Fermierii din zona Transilvaniei au convenit, la Târgul Agraria, să se axeze pe oportunitățile oferite de agricultura cu înaltă valoare naturală (HNV), concept tot mai apreciat în Uniunea Europeană. Situația agriculturii naționale este însă departe de ceea ce propune Europa.
Fermierul Mihai Horvat crește, de cinci ani, vaci din rasa Bălțata Românească la Dăbâca și obține 6.500 de litri de animal pe an. “Ne-am apucat să creștem și tăurași de carne pe care îi ducem la abatorizare, însă prețul din piață nu este superior, deci este greu de justificat munca noastră, mult mai mare. HNV poate exista doar la nivelul fermierului mic și mijlociu care poate să transmită mai departe copilului și să păstreze un mediu mai ecologic deoarece în agricultura de nivel industrial totul se rezumă la partea de profit. Pentru consumatorul din țară e greu de înțeles că tot ce vine dintr-un mediu mai natural și mai prietenos cu mediul va fi și mai scump”.
Fermieri plătiți în funcție de specii
Fundația Adept derulează un proiect pilot pentru fânețe din zona Târnavelor. “Plățile în noul exercițiu financiar al UE se fac în funcție de rezultate, nu pe baza unor măsuri de management, ca până acum, în cazul nostru pe prezența unor specii de plante și de fluturi pe pajiști, alese de botaniști: cine nu le are, nu primește banii. Pachetele de finanțare anuale merg de la 213 la 259 euro/ha, contabilizându-se în jur de 5-12 specii. Fermierii nu au curajul de a se implica, trebuie lucrat pe conștientizare în grupuri. Sistemul pe care îl aplicăm noi este mai eficient pentru că fermierul își poate face singur evaluarea, știe dinainte dacă are sau nu probleme cu existența a minimum 5 specii pentru care este plătit, nu mai este nevoie de acele controale repetate sau de sistemul de teledetecție aplicat acum”, spune Răzvan Popa, vicepreședintele Adept.
În comuna Bonțida s-a constituit Grupul de Acțiune Locală Someș-Transilvan (GALST) care cuprinde 12 localități, iar din 2012 a beneficiat de fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
“Încercăm să facem și altceva decât agricultură la țară. Am încercat să accesăm două măsuri: cea pentru tinerii agricultori, unde fondurile s-au și epuizat, și cea pentru fructe de pădure, cu care însă nu am avut succes, fiind și timpul foarte scurt aflat la dispoziție. Din păcate, fermierii nu prea înțeleg ce se dorește să se realizeze, dar nici nu au timp. Încercăm să redirecționăm banii către alte proiecte”, spune Irina Mureșan, manager GALST.
Bătălia cu supermarketurile, un război pierdut
Clusterul AgroTransilvania (ATC) se va extinde și în județele limitrofe Clujului, anunță directorul executiv Felix Arion.
“Presiunea mare în sectorul agro-alimentar vine din afara României. Sunt și lucruri bune în UE, dar și altele pe care nu trebuie să le acceptăm oricum, însă este necesar să ne impunem la Bruxelles. Noi am inclus în lanțul de valoare instituții, universități, producători, procesatori, furnizori de inputuri, piața de gros, desfacere. Am creat un brand al clusterului în care să înglobăm produsele locale, dar trebuie să schimbăm și mentalitatea oamenilor care vor să cumpere ieftin pentru a-și păstra banii pentru a merge în vacanță în Creta. Am fost solicitați în Grecia, Irak, Iordania, sunt piețe în care noi acum nu contăm. Arabii vor să facem aici o fabrică de brânzeturi din oaie pe care să le livrăm la export. Producția de brânzeturi artizanale e o direcție de urmat. Fermierii noștri nu trebuie să neglijeze partea economică, altfel nu vor reuși. Trebuie să avem și noi o etichetă de calitate pentru produsele montane, așa cum este în Vestul Europei. Să o spunem pe cea dreaptă: nu putem fi echivalenți marilor lanțuri de magazine, dar putem să mergem pe acele nișe care ne plac și pe care le avem la îndemână”, consideră Felix Arion.
Pășunatul intensiv distruge tot
Laszlo Rakosi, managerul sitului Natura 2000 Dealurile Cluj Est, atrage atenția asupra pășunatului iresponsabil din Transilvania. “Actualele pajiști s-au format pe locurile unde mai demult existau păduri, dacă vom continua tot așa în 20 de ani nu vom mai avea nimic. Pășunatul are un efect pozitiv, însă cel excesiv duce la distrugerea acestor zone, la dispariția plantelor și animalelor. Există aici plante pe care nu le găsești nicăieri în Europa: eu aș pune albăstrelul transilvan, fluture unic în lume, pe toate produsele tradiționale din Cluj, pe brânză, pe șuncă.
Alții investesc în Franța, Anglia în niște populații minuscule, toarnă o mulțime de bani în specii care oricum vor dispărea. Un fluture precum maculinea teleius nu mai există demult în aceste țări. Sunt și modalități moderne care ne permit să păstrăm acest patrimoniu. Activități cu efect blând precum cositul sau săpatul nu mai sunt practicate, dar pot fi înlocuite de tehnologie. Din păcate, formele tradiționale dispar, dar trebuie să facem ca aceste comunități locale să poată profita de mediul natural, de vacile care pasc pe pajiști. Acum toată lumea aleargă după bani, însă dacă fermierii dispar, nici aceste zone nu vor mai exista”, crede Laszlo Rakosi.
