Regrupare pe piața produselor lactate la Cluj: o instituție de stat reia tradiția procesării laptelui și intră pe piața comercială printr-un brand propriu. Cea mai mare fabrică din zonă, Napolact, trecuse în neființă de trei ani, prin preluarea sa de către olandezi și înglobarea în concernul FrieslandCampina.
„Excludem distribuitorii”
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și-a făcut firmă proprie și amenință să intre și pe piața produselor de panificație, ba chiar a băuturilor.
“Proiectul Gourmeticus Academicum are în vedere exploatarea şi vânzarea unor produse 100 % naturale, care provin de pe linia de producţie a USAMV. Laptele provine dintr-o fermă a universităţii, amprenta de carbon în cazul acestor produse este foarte scăzută, implică doar transportul laptelui de la fermă la staţiile pilot.
E un proiect pe care noi ni-l dorim de foarte multă vreme pe piaţă, pentru ca oamenii să se bucure de acest iaurt, care va fi comercializat cu ajutorul IMM-ului pe care universitatea l-a dezvoltat. Prețul va fi accesibil, pentru că excludem distribuitorii”, a declarat Dan Vodnar, coordonator ştiinţific al proiectului.
Produs de studenți, profesori și ingineri
Laptele este adus de la ferma USAMV de la Cojocna, unde sunt crescute vaci din rasa autohtonă Bălțata Românească.
“Studenții fac iaurtul timp de o săptămână, prin rotație, în cadrul lucrărilor practice, însă participă și la fabricarea altor produse, cum ar fi cele de panificație. Acest iaurt îl producem încă din 2006, însă doar în cadrul lucrărilor de practică, fără a-l scoate pe piața comercială. Este un produs natural, fără stabilizatori sau conservanți. Din când în când mai scoatem și niște brânzeturi, de obicei telemea, care nu impune un proces de fabricație prea sofisticat, din când în când și cașcaval, dar numai ca să învețe studenții procesul tehnologic”, relatează Mirela Jimborean, prodecan al Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor (FSTA).
USAMV și-a făcut rețea de magazine proprii
Iaurtul este scos pe piață în cantitate limitată, sub marca Gourmeticus Academicum. “Iaurtul costă 1,50 lei paharul de 200 ml și îl vindem la sediul USAMV, dar și la unitățile de cercetare ale noastre de pe Calea Florești și din livada Palocsay, va fi disponibil și la băcănia din hipermarketul Cora. Nu ne concentrăm neapărat pe hipermarketuri, vom vinde mai ales în magazine mai mici, la târguri și la expoziții. Cantitatea de iaurt pe care putem să o producem este destul de redusă, dacă vom avea cerere mare fie o vom suplimenta, fie vom refuza din comenzi. Deocamdată feedback-ul este foarte bun din partea consumatorilor, mai ales că este un iaurt natural care va fi certificat ulterior și ca produs ecologic”, spune managerul proiectului, Lucian Cuibus.
Prin IMM-ul înființat, USAMV va aduce pe piață și pâine cu maia, produse de panificație și mezeluri, sub aceeași marcă – Gourmeticus Academicum.
În paralel, universitarii pregătesc berea și vinul, însă pentru acestea trebuie să fie autorizați ca antrepozit fiscal, iar demersurile durează opt luni.
Produs premium, din materie primă locală
USAMV și-a propus să fie o universitate antreprenorială, ca exemplu pentru tinerii care doresc să își deschidă o afacere în domeniul agro-alimentar, dar și să ofere clujenilor produse locale de calitate superioară la prețuri accesibile oricărui consumator.

Gourmeticus Academicum a apărut ca un răspuns la nevoile comunității de a avea acces la produse sănătoase, locale și de calitate superioară și urmează conceptul “din fermă până în furculiță” (from farm to fork), pentru a avea un control adecvat pe tot lanțul de producție, deci o trasabilitate controlată.
“Dorim să avem un produs premium, obținut doar cu materii prime locale. Este local 100 %. Laptele îl primim de la Stațiunea Didactică Experimentală din Cojocna, este transportat la unitatea de producție a FSTA, unde cadrele didactice, inginerii și studenții obțin acest produs”, susțin reprezentanții instituției.
