Europarlamentarul român Daniel Buda a participat la ședința Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European de la Strasbourg, în cadrul căreia Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a susținut o expunere pe tema propunerilor legislative pentru PAC 2021-2027.
Europarlamentarul român a intervenit în cadrul dezbaterii și a subliniat trei aspecte extrem de importante. Primul este legat de convergență și de aducerea cuantumului subvențiilor la același nivel în toate statele membre, proces ce se dorește a fi mai rapid și la un nivel adecvat.
Al doilea aspect vizează plafonarea subvențiilor de la 60.0000 Euro la 100.000 Euro, subliniind necesitatea spijinirii fermelor mici și mijlocii în mod indiscutabil pentru că ”fără acest suport de la nivel european ele nu ar putea rezista pe piață”. În același timp, potrivit oficialului european, se impune acordarea unui sprijin echilibrat fermelor mari care sunt responsabile de producția hranei pentru populație și asigură locuri de muncă.
Al treilea aspect punctat de europarlamentarul Daniel Buda a vizat necesitatea simplificării. ”I-am comunicat domnului Comisar Hogan că am stat de vorbă cu fermieri din România care mi-au spus că au mai multă încredere în autoritățile de la Bruxelles decât în cele naționale. În opinia mea, trebuie regândit transferul responsabilității de implementare a PAC la autoritățile naționale, apreciind că ar fi de preferat un set de reguli unice direct de la Bruxelles și valabile în intreaga UE”, a apreciat oficialul român.
În răspunsul oferit, Comisarul Hogan a dat asigurări că procesul de convergență este un obiectiv asumat și urmărit îndeaproape dar, în același timp, este subsumat contribuțiilor de la nivelul statelor membre. Legat de flexibilitate, Comisarul Hogan i-a comunicat eurodeputatului român că de la nivelul Comisiei va exista un control riguros stabilit de Comisie față de statele naționale.
Comisarul Phil Hogan a subliniat în intervenția sa faptul că: “Propunerea Comisiei este echilibrată, realistă și ambițioasă și se referă la noul cadru de reglementare pentru o agricultură durabilă. Sunt provocări noi într-o lume care se schimbă și sunt presiuni fără precedent. Consider că misiunea noastră este să le dăm agricultorilor stabilitatea, predictibilitatea și certitudinea de care au nevoie mai ales în ceea ce privește deciziile de investiții pe care trebuie să le ia agricultorii. Am vorbit de provocările asupra bugetului. Marea Britanie, unul dintre contributorii cei mai mari va părăsi UE. În acest moment, nu avem unanimitate privind sporirea contribuțiilor la buget. Contează ce bani ajung la fermieri. Serviciile noastre v-au pus la dispoziție un document detaliat care oferă detalii tehnice despre PAC după 2020. Bugetul este rezultatul unor circumstanțe pline de prudență. Am ascultat cu atenție reacțiile unor state membre, inclusiv cele de la Consiliul Informal de la Sofia. Dacă vin mai mulți bani pentru agricultori, vă asigur că nu mă voi opune. Trebuie să ajungem la un acord. S-a cerut menținerea bugetului existent, dar depinde de statele membre. Rezultatul final al CFM este în mâna guvernelor statelor membre.
Politica înseamnă alegeri atunci când ai bani mai puțini. M-am întâlnit cu mulți dintre fermieri. Slăbiciunile pe care le-am identificat au găsit rezolvare. Trebuie prioritizate plățile directe pentru că au o contribuție esențială. Trebuie să îi ajutăm pe agricultori ca să aibă o speranță. Am menținut convergența externă. Sunt multe state care își doresc o ambiție mai mare, dar asta înseamnă bani mai mulți. Nimeni nu vrea să tăiem bugetul și să reducem convergența externă. Ca să asigurăm o distribuție mai corectă a plăților și să ajutăm agricultorii mici și mijlocii, s-au făcut mai multe propuneri. Stabilirea unor plafoane pentru plățile directe astfel încât să nu aibă un impact asupra ocupării forței de muncă. Fermierii mici vor primi sume forfetare pe o procedură mult mai simplă. În contextul reechilibrării naționale, noi vrem să reechilibrăm și rata cofinanțării în FEADR. Asta înseamnă o reducere totală a părții venite de la UE de 15,3% în Pilonul al II-lea. Am avut posibilitatea să discutăm importanța menținerii orientării acestei politici. În afara orientării către piață, se pune sub semnul întrebării durabilitatea agricultorilor. Propunerile Comisiei sunt un bun punct de modernizare pe baza a ceea ce am văzut în statele membre. Experiența dumneavoastră poate duce la un rezultat bun pentur fermieri, putem îmbunătăți propunerea prin colaborare.“
Citește și:
S-a semnat contractul de finanțare pentru spitalul de boli infecțioase de la Oradea
Proiectul spitalului ultramodern de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa intră în linie dreaptă. Marți, 5 decembrie, primarul…
6 decembrie 2023
Din 2024, de la Oradea vor fi operate patru zboruri pe săptămână spre Varșovia
Aeroportul din Varșovia este cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având conexiuni către Statele Unite, Canada,…
6 decembrie 2023
Managerul fabricii Bosch din Cluj devine profesor onorific al Universității Tehnice
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) i-a acordat titlul de profesor onorific lui Huseyin Ozmeral, Senior Vice President, General…
6 decembrie 2023
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate
Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și…
6 decembrie 2023
Angajații IMM-urilor din Cluj se perfecționează în inteligența artificială
40 de salariați ai unor întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din județ au demarat astfel de cursuri cu…
6 decembrie 2023
Muzeul Regele Ferdinand, aniversat printr-o monedă de argint
Moneda aniversară va putea fi cumpărată de către pasionații de numismatică de la sucursalele BNR din Cluj sau…
6 decembrie 2023
Clădirea Anatomia, mai aproape de reabilitare. A fost stabilit statutul parcelei
Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat un proiect de hotărâre ce vine în sprijinul Universității de Medicină și…
6 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