Statul român, cel mai prost manager
“Evaluarea sistemelor de informare din țările UE relevă faptul că cele mai slabe sunt în Grecia, Portugalia, România, iar cele mai puternice, în Germania, Franța, Irlanda, Olanda. În România, informația se găsește fragmentat și e slabă, în timp ce în alte țări ea este integrată. România ar trebui să aibă o viziune despre cum să arate aceste sisteme de informare, în special pentru micii fermieri, să știe cum să le folosească în favoarea lor, dar și să integreze eficient cercetarea și transferul de cunoștințe. Este important să aducem laolaltă grupuri de fermieri pentru a putea învăța unul de la celălalt, iar consilierii de la instructori pentru ca aceștia să poată duce apoi munca 1 la 1 cu oamenii, așa cum se face în Irlanda”, remarcă Mark Redman, specialist în dezvoltare rurală de la Comisia Europeană.
Reprezentanții statului recunosc greșelile făcute în programe cu finanțare europeană, precum cel de depozitare a gunoiului de grajd.
“Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) impune un plan de fertilizare, dar cu interdicția împrăștierii gunoiului în perioada rece, iar fără platforme de depozitare a gunoiului nu putem respecta această prevedere. Multe dintre comune nu au putut finaliza proiectul pentru că nu existau aceste platforme; este nevoie de mașini, de utilaje pentru împrăștierea acestuia. Statul s-a dovedit un foarte prost manager al acestor platforme, tocmai de aceea nu sunt adeptul implicării sale în comune. Unele platforme au un grad de umplere de 80 %, altele stau nefolosite. Primăriile trebuie să găsească fermierii care să presteze aceste servicii, să facă planuri de afaceri. Am reușit să instruim doar 6.000 de fermieri, foarte puțin; eforturile trebuie dublate, sunt doar 100 de platforme, avem nevoie de încă 100. În alte țări există rețele de transfer de cunoștințe de la fermier către fermier, în Danemarca inclusiv sistemul de cercetare este în mâinile fermierilor. APIA va ajunge să aplice măsuri cu impact financiar, va fi o problemă foarte fierbinte”, explică Mihai Constantinescu, specialist în agricultură în Ministerul Apelor și Pădurilor.
Agricultura cu înaltă valoare naturală (HNV) se întâlnește în zonele în care activitățile agricole susțin și sunt asociate unui grad ridicat de biodiversitate. Ele sunt apreciate în Europa pentru patrimoniul cultural, calitatea produselor și ocuparea forței de muncă. Aceste practici agricole apar în zone în care constrângerile naturale împiedică producția intensivă. Cele 10 țări în care operează rețeaua HNV Link sunt Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie. Printre inovațiile identificate în zonele HNV se numără vânzarea directă a cărnii de vită (Bulgaria), abatoare mobile (Suedia), vânzarea pe internet a brânzei de capră (Spania), experiențe turistice (Dalmația, Croația), premierea fermierilor care conservă zonele (Irlanda).
Dealurile Clujului Est, situația sitului
• Scad animalele deținute de familii, se pășunează în comun și permanent
• Păstoritul tradițional se deteriorează
• Cositul fânului pentru iarnă nu se mai practică
• Presiune din partea sistemului intensiv
• Scade populația activă în comunele izolate
• Puține afaceri autorizate în agricultură și industria alimentară
• Gospodăriile mai mici de 1 ha, penalizate de criteriile de eligibilitate
• Birocrația împiedică accesul la pachetele de agro-mediu
• Produsele agricole vândute ca materii prime, cu valoare adăugată mică
• Lipsa brandurilor locale, cerințe sanitare veterinare neadaptate
Cum se mențin pajiștile cu înaltă valoare naturală
• Interzicerea colectării plantelor rare
• Pășunatul cu maximum 5 ovine/ha, în perioada 15 aprilie – 30 noiembrie
• Îngrășământ natural (gunoi de grajd și de pasăre)
• Interzicerea drenajelor și lucrărilor ce modifică regimul hidric
• Cositul vegetației o dată pe an, după 15 iunie
• Îndepărtarea speciilor invazive
• Respectarea bunelor condiții agricole și de mediu
de Călin POENARU
Citește și:
Piscina Theodora Golf Club, un refugiu fantastic în natură pentru zilele fierbinți de vară
Sezonul cald a revenit, iar cei care sunt în vacanță ori doar vor să evadeze pentru o zi…
3 iulie 2025
Parc industrial inaugurat la Seini. Șase contracte semnate
În orașul din Maramureș a avut loc un moment important pentru dezvoltarea regiunii: semnarea contractului de concesiune cu…
3 iulie 2025
Autobuzul autonom Karsan a circulat pe străzile Bistriței
Primăria Bistrița și operatorul local Transmixt au organizat prezentarea și testarea modelului e-ATAK, vehicul care aduce în prim-plan…
3 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
Baza7 – Schimbare continuă. Cum un startup românesc ridică standardul în lumea liberilor profesioniști din IT
Într-un context în care cererea pentru servicii IT de calitate a explodat, iar oferta, în special în zona…
3 iulie 2025
E-INFRA, membru fondator și partener strategic al parteneriatului cu prestigiosul think-tank Atlantic Council în România
Grupul E-INFRA a anunțat, în această după-amiază, că este membru fondator și partener strategic al Atlantic Council România, o…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Investiții
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Turism
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Educație
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
