Din inițiativa unui ONG, în România se va construi primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică, în curtea Spitalului de Copii Marie Curie din București, susținut financiar din inițiativă privată. Peste 1500 de companii și peste 145.000 de persoane fizice și-au adus până acum aportul la construcția spitalului privat ce se dorește a fi finalizat până la sfârșitul anului 2019.
Inițiativa construcției acestui spital aparține Asociației Dăruiește Viață, suma estimată pentru realizarea investiției fiind de 12 milioane de euro. După startul campaniei, în luna decembrie 2017, atât firme cât și persoane fizice au donat pentru construcția spitalului, în doar trei săptămâni fiind strânsă suma de 4 milioane de euro. Din suma totală necesară, până în prezent a fost colectată suma de 8 milioane de euro. ”A fost o mobilizare fără precedent. Mii de oameni ne-au sunat, ne-au scris email-uri, ne-au lăsat mesaje pe paginile de facebook, pentru a dona, pentru a semna contracte, pentru a se informa despre proiectul nostru. Eu vreau să le mulțumesc public, atât în numele nostru, al echipei Dăruiește Viață, cât și în numele medicilor și al copiilor care vor beneficia de tratament în noul spital, pe care îl facem împreună”, a declarat Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.
Un spital modern, la standarde europene
Spitalul, care va fi construit în baza unui proiect arhitectonic conform standardelor internaționale, va avea 52 de paturi în secția Oncologie pentru internare continuă, 10 paturi în secția de Chirurgie Oncologică, 25 de paturi în Departamentul Ambulator, zece camere sterile, un compartiment pentru Radioterapie, bibliotecă și cinema, săli pentru activități educaționale și recreere, iar micuții vor fi supravegheați și de părinți care vor avea paturi lângă paturile copiilor. Toate funcționalitățile și dimensionarea spațiilor a fost realizată de către consultați francezi, specializați în construcția de spitale în Europa. Aceștia au supervizat designul medical al spațiului, integrând toate procedurile medicale și itinerariul micuților pacienți astfel încât să fie respectate toate protocoalele pe perioada tratamentului acestora, iar riscul de a dezvolta infecții să fie cât mai scăzut. Construcța spitalului va fi realizată de firma Consola Grup Construct.
”Ne-am propus să schimbăm conceptul spitalelor prin acest proiect. Când copiii intră în spital, vor intra, de fapt, într-un spațiu al jocului, vom avea săli tematice, o terasă în aer liber, o bibliotecă, o sală de sport, unde copiii vor putea să aibă diverse activități, să nu se plictisească. Tema conceptului este „Copacul vieții” – în interior, copiii vor avea diferite lumi. Buncărul de radioterapie va fi o lume a apelor subterane, sau vizuina unui arici. Vom lansa și o aplicație, astfel încât copiii să poată avea contact și cu lumea exterioară atunci când sunt în spital. Ce ne dorim este ca în momentul când vin la spital, și copiii și părinții să nu aibă această teamă pe care o resimt acum”, a explicat Raluca Șoaită, arhitecta proiectului, potrivit Asociației Dăruiește Viață.
Mai mult, Asociația va dezvolta proiectul inițial pe o nouă direcție, prin adăugarea unui bloc operator modern, precum și alte departamente necesare pentru tratamentul complex al copilului bolnav de cancer.
Sursa foto: Asociația Dăruiește Viața
Citește și:
Oradea trece la iluminat public pe LED
Oradea va eficientiza energetic sistemul de iluminat public până la finalul anului 2025. În momentul de față Oradea…
30 noiembrie 2023
Bosch Cluj: Un deceniu de inovație și excelență
Amplasate în inima Transilvaniei, cele două facilități Bosch au devenit piloni strategici de inovație și producție. Din 2013,…
29 noiembrie 2023
De Ziua Națională, patru trenuri ale CFR vor purta numele unor personalități
Vineri, 1 decembrie 2023, România sărbătorește 105 de ani de la Marea Unire a tuturor provinciilor istorice sub…
29 noiembrie 2023
Pădure urbană, parc aventura și plajă pe malul stâng al Crișului Repede
Toate acestea, și multe altele, fac parte dintr-un concept ecologic și sustenabil al municipalității orădene pentru revitalizarea teritoriilor…
29 noiembrie 2023
Regenerare urbană de 22 de milioane de euro a Cartierului Nufărul I Oradea
Consilierii locali au aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 29 noiembrie 2023, Planul Urbanistic Zonal de regenerare urbană…
29 noiembrie 2023
Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării
Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate…
29 noiembrie 2023
Centura Beclean se inaugurează de Ziua Națională
Varianta de ocolire a orașului din Bistrița-Năsăud va fi dată în folosință chiar de 1 Decembrie. “Comisia de…
29 noiembrie 2023
Industria se redresează la Cluj, comerțul internațional e pe tobogan
Cifrele din mediul industrial arată mai bine în județ la începutul toamnei, însă balanța comercială se înclină în…
29 noiembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
