hilton Cluj-Napoca, premiat la nivel internațional
Hampton by Hilton Cluj-Napoca este mândru să anunțe câștigarea prestigiosului premiu “Customer Promise & Stay Experience Champion of…
19 martie 2025
Educație
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Bucharest Tech Week 2025: O săptămână de inovație și tehnologie între 14 – 20 iunie
Ediția actuală propune o expoziție tech de anvergură, summit-uri de business cu lideri globali, soluții revoluționare și…
22 martie 2025
Cea mai mare plantare din România: 35.000 de pomi, plantați lângă Oradea
Sâmbătă, 22 martie 2025, toate drumurile iubitorilor de natură din Oradea, au dus spre Girișu de Criș. Aici,…
22 martie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
UMFST„George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital au semnat un Memorandum de Colaborare
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu…
21 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