Iaurtul este făcut din lapte crud de vacă, preîncălzit la 50-65 grade, omogenizat, pasteurizat la 90-95 grade timp de 20-30 minute. Acesta se răcește la 45-48 grade, se însămânțează cu culturi de bacterii lactice, se distribuie în pahare, se termostatează la 43-45 grade pentru 2,5-3 ore. Urmează prerăcirea la 18-20 grade, răcirea și depozitarea la 2-4 grade.
Logoul conceput de USAMV a apărut prin asocierea cuvântului Gourmet, care duce cu gândul la un produs de calitate superioară care se servește în cantități mici și partea universitară Academicum. Fiind un simbol al studenților, toga a fost folosită în structura logoului, motto-ul ales fiind ”Vivat degustatores!”. Crearea noului brand a necesitat o sumă modică, 1.000 de euro.
Centru de transfer tehnologic de 10 milioane de euro
USAMV îşi va vinde produsele proprii pe piaţa privată, atât în magazinul său, cât şi pe internet, dar va înfiinţa și un centru de transfer tehnologic, printr-un proiect de 10 milioane de euro. „Am înființat o societate cu răspundere limitată, universitatea noastră este asociat unic, însă vom putea avea parteneri pe diferite proiecte. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru proiectele noastre.
Ideea a pornit de la berea Student pentru care pentru a o putea comercializa trebuia să obţinem diverse aprobări, inclusiv cea de antrepozit fiscal, iar acest lucru se putea face doar printr-o societate comercială. Vom putea realiza chiar un abator, avem 7.000 de oameni în cadrul USAMV şi este mai uşor să îi ţii aici decât la un abator privat”, spunea rectorul USAMV, Cornel Cătoi.
Instituţia a depus anul trecut la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest un proiect de înfiinţare a unui centru de transfer tehnologic pentru aditivi alimentari şi cosmetice care să propună investitorilor produsele dezvoltate în cadrul cercetărilor USAMV. Proiectul depus pe Programul Operaţional Regional e estimat la 8-10 milioane euro. Universitatea ar trebui să vină cu o cofinanţare de 50 %, însă conducerea acesteia speră ca acest procent să poată fi redus.
Premieră în România: sucuri probiotice
Unul dintre produsele pe care USAMV l-a pus deja în practică îl reprezintă sucurile probiotice, primele băuturi din România special realizate pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătăţii gastrointestinale. Cercetările au început în 2014 şi au fost finalizate în octombrie 2017. Sucurile au pulpă de fruct în proporţie de 90 %, iar 10 % reprezintă reziduurile de legumă sau fruct care, de obicei, se aruncă, dar care, de fapt, păstrează multe vitamine.
Se adaugă o bacterie probiotică stocată în capacul flaconului până în momentul consumului, iar printr-o rotire şi apăsare a capacului probioticele sunt eliberate în suc. Investigaţiile clinice de la Institutul Regional de Gastroenterologie au validat caracterul funcţional al sucului pe subiecţi sănătoşi şi pe pacienţi cu sindromul colonului iritabil. Proiectul Food-Profit a fost între primele 30 selectate de Comisia Europeană din cele 1.408 aflate în competiţia European Social Innovation 2015.
Fosta fabrică de stat, înghițită de Friesland
Atelierul Vad era atestat la Cluj din 1905 și producea iaurt, brânzeturi fermentate sau topite, iar în 1948 era naționalizat și transformat în Întreprinderea de Industrializare a Laptelui. Din 1990 a devenit Napolact, iar apoi ajungea primul producător de lactate din țară, cu 180.000 de tone de lapte prelucrat pe zi. Privatizarea a fost adjudecată de salariați, din 2004 societatea fiind preluată de FrieslandCampina. Olandezii au renunțat la hala și la terenurile din centru, vândute cu 4,2 milioane euro, și au mutat fabrica pe Calea Baciului. Fabrica din Huedin şi-a încheiat activitatea în 2008, divizia de îngheţată a fost vândută Unilever, iar unitatea de la Ţaga şi-a închis porţile, fiind luată apoi în administrare de fermierii clujeni. Fabrica din Carei nu mai este funcțională din 2015, producția fiind mutată la Cluj. Napolact a fost dizolvată în 2016, prin înglobarea sa în FrieslandCampina.
