Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europarlamentarul Daniel Buda, intervenții importante în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE

Europarlamentarul român Daniel Buda a participat la ședința Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European de la Strasbourg, în cadrul căreia Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a susținut o expunere pe tema propunerilor legislative pentru PAC 2021-2027.
Europarlamentarul român a intervenit în cadrul dezbaterii și a subliniat trei aspecte extrem de importante. Primul este legat de convergență și de aducerea cuantumului subvențiilor la același nivel în toate statele membre, proces ce se dorește a fi mai rapid și la un nivel adecvat.
Al doilea aspect vizează plafonarea subvențiilor de la 60.0000 Euro la 100.000 Euro, subliniind necesitatea spijinirii fermelor mici și mijlocii în mod indiscutabil pentru că ”fără acest suport de la nivel european ele nu ar putea rezista pe piață”. În același timp, potrivit oficialului european, se impune acordarea unui sprijin echilibrat fermelor mari care sunt responsabile de producția hranei pentru populație și asigură locuri de muncă.
Al treilea aspect punctat de europarlamentarul Daniel Buda a vizat necesitatea simplificării. ”I-am comunicat domnului Comisar Hogan că am stat de vorbă cu fermieri din România care mi-au spus că au mai multă încredere în autoritățile de la Bruxelles decât în cele naționale. În opinia mea, trebuie regândit transferul responsabilității de implementare a PAC la autoritățile naționale, apreciind că ar fi de preferat un set de reguli unice direct de la Bruxelles și valabile în intreaga UE”, a apreciat oficialul român.
În răspunsul oferit, Comisarul Hogan a dat asigurări că procesul de convergență este un obiectiv asumat și urmărit îndeaproape dar, în același timp, este subsumat contribuțiilor de la nivelul statelor membre. Legat de flexibilitate, Comisarul Hogan i-a comunicat eurodeputatului român că de la nivelul Comisiei va exista un control riguros stabilit de Comisie față de statele naționale.
Comisarul Phil Hogan a subliniat în intervenția sa faptul că: “Propunerea Comisiei este echilibrată, realistă și ambițioasă și se referă la noul cadru de reglementare pentru o agricultură durabilă. Sunt provocări noi într-o lume care se schimbă și sunt presiuni fără precedent. Consider că misiunea noastră este să le dăm agricultorilor stabilitatea, predictibilitatea și certitudinea de care au nevoie mai ales în ceea ce privește deciziile de investiții pe care trebuie să le ia agricultorii. Am vorbit de provocările asupra bugetului. Marea Britanie, unul dintre contributorii cei mai mari va părăsi UE. În acest moment, nu avem unanimitate privind sporirea contribuțiilor la buget. Contează ce bani ajung la fermieri. Serviciile noastre v-au pus la dispoziție un document detaliat care oferă detalii tehnice despre PAC după 2020. Bugetul este rezultatul unor circumstanțe pline de prudență. Am ascultat cu atenție reacțiile unor state membre, inclusiv cele de la Consiliul Informal de la Sofia. Dacă vin mai mulți bani pentru agricultori, vă asigur că nu mă voi opune. Trebuie să ajungem la un acord. S-a cerut menținerea bugetului existent, dar depinde de statele membre. Rezultatul final al CFM este în mâna guvernelor statelor membre.
Politica înseamnă alegeri atunci când ai bani mai puțini. M-am întâlnit cu mulți dintre fermieri. Slăbiciunile pe care le-am identificat au găsit rezolvare. Trebuie prioritizate plățile directe pentru că au o contribuție esențială. Trebuie să îi ajutăm pe agricultori ca să aibă o speranță. Am menținut convergența externă. Sunt multe state care își doresc o ambiție mai mare, dar asta înseamnă bani mai mulți. Nimeni nu vrea să tăiem bugetul și să reducem convergența externă. Ca să asigurăm o distribuție mai corectă a plăților și să ajutăm agricultorii mici și mijlocii, s-au făcut mai multe propuneri. Stabilirea unor plafoane pentru plățile directe astfel încât să nu aibă un impact asupra ocupării forței de muncă. Fermierii mici vor primi sume forfetare pe o procedură mult mai simplă. În contextul reechilibrării naționale, noi vrem să reechilibrăm și rata cofinanțării în FEADR. Asta înseamnă o reducere totală a părții venite de la UE de 15,3% în Pilonul al II-lea. Am avut posibilitatea să discutăm importanța menținerii orientării acestei politici. În afara orientării către piață, se pune sub semnul întrebării durabilitatea agricultorilor. Propunerile Comisiei sunt un bun punct de modernizare pe baza a ceea ce am văzut în statele membre. Experiența dumneavoastră poate duce la un rezultat bun pentur fermieri, putem îmbunătăți propunerea prin colaborare.“

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a grupului DowDuPont, va crea o companie 100% agricolă în România

Articolul următor

Electric Castle 2017 mai mult decât muzică bună

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share