Top producători lactate România
(cotă de piață, 2016)
1. Albalact 11,04 %
2. Danone 10,02 %
3. Lapte Brașov 7,75 %
4. FrieslandCampina 7,10 %
5. Hochland 5,90 %
de Călin POENARU
Citește și:
A început forarea piloților la unul dintre pasajele ce va lega Oradea de DX Oradea – Arad
Luni, 3 noiembrie 2025, a început forarea piloților (stâlpi de susținere) la pasajul rutier subteran care se construiește…
3 noiembrie 2025
Cluj International Committee mizează pe tigrul economic polonez
Fondatoarea Clubului de Afaceri Polonez din România (CAPR), Anita Izabela Imbre, a fost cooptată în consiliul de administrație…
3 noiembrie 2025
COVER STORY. Despre consolidarea industriei farmaceutice și viziunea pe termen lung cu Mihai Fugarevici, GM STADA România
Fabrica STADA din Turda a împlinit un an de la inaugurarea oficială, un moment de cotitură pentru industria farmaceutică românească. „Pe lângă poziționarea geografică strategică, am avut în vedere și talentul pe care îl găsim în zonă atunci când am ales Turda. Orașul se află în apropierea a două centre universitare farmaceutice importante, cum ar fi UMF Cluj și UMFST Târgu Mureș, care pregătesc anual absolvenți farmaciști.”
3 noiembrie 2025
România și Germania – 145 de ani de parteneriat solid bazat pe încredere, valori comune și viziune europeană
Citește interviul acordat de E.S. doamna Adriana-Loreta Stănescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, publicației Transilvania Business
3 noiembrie 2025
Exclusiv | Ana Dumitrache, noul CEO al Olympian Parks: Planul pentru 2026 este sa dublam portofoliul
Olympian Parks, platformă de parcuri industriale și logistice deținută de Helios Phoenix, a numit-o pe Ana Dumitrache în…
2 noiembrie 2025
Cei mai buni antreprenori maramureșeni, premiați la Hotelul Romanita
Companiile valoroase ale anului au fost onorate de către Camera de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM) la Gala…
2 noiembrie 2025
Alexandru Rogobete: „Oradea are cea mai performantă secție ATI din țară”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, impresionat de noul Ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Ministrul Sănătății, Alexandru…
2 noiembrie 2025
Resursele valoroase ale Regiunii Nord-Vest, în atenția inginerilor din România
Asociația Generală a Inginerilor din România a organizat în parteneriat cu Centrul Universitar Nord (CUN) Baia Mare –…
2 noiembrie 2025
Investiții
A început forarea piloților la unul dintre pasajele ce va lega Oradea de DX Oradea – Arad
Luni, 3 noiembrie 2025, a început forarea piloților (stâlpi de susținere) la pasajul rutier subteran care se construiește…
3 noiembrie 2025
COVER STORY. Despre consolidarea industriei farmaceutice și viziunea pe termen lung cu Mihai Fugarevici, GM STADA România
Fabrica STADA din Turda a împlinit un an de la inaugurarea oficială, un moment de cotitură pentru industria farmaceutică românească. „Pe lângă poziționarea geografică strategică, am avut în vedere și talentul pe care îl găsim în zonă atunci când am ales Turda. Orașul se află în apropierea a două centre universitare farmaceutice importante, cum ar fi UMF Cluj și UMFST Târgu Mureș, care pregătesc anual absolvenți farmaciști.”
3 noiembrie 2025
Alexandru Rogobete: „Oradea are cea mai performantă secție ATI din țară”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, impresionat de noul Ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Ministrul Sănătății, Alexandru…
2 noiembrie 2025
COVER STORY. Guido Retter: Viziunea unui inginer care a transformat perfecțiunea în strategie de business
Guido Retter, CEO Retter Projectmanagement
29 octombrie 2025
Ungaria aduce cele mai multe firme în Bihor, Olanda cei mai mulți bani
Datele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Bihor arată că la 30.06.2025 în județul Bihor erau înregistrate 5.254…
27 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…
25 octombrie 2025
Revoluție verde la Seleuș – Arad: adio lemne, bun venit energiei verzi!
Seleuș, prima comună din România care renunță la încălzirea pe lemne. O centrală pe biogaz va asigura căldura…
24 octombrie 2025
Ionuț Țața și Iceberg+ catalizează inovația în mobilitate urbană la Timișoara prin inVest Accelerator Demo Day
Ecosistemul de inovare și business din Regiunea Vest a fost în centrul atenției pe 22 octombrie, la Timișoara,…
23 octombrie 2025
Infrastructură
A început forarea piloților la unul dintre pasajele ce va lega Oradea de DX Oradea – Arad
Luni, 3 noiembrie 2025, a început forarea piloților (stâlpi de susținere) la pasajul rutier subteran care se construiește…
3 noiembrie 2025
Alexandru Rogobete: „Oradea are cea mai performantă secție ATI din țară”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, impresionat de noul Ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Ministrul Sănătății, Alexandru…
2 noiembrie 2025
COVER STORY. Guido Retter: Viziunea unui inginer care a transformat perfecțiunea în strategie de business
Guido Retter, CEO Retter Projectmanagement
29 octombrie 2025
Varianta finală a Drumului Expres Cluj – Dej, agreată de primarii de pe traseu
Consiliul Județean (CJ) Cluj a fost gazda unei consultări publice care a avut drept scop agrearea, de către…
29 octombrie 2025
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…
21 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…
21 octombrie 2025
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…
17 octombrie 2025
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…
10 octombrie 2025
Turism
Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de excelență în ospitalitate
Hotelul Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de activitate, marcând un deceniu și jumătate de excelență, inovație…
31 octombrie 2025
Recomandare de weekend-Visit Timiș
Simple legende pentru unii, trasee de poveste pentru cei pasionați de mister și istorie. În acest weekend, de…
31 octombrie 2025
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…
31 octombrie 2025
Comoara pierdută a Transilvaniei. Mai poate fi salvată Salina Praid?
Exploatarea sării este exclusă, însă turismul poate fi relansat dacă situația se stabilizează în zonă, concluzionează experții europeni…
29 octombrie 2025
Silicon Valea. Casele centenare care prind suflet
Investitori români stabiliți în SUA s-au alăturat unei familii de întreprinzători care în pandemie a dat confortul Clujului…
28 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…
25 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…
21 octombrie 2025
Hotel Mercure, cea mai importantă investiție în turism realizată în Alba Iulia după Revoluție
Construcția primului hotel afiliat internațional din orașul Marii Uniri a depășit 10,5 milioane de euro Mercure Alba Iulia,…
20 octombrie 2025
Educație
Resursele valoroase ale Regiunii Nord-Vest, în atenția inginerilor din România
Asociația Generală a Inginerilor din România a organizat în parteneriat cu Centrul Universitar Nord (CUN) Baia Mare –…
2 noiembrie 2025
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…
31 octombrie 2025
Tehnologie pentru medicina viitorului, la UMF Cluj Transfer Days
Evenimentul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu aduce în prim-plan inovația, colaborarea interuniversitară și ideile…
30 octombrie 2025
Cercetătorii Universității din Oradea – Medalia de aur la „Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT” 2025
În perioada 23 – 24 octombrie 2025, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție…
29 octombrie 2025
Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir lansează o nouă carte de bucate
„Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate” de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, lansată pe 3 noiembrie la București.…
29 octombrie 2025
UMF Cluj Technology Transfer Days 2025 – UMF „Iuliu Hațieganu” promovează inovația cu aplicabilitate reală în sănătate
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 29-30 octombrie 2025, cea de-a patra ediție…
28 octombrie 2025
Cursuri digitale gratuite pentru profesioniștii din construcții și arhitectură
Proiectul „Competențe digitale pentru DEzvoltarea IMM-urilor 2.0”, derulat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor, pregătește specialiștii…
28 octombrie 2025
Aura Cadiș, Montessori: “Finalizăm campusul în doi ani”
Zonele de echitație și sere ale megacampusului educațional de 20 milioane € – cu piscină, sală de escaladă,…
27 octombrie 2025